Connect with us

Gospodarstvo

U Vitezu svečano otvorena mini-hidroelektrana “Lašva”

Published

on

Danas je u Vitezu svečano otvorena mini-hidroelektrana “Lašva”, snage 980 kW u vlasništvu firme G-tank iz Viteza.

Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni dužnosnici iz javnog života i gospodarstvenici.

G-tank doo Vitez ovlašten je obavljati djelatnost proizvodnje električne energije u
proizvodnom objektu, hidroelektrana „LAŠVA“ (na vodotoku rijeke Lašve,
opština Vitez) ograničene instalisane snage 980 kW i predviđene godišnje
proizvodnje 5.560 MWh čiji su tehničko-energetski parametri dati FERK-u, koji je krajem osmog mjeseca izdao dozvolu za rad u trajanju od pet godina.

Nakon otvaranja objekta, vlasnik firme G-tank Ivan Gudelj rekao je novinarima da će ovaj objekat vrijedan tri milijuna KM doprinijeti kavalitetnom snabdijevanju električnom energijom domaćih konzumenata.

Advertisement

“Za nas je značajno da smo u prilici da danas pustimo u rad ovaj objekat, iako su neki sumnjali da će objekat ikada biti izgrađen”, istakao je on.

Također je naveo da je u samoj izgradnji sudjelovalo dosta firmi i više stotina radnika, a što ga najviše raduje radi se o domaćim fimama, tako da sav novac ostaje u Kantonu i u Federaciji.

Značaj ove hidrocentrale je što ona ukazuje na potrebu da proizvodimo čistu energiju, da razvijamo lokalne sredine, da štitimo životnu sredinu od emisije štetnih gasova koji mogu da izazovu efekat staklene bašte, da otvaramo nova radna mjesta i da postajemo interesantni i za najrazvijenije zemlje svijeta“, rekao je za naš portal direktor firme G-tank gdin Ramljak.

Advertisement

Advertisement

BiH

Mostar domaćin konferencije Connecto 2024: Jačanje veza s dijasporom za ekonomski rast

Published

on

By

U Intera Tehnološkom Parku u Mostaru, u utorak, 25. lipnja, održat će se konferencija Connecto 2024.

Program konferencije započinje u 11 sati, a radi se o jedinstvenom poslovnom događaju koji će okupiti više od 260 poslovnih ljudi iz Bosne i Hercegovine i dijaspore, iz 29 zemalja regije, Europe i svijeta.

Izjave za medije predviđene su u 10.30 sati, a novinarima će se obratiti Petar (Pero) Desnica, vlasnik Ruff Cyclesa iz Travnika (BiH) i Regensburga (Njemačka), međunarodni stručnjak za dijasporu iz Velike Britanije Loksan Harley, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, gradonačelnik Mostara Mario Kordić te direktor INTERA Tehnološkog Parka Mostar Vedran Šimunović, najavili su organizatori.

Kako su pojasnili, cilj konferencije je kroz suradnju s dijasporom raditi na jačanju gospodarstva i privlačenju investitora iz dijaspore koji će uložiti u matičnu zemlju.

Advertisement

Na dan konferencije, nakon programa, održat će se B2B sastanci uživo, dok će se online B2B sastanci održati u srijedu i četvrtak, 26. i 27. lipnja.

Zajedno s INTERA Tehnološkim Parkom, organizatori konferencije CONNECTO 2024 su GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) kroz BOOST Projekt, sufinanciran od Europske unije i njemačke Vlade kroz projekt EU4DigitalSME, kao i Enterprise European Network (EEN).

Autor: Fena

Advertisement

Continue Reading

BiH

Veliki uspjeh bh. namjenske industrije u Parizu: Dogovoreni poslovi vrijedni desetine miliona KM

Published

on

By

Zajednički nastup bosanskohercegovačkih kompanija namjenske industrije na međunarodnom sajmu odbrane i sigurnosti bio je više nego uspješan za sedam bh. kompanija.

Riječ je o sljedećim kompanijama: Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Binas Bugojno, Pretis Vogošća, Tehnički remont Bratunac, BNT Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik i AC-Unity Goražde.Saradnja kompanija oba entiteta u Bosni i Hercegovini i zajednički nastupi traju već sedam godina i svake godine ostvaruju sve bolje rezultate. Vrijednosti svih dogovora, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prelaze desetine miliona KM.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je istakao iznimnu važnost nastupa na međunarodnim sajmovima, posebno zajednički nastup svih kompanija namjenske industrije iz Bosne i Hercegovine.Desetine sastanaka, obnove starih i dogovaranje novih poslova su još jednom pokazali da namjenska industrija BiH ima ogroman potencijal i da je ulaganje u njen razvoj od višestruke koristi. Uspjesi na prestižnim sajmovima, razgovori i novi ugovori povlače za sobom i nova upošljavanja koja potiču razvoj ekonomije i osiguravaju izvore prihoda stotinama porodica. Da uspjeh dolazi predanim radom pokazuje i BNT TMiH koji su potpisali dva nova ugovora vrijednosti oko 11 miliona KM, poručio je Lakić.Inače, Eurosatory je vodeći međunarodni sajam odbrane i sigurnosti koji se održava svake dvije godine u Parizu. Sajam je prvi put održan 1967. godine i od tada se razvijao u jedan od najvažnijih događaja u industriji odbrane i sigurnosti. Okuplja brojne izlagače iz cijelog svijeta, uključujući prozvođače vojne opreme, vladine agencije, prestavnike oružanih snaga i stručnjake iz sigurnosnog sektora. Ove godine je okupio 2.000 izlagača iz 41 zemlje, posjetilo ga je 62.000 posjetitelja iz 150 zemalja, a učestvovalo je 250 delegacija iz 56 zemalja.

Advertisement

Continue Reading

Gospodarstvo

BOSNALIJEK PREZENTIRAO PRVI IZVJEŠTAJ O ODRŽIVOM POSLOVANJU

Published

on

By

Farmaceutska kompanija Bosnalijek je u svojim prostorijama upriličila prezentaciju prvog Izvještaja o održivom poslovanju kompanije (ESG). Događaju su prisustvovale važne zvanice – predstavnici domaćih kompanija, bankarskog sektora te regulatornih tijela.
Bosnalijek već godinama u svoje poslovanje inkorporira održivo poslovanje, ne samo kroz društvenu odgovornost prema zajednici već i prema svojim zaposlenicima kroz različite programe edukacija i zdravog radnog okruženja, uz poštivanje ljudskih prava te zaštitu okoliša.


“Kroz ovaj Izvještaj omogućili smo svim interesnim grupama – zaposlenicima, korisnicima, dobavljačima, dioničarima i javnosti – da steknu detaljan uvid u naše održive aktivnosti. Informacije u Izvještaju referiraju se na GRI standarde izvještavanja, a cilj nam je da budemo transparentni u svakom segmentu našeg poslovanja te je ovaj izvještaj jedan od načina na koji to i postižemo. Posebno smo ponosni što smo upravo mi pioniri u našoj zemlji u segmentu podizanja svijesti o značaju ovakvog izvještavanja” – poručuju iz Bosnalijeka.
Ovaj oblik izvještavanja je trend u razvijenim zemljama te čak 96% od 250 najvećih svjetskih kompanija (G250) priprema sopstveni godišnji izvještaj o održivom poslovanju.
Tokom narednih godina, Bosnalijek planira raditi na unapređenju izvještavanja o održivosti, slijedom čega će Izvještaj o održivom poslovanju biti integrisan u finansijski godišnji izvještaj kompanije. Uvažavajući sve veći fokus na održivo poslovanje, proaktivnim pristupom Bosnalijek želi poboljšavati obim i kvalitet informacija u skladu s relevantnim EU direktivama koje definišu ovu oblast. Kroz održivo poslovanje kompanije, doprinosi se ispunjenju Globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG) te se podiže svijest o značaju implementacije održivog poslovanja.
Ekspertizu prilikom izrade i kreiranja Izvještaja dale su osnivačice Udruženja “Korisno”.

Centralna.ba

Continue Reading

BiH

BRAVO ZA UPRAVU: “Nekoliko stotina novih radnih mjesta u namjenskoj industriji, među njima i BNT TMiH”

Published

on

By

Od početka godine u namjenskoj industriji otvoreno je nekoliko stotina novih radnih mjesta u različitim javnim kompanijama. Povećanje obujma proizvodnje, novi ugovori, novi klijenti u kompaniji namjenske industrije BNT TMiH Novi Travnik uskoro će omogućiti posao za 75 novih radnika. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je dalo saglasnost za zapošljavanje kako bi ova perspektivna javna kompanija mogla dodatno širiti proizvodne kapacitete. Elektroničari, metalostrugači, metaloglodači, galvanizeri, zavarivači, bravari, kranovođe samo su neka od radnih mjesta za koje će biti raspisani natječaji.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić je istaknuo:

“Svjedoci smo transformacije kada je BNT TMiH u pitanju. Nova uprava je uz pomoć Vlade FBiH u kratkom roku napravila sjajan posao. Ovaj primjer je dokaz da sinergija i zajednički poslovni poduhvati Vlade i javnih kompanija mogu biti garant uspjeha.”

Da je namjenska industrija Federacije BiH generator razvoja Federacije BiH pokazatelj je i Binas d. d. Bugojno koji je također u procesu upošljavanja 35 novih radnika, uz 92 radnika koji su zaposleni početkom godine. Sličnih primjera imamo i u drugim kompanijama namjenske industrije gdje je izražena potreba za novom radnom snagom i to će biti realizirano u sljedećem razdoblju. Jedan od primjera je i „Unis Ginex“ d.d. Goražde gdje je već zaposleno 99 radnika od zatraženih 133 radnika. Uspješnim upravljanjem javnim kompanijama uz podršku federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije od početka godine stvoreni su uslovi za otvaranje više od dvjesto novih radnih mjesta.

Advertisement

“Nekome će možda nekoliko stotina novih radnih mjesta biti nedovoljno, ali za nas je to više nego dovoljno, za početak. Za nas je to nekoliko stotina obitelji koje će imati siguran prihod, koje će tim novcem moći školovati svoju djecu, osigurati egzistenciju, to je nekoliko stotina obitelji koje ćemo na taj način zadržati u Bosni i Hercegovini. Vlada Federacije je pokazala da nam je stalo do građana i zbog toga ulažemo velike napore da osiguramo bolje uvjete za poslovanje i otvaranje novih radnih mjesta, ne samo u javnim, već i u privatnim kompanijama.”, zaključio je ministar Lakić.

Continue Reading

Gospodarstvo

Otvoren moderni prodajni centar i servis klima uređaja u Novom Travniku

Published

on

By

U centru Novog Travnika danas je svečano otvoren moderni prodajni centar i servis klima uređaja “Dominato”.

Ovaj inovativni objekat, smješten u srcu grada, pruža širok spektar klima uređaja renomiranih svjetskih brendova, kao i vrhunske usluge instalacije, održavanja i popravke.

Novi prodajni centar se nalazi u centru Novog Travnika i opremljen je najsavremenijom tehnologijom, omogućujući posjetiteljima da se upoznaju s najnovijim proizvodima na tržištu. Osim prodajnog dijela, centar uključuje i servisni odjel koji pruža brze i efikasne usluge održavanja i popravke klima uređaja, što ga čini sveobuhvatnim rješenjem za sve potrebe korisnika.

“S velikim zadovoljstvom otvaramo ovaj centar koji će našim građanima ponuditi ne samo vrhunske proizvode, već i pouzdanu podršku i servis,” izjavio je direktor centra. “Naš cilj je pružiti vrhunsku uslugu i osigurati da naši korisnici uživaju u komforu svojih domova i poslovnih prostora tokom cijele godine.”

Advertisement

Otvaranje ovog centra predstavlja značajan korak u unapređenju lokalne infrastrukture i ekonomije, stvarajući nova radna mjesta i unapređujući kvalitet života u Novom Travniku. Građani sada imaju na raspolaganju vrhunski centar za sve potrebe vezane za klimatizaciju, što će im omogućiti jednostavan pristup kvalitetnim proizvodima i uslugama.

Pozivamo sve zainteresirane da posjete naš novi prodajni centar i uvjere se u kvalitetu i raznovrsnost naše ponude. Radno vrijeme centra je svakim radnim danom od 08:00 do 16:00 sati, te subotom od 08:00 do 12:00 sati.

Continue Reading

BiH

Monri Payments – od sarajevskog startupa do regionalnog lidera

Published

on

By

Dok plaćate pizzu preko interneta, obavljate kupovinu u supermarketu ili plaćate pretplatu za mobitel – dio ste miliona ljudi koji svakog dana koriste usluge kompanije Monri Payments, a da toga vjerojatno niste ni svjesni.

Monri Payments počeo je kao sarajevski startup od četvero ljudi, a vrlo brzo prerastao je u kompaniju koja je napravila revoluciju u plaćanju i sada broji više od 160 zaposlenih. Monri nudi sva rješenja za plaćanje na jednom mjestu – od naprednih rješenja za prihvatanje kartica na POS terminalima u trgovinamaonline trgovini i/ili mobilnim aplikacijama do rješenja za ugostiteljske kase.

U 2024. zapošljavaju više od 30 ljudi

Monri posluje u svim državama bivše Jugoslavije i Rumuniji, a poslovanje širi i u Albaniji te Moldaviji. Centrale ima u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, a u 2024. planirano je zaposliti više od 30 ljudi. U Bosni i Hercegovini su otvorene različite pozicije – od prodaje i korisničke podrške do razvoja.

Advertisement

U Monriju se ponose time što su zadržali kulturu startupa, a članstvo u Paytenu, poljskoj grupaciji koja je kupila većinski udio samo dvije godine od osnivanja startupa, omogućilo im je stabilnost, posloženost procesa te više prilika za ulaganje u razvoj i inovacije.

Osim toga Monri se može pohvaliti i kvalitetom svojih rješenja, a u prilog tome ide i činjenica da imaju skoro 15.000 klijenata i da su 2023. obradili transakcije u iznosu od osam milijardi KM.

Čak 1.000 internetskih trgovina u Bosni i Hercegovini koristi Monrijeve usluge, što znači da devet od deset tih trgovina u Bosni i Hercegovini koristi usluge ove kompanije. U trgovinama se sve više plaća preko Monrijevog SinglePOS-a koji omogućuje trgovcima da preko jednog POS terminala prime sve vrste kartica, kao i to da omoguće plaćanje na rate svih banaka. Sve to proces kupovine čini bržim, sigurnijim i bez grešaka. Stoga ni ne čudi da Monri ima 13.000 POS terminala kojima se svakodnevno obrađuje više od 600.000 transakcija, a prošle godine dobili su više od 500 novih korisnika POS rješenja.

Uz sve to, sve je više i ugostiteljskih objekata koji koriste Monrijeve ugostiteljske kase Remaris zbog lakoće njihovog korištenja i mogućnosti upravljanja cjelokupnim poslovanjem. U regiji je više od 8.000 Monrijevih blagajničkih rješenja kojima se svakodnevno izda 800.000 računa.

Advertisement

U odnosu na 2022. godinu, Monri bilježi 80% više transakcija preko online servisa, rast od 320% na POS terminalima, a u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji vodeći su online payment gateway. Monrijeva rješenja koriste svi – od male trgovine do velikih kompanija kao što su njemačka grupacija Shwarz (Lidl i Kaufland) i španski Inditex (Zara, Massimo Dutti idr.).

Monri je 2022. bio dobitnik Mastercardove nagrade za inovacije u plaćanju. Ove godine su već dobili dvije nagrade. Jedna od nagrada je uručena za njihovo rješenje WSPay kao najbolji payment integrator u Srbiji. Druga nagrada je za najbolju uslugu u eCommerce tržištu u Hrvatskoj.

Izvor: Akta.ba

Centralna.ba

Advertisement

Continue Reading

BiH

Brži ekonomski rast u BiH, ali i veća inflacija

Published

on

By

Inflacija u BiH je primarno pod utjecajem promjena u razini temeljne inflacije, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te energenata, što ukazuje na rast domaćih cijena.

Preliminarna procjena kretanja realnog BDP-a Bosne i Hercegovine za drugo tromjesečje 2024. godine ukazuje na nešto brži rast od 2,4 posto na godišnjoj razini, pokazala je brza procjena Centralne banke Bosne i Hercegovine.

“Nastavak blagog rasta ekonomske aktivnosti iz prethodne godine očekujemo u prvom tromjesečju zbog nastavka rasta u djelatnostima uslužnog sektora, i smanjenja inflatornog pritiska. Rast aktivnosti u uslužnom sektoru djelimično je kompenzirao pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru, koja je bila dijelom i posljedica smanjene tražnje na tržištima zemalja glavnih trgovinskih partnera”, ističu u CBBiH.

Imajući u vidu kako industrijska proizvodnja bilježi nešto slabiji pad aktivnosti, a izvoz blagi rast na godišnjoj razini u travnju 2024. godine, njihova prva preliminarna procjena je da bi ekonomska aktivnost mogla biti nešto jača u drugom tromjesečju, oko 2,4 posto, piše Indikator.

Advertisement

Posljedično, preliminarna procjena intenziteta rasta realnog BDP-a iznosi 2,1 posto za prvo polugodište 2024. godine.

“Procjenjujemo da bi ukupna inflacija mogla iznositi 2,6 posto, a temeljna inflacija 4,2 posto u drugom tromjesečju 2024. godine. Očekujemo kako će godišnja inflacija u drugom tromjesečju biti blago viša u svibnju i lipnju kao rezultat prvenstveno niske baze u prethodnoj godini, prvenstveno u odjeljcima transporta i režijskih troškova”, ističu u CBBiH.

Njihova preliminarna procjena inflacije u trećem tromjesečju ukazuje na blago jačanje inflatornih pritisaka u odnosu na prethodno tromjesečje, ali su projekcije i dalje u skladu sa onim iz srednjoročnog makroekonomskog modela za 2024. godinu.

Inflacija u BiH je primarno pod utjecajem promjena u razini temeljne inflacije, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te energenata, što ukazuje na rast domaćih cijena.

Advertisement

Sljedeći krug brzih procjena BDP-a, te ukupne i temeljne inflacije CBBiH planira objaviti u rujnu 2024. godine.

Continue Reading

Gospodarstvo

“Kristal” d.o.o. Vitez proslavio 30 godina uspješnog poslovanja

Published

on

By

Proteklog vikenda bh. kompanija Kristal d.o.o. u Vitezu je proslavila trideset godina uspješnog poslovanja u prisustvu preko dvije stotine uposlenih i tri stotine poslovnih partnera i prijatelja.

Ovaj domaći brend svjetske kvalitete, jedan je od vodećih prerađivača stakla u regiji, te jedini u našoj zemlji koji proizvodi brodska stakla. U protekle tri decenije prodali su dvadeset miliona kvadratnih metara stakla što je pandan šesnaest tisuća ostakljenih nogometnih igrališta. Poslovni uspjeh duguju viziji da najbolje od obiteljskih vrijednosti ugrade u poslovnu filozofiju, u kojoj su pored vanredne kvalitete, savremene tehnologije na prvom mjestu ipak – ljudi.

„Sve je počelo prije trideset godina vizijom mog oca Nikole da napravi bh. kompaniju europskih standarda. Trideset godina poslije svjedočimo ostvarenju te vizije sa sjajnim ljudima koji su s nama po petnaest ali i dvadeset godina“, ističe Matea Franjić, izvršna direktorica Kristal d.o.o. 

„Za poslovni uspjeh je potreban i vanredno kvalitetan proizvod, vrhunska tehnologija i poseban odnos s kupcima. A Kristal, naši klijenti kažu, ima sve!“, konstatira Matea i najavljuje proces uvođenja nove organizacijske strukture koji će poduprijeti želju i viziju da se osigura održivi rast i razvoj ove uspješne kompanije.Kristal u svojoj ponudi nudi vrhunske najsavremenije proizvode od stakla, a kako bi proizvodnju doveli do perfekcije, pokrenuli su i vlastitu laboratoriju za analizu kvalitete proizvoda i sirovina.

Advertisement

Pored činjenice da jedini u BiH proizvode brodska stakla, u svojoj ponudi nude građevinska stakla, stakla za fasade, ograde, kuhinje i kupaonice, prilagođenog najsavremenijem dizajnu. Kristal stakla ukrasila su objekte širom svijeta, od BiH i okruženja, Europe, pa sve preko Afrike, do Amerike i Azije, ali i, vjerovali ili ne i Australije.Još od 2003. godine Kristal d.o.o ima uspostavljen i certificiran sustav upravljanja kvalitetom i okolišem prema međunarodnim normama ISO 9001 i ISO 14001, dok brojni certifikati, potvrde i odobrenja renomiranih certifikacijskih kuća potvrđuju kvalitet  njihovih proizvoda, kao i spremnost proizvodnih kapaciteta da odgovore različitim izazovima tržišta, obrade i tehnoloških operacija za različite namjene.

Kompanija Kristal trenutno broji 209 uposlenika, te još 17 uposlenika koji su zaposleni u kompaniji Kristal transport, koja ove godine slavi deset godina.

„Posebno se još jednom želim zahvaliti svim uposlenicima i uposlenicama, kao i svim poslovnim partnerima i klijentima kojih je preko tisuću, što su bili sa nama i kroz uspješna i izazovna razdoblja i što su dio našeg uspjeha! Sa takvim ljudima spremni smo za sve inovacije i nove poslovne poduhvate“, poručila je na kraju Matea Franjić, izvršna direktorica kompanije Kristal d.o.o. pišu poslovnenovine.ba.

Više o kompaniji na www.kristal.eu

Advertisement

Continue Reading

Gospodarstvo

U Srednjoj Bosni počinje gradnja poduzetničkog inkubatora vrijednog 971.092 KM

Published

on

By

Poduzetnička zona Resnik, uspostavljena 2013. godine, jedan je od vodećih i perspektivnih gospodarskih i razvojnih projekata općine Kreševo, koji se u praksi takvim već ostvaruje i pokazuje, a planovi i očekivanja u perspektivi su optimistični i realni da će polučiti još veće i unosnije rezultate, piše Večernji list BiH.

Potpisan sporazum

Da je to tako, svjedoči podatak da trenutačno u zoni, površine oko 35 hektara, svoje poslove obavlja više od 30 poslovnih subjekata. Općinska vlast trudi se svake godine pronaći i uložiti financijska sredstva iz različitih izvora u dodatnu gradnju i osuvremenjivanje zone kako bi se poslovni uvjeti podigli na višu razinu i privukli poduzetnici. U općinskom proračunu za 2024. godinu predviđena su dva iznosa na ime kapitalnih infrastrukturnih projekata: za poslovni inkubator 498.200 KM i za poslovnu zonu 105.000 KM. To je ukupno 603.200 KM. Međutim, za pretpostaviti je da će se priskrbiti još novca iz drugih izvora.

Nedavno, točnije u drugoj polovini svibnja, potpisan je okvirni sporazum o izgradnji druge faze poduzetničkog inkubatora u poduzetničkoj zoni Resnik. Nakon što je proveden postupak javne nabave, sporazum su potpisali općinski načelnik Kreševa Renato Pejak i predstavnica poduzeća Ceste – company d. o. o. Kiseljak Karnela Franković. Ukupna vrijednost radova može iznositi do 971.092,66 KM s uračunatim PDV-om. – Ovaj projekt predstavlja jedan od ključnih koraka u daljnjem razvoju naše općine, pružajući priliku poduzetnicima da rastu i razvijaju svoje poslovanje. Vjerujem da će ovaj projekt donijeti značajne ekonomske koristi našoj zajednici te doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta i jačanju lokalne ekonomije – rekao je tom prigodom kreševski načelnik Renato Pejak. Iznos od gotovo milijun maraka značajno je ulaganje i financijska injekcija koja će dati dodatni vjetar u leđa u razvoju poduzetničke zone Resnik kao prestižnog gospodarskog središta ne samo na razini Kreševa nego i šire. – U okviru okvirnog sporazuma vrijednog 971.092,66 KM potpisali smo dodatni ugovor u vrijednosti 498.232,68 KM.

Advertisement

Uskoro početak radova

Taj ugovor podrazumijeva prvu fazu izgradnje poslovnog inkubatora, a to su zemljani radovi, iskopi, građevinski radovi u okviru mrtve ploče i početka izlaska iz zemlje s betonima te pristupna cesta, okoliš… Početak radova planiran je za desetak dana. Rok za izvođenje i završetak radova po ugovoru je 30 dana i možemo taj ugovor u cijelosti ispoštovati. Nakon završetka te etape potpisat će se drugi ugovor na ostatak sredstava iz okvirnog sporazuma, koji će podrazumijevati završavanje cijelog projekta, zidanje, betonsku deku, pokrivanje, izolaciju, kompletno unutarnje sređivanje i sve ostalo.

Nadamo se da će Općina osigurati sredstva. Za pretpostaviti je da su već i osigurana i da ćemo pristupiti toj drugoj fazi, odnosno završetku cjelokupnog projekta – kaže nam Amer Omeragić, direktor poduzeća Ceste – company d. o. o. Kiseljak.

Dimenzije poduzetničkog inkubatora su 40 x 15 m, visina 7 m, a služit će za razvoj malih poduzeća. Tek osnovana tvrtka koja nema svoje sjedište tu će ga moći dobiti, tu će imati svoje urede.

Advertisement

Gledajući gospodarske planove i ciljeve, inkubator je doprinos Općine stvaranju temeljnih pretpostavki za razvoj malog gospodarstva.

Continue Reading

Najnovije vijesti

Društvo47 minuta ago

Veliki broj vjernika na proslavi svetog Ive u Travniku (FOTO)

Tradicionalna proslava svetog Ive, zaštitnika Travnika, okupila je ove godine veliki broj vjernika i posjetitelja iz cijele Bosne i Hercegovine,...

BiH2 sata ago

PODACI KOJI NE ZANIMAJU VLAST Skoro 100 tisuća osoba odreklo se bh. državljanstva

Državljanstva BiH se od 1. siječnja 1996. godine odreklo 99.991 osoba, najviše radi stjecanja državljanstva Njemačke, Austrije i Slovenije, podaci...

Središnja Bosna2 sata ago

Konjic spreman za Summer Fest 2024.

Od 5. do 7. srpnja u Konjicu će biti održan Summer Fest 2024., po šesti put u organizaciji Atletskog Kluba...

Društvo3 sata ago

U Vitezu održan veliki plesni i mažoret festival pod nazivom “LDF Dance fest”

Proteklog vikenda u Vitezu u kongresnoj dvorani FC BiH,održan je veliki plesni i mažoret festival pod nazivom LDF Dance fest,15.po...

BiH3 sata ago

IMA 335.386 NEZAPOSLENIH OSOBA – ZAŠTO ONDA ZAPOŠLJAVAMO STRANE RADNIKE?

Novi trend zapošljavanja stranih radnika nikako ne odgovara evidencijama prema kojim Bosna i Hercegovina ima 335.386 nezaposlenih osoba. Ovo je...

Sport3 sata ago

Najavljen tradicionalni 14. turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj

Župljani u iseljeništvu župe sv. Petra i Pavla u Brajkovićima najavljuju 14. tradicionalni turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj, u...

Društvo3 sata ago

“Da sam ja neko” Enisa Bešlagića ovoga ljeta u Travniku

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić posljednjih dana rasprodaje dvorane širom regije sa svojom predstavom “Da sam ja neko”, ovog ljeta predstava...

BiH3 sata ago

NEVRIJEME VAM JE OŠTETILO AUTOMOBIL? PRIJAVITE POLICIJI KAKO BI OD OSIGURANJA NAPLATILI ŠTETU

Vozilo vam je oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu i nedjelju pogodilo brojne gradove BiH? Trebalo bi da...

Advertisement
Advertisement
LM