Zanimljivosti
U Hrvatskoj sve srednje škole na online nastavi

Hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuch izjavio je u ponedjeljak da su od ponedjeljka sve srednje škole u Hrvatskoj prešle na online nastavu kako bi se doprinijelo općim mjerama koje su donesene radi smanjivanja gužvi u prijevozu.
Stanje u školama ocijenio je vrlo stabilnim, što u konačnici, rekao je, pokazuju i današnje brojke pozitivnih, prenosi Fena.
Cijelo vrijeme držimo se otprilike na istim relacijama, rekao je dodavši da nemaju jako skokovita povećanja broja pozitivnih slučajeva, što se imalo prije otprilike mjesec dana.
Što se tiče prelaska na online nastavu viših razreda osnovnih škola, osim onih županija koje su to uvele u početku kao Varaždinska, rekao je kako je loše stanje i u Primorsko-goranskoj i u Međimurskoj županiji te da imaju najavu za prijelaz na C model izvođenja nastave u višim razredima osnovne škole i u Istarskoj županiji.
Iz ostalih županija za sada nema najava da bi prelazile na C model za više razrede osnovnih škola, napomenuo je, prenosi Hina.
Na novinarski upit postoje li planovi za online nastavu u drugom polugodištu, Fuchs je izrazio nadu da to neće biti potrebno.
Podsjetio je kako se cijelo vrijeme nastavne jedinice rade dva tjedna unaprijed kako bi u slučaju bilo kakve potrebe svi mogli koristiti te materijale.
Povratak u klupe ovisit će u prvom redu o epidemiološkoj situaciji. Nadam se da će se ona do tada znatno popraviti i da će se učenici moći vratiti u razrede, jer nema alternative poučavanju licem u lice, istaknuo je hrvatski ministar.
Preporuke za nastavnike za online školu su, rekao je, iste kao na samom početku školske godine. Izvođenje nastave u realnom vremenu poželjno je svugdje gdje za to postoje tehničke mogućnosti – kako u školama tako i kod samih učenika kod kuće, naglasio je.
Podsjetio je da rad škola u prvom redu organiziraju ravnatelji. Ako neki nastavnik može od kuće držati nastavu licem u lice, mi se tu u načelu nećemo miješati kao ministarstvo, to je odgovornost ravnatelja, napomenuo je Fuchs, dodavši da nastavnik koji nastavu ne može držati od kuće, onda to mora raditi iz škole.
Dnevnik.ba
Društvo
U mom selu jedno djete ide u školu, za 20 godina ćemo nestati
Zanimljivosti
PD “Paklarske stijene” Travnik: Sutra natjecanje u tradicionalnoj igri prstena

Planinarsko društvo “Paklarske stijene” Travnik pozivaju na tradicionalnu igru prstena koja će se održati u Planinarskom domu “Erik Brandis” na Galici.
Drevna igra prstena u domu na Galica održava se tradicionalno nekoliko godina, okupi brojne natjecatelje travničkog kraja koji se kroz zabavu i druženje trude očuvati kulturno-povijesno nasljeđe naših predaka.
Prošle godine učešće je uzelo 6 ekipa, treće mjesto osvojila je ekipa Jankovići, drugo mjesto osvojila je ekipa iz Šipovika, dok su pobjednici bili ekipa iz Busovače.
Ovogodišnje natjecanje će se održati sutra, 15. veljače 2025. godine od 19 sati u Planinarskom domu “Erik Brandis” na Galici-Vlašić, prijave ekipa na dan natjecanja.
Zanimljivosti
Danas je Dan zaljubljenih: Iznenadit će vas koje je najpopularnije cvijeće u BiH

Kako većina stvari na svijetu ima svoj dan, Dan zaljubljenih, koji se obilježava 14. februara, inspirisan je legendama o Svetom Valentinu, a kroz vijekove je postao prilika za izražavanje ljubavi poklonima, porukama i gestovima pažnje.
Cvijeće je jedan od najtradicionalnijih i najomiljenijih poklona za Valentinovo. Ruže, posebno crvene, simbolizuju strastvenu ljubav i najčešće su izbor zaljubljenih širom svijeta. Tulipani predstavljaju nježnost i savršenstvo u ljubavi, dok ljiljani simbolizuju čistoću i posvećenost. Mješoviti buketi često se biraju kako bi izrazili različite emocije i dodali posebnu notu originalnosti.
Bez obzira na vrstu cvijeća, poklonjeni cvjetni aranžmani na Valentinovo uvijek nose snažnu poruku – da je ljubav vrijedna slavljenja i pažnje.
Iako je 8. mart i dalje najjači dan za kupovinu cvijeća u Bosni i Hercegovini, Valentinovo zauzima drugo mjesto po potrošnji cvijeća. Zanimljivo je da se povodom ova dva praznika u februaru i martu proda više od 40% ukupne godišnje potrošnje cvijeća!
Najtraženije cvijeće u BiH u 2024. bili su tulipani, zatim ruže, mješoviti buketi, ljiljani i orhideje.
Na Valentinovo, više cvijeća se naručuje u popodnevnim satima, dok ostatak godine dominiraju jutarnje narudžbe. Zanimljivo je da je prošlog Valentinova najskuplja narudžba cvijeća putem Glova iznosila 150 BAM, kada je korisnik iz Sarajeva naručio luksuznu kutiju punu cvijeća.
Najpopularnije cvijeće koje se naručuje za Valentinovo u BiH su ruže, zatim slijede tulipani i na trećem mjestu ljiljani.
Bilo da planirate iznenaditi voljenu osobu buketom crvenih ruža ili elegantnim ljiljanima, Glovo vam omogućava da sve obavite brzo i jednostavno, uz posebne popuste povodom Dana zaljubljenih i namjenski odjeljak u aplikaciji!
Zanimljivosti
Hrvatska najsigurnija u Europi za noćne šetnje, BiH na 26. mjestu

Portal za statistiku Svijet kroz statistiku, drugu godinu zaredom, proglasio je Hrvatsku najsigurnijom zemljom u Europi za noćne šetnje, dok je Francusku označio kao najnesigurniju u noćnim satima.
Na drugom je mjestu po sigurnosti Slovenija, na trećem Island, na četvrtom Gruzija, a na petom Švicarska na popisu na kojemu je 41 europska zemlja s obzirom na to koliko je sigurno sâm šetati noću.
Šesto mjesto je zauzela Češka, sedmo Danska, a osmo Estonija. Na devetom mjestu se nalazi Finska, desetom Nizozemska, dok je susjedna Crna Gora zauzela 11 mjesto. Srbija je na 15-om, Makedonija na 17-om, a Bosna i Hercegovina na 26. mjestu.
Što se tiče manje sigurnih zemalja, to su Švedska, Velika Britanija, Belgija, Bjelorusija, a kao najopasnija zemlja za šetnju po noći proglašena je Francuska, koja se našla na posljednjem, 41. mjestu, prenosi BHRT.
Zanimljivosti
Evo šta treba da uradite da dinstano meso uvijek bude mekano i sočno

Jela sa dinstanim mesom su pravi užitak. Kada naučite da dinstate meso na pravi način vaša nepca će vam biti zahvalna.
Postoji nekoliko finesa u pripremi dinstanog mesa, koji se moraju poštovati, kako biste bili sigurni da ćete uvijek imati dobar rezultat. Odgovarajuća mesa za dinstanje su žilava mesa, teleća rebra i svinjska plećka, prenosi Pink.rs.Klasično dinstanje prvo podrazumijeva prženje mesa, kako bi se zapečatili sokovi u njemu, i kako ne bi iscurili u procesu kuvanja, ostavljajući meso previše suvim, prenosi Pink.
Nakon kratkog prženja mesa na visokoj temperaturi, dodaje se malo vode, ali ne i mnogo, kako se dinstanje ne bi pretvorilo u kuvanje. Proces dinstanja mesa traje dugo i odvija se u tihoj vatri.
Kod kuvanja se proizvodi vodena para, koja se lijepi na poklopcu posude. Tamo se ona kondenzuje i i vraća u meso, čineći ga mekim i mirisnim, prenosi Espreso.
Scena
Mostarski stand-up komičar gost podcasta Vrisak

Novi gost podcasta Vrisak je Omer Hodžić, stand-up komičar iz Mostara, poznat po svom britkom humoru i nepredvidivim dosjetkama.
Iako je teško razlučiti kada se Omer šali, a kada je ozbiljan, to prepuštamo vama da procijenite – ili otkrijete, ako možete.
Zašto baš voli crni humor? Zašto mu problem predstavlja riječ ”karijera”? Tko je kriv ako se publika ne smije? Kako nastaju dobre šale? Ima li prijetnji? Samo su neka od pitanja na koja je odgovorio mostarski komičar.
Pripremite se za urnebesne priče, smijeh i promišljanja o životu – sve kroz Omerovu jedinstvenu perspektivu.
Uživajte u humoru na mostarski način i saznajte zašto je Omer Hodžić jedan od najomiljenijih stand-up komičara u Hercegovini, ali i šire.
Zanimljivosti
Pogačice sa sirom: savršene za doručak, idealne za večeru!

Premda je siječanj tradicionalno u znaku laganijih jela i vegetarijanskih receptura, nekima je ipak teško odoljeti. Kao, primjerice, domaćim pecivima punjenim sirom, za koje je uvijek izazov sačekati da se ohlade. Ove su mekane, jednostavne, ukusne i što je najvažnije – brzo gotove, pa tako i idealne za pripremu u svako doba dana. Nekima će, naime, prijati već ujutro za dručak, a drugi će ih obožavati i navečer uz čašu dobrog vina. Nesumnjivo, ako volite domaća peciva, onda će ovaj recept vrlo brzo postati hit u vašoj kuhinji i na vašem stolu, a evo kako ih pripremiti.
BRZE POGAČICE SA SIROM
Trebat će vam:
250 g brašna po želji
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
200 g sira (feta, gauda, edamer ili neki drugi po vašem izboru)
100 g manjemasno kiselo vrhnje ili jogurt
1 jaje
50 ml ulja
1 žlica mlijeka, za premazivanje
sezam, kim, timijan, ružmarin ili krupna sol, po želji za posipanje
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 °C i obložite lim papirom za pečenje. U velikoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi izgnječite sir vilicom ili ga naribajte, dodajte kiselo vrhnje (ili jogurt), jaje i ulje, pa sve dobro promiješajte. Postepeno dodajte mokre sastojke u suhe, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto. Na blago pobrašnjenoj površini razvucite tijesto na debljinu od oko 1 cm. Čašom ili modlom vadite krugove i slažite ih jedan do drugoga na lim za pečenje s razmakom od oko 2 cm. Prije nego što ih stavite peći, pogačice premažite mlijekom i, ako želite, pospite sezamom, kimom, ružmarinom, timijanom ili krupnom soli. Pecite u 15 do 20 minuta, ili dok pogačice ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
SAVJET VIŠE! U sir možete dodati i malo svježeg sjeckanog peršina ili vlasca, naravno, ako volite.
Scena
Gulaš s kiselim kupusom – jelo koje će vas zasititi, a i zagrijati!

Za dobar zimski ručak ne trebate puno komplicirati. Trebat će vam junetina za gulaš, kiseli kupus i nešto strpljenja da meso omekša krčkajući na štednjaku. U gusto varivo, ili gulaš dodati možete i kuhane krumpire i gozba je zajamčena.
Gulaš s kiselim kupusom – sastojci
1 kg kiselog kupusa
2 kobasice
600 g junetine za gulaš
2 velike glavice luka
50 g svinjske masti
1 litra temeljca ili vode
1 žličica mljevenog kima
1 lovorov list
2 žlice mljevene paprike
250 g vrhnja
Sol i papar
Gulaš s kiselim kupusom – priprema
Nasjeckajte luk. Otopite mast (ili dodajte ulje) u loncu i pirjajte luk na laganoj vatri dok ne omekša.
Narežite meso na kockice i dodajte ga luku zajedno s mljevenim kimom i lovorovim listom.
Popržite meso dok ne poprimi smeđu boju. Zatim dodajte mljevenu papriku i brzo ulijte vodu (paprika lako zagara). Pokrijte lonac i pustite da se krčka 3-4 sata.
Grubo nasjeckajte kiseli kupus i dodajte ga u lonac zajedno s kobasicama. Kuhajte dok kupus ne omekša, otprilike 20 minuta. Neposredno prije posluživanja umiješajte vrhnje za kuhanje.
Vijesti
Kako će izgledati noćni život u BiH nakon zabrane pušenja? Evo što kažu vlasnici klubova

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima nedavno je postala realnost i u Federaciji Bosne i Hercegovine. I dok će se najviše odraziti na ugostiteljske objekte, restorane i kafiće, novi propisi vjerojatno će dati drugu dimenziju i noćnom životu. A hoće li ga unaprijediti ili “obeshrabriti” – vrijeme će pokazati.
Pravilnik koji je zvanično stupio na snagu 13. prosinca, nesumnjivo je označio prekretnicu kako za odrasle pušače, tako i za cijeli sektor ugostiteljstva. Osim što će promjenama biti podložne “mirnije” varijante izlazaka, drugačije će izgledati i noćni život u gradovima.
Prve reakcije u BiH su mješovite. Iako bi sklanjanje “dimne zavjese” moglo stvoriti ugodniji prostor za druženje, ples i provod, vlasnici i menadžeri noćnih klubova ne skrivaju da su skeptični i zabrinuti, nadajući se prilagodbama zakona i “opuštenijim” regulativama. No, da li bi ova pravila mogla donijeti nešto pozitivno?
Što kažu iz noćnih klubova? Neki su već prilagodili prostore za pušače
U razgovoru s predstavnicima pojedinih noćnih klubova, barova i pubova u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Čapljini, rekli su da su prvi dojmovi od stupanja Pravilnika na snagu pozitivni kada je riječ o nepušačima. Međutim, drugačije je, naravno, s pušačima, piše Klix.
“Nepušači se definitivno raduju ovom zakonu, dok pušači negoduju i smatraju da su im uskraćena prava. Koriste prilike da izađu ispred kafića i ispuše svoju cigaretu. Moje mišljenje je da su potrebne alternative. Nepušači trebaju neometano uživati, ne udišući duhanski dim koji im šteti, dok za pušače treba osigurati posebne prostorije ili staklene bašte”, rekao nam je jedan od najpoznatijih sarajevskih ugostitelja Denis Stojnić.
S tim se slažu i iz kluba Absolute, koji je najpopularniji u Čapljini.
“Teško je ljudima zabraniti nešto, naročito onima koji konzumiraju cigarete već 10-15 godina, ali kazne su rigorozne i trudimo se da ispoštujemo odluku. U Hercegovini je lijepo vrijeme pa su zasad alternativa i terase. Svakako da oni kojima smetaju dim i zagušljiv prostor pozdravljaju ovu odluku, a vrijeme će pokazati da li je ovo ispravan potez”, kazali su.
Iz Cinemas Sloge, kultnog sarajevskog kluba, mišljenja su da se na ovakav tip objekata trebaju primjenjivati manje strožije regulative.
“Smatramo da bi noćni klubovi trebali biti izuzeti iz ove odluke, s obzirom da ne služimo hranu, a i radimo iza 23 sata. Osjetimo smanjen broj gostiju iako smo odvojili jednu prostoriju za pušenje s posebnom ventilacijom, ali primijetimo da sve veći broj ljudi koristi električne alternative pušenju”, odgovorili su na upit Klix.ba.
Bezdimne alternative, naime, funkcioniraju na zagrijavanju duhana, umjesto sagorijevanju. One ne proizvode dim niti “zadržavaju” mirise, te su dozvoljene unutar aktualnih zakonskih okvira. Ipak, pojedini smatraju da treba vremena za proces prilagodbe.
“Očigledno je da pušači sada manje dolaze, iako se ne može sve pripisati zabrani pušenja. Smanjenje izloženosti dimu ima svoje pozitivne strane – zrak je čišći i prozračniji prostor, međutim sam proces prilagodbe ovom zakonu će potrajati i promijeniti iskustvo izlazaka pušačima. Bezdimni uređaji poput e-cigareta i drugih nikotinskih proizvoda su alternativa jer mnogi konzumenti duhana traže način da zadovolje svoje potrebe za nikotinom u istom ambijentu u kojem su to činili prije zakonske promjene”, kažu nam iz Cluba Viva u Tuzli.
Neki od naših sugovornika nisu skrivali ni da osjete pad prometa.
“Posjeta našem lokalu je pala za 40%, što je izuzetno veliki postotak za objekat kroz koji dnevno prođe preko 1.000 ljudi. Uzimajući u obzir da je BiH jedna od većih država po konzumaciji cigareta na broj stanovnika, dosta naših gostiju je nezadovoljno ovom odlukom”, kažu iz Cluba Špica u Sarajevu.
Sve u svemu – pravila se poštuju, potvrdili su to i sugovornici iz Mostara: “Nemamo nikakvih problema što se tiče novonastale situacije. Propisi se poštuju bez ikakvog pogovora. Broj gostiju je možda malo manji, ali s time se može izboriti”, rekli su iz Ice Bara.
Kako je u drugim zemljama? Prilika za inovacije i kreativnost
I dok je Federacija BiH tek u prvoj sedmici prilagođavanja, iskustva drugih zemalja, poput Irske, Švedske ili Norveške, pokazuju da zabrane pušenja vremenom mogu znatno unaprijediti iskustvo noćnog života – stvaranjem zdravijeg, čistijeg i privlačnijeg ambijenta.
U Irskoj, zemlji koja je 2004. prva uklonila pepeljare sa stolova u kafićima, restoranima i klubovima, noćni život je postao prijatniji za goste. Nepušači, koji su ranije izbjegavali zadimljene prostore, postali su redovniji u ovakvom tipu izlazaka.
Norveška, Švedska i Italija zabilježile su slične promjene. Klubovi su se okrenuli inovativnim konceptima i idejama, tražeći načine da zadrže i pušače. Sličnim putem priliku ima krenuti i BiH.
Upotreba svih proizvoda, koji prema karakteristikama iz Zakona spadaju u bezdimne duhanske proizvode i nesagorijevajući duhan – ne naziva se radnjom pušenja, te je tako, s njima na našem tržištu ostavljena altrenativa tradicionalnim cigaretama.
Oslobađanje prostora od dima otvara vrata zdravijem i modernijem okruženju pa tako i noćnom životu. Klubovi i barovi trenutno imaju šansu izraziti svoju kreativost i u kontekstu samog iskustva izlaska, a prostori na otvorenom, grijane terase i bezdimni uređaji – već se ističu kao rješenja koja balansiraju potrebe svih posjetitelja.
Ova promjena traži prilagodbe, ali prednosti su očite – ugodniji, zdraviji i prozračniji prostori za sve. Na kraju, svi želimo zabavu kojoj se radujemo, a ne onu koju izbjegavamo.