- oglas -

U SUSRET IZBORIMA U HDZ 1990 – Tragično je ako je jedini politički program Cvitanovićevih neistomišljenika – izlazak iz HNS-a

Pročitajte i ovo

IVAN KRIŽANOVIĆ (HDZ1990): Došlo vrijeme da se napokon otvoreno kaže što je to “trulo” u našoj Busovači

U proteklih 7 mjeseci na političkoj sceni Središnje Bosne posebno su "glasni" bili u Busovači. Već dulje vrijeme vodio...

Nenad Periš održao dirljiv govor: Hvala, Beograde, idem kući sa svojim sinom

U BEOGRADU je organiziran ispraćaj Mateja Periša. Ispred crkve okupili su se brojni građani. Njegov otac Nenad Periš nakon...

ZORAN MILANOVIĆ: “Radman ima razumijevanja za interese Turaka, ali ne i Hrvata u BiH; prijeti nam švedski fašist koji mrzi sve što nije švedsko”

"To je fašist, zadnji ološ, neka nosi te prljave novce. On će prijetiti Hrvatskoj", rekao je. Zoran Milanović dao je...
- Advertisement -

HNS nije savršen ali podijele nisu nikakva alternativa

Svaki politički odgovoran Hrvat u BiH, a napose oni koji sudjeluju u radu političkih stranaka moraju imati dovoljno političke svijesti i savjesti te nikada ne dopustiti da unutar hrvatskog političkog bića u BiH svoj prostor za razvoj nađu dvije velike podvale koje se, osjeti se, pokušavaju ponovno u formi “kukavičjeg jajeta“ ubaciti u hrvatski politički prostor u BiH. Žalosti činjenica kako je to tema kojoj se uvijek prilazi onda kada politički neodgovorni pojedinci imaju namjeru ojačati svoje političke pozicije gurajući tu temu koja je uvijek zanimljiva, a isključivo u službi poticanja razlika unutar jednog političkog bića čak do razine isključivosti. O bosanskim i hercegovačkim Hrvatima u političkom smislu uvijek pričaju oni koji u nedostatku svoje jasne političke ideje i programa nastoje u javni prostor nametnuti temu koja ne pridonosi ničemu konstruktivnom već samo antagoniziranju ova dva pola unutar jednog političkog bića.  

- Advertisement -

Prva i mnogo opasnija “jabuka razdora“ kojom se čak u svojim javnim istupima služe i neki predstavnici crkve jeste podjela te snažno naglašavanje razlika između Hrvata u Bosni i onih Hrvata u Hercegovini, čak u onoj mjeri da su jedni krivi drugima što su jedni više, a drugi manje u političkom i svakom drugom smislu obespravljeni u BiH. Stajalište kako je hercegovačka politika ojadila hrvatski narod u Bosni na razini teorija zavjere provlači se teza kako Hercegovci već žive “treći entitet“ dok su Hrvati u Bosni prepušteni sami sebi i političkoj sudbini koja je neizvjesna, a samo je pitanje vremena kada će biti ugašena.     

Druga podvala koja je derivacija ove prve “jabuke razdora“ jesu nasrtaji na političku ideju ponovne rehabilitacije Hrvatskog narodnog sabora kao jasne političke platforme koji okuplja sve političke stranke s hrvatskim predznakom koji prihvaćaju njegov program i smisao utemeljenja. Neslaganja i političke razlike, skromni rezultati u radu HNS-a unatoč velikim očekivanjima čak i sučeljavanja lidera političkih stranaka u tom zajedničkom tijelu koja su sasvim očekivana i poželjna, ne bi smjela biti razlog za devastaciju i stranačko erodiranje HNS-a, unatoč svim prigovorima koji se imputiraju vodećoj političkoj stranci i njenom lideru kada je u pitanju vođenje i upravljanje tim savezom. Znakovito je da lideri političkih sastavnica HNS-a koji se ne slažu kojim putem on ide i kakav pravac je zacrtao, koriste iste argumente i retoriku u njegovoj kritici kao i oni koji se najviše vesele njegovom raslojavanju i daljnjem fragmentiranju.  Da li je to slučajno ili se pak radi o mentoriranju određenih političkih snaga iz Sarajeva tek će se saznati ali da se vesele i zadovoljno trljaju ruke zbog potresa u HNS-u, sasvim sigurno jeste. 


Borba za nacionalnu i političku samobitnost hrvatskog naroda u BiH nadilazi stranačke i druge partikularne interese

Doista HNS BiH okuplja gotovo sve hrvatske političke stranke u BiH koje crpe svoj legitimitet iz volje naroda osim nekoliko stranaka “manjeg značaja“ uključujući i Hrvatsku republikansku stranku koja je prema mišljenju šire političke javnosti pogrešno donijela odluku o napuštanju HNS-a na njegovom posljednjem zasjedanju. Fundamentalni prigovor smislu njegova postojanja polazi od teze HDZ-ove privatizacije i dominacije te pomanjkanja demokracije i stranačkog pluralizma u političkom životu Hrvata u BiH. Iako su ti argumenti djelomično osnovani i utemeljeni važno je napraviti distinkciju između nasušne potrebe da demokratski život Hrvata u BiH živi u punom smislu te riječi od temeljne ideje i misli vodilje koja je okupila politički odgovorne lidere stranaka kada se ideja HNS-a ponovno oživljavala. Razlike u političkom promišljanju koje se javljaju na lokalnom i županijskom nivou vlasti između različitih stranaka sastavnica HNS-a, pogledi na određene društveno-ekonomske i političko socijalne probleme, ne bi smjeli biti povod i razlog kojim će se ugroziti ona temeljna ideja koja nadilazi sve te stranačke razlike, a odnosi se na zajedničku političku borbu za nacionalnu i političku samobitnost hrvatskog naroda u BiH. Osobito ako znamo da demokratičnost i stranački pluralizam ni na koji način nije ugrožen na nivou lokalne pa i regionalne političke zajednice. Nitko od političkih sastavnica HNS-a nije trpio sankcije niti je onemogućen u svom djelovanju kroz institucije HNS-a zato što se usudio kandidirati na lokalnom ili županijskom nivou, a posebno tamo gdje postoje demokratski kapacitet i uvjeti za takvo promišljanje, a naročito gdje hrvatska nacionalna pozicija nije ugrožena. Mnoštvo primjera takve prakse imamo i na posljednjim lokalnim izborima 2020. godine. Puno prihvatljiviji koncept izražavanja neslaganja političkih sastavnica unutar HNS-a bilo bi “frakcijsko organiziranje“  kojim bi se otvorio prostor i za drugačije promišljanje i djelovanje, ali ideja HNS-a koja je nadstranačka i nadnacionalna i koja je potrebna, ne bi bila dovedena u pitanje. Pogrešno je pričom o napuštanju ovog svehrvatskog foruma prepuštati HNS njegovoj najvećoj i najjačoj sastavnici (HDZ BiH) ili konačnom odlukom o napuštanju svehrvatski legitimitet darovati HDZ-u, jer htjeli to priznati ili ne HNS BiH okuplja i artikulira 97,00 % hrvatske političke misli u BiH. 

Ivan Vukadin kao primjer odgovornog, a ne sujetnog političkog pristupa

Svaka velika ideja propada ako se u procesu njezina ostvarivanja, oni koji je ostvaruju počnu koristiti sredstvima i politikom koji su u suprotnosti s načelima te ideje. Karijerni političari koji zbog osobnog interesa mijenjaju stranke i politička opredjeljenja kažemo da su konvertiti, a oni su zapravo lažni konvertiti, jer samo glume da ima svoju političku koncepciju i nije im teško prihvatiti novo ideološko stajalište jer nemaju svoje niti su ga ikada imali.

U tom pogledu, moguće je jako puno naučiti iz primjera Ivana Vukadina i njegovog HNP-a koji je zbog unutarstranačkih razlika i pogleda na određene probleme u Županiji Hercegbosanskoj isključen iz svoje matične stranke zbog nepoštivanja zaključaka Županijskog odbora HDZ BiH. Razlike su bile tolike da je unatoč odličnom izbornom rezultatu i programskim rezultatima u svom Tomislavgradu morao raskrstiti sa svojom bivšom strankom s kojom je čak 3 načelnička mandata uspio obraniti i nakon razlaza osvojiti četvrti. Takvi unutarstranački problemi, a s obzirom na posljedice koje su ga snašle nakon iskazanog “neposluha“, očito nisu bili bezazlene ali to nije bila smetnja niti razlog da Ivan Vukadin iskorači iznad vlastite sujete i vjerojatno  povrijeđenog ega te zatraži aktiviranje članstva u HNS-u za njegovu novonastalu političku stranku u tom tijelu. To je politička mudrost i razina odgovornog ponašanja čovjeka koji razumije odvojiti lokalne probleme, kakvi god oni bili od onoga što je nacionalno i nadstranačko.     

S tim u vezi važno je se osvrnuti na aktivnosti koje se ovih dana događaju unutar druge po snazi najjače političke stranke Hrvata u BiH. U pripremama je Izborni sabor HDZ 1990 koji bi se trebao održati u toku 9. mjeseca ove godine, a ako je suditi po Zaključcima Županijskog odbora HDZ 1990 Posavina od 25.08.2021., obilježiti će ga vjerojatno sučeljavanja onih zagovornika koji su za to da se napusti HNS BiH i onih koji se zalažu za ostanak HDZ 1990 u HNS-u. 

Ultimativni pristup nije osnova za kvalitetnu politiku i ispravan smjer

Zaključci koji su adresirani na središnjicu HDZ 1990 i predsjedniku Iliji Cvitanoviću, po svome sadržaju evidentno pokazuju veliku razinu razilaženja s aktualnim vodstvom stranke. Na razini ultimatuma upućeni zaključci Iliji Cvitanoviću ne daju previše izbora. Po principu “ili – ili“ jako teško je razgovarati i postići određenu vrstu konsenzusa i dogovora. Iako su takvi zahtjevi postojali i ranije uspješno su stavljeni pod kontrolu, a HDZ 1990 nije skliznuo s tračnica politike hrvatskog zajedništva.  Članstvo u HNS-u ne može biti ni uzrok ni povod velikome raskolu i nezadovoljstvu koje za posljedicu može imati napuštanje stranačkog članstva jer samo članstvo u HNS-u ni na koji način ne dovodi u pitanje stranačku autonomiju i politički subjektivitet te stranke unutar tog saveza. Prostor za političko djelovanje HDZ 1990 je ogromno i vrlo široko, tako da ideja “napuštanja HNS-a“ koja je evidentno u službi motiviranja članstva uoči unutarstranačkih izbora koji se ne slažu sa smjerom stranke kojim ona ide, ne može i ne smije biti jedina politička platforma i program stranačkih nezadovoljnika jer samo članstvo u HNS-u nije okvir koji ograničava bilo koga u smislu političkog djelovanja i zalaganja za one politike za koje smatra da su dobre i korisne, a koje su izvan programske matrice HNS-a. 

Nemoguće je prihvatiti kako je članstvo HDZ-a 1990 u HNS-u razlog takvoj vrsti potresa, osim ako takve političke poruke nisu u sjeni nekakvim skrovitim političkim ciljevima i dogovorima u susret nadolazećim Općim izborima 2022., osobito ako znamo da su se predstavnici ove stranke i ranije upuštali ići samostalno u izborne procese na nacionalnoj razini i prije 8 i prije 4 godine, pritom ih nije obvezivala činjenica članstva u HNS-u. Dakle demokratski kriterij samostalnog sudjelovanja u izborima zbog činjenice pripadnosti HNS-u nije bio doveden u pitanje niti je na bilo koji način onemogućen, niti su zbog samostalnog sudjelovanja HDZ 1990 na izborima trpjeli posljedice unutar HNS-a. 

“Bajrovićeve punktacije“ – poruka koju treba imati na umu

Ovdje je dilema pokazati nacionalnu i političku odgovornost te ostati u HNS-u kao svehrvatskom forumu u BiH ili slijediti ove zaključke koji će značiti raskol i napuštanje stranke ljudi iz Posavine te drugih stranačkih nezadovoljnika. Međutim, da se radi o nekakvim drugačijim pogledima ljudi iz HDZ 1990 koji okvir unutar HNS-a smatraju ograničavajućim, a ne o nekim skrovitim i vrlo suspektnim ciljevima koji se žele postići onda bi im političko promišljanje trebalo biti usmjereno na ojačavanje i boljoj pozicioniranosti HDZ 1990 unutar HNS-a. Sve ideje, političke programe, stranačke poglede, energiju … mogli bi usmjeriti u rad utemeljenih odbora unutar HNS-a, nego se iscrpljivati medijskim prepucavanjem i poticanjem stranačkih razlika od koje koristi nema nitko pa ni oni koji su uvjereni u ispravnost vlastitih stavova i politika koje zastupaju.    

HDZ 1990 je u prethodnim izbornim ciklusima na svim izbornim razinama išao sa samostalnim listama i zbog toga nije trpio političke posljedice isključenja iz HNS-a, tako da je veliko pitanje zbog čega i zašto dio članstva HDZ 1990 traži ultimativno razilaženje s HNS-om i to u susret izborima 2022. Politički odgovorno ponašanje traži drukčiji pristup. 

Međutim ne treba smetnuti s uma i naglasiti velike zasluge i očekivanu razinu političke odgovornosti HDZ 1990 koje je do sada pokazala na primjeru zajedničkog djelovanja na prostoru Srednje Bosne, baš tamo gdje je politička pozicija hrvatskog naroda najranjivija. Upravo je to pravac djelovanja, koji se od druge po snazi stranke kod Hrvata u BiH očekuje. Iskren i konstruktivan pristup omogućio je zadržavanje pozicija načelnika općine u Vitezu, Kiseljaku i Kreševu te izbor načelnika u Novom Travniku poslije 16 godina, kao i bolji izborni rezultati u drugim općinama SBŽ, a svakako nije zanemariva ni podrška koju ova stranka pruža u radu Vlade u ovoj županiji.  

Velika je odgovornost na stranačkom vodstvu i članstvu HDZ 1990 jer poruke koje se posljednjih dana šalju iz određenih političkih krugova nesklonih politici HNS-a ali i određenih klerikalnih krugova (Drago Bojić, Mirko Majdandžić, Ivan Šarčević…) čije razmišljanje je blisko onom iz političkog Sarajeva, a usmjereno je na razbijanje političkog zajedništva Hrvata u BiH, ni na koji način nisu ni dobronamjerne ni politički oportune kada je hrvatska nacionalna pozicija u pitanju.  Ukoliko se svemu navedenom još doda i poruka koju je svojevremeno nimalo pritajeno iznio Reuf Bajrović na svom Twitter nalogu oko toga na koji način se konačno obračunati s politikom HNS-a, uz još preostalo rješavanje statusa suspenzije državne tužiteljice Gordane Tadić kao referentnu točku naveo je izbor hrvatskih delegata u Dom naroda FBiH.

Upravo je u tom pogledu od presudnog značaja politika zajedništva oličena u politici koju zastupa i predvodi HNS BiH. Ukoliko bude postojala odgovornost hrvatskih političkih elita u BiH scenarij izbacivanja Hrvata iz vlasti na svim razinama ovisiti će od zajedničkog izbornog rezultata svih političkih stranaka koji podržavaju politiku HNS-a. Nikakvi raskoli i napuštanja HNS-a neće spriječiti neželjene posljedice, dapače podijeljeni u političkom smislu Hrvati u BiH postati će još lakši plijen. 

Znamo koji je interes hrvatskog naroda u BiH, a koji je interes HDZ 1990 saznati ćemo nakon Izbornog sabora. 

AUTOR: A.S/ Centralna.ba

Najnovije vijesti

IVAN KRIŽANOVIĆ (HDZ1990): Došlo vrijeme da se napokon otvoreno kaže što je to “trulo” u našoj Busovači

U proteklih 7 mjeseci na političkoj sceni Središnje Bosne posebno su "glasni" bili u Busovači. Već dulje vrijeme vodio...

Nenad Periš održao dirljiv govor: Hvala, Beograde, idem kući sa svojim sinom

U BEOGRADU je organiziran ispraćaj Mateja Periša. Ispred crkve okupili su se brojni građani. Njegov otac Nenad Periš nakon mise se obratio javnosti. Zahvalio je...

ZORAN MILANOVIĆ: “Radman ima razumijevanja za interese Turaka, ali ne i Hrvata u BiH; prijeti nam švedski fašist koji mrzi sve što nije švedsko”

"To je fašist, zadnji ološ, neka nosi te prljave novce. On će prijetiti Hrvatskoj", rekao je. Zoran Milanović dao je izjavu. Prvo je komentirao švedskog...

Radončić: Bećirović će osvojiti najmanje 350-400 tisuća glasova

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić danas je Središnjem izbornom povjerenstvu BiH predao prijavu za sudjelovanje SBB-a na općim izborima 2....

ISPRAĆAJ MATEJA PERIŠA: Nenad Periš stigao u crkvu u kojoj će se održati misa za njegova sina, došao i veći broj Beograđana

Tijelo Mateja Periša dopremljeno je u petak oko 14 sati u crkvu Svetog Ante u Beogradu, gdje će se održati misa, a potom i ispraćaj za...

Povezane vijesti