U Vitezu održan prvi gastronomski festival Srijemuša

Povodom ovogodišnjih Dana općine Vitez, danas je na Gradskom trgu u Vitezu unatoč kiši i prohladnom vremenu održan 1. Festival srijemuša koji je spojio ekologiju, turizam i kulturu općine Vitez. Festival slavi ljekovitu biljku srijemuš, (lat. Allium ursinum), u narodu poznatu i kao medvjeđi luk, divlji češnjak srijemož ili srijemuž poznatu svim ljubiteljima prirode, lovcima, planinarima, šetačima.

Srijemuš je prava proljetna delicija koja se skriva u šumama i uz rijeke. Priče govore da je medvjeđi luk dobio ime jer ga medvjedi jedu u proljeće i tako vraćaju potrebnu energiju nakon zimskog sna. Njegova antibakterijska, protuupalna svojstva i bogatstvo antioksidansa pomažu ljudima u detoksikaciji organizma, jačanju imuniteta i podizanju energije nakon zime. Od davnina, medvjeđi luk bio je poznat kao antisklerotično sredstvo. Sprječava nakupljanje kolesterola u krvi, stimulira rad srca, snižava krvni tlak i pomaže kod normalizacije metabolizma.

Sezona medvjeđeg luka traje od ožujka do svibnja, ovisno o klimatskim uvjetima i nadmorskoj visini.

Posjetitelji su imali priliku okusiti tradicionalne delicije pripremljene s ovom zdravom biljkom i nazdraviti s domaćom rakijom prožetom mirisnom notom srijemuša te se družiti i slaviti prirodu i sve što nam ona nudi, kazala je jedna od organizatorica Darija Čuturić.

NE PROPUSTITE