- oglas -

U Busovači završeno snimanje filma “Amanet”: Komedija o tradiciji, ljudima na selu i prijateljstvu

Pročitajte i ovo

Velež oslabljen gostuje Leotaru na Policama

Susretom Leotara i Veleža danas od 17:30 sati otvara se 5. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine. Trebinjci poslije četiri...

Nevjerojatna snimka! Avion slijeće iznad glava turista na plaži: Žena pada na leđa, druga ostaje bez šešira

Putnički avion Wizz Aira slijeće u zračnu luku na grčki otok Skiathos. Prelijeće samo nekoliko metara iznad glava turista. Pista za...

Pijan napao policajca i vukao ga autom 100 metara

Prava drama odvijala se u mjestu Karanovac kod Petrova kada je pijani vozač napao policajca i vukao ga automobilom...
- Advertisement -

Sa 60. scenom danas je u mjestu Jelinak kod Busovače udario načelnik Asim Mekić, završeno je snimanje filma “Amanet” čiji su scenario pisali Nijaz Begović i Mirza Begović, a film je rađen u koprodukciji Amfiteatra, BZK Preporod Busovača te HudHudPro.

- Advertisement -

“Amanet” nosi priču o bosanskoj tradiciji, žanra socijalne komedije, a radnja se dešava u 1989. godini kada su mještani jednog sela živjeli opušteno bez razmišljanja o onome što slijedi. Mirza Begović je u razgovoru za Klix.ba kazao da se scenarijo kojeg je napisao svidio njegovim kolegama, glumcima, te da su pristupili snimanju.

“Rad na filmu je trajao godinu dana, a na priči sam radio s ocem, zato je ovo nešto veliko, najveće što sam radio u svom životu. Priču sam adaptirao u scenarijo, kojeg sam radio nekoliko mjeseci… U prvi mah nisam imao namjeru odmah da snimam film, želio sam da pristupim foundraising kampanji kako bismo sve uradili kako treba, ali moji prijatelji i kolege su se oduševili, željeli su da rade, srcem ušli u priču, a pojavila se i HudHud produkcija koja je koproducent filma i tehnički producenti filma. Odlučili smo snimati, tražili smo podršku od Općine Busovača i Srednjobosanskog kantona koji su nam pomogli koliko su mogli, a u filmu je sudjelovalo više od 150 ljudi”, kazao je Begović.


Dodao je da su od sela u Busovači napravili filmski set te da je snimanje trajalo skoro 20 dana. Sve scene su snimane u selu, korištene su privatne kuće, avlije, štale, stoke i automobili specifični za 1989. godinu.

“Na filmu je radilo toliko glumaca, amatera i profesionalaca, tako da je ovo najljepša priča koja mi se desila u životu i nešto o čemu sam maštao kao dječak”, dodao je naš sugovornik.

Kazao je da je ovo film o selu u pozitivnom svjetlu, o čestitim i poštenim ljudima koji čuvaju tradiciju i kulturu. Film osim što ima element komedije, ima i misiju očuvanja tradicionalnih vrijednosti koje su vidljive u filmu. Ljudi su prikazani kao dobri, ali sa uvjerenjima s kojima se danas građani mogu slagati ili ne. Naziv filma “Amanet” je ustvari i upit svima da se upitaju da li čine dovoljno za svoje roditelje i šta je ustvari dovoljno?

Zlatan Školjić, glumac Bosanskog narodnog pozorišta, igra glavnu ulogu u filmu, a u izjavi za Klix.ba je kazao da mu je drago što je film snimljen na ovom području i što je Begović uspio realizirati skup i mukotrpan projekt.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Bilo je divno raditi s ovim ljudima, posebno me raduje da smo mi iz BNP-a u filmu što je rijetko. Drago mi je da je film ovdje s ovih krajeva i što je Mirza Begović uspio realizirati ovaj zaista skup i mukotrpan projekt. Ovo je veoma pristojno urađen projekt, mi iz BNP-a smo radili često na daskama, ali po prvi put smo u kadrovima Nusmir Muharemović i ja, naša glumica Faketa i ja, što je divno iskustvo i drugačije. Posebno bi izdvojio rad s Ivom Filipović koja je glumica amaterka, koja prvi put glumi nešto u životu i pokazalo se da je talenirana i nadam se da će taj talent i drugi prepoznati”, izjavio je Školjić.

Nusmir Muharemović glumi mladića Dževada koji iz čaršije stiže na selo te počinje “prosipati” svoje fazone mladima. Glavna je faca u selu, ali i najbolji prijatelj Asada, mladića kojeg glumi Zlatan Školjić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

“Begović je napisao sjajan scenarij i kada sam ga pročitao, rekao sam da to može biti jedan odličan film, film sa dušom, kakvi su ‘Ovo malo duše’ i ‘Savršeni kroj’, i zaista sam sretan što sam dio ove priče. Mi smo najbolji prijatelji. Dževad je bosanski prevarant, dobri, i nadam se da je ono što smo radili ustvari dobar posao, svi smo uživali i uvjereni smo da će publika uživati. Jedva čekam premijeru”, zaključio je Muharemović.

Prva premijera filma bit će upriličena 16. augusta u Busovači povodom obilježavanja Dana općine, a već od oktobra bit će u kinima širom Bosne i Hercegovine.

Producenti filma su: AmfiTeatar Busovača, BZK Preporod Busovača i HudHud produkcija, a direktor fotografije Nevres Softić.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Velež oslabljen gostuje Leotaru na Policama

Susretom Leotara i Veleža danas od 17:30 sati otvara se 5. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine. Trebinjci poslije četiri...

Nevjerojatna snimka! Avion slijeće iznad glava turista na plaži: Žena pada na leđa, druga ostaje bez šešira

Putnički avion Wizz Aira slijeće u zračnu luku na grčki otok Skiathos. Prelijeće samo nekoliko metara iznad glava turista. Pista za slijetanje zračne luke Skiathos je kratka...

Pijan napao policajca i vukao ga autom 100 metara

Prava drama odvijala se u mjestu Karanovac kod Petrova kada je pijani vozač napao policajca i vukao ga automobilom 100 metara. Prethodno je vozač kontroliran...

FBI u Trumpovoj kući tražio dokumente o nuklearnom oružju

Agenti FBI-a tražili su povjerljive dokumente u vezi sa nuklearnim oružjem prilikom pretresa doma bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, objavio je Washington Post pozivajući...

Zrinjski saznao rivala u play-offu Konferencijske lige

HŠK Zrinjski saznao je rivala u play-offu za ulazak u grupnu fazu UEFA-ine Konferencijske lige, a Plemići će za historijski uspjeh bh. nogometa igrati...

Povezane vijesti