- oglas -

U Pougarju dostojanstveno obilježen Dan hrvatskih branitelja, općine Dobretići. 

Pročitajte i ovo

Drama u Hrvatskoj: Evakuirane Terme Tuhelj, u bolnici 16 osoba

Posjetitelji bazena u tuheljskim toplicama, u Hrvatskoj, evakuirani su danas poslijepodne zbog isparavanja hemikalija, od kojeg je dio posjetitelja...

DJ Solomun spektakularnim nastupom označio kraj 28. izdanja SFF-a

DJ Solomun, pravog imena Mladen, rođeni Travničanin, večeras je priredio spektakularan nastup pred hiljadama Sarajlija i gostiju ovog grada. Njegov...

Kada politika zasjeni sportske uspjehe: Država u kojoj se na kraju sve ispolitizira

Kao i sve u ovoj državi tako i veliki uspjesi sportaša se na kraju ispolitiziraju. Tako je i sa...
- Advertisement -

I ove je godine 30.lipnja prigodnim programom u Pougarju dostojanstveno obilježen Dan hrvatskih branitelja, općine Dobretići.

- Advertisement -

Program je započelo kod Spomen obilježja na Gromillama, molitvom Opjela, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a povodom 30. godišnjice stradavanja i sjećanja na prve pougarske branitelje Juru Markovića, Vladu i Srećka Aščića, koji su svoje živote, zajedno s drugim domoljubima nesebično utkali u oltar Domovine, i čija su imena neizbrisivim slovima uklesana na ovom podignutom spomen obilježju.

 


U njihovu čast, danas su zajednički vijence položili i svijeće zapalili predstavnici HVIDR-e općine Dobretići i Županije Središnje Bosne, zapovjednik pougarske Bojne Tadija Šugić s zapovjednicima postrojbi, ispred PU Jajce i PI Dobretići načelnik PU Bare Pršlja s kolegama policajcima, Izaslanik generalnog konzula R. Hrvatske u Banjoj Luci Anto Franjić, s predstavnicima konzulata, i na kraju načelnik općine Dobretići Ivo Čakarić, s prestavnicima drugih razina vlasti zastupnik Marko Saraf izaslanik Županije Središnja Bosna u Domu naroda FBiH.

 

I, tako Pougarci petnaestu godinu za redom, od podizanja ovog prvog Spome nobilježja 2007 godine na dostojanstven način u Pougarju se sjećaju na svih 60 nestalih, poginulih i umrlih branitelja, odajući i počast i obilježavajući Dan svojih živih branitelja, u znak zahvale svim onima koji su se nesebično borili za našu slobodu i dajući ono najvažnije što su imali, polagajući svoje živote na oltar domovine BiH, ali i RH.

 

U ime općine Dobretići i ispred organizatora, nazočnima se prvi obratio Načelnik općine Ivo Čakarić, koji je na početku pozdravio obitelji poginulih branitelja, branitelje i predstavnike svih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnike hrvatskog konzulata u BL, koji je bio branitelj i zajedno s kotorvaroškom Bojnom 1992, godine branio Pougarje i bio jedan od zapovjednika obrane na ovom dijelu pougarske bojišnice, a potom još jednog branitelja koji je bio na ispomoći Marko Saraf, te zapovjednik pougarske Bojne Tadiju Šugića, koji je kazao da je ovo dan molitve i sjećanja, te istaknuo kako dugujemo posebnu zahvalu svim ljudima, posebno braniteljima koji su se tada znalački i protiv puno nadmoćnijeg neprijatelja organizirali u obrani svoga rodnog kraja i domovine, i zbog toga smo danas na njih svi ovdje ponosni.

 

U svoje ime i u ime branitelja koji su branili Pougarje nazočne je pozdravio Marko Saraf i podsjetio na doprinos poginulih branitelja i kazao da s ponosom nakon 30. godina obilazimo ovo sveto mjesto, i sad vidimo zašto su se naši branitelji s tolikim srcem borili za vrijeme Domovinskog rata i gdje se u svakoj prigodi u Pougarju s poštovanjem govori o doprinosu koji su dali, a posebno doprinosu naših poginulih branitelja – naglasio je nekadašnji branitelj s Parnice. Dodao je kako Odbor za branitelje Pougarja u suradnji s načelnikom općine Ivom Čakarićem, zadnjih godina učinio sve da se sačuva od zaborava njihova žrtva.

 

Tako je simbolično za Dan pougarskih branitelja izabran datum zaustavljanja prvog neprijateljskog napada, vatrenog krštenja i pružanja otpora na Parnici, te stradavanju trojice pomenutih branitelja 30. lipnja 1992. godine, kada je hrvatski narod goloruk izašao pred srpskog neprijatelja i odbranio svoju grudu, prisjetio se zapovjednik Tadija Šugić, pozdravivši pojedinačno nazočne branitelje s prve linije obrane zapvjednika Marka Aščića. Od tada, pa sve do danas pougarski branitelji prošli su dug i trnovit, ali za to častan i slavan put u Domovinskom ratu, gdje su mnogi položili i svoje živote na Oltar Domovine, od čega većina njih na ratištima u Republici Hrvatskoj. Tako su brojni hrvatski ratnici koji su srcem branili i Republiku Hrvatsku, podrijetlom iz Dobretića.

Pougarski branitelji dali su golem doprinos i u obrani hrvatskih prostora u Bosni i Hercegovini, počevši od našeg Pougarja, Jajca, Središnje Bosne, Tomislavgrada i Livna i na najučinkovitiji način pokazali su kako nije važno protiv kolike se sile boriš, već koje svetinje braniš kazao je zapovjednik Tadija Šugić u svome emotivnom obraćanju.

 

I na kraju možemo zaključiti da otkrivanjem ovog spomen obilježja 2007. godine, i danas na 30. obljetnicu zaustavljanja prvog neprijateljskog napada na ovaj prelijepi kraj, naše Pougarje postalo je dio povijesti Domovinskog rata, a hrabri branitelji ostat će zapamćeni kao časni i neustrašivi branitelji, koji nikad nisu tuđe napadali, ali su zato svoju grudu časno branili i veličanstveno oslobodili na ponos svojih potomaka i slavu predaka.

 

Nakon prigodnog programa, organizatori su pripremili prikladan domjenak, na kojem su branitelji uz čašicu razgovora evulocirali uspomene na ratne događaje, a u nastavku pogledajte fotogaleriju i tako sačuvajmo uspomenu na povijesnu istinu” uz slikopis nazočnih branitelja.

Ove fotografije su posvećene trajnom sjećanju na sve one branitelje koji više nisu s nama, i na sve one koji nose žive uspomene i sjećanja na povijesne dane.

Najnovije vijesti

Drama u Hrvatskoj: Evakuirane Terme Tuhelj, u bolnici 16 osoba

Posjetitelji bazena u tuheljskim toplicama, u Hrvatskoj, evakuirani su danas poslijepodne zbog isparavanja hemikalija, od kojeg je dio posjetitelja...

DJ Solomun spektakularnim nastupom označio kraj 28. izdanja SFF-a

DJ Solomun, pravog imena Mladen, rođeni Travničanin, večeras je priredio spektakularan nastup pred hiljadama Sarajlija i gostiju ovog grada. Njegov nastup zatvorio je Sarajevo Film...

Kada politika zasjeni sportske uspjehe: Država u kojoj se na kraju sve ispolitizira

Kao i sve u ovoj državi tako i veliki uspjesi sportaša se na kraju ispolitiziraju. Tako je i sa veličanstvenim uspjesima Lane Pudar koji...

Kraj utakmice u Zenici: Bukvić heroj Tuzlaka, u samom finišu odbranio penal

U okviru 6. kola mtel Premijer lige BiH, ekipa Sarajeva je na stadionu Bilino polje dočekala Slobodu. Iako su domaći imali dominaciju na terenu,...

Radončić: Neće biti Čovićevog trećeg entiteta, ali ni Hrvati ne smiju biti nacionalna manjina

Večeras je na unutarstranačkoj tribini Saveza za bolju budućnost BiH u Mostaru, između ostalih, govorio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. - Kada su u pitanju...

Povezane vijesti