- oglas -

U Dom naroda federalnog Parlamenta jedan HDZ-ovac ide s DF-ovim glasom

Pročitajte i ovo

Raste broj mrtvih u Pakistanu: U krvavom napadu 83 ubijenih, 150 ranjeno

Najmanje 83 osobe su ubijene i 150 ih je ranjeno u samoubilačkom napadu na džamiju u sjedištu policije u...

Sve manje djece u školama u BiH, za 10 godina broj je smanjen za čak 93.000!

Bijeljina je jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini u kojem je u novu školsku godinu upisano više...

Britanski zastupnici pozvali Schmidta da vrati hrvatski orden koji mu je uručen pred dolazak u BiH

Britansku zastupnicu Aliciu Kearns, predsjedavajuću Komiteta za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije, danas je tokom saslušanja visokog predstavnika Chrstiana...
- Advertisement -

Oliver Soldo (HDZ BiH), Ivan Odak (HDZ 1990.), Damir Džeba (HDZ BiH) i Tomislav Martinović (HDZ BiH) dobili su po tri glasa i idu u Dom naroda Parlamenta FBiH, čini se nakon nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine HNŽ. HRS-ova Vesna Šunjić i HDZ-ova Iva Raguž imaju po dva glasa, te će proći SIP-ov ždrijeb.

- Advertisement -

Međutim, matematička operacija kaže da je jedan od HDZ-ovaca prošao zahvaljući glasu DF-ova Zorana Mikulića, što opetovano potvrđuje da se HDZ BiH ne libi zvati Komšićevce u pomoć. 

Mikulić nije glasovao sam za sebe, jer glasova nema, nevažećih glasova također nema, Devedesetka je ovaj put bila vjerodostojna i birala sebe, HRS-ova Vesna ima glasova koliko i stranka zastupnika, a HDZ BiH ima jedan glas više nego što je mogao imati, što znači da je tamo otišao Mikulićev glas. 

Naime, pod predsjedanjem zamjenika predsjedavajućeg Tomislava Martinovića danas je održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije na kojoj je izvršen izbor izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je ovjerilo ukupno 14 kandidacijskih lista od kojih je 8 kandidacijskih lista iz reda hrvatskog naroda, 2 kandidacijske liste iz reda bošnjačkog naroda, 3 kandidacijske liste iz reda sprskog naroda, 1 kandidacijska lista iz reda Ostalih.

Prije početka glasoanja, obavljen je žrijeb kako bi se utvrdio redoslijed lista sa imenima kandidata na glasačkim listićima te je obavljeno tajno glasovanje za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Nakon završenog postupka tajnog glasovanja Privremeno povjerenstvo za izbor izaslanika u Dom naroda konstatirala je da je glasalo ukupno 30 poslanika te da su svi glasački listići važeći, priopćila je skuština. Kako ni nevažećih nema, a Devedesetka je birala sebe, kao i HRS, Mikulić je nekog iz HDZ-a pomogao na putu za Parlament, pokazavši tako da ni njima HDZ nije baš mrzak. 

Prisjetimo se u ovom svečanom trenutku i izjave Dragana Čovića. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kazao je nakon nedavne sjednice HNS-a da će Željka Komšića proglasiti nepoželjnim na svim područijima gdje HNS ima utjecaja te da HDZ neće praviti koaliciju sa DF-om.

Čović je rekao da je HNS donio nekoliko zaključaka u vezi “uzurpiranja” pozicije člana Predsjedništva iz reda Hrvata. Dodao je da se Komšić mora proglasiti nepoželjnom osobom na područijima gdje utjecaj ima HNS. “Mišljenja smo da treba osporiti i legalnost i legitimitet upražnjavanja mogućnosti institucije hrvatskog člana Predsjedništva BiH od te osobe”, rekao je Čović.  Kazao je da će učiniti sve da formalno-pravno ospori izbor Željka Komšića. Istaknuo je da neće nikako koalirati sa DF-om, ali objasnio s kim hoće.

“Nema nikakvih ograničenja osim DF-a s kojom nema nikakve mogućnosti komuniciranja što je također jedan od zaključaka. Sve druge stranke koje čine legitimitet jednog ili drugog konstitutivnog naroda mogu biti partneri predstavnicima HNS na državnom i entitetskom nivou bez izuzetaka”, rekao je Čović piše Hercegovina.info

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Raste broj mrtvih u Pakistanu: U krvavom napadu 83 ubijenih, 150 ranjeno

Najmanje 83 osobe su ubijene i 150 ih je ranjeno u samoubilačkom napadu na džamiju u sjedištu policije u...

Sve manje djece u školama u BiH, za 10 godina broj je smanjen za čak 93.000!

Bijeljina je jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini u kojem je u novu školsku godinu upisano više prvačića nego ranije Bosna i Hercegovina...

Britanski zastupnici pozvali Schmidta da vrati hrvatski orden koji mu je uručen pred dolazak u BiH

Britansku zastupnicu Aliciu Kearns, predsjedavajuću Komiteta za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije, danas je tokom saslušanja visokog predstavnika Chrstiana Schmidta zanimalo zašto nije vratio...

BHRT zbog finansijskih problema mora smanjiti broj radnika i rasprodati zemlju

BHRT već godinama se suočava s finansijskim problemima, ali sada je situacija eskalirala do te mjere da je Upravni odbor ove televizije donio odluku...

Tom Cruise je najplaćeniji holivudski glumac, evo koliko zarađuje po izgovorenoj riječi

Tom Cruise je najplaćeniji glumac Hollywooda, a uzevši u obzir njegovu zaradu tokom karijere objavljen je i iznos koji zarađuje po izgovorenoj riječi. Cruisove glumačke...

Povezane vijesti