- oglas -

U Hercegovini se gradi vjetroelektrana u vrijednosti 130 milijuna KM

Pročitajte i ovo

Kako uživati u kavi i ne ugroziti zdravlje?

Iznenadit će vas podatak da ovaj napitak ima više od tisuću sastojaka, među njima ugljikohidrate, proteine, ulja, kiseline i...

Jurić pred raskidom ugovora s Veronom!?

Ukoliko je vjerovati talijanskim medijima, Ivan Jurić uskoro bi mogao postati slobodan trener.Naime, Nicolo Schira javlja kako već nekoliko dana traju tenzije na...

Hitno potreban stan za majku i djete u Novom Travniku

Majka sa djetetom hitno traži namješten stan na području Novog Travnika. Kontakt tekefon 063 523 004.Centralna.ba
- Advertisement -
Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je u srijedu u Nevesinju da izgradnje vjetroelektrane “Grebak” otvara vrata i za druge velike investicije i najavio da će na području Hercegovine uskoro biti započeto još nekoliko velikih energetskih projekata.

Đokić je nakon sastanka sa načelnikom općine Nevesinje Milenkom Avdalovićem i predstavnicima njemačkog investitora, te tvrtke “Siemens”, koja će na “Grebku” instalirati najsuuvremenije vjetrenjače na svijetu, izrazio zadovoljstvo kako se odvija izgradnja ove vjetroelektrane vrijedne 130 milijuna KM.

Najveća investicija dosad u Nevesinju

- Advertisement -

On je naveo da je na području Nevesinja na nekoliko mjesta moguće raditi vjetroparkove slične snage što će biti nove važne investicije.

Ova investicija je najveća koja je ikada realizirana na području Nevesinja. Lokalna zajednica imat će prihode od oko milijun maraka od koncesijske naknade u tijeku jedne godine kada vjetroelektrana bude u stalnom radu, rekao je Đokić.

Novi projekti

On je naveo da će u idućem razdoblju u Hercegovini biti uspješno realizirani projekti iz oblasti solarne, vjetroenergije i hidroenergije.

U idućim mjesecima pristupit ćemo ugovaranju i definiranju partnerstava za druge energetske objekte, naglasio je Đokić.

Direktor Vjetroelektrane “Grebak” Admir Rahimić rekao je da projekt ide po planu i da je zadovoljan dinamikom radova.

Korist za cijelu zajednicu

Radimo mnoge projekte na zapadu i ovaj projekt ne zaostaje za njima. Ovaj projekt može biti signal ostalim investitorima. Od vjetroparka “Grebak” neće korist imati samo investitor i općina Nevesinje već cijeli regija, naglasio je Rahimić.

On je podsjetio da je riječ o vjetroelektrani od 66 megavata instalirane snage, te da je vrijednost projekta oko 65 milijuna eura.

Na Vjetroelektrani “Grebak” bit će instalirana najnovija “Siemensova” tehnologija i turbine od 6,6 megavata snage.

Predsjednik uprave “Siemens Gamesa Renewable Energy” Stjepan Čerkez rekao je da će nova tehnologija donijeti mnoge prednosti.

Nova tehnologija

Nova tehnologija donosi bolju financijsku sliku projekta, bolju profitabilnost. Turbina će biti zadnje čudo tehnologije. Bit će određenih izazova na projektu kojih smo unaprijed svjesni i koje već sada rješavamo, rekao je Čerkez.

Načelnik općine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da je na današnjem sastanku konstatirano da se projekt odvija po planu i da će Vjetropark “Grebak” biti na mreži do kraja 2022. ukoliko se ne dogodi neko čudo.

Ova investicija će donositi svake godine milijun maraka u proračun općine. To bi nam otvorilo neke nove mogućnosti. U Nevesinju je na još nekoliko lokacija predviđena izgradnja vjetroparkova. Uz hidroenergiju i solarnu energiju naša općina bi izašla iz reda nerazvijenih općina i pružila mogućnost ulaganja i drugim investitorima, rekao je Avdalović.

Radovi na izgradnji Vjetroelektrane “Grebak” počeli su u prosincu prošle godine, a plan je da bude priključena na dalekovod Mostar – Nevesinje do kraja 2022. godine.

(Srna)

Najnovije vijesti

Kako uživati u kavi i ne ugroziti zdravlje?

Iznenadit će vas podatak da ovaj napitak ima više od tisuću sastojaka, među njima ugljikohidrate, proteine, ulja, kiseline i...

Jurić pred raskidom ugovora s Veronom!?

Ukoliko je vjerovati talijanskim medijima, Ivan Jurić uskoro bi mogao postati slobodan trener.Naime, Nicolo Schira javlja kako već nekoliko dana traju tenzije na relaciji Ivan Jurić – Maurizio Setti....

Hitno potreban stan za majku i djete u Novom Travniku

Majka sa djetetom hitno traži namješten stan na području Novog Travnika. Kontakt tekefon 063 523 004.Centralna.ba

Tokić: Ne povlačim se, to su snovi lokalnih HDZ-ovih šerifa

Povodom nedavnih medijskih natpisa i špekulacija da je Tokić povukao svoju kandidaturu za predsjedatelja Općinskog vijeća Jajca, i tako otvorio put HDZ-u BiH da...

Samo se jedan horoskopski znak slaže baš sa svima ostalima

Ribe su horoskopski znak koji se dobro slaže sa svima. U principu, ako imate problem u slaganju s Ribom, vjerojatno je problem u vama...

Povezane vijesti