- oglas -

U Engleskoj pronađen novi soj koronavirusa

Pročitajte i ovo

Stigla je i početna postava za ogled s Japanom. Borna Barišić i Bruno Petković jedine su promjene

Sve smo bliži početku utakmice osmine finala između Hrvatske i Japana, sitno odbrojavamo do početnog zvižduka američkog suca Ismaila Elfatha. Podsjetimo, ovaj dvoboj na...

Krešenti: Recept za božićne kolačiće koje morate dodati na svoju listu

Prosinac je počeo, a s dolaskom mjeseca u kojem slavimo Božić zahuktale su se i pripreme za blagdane. Između...

Upozorenje liječnika: Sedam simptoma upale mjehura koje ne smijete ignorirati

U većini slučajeva upala mjehura pojavljuje se iznenadno i traje kratko Upala mjehura najčešće je uzrokovana bakterijom Escherichia coli i...
- Advertisement -

Pronađen je novi soj koronavirusa koji ubrzano raste u nekim dijelovima Engleske, rekao je ministar zdravstva ove zemlje Matt Hancock dodavši da je najmanje 60 različitih lokalnih vlasti zabilježilo infekcije uzrokovane ovim sojem.

- Advertisement -

Kako piše BBC, Hancock je rekao da je obaviještena Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i da su britanski znanstvenici uradili detaljne studije.

Rekao je da nema “ničega što sugerira” da je novi soj virusa uzrokovao još goru bolest ili da cjepivo više neće biti efikasno.

Rekao je poslanicima u Donjem domu parlamenta da je tijekom prošlog tjedna došlo do naglih, eksponencijalnih porasta zaraza koronavirusom širom Londona, Kenta, dijelova Essexa i Hertfordshirea.

– Trenutno smo identificirali više od tisuću slučajeva s ovim sojem, pretežno na jugu Engleske, iako su slučajevi identificirani u gotovo 60 različitih područja lokalnih vlasti.

Ne znamo u kojoj je mjeri to, ali bez obzira na njegov uzrok moramo poduzeti brzu i odlučnu akciju koja je nažalost apsolutno bitna za kontrolu ove smrtonosne bolesti dok se cjepivo uvodi naveo je Hancock.

Engleski medicinski direktor (CMO), profesor Chris Whitty, rekao je da će trenutni testovi brisa koronavirusa otkriti novi soj.

Profesor Alan McNally, stručnjak sa Sveučilišta u Birminghamu, rekao je da su laboratoriji za testiranje u Velikoj Britaniji ovaj novi soj izolirali u posljednjih nekoliko tjedana.

– Ne budimo histerični. Ne znači da je prenosiviji ili zarazniji ili opasniji. Uloženi su ogromni napori u karakterizaciji novog soja i razumijevanju njegovog nastanka. Važno je zadržati mirnu i racionalnu perspektivu soja jer je to normalna evolucija virusa i očekujemo da će nove verzije s vremenom doći i nestati – rekao je McNally.

Jonathan Ball, profesor molekularne virusologije na Sveučilištu u Nottinghamu, rekao je: “Genetske informacije kod mnogih virusa mogu se vrlo brzo promijeniti, a ponekad te promjene mogu koristiti virusu, omogućavajući mu efikasniji prijenos ili otpornost od cjepiva ili tretmana, međutim, mnoge promjene nemaju nikakvog efekta.

– Iako se novi genetski soj virusa pojavio i širi u mnogim dijelovima Velike Britanije i širom svijeta, to se može dogoditi sasvim slučajno. Zato je važno da proučimo bilo kakve genetske promjene kako se pojave, da utvrdimo utječu li na ponašanje virusa, a dok ne obavimo taj važan posao prerano je iznositi bilo kakve tvrdnje o potencijalnim utjecajima mutacije virusa – ističe Ball.

Bild.ba

Najnovije vijesti

Stigla je i početna postava za ogled s Japanom. Borna Barišić i Bruno Petković jedine su promjene

Sve smo bliži početku utakmice osmine finala između Hrvatske i Japana, sitno odbrojavamo do početnog zvižduka američkog suca Ismaila Elfatha. Podsjetimo, ovaj dvoboj na...

Krešenti: Recept za božićne kolačiće koje morate dodati na svoju listu

Prosinac je počeo, a s dolaskom mjeseca u kojem slavimo Božić zahuktale su se i pripreme za blagdane. Između ostalog, u mnogim domovima se...

Upozorenje liječnika: Sedam simptoma upale mjehura koje ne smijete ignorirati

U većini slučajeva upala mjehura pojavljuje se iznenadno i traje kratko Upala mjehura najčešće je uzrokovana bakterijom Escherichia coli i drugim enterobakterijama. Bakterije koje se...

Dvije djevojčice u Njemačkoj napadnute nožem na putu do škole

Nožem su napadnute dvije djevojčice koje su išle u školu u njemačkom gradu Illerkirchberg, u blizini Augsburga. Lokalna policija priopćila je da su dvije djevojčice...

Ronaldo od 1. januara u Al Nassru

Cristiano Ronaldo će od 1. januara 2023. godine i zvanično postati igrač Al Nassra iz Saudijske Arabije, prenosi "Marca". Portugalac će potpisati ugovor na dvije...

Povezane vijesti