Poveži se s nama

Auto-Moto svijet

U BiH uvezena 31000 automobila manje nego lani

Objavljeno

Pandemija koronavirusa zaustavila je svjetsku autoindustriju, a posebno se negativno odrazila na prodaju vozila, kako novih tako i rabljenih. Ti trendovi jako su izraženi i u BiH, piše Večernji list BiH.

Uvoznici i prodavači rabljenih i novih automobila u BiH već mjesecima zbrajaju gubitke. Kupaca je vrlo malo. Rijetki dođu, pogledaju automobile, ali odu. Tržište automobila u BiH u velikoj mjeri osjetilo je posljedice pandemije, o čemu govori i najnoviji podatak da je u prvih devet mjeseci ove godine uvezeno ukupno čak 31.151 novo i rabljeno vozilo manje nego u istom razdoblju lani.

Službene brojke

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u prvih devet mjeseci prošle godine u BiH je uvezeno 61.146 novih i rabljenih automobila, od čega je 8439 bilo novih i 52.707 rabljenih, doznaju Nezavisne novine iz UNO-a BiH. Međutim, u ovoj godini došlo je do velikog pada uvoza te je uvezeno svega 29.995 automobila. U devet mjeseci ove godine uvezena su 24.494 rabljena vozila i 5501 novo, podatak je UNO-a BiH, koji pokazuje da je došlo do pada uvoza novih vozila, ali i da je mnogo veći pad uvezenih rabljenih automobila. Za vrijeme “lockdowna” prodaja je gotovo stala. U prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je samo 17.499 vozila, 14.600 rabljenih i 2899 novih, tek 38% od 45.854 vozila koja su uvezena u istom razdoblju prošle godine. Procijenjena vrijednost uvezenih vozila iznosi gotovo 295 milijuna KM, na njih je plaćeno više od 54 milijuna davanja. Vrijednost uvezenih vozila u prvoj polovini 2019. iznosila je gotovo 470 milijuna KM, a na te automobile plaćena su davanja u iznosu od 90 milijuna KM. Broj prodanih ili ovdje iskazan broj uvezenih automobila važan je indikator ekonomskog stanja u nekoj zemlji. Osim izravnih gubitaka koje trpe trgovci, pad prodaje automobila govori i o padu potrošnje u zemlji, smanjenju priljeva carina i poreza. Prvog mjeseca pandemije, u ožujku, u BiH je uvezeno samo 995 vozila, što je samo 13% od uvoza u istom razdoblju prošle godine – 7123. Uvoz je u travnju ostao na istoj razini, uvezeno je 1086 automobila, dok je prošle godine taj broj bio 8249. Situacija nije bolja ni u svibnju, do 22. u ovom mjesecu uvezena su 1054 automobila. U istom mjesecu prošle godine uvezeno je 8670 automobila.

Oglas

Za neke nema krize

Prodaja automobila, naročito novih, dobar je ekonomski indikator, posebno kada je riječ o recesijskim kretanjima jedne ekonomije, a stanje u BiH ni prije pandemije po tom pitanju nije bilo dobro. Ipak, dok kriza “drma” većinu građana, u BiH ima i onih koji su spremni iskeširati pravo bogatstvo za neki svoj prohtjev. Tako je u BiH, i to kad je korona već uvelike stigla, uvezen najskuplji četverokotač godinama unatrag, koji košta oko 622.000 KM! Riječ je o Ferariju 488 PISTA (tip F142), vrijednosti 531.985 KM, dok su uvozna davanja iznosila 90.459 KM. Cijena ovog automobila je, otprilike, ekvivalentna 650 prosječnih plaća, što znači da biste morali raditi 54 godine da skupite taj novac. Na drugom mjestu je Lamborgini (tip URUS) koji je koštao 466.661 KM, a davanja su iznosila 79.417 KM.

IZVOR: vecernji.ba

Oglas

Oglas

Auto-Moto svijet

U Sarajevu danas izmjena režima prometa

Objavljeno

Piše

U Sarajevu će danas u periodu od 14.00 do 18.30 sati doći do privremene obustave prometa u ulici Zvornička, od raskrsnice sa ulicama Put Mladih Muslimana – Azize Šaćirbegović do raskrsnice s ulicom Hamdije Čemerlića, priopćeno je iz KJKP “GRAS”.

Kako se navodi, promet se obustavlja u skladu sa Rješenjem Ministarstva prometa Kantona Sarajevo, a zbog provođenja mjera osiguranja bezbjednog održavanja nogometne utakmice između FK Željezničar i HŠK Zrinjski.

Ta izmjena će uzrokovati i obustavu trolejbuskog prometa, osim na relaciji Otoka – Dobrinja.

Vrijeme potpune obustave prometa u navednoj ulici u naznačenom terminu utvrđuju operativni organi MUP-a u zavisnosti od situacije na terenu, navodi se u priopćenju.

Oglas

 

Izvor: FENA/BHRT

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Nastavlja se izgradnja dionice autoputa Vranduk- Ponirak

Objavljeno

Piše

Nakon što su radovi na dionici autoputa Vranduk – Ponirak kod Zenice obustavljeni prije pet mjeseci zbog revizije projekta, iz kompanije Autoceste FBiH su potvrdili da je pronađeno rješenje za nastavak gradnje.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Potpisivanjem Aneksa IV ugovora o izgradnji dionice Vranduk – Ponirak između JP Autoceste FBiH i izvođača radova, konzorcij Azvirt L.L.C (Azerbejdžan) i Hering d.d. Široki Brijeg (BiH), odblokirano je gradilište i nastavlja se izgradnja ove dionice.

Nova Uprava je izvršila reviziju i uklanjanje svi nepravilnosti, te je postignut dogovor sa izvođačem za nastavak radova.

Oglas

Izvođač je već počeo sa pripremama i nakon mobilizacije gradilišta radovi će biti zvanično nastavljeni.

Prema potpisanom aneksu novi rok za završetak radova na dionici Vranduk – Ponirak je 31. mart 2026. godine.

Strateški cilj nove Uprave JP Autoceste FBiH jeste da cijeli sjeverni koridor u potpunosti bude završen u junu 2026. godine.

Izvor: Press JP Autoceste FBiH

Oglas

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Iz BIHAMK-a upozoravaju na poledicu na putevima, na području Romanije obustavljen promet za teretna vozila

Objavljeno

Piše

Na području Romanije zbog zimskih uvjeta za vožnju i dalje je obustavljen promet za teretna vozila.

Iako su sniježne padavine oslabile ili prestale na dionicama u višim predjelima upozoravamo na ugažen snijeg i poledicu. Izdvajamo puteve: Priluka-Glamoč-Mliništa, Bugojno-Kupres-Šuica-Livno, Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča, Han Pijesak-Vlasenica i Jablanica-Posušje (Blidinje), kao i prevoje Makljen (Prozor-GornjiVakuf-Uskoplje), Rostovo (Bugojno-Novi Travnik), Komar (Donji Vakuf-Travnik) i Oštrelj (Bosanski Petrovac-Drvar). Na ovim dionicama za teretna vozila obavezno je korištenje lanaca. U nižim predjelima centralnih i istočnih krajeva kolovoz je zasniježen ili mokar, a u južnim krajevima mjestimično vlažan ili mokar. U jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara i jak vjetar koji nanosi snijeg na kolovoz. Upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona na brojnim dionicama. Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog učestalih odrona izdvajamo puteve: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča, Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf i Bugojno-Kupres, kao i prevoje Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) i Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.

Zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most iz pravca Ključa, kod Vodenog parka, promet je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

Oglas

U toku su i radovi na magistralnim putevima Grude-Vitina i Čevljanovići-Nišići, a na mjestima izvođenja radova vozi se naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Zbog zimskih uvjeta vožnje u Hrvatskoj, na graničnom prelazu Izačić na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Oglas

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

NEK JE SRETAN: Danas je dan vozača i automehaničara

Objavljeno

Piše

Vozači i automehaničari , danas, 15. siječnja obilježavaju  svoj dan.
Po kiši, magli, snijegu, poledici ili vrućinama, danju, noću i praznicima, kad ih njihovi najmiliji najviše žele i kad svi drugi odmaraju – oni voze. Oni se bave se teškim i odgovornim zanimanjem, neka ih u tome i dalje prati profesionalnost jer od toga, ovisi i sigurnost prometa.

Ovaj datum određen je nakon što je 15. siječnja 1960. godine Josip Broz Tito, tadašnji predsjednik Jugoslavije, postao počasni član Saveza vozača i automehaničara Jugoslavije.

Svim vozačima i automehaničarima čestitamo njihov dan!

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Siroče koje je postalo milijarder

Objavljeno

Piše

To je bajka za moderno doba: Siroče iz jednog od najsiromašnijih regiona Kine postalo je milijarder, osnivač vodećeg svjetskog proizvođača električnih automobila, prenosi Biznisinfo.ba.

BYD-ova vozila se sada prodaju u više od 60 zemalja, a kompanija je u trećem kvartalu 2023. izbacila Teslu sa prvog mjesta kao najvećeg svjetskog proizvođača električnih vozila, prodavši 42.000 automobila više od svog američkog rivala.Ali čovjek u središtu priče, Wang Chuanfu, često je bio ispod radara. Umjesto toga, skoro 30-godišnja istorija BYD-a daje nam uvid u njegovo strateško razmišljanje, prilagodljivost i viziju.

Ko je Wang Chuanfu?

Rođen 1966. godine u istočnoj kineskoj poljoprivrednoj provinciji Anhui, Chuanfua su odgajali starija braća i sestre nakon što su mu roditelji, oboje uzgajivači riže, umrli.

Dobio je stipendiju za studiranje hemije na Central South University, tada poznatom kao Central South Industrial University, a kasnije je magistrirao baterijsku tehnologiju na Pekinškom institutu za opšta istraživanja za obojene metale, sada poznatom kao GRINM Group.

Nakon nekoliko godina rada na poziciji vladinog istraživača, Chuanfu se preselio na jug u Shenzhen, rastući centar inovacija zahvaljujući svom imidžu kao posebna ekonomska zona. Tamo su 29-godišnji Chuanfu i njegov rođak Lu Xiangyang osnovali kompaniju za proizvodnju baterija za mobilne telefone i nazvali je BYD.

Oglas

Chuanfu je u intervjuima rekao da to ime u to vrijeme nije značilo ništa. Od tada je stekao dva prikladna nadimka: “Gradi svoje snove” i “Donesi svoje dolare“.

Uspjeh baterije mobilnog telefona

U roku od četiri mjeseca, imali su poslovnu zgradu i fabriku zahvaljujući injekciji od 300.000 dolara od njegovog rođaka, objavio je The Wall Street Journal.

Od samog početka, BYD je imao jasnu strategiju: oponašati uspješne proizvode i održavati troškove što je moguće niže. Cilj je bio replicirati proizvode kakve prave Toyota, Sanyo i Sony, ali ih učiniti jeftinijim od njihovih japanskih dobavljača.Umjesto skupe mašinerije, Chuanfu je zaposlio ogromnu radnu snagu na kratkoročne ugovore, što mu je omogućilo da izbjegne trošak većih zarada, navodi Journal.

Do 2002. godine, BYD je dominirao tržištem punjivih baterija. Njegovi kupci su bili Motorola, Nokia, Sony Ericsson i Samsung.

Oglas

Sljedeće godine Chuanfu je kupio propalog državnog proizvođača automobila Tsinchuan Automobile i preimenovao ga u BYD Auto. Zajedno sa BYD electronics, koja proizvodi baterije i komponente za telefone, ove dvije podružnice danas čine glavne operacije kompanije.

Godine 2005. BYD je lansirao limuzinu pod nazivom F3. Bio je daleko jeftiniji od Toyote Corolle na koju je ličio i bio je na vrhu prodajnih lista u Kini do kraja decenije.

Krajem 2000-ih, američki investitor Warren Buffett je želio da iskoristi rastuću potražnju za automobilima u Kini i, na preporuku svog partnera Čarlija Mangera, pažnju je usmjerio upravo na BYD.

Govoreći o Chuanfuu, Manger je rekao Bafetu: “Ovaj tip je kombinacija Tomasa Edisona i Džeka Velča – nešto poput Edisona u rješavanju tehničkih problema i nešto poput Velča u obavljanju onoga što treba. Nikada nisam vidio nešto slično tome.”Tokom obilaska kompanije, Chuanfu je navodno otpio gutljaj tečnosti za baterije kako bi impresionirao investitore i dokazao koliko su njegovi proizvodi čisti i bezbijedni, prenosi Investitor.me.

Oglas

Međutim, nerado se rastaje sa velikim dijelom svoje kompanije, a odbio je početnu ponudu Buffettovog Berkshire Hathawaya da kupi 25 posto BYD-a. Ipak, Berkshire je 2008. uložio 232 miliona dolara u BYD. Ova investicija je privukla pažnju investitora širom svijeta i ubrzala uspon kompanije.

BYD je dobio 5,1 milijardu dolara na vrijednosti, a Chuanfu je prvi put 2009. godine bio na vrhu kineske liste bogatijih.

Prilagodljivost i fokus

Za razliku od ličnosti visokog profila kao što su Elon Musk ili Džek Ma, Chuanfu se stalno držao podalje od pažnje javnosti, izbjegavajući neželjena pitanja.

– Nikada se ne radi o hranjenju ega. Mislim da svi oni pažnju usmjeravaju na poslovanje a ne na lični život – rekao je za Business Insider Tu Le, osnivač konsultantske firme Sino Auto Insights.

Oglas

Nakon blagog pada prodaje, BYD se vratio na pravi put. Dobio je ugovore o javnom prevozu iz kineskih gradova Šenžen i Hunan, kao i poslove sa Amsterdamom, Frankfurtom i Los Anđelesom.BYD je sada najveći svjetski proizvođač akumulatorskih električnih vozila sa više od 50.000 automobila na putevima širom svijeta i više od 1.000 vozila na putevima ili u proizvodnji u SAD-u. Ima ogromnu fabriku u Lankasteru u Kaliforniji koja proizvodi autobuse, kao i druga vozila kao što su kamioni i viljuškari.

Od 2009. godine, proizvođač automobila je imao koristi i od milijardi kineskih subvencija i indirektne pomoći za razvoj novih kompanija za električna vozila. Ali to ne znači da se Chuanfuova dostignuća ne mogu meriti s vrhunskim svjetskim preduzetnicima.

Chuanfu sada ima imovinu od 14,8 milijardi dolara, prema Bloomberg Billionaires Indexu i nalazi se na 132. mjestu na listi najbogatijih ljudi na svijetu.

On je bio i jedna od prvih kineskih poslovnih ličnosti koja je počela proizvodnju medicinskih maski tokom pandemije, prema South China Morning Postu, postavši najveći svjetski proizvođač za samo nekoliko mjeseci.

Oglas

Rivalstvo s Teslom

Izvršni direktor Tesle, Mask, nasmijao se BYD-ovim automobilima u intervjuu za Bloomberg 2011. godine, rekavši: “Mislim da nemaju sjajan proizvod“.

Ipak, nakon višemesečnih spekulacija analitičara, BYD je preuzeo Teslinu krunu kao najveći svjetski proizvođač električnih automobila, što znači da se Musk vjerovatno više ne smije.

Ranije ove godine, odgovorio je na stari snimak, rekavši: “To je bilo prije mnogo godina. Njihovi automobili su danas veoma konkurentni.”

Ipak, tržišna vrijednost BYD-a i dalje je mnogo manja nego Tesle.

Oglas

BYD sada baca oko na tržišta izvan Kine sa planovima za izgradnju svoje prve evropske fabrike u Mađarskoj. Ovog novembra, rukovodioci su rekli da žele 10 posto udjela na globalnom tržištu električnih vozila, isključujući SAD i Evropu. To bi zahtijevalo povećanje prodaje u inostranstvu sa oko 240.000 vozila ove godine na više od dva miliona, prenosi Investitor.me.

Tu Le dodaje da će BYD postati dominantnija sila, ocjenjujući da je u pitanju jedna od najbolje vođenih kompanija na svijetu.

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Na pojedinim putnim pravcima vozači se upozoravaju na jake udare vjetra

Objavljeno

Piše

Prohodnost puteva u Bosni i Hercegovini jutros je dobra i promet se odvija po suhom ili vlažnom kolovozu. Ponegdje, u višim planinskim predjelima, mogući su nailasci na zaleđene lokalitete. Jutarnja magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima: Zenica-Maglaj, Žepče-Zavidovići-Vozuća, Gračanica-Šićki Brod-Kalesija i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (na Makljenu). Na području Hercegovine, kao i na planinskom prevoju Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) upozoravamo na jake udare vjetra.

Apeliramo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno, da obavezno drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Sanacijski radovi izvode se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka) i Čevljanovići-Nišići. Na mjestima izvođenja radova promet se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prijelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja, priopćeno iz BIHAMKA.

Oglas

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

BIHAMK: Vožnju prilagoditi uvjetima na cesti, duga zadržavanja na izlazu iz BiH

Objavljeno

Piše

Na dionicama u nižim predjelima kolovoz je mokar ili zasniježen, dok na pojedinim dionicama u višim predjelima ima snijega na kolovozu i primet je usporen.

Izdvajamo puteve: Sarajevo-Tuzla (Karaula), Bihać-Bosanski Petrovac (Ripač),  Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), kao i na širem području Kupresa. Na ovim dionicama moguća je i poledica.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skrećemo pažnju na odrone kamenja na kolovoz. Apeliramo na vozače da vožnju prilagode uvjetima na putu.

Zbog većeg odrona, obustavljen je promet na magistralnom putu Crna Rijeka-Jajce, a alternativni pravac je preko Mrkonjić Grada.

Oglas

Sanacijski radovi izvode se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (preko Rostova), Bilješevo-Lašva, Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka) i Čevljanovići-Nišići. Na mjestima izvođenja radova promet se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Duga su zadržavanja na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prijelazima putnička vozila ne čekaju duže od 30 minuta, priopćeno je iz BIHAMKa.

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Zbog većeg odrona, obustavljen promet na magistralnom putu Crna Rijeka-Jajce

Objavljeno

Piše

Zbog niskih temperatura vozače upozoravamo na moguću poledicu na kolovozu, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skrećemo pažnju na odrone kamenja na kolovoz. Putne službe intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, a mi apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu.

Zbog većeg odrona, obustavljen je promet na magistralnom putu Crna Rijeka-Jajce, a alternativni pravac je preko Mrkonjić Grada.

Sanacioni radovi izvode se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (preko Rostova), Bilješevo-Lašva, Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka) i Čevljanovići-Nišići. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja. Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila, priopćeno je iz BIHAMKA.

Oglas

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

Novi snijeg, novi problemi za vozače na bh.cestama

Objavljeno

Piše

Zbog snijega na kolovozu usporeno je prometovanje na putevima: Sarajevo-Olovo-Kladanj, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac-Ključ, Priluka-Glamoč-Mliništa i Bugojno-Kupres-Šuica-Livno, kao i na širem području Romanije, te na području Blidinja (Jablanica-Posušje)Na dionici Blidinje-Rakitno, kao i na području Kupresa, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila. Dodatne probleme u ovim područjima stvara i povremeno jak vjetar. Zbog nižih temperatura moguća je i poledica, a upozoravamo i na učestale odrone. Na dionicama u nižim predjelima kolovoz je mokar ili vlažan.

Savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i napominjemo vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Sporije zbog aktualnih radova saobraća se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (most Begića i Begovića), Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Bilješevo-Lašva, Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila, prenosi BIHAMK.

Oglas

 

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Promoprije 7 sati

GS-TMT zapošljava radnike na dvije pozicije

Kompanija GS-TMT objavila je oglas za zaposlenje radnika na dvije radne pozicije: GS-tvornica mašina Travnik d.o.o Travnik raspisuje oglas za...

Sportprije 7 sati

PSV i Dortmund remizirali u Eindhovenu

Nogometaši PSV-a i Borussije iz Dortmunda remizirali su u večerašnjem meču osmine finala Lige prvaka, pošto je u nizozemskom Eindhovenu...

Sportprije 7 sati

Inter u finišu slomio Atletico

Nogometaši Intera pobijedili su Atletico Madrid rezultatom 1:0 u prvom susretu osmine finala Lige prvaka odigranom na milanskoj Giuseppe Meazzi....

Društvoprije 7 sati

U KREŠEVU ODRŽANA POSLJEDNJA SJEDNICA UO UDRUGE PRSTEN U MANDATU 2022-2024

U Kreševu je danas održana posljednja sjednica Upravnog odbora udruge Prsten BiH. Na sjednici je donesena Odluka o održavanju Izvještajno-izborne...

BiHprije 15 sati

Europski prvak u karateu, Ali Arnautović, prodaje rukavice na aukciji , sav novac namijenjen djeci oboljeloj od raka

Europski prvak u karateu Ali Arnautović odlučio je donirati potpisane rukavice udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”, prenosi Klix....

Društvoprije 17 sati

Novotravničke mažoretkinje posjetile načelnika Duju

“Novotravničke mažoretkinje“ slave 13. rođendan te ih je tim povodom primio načelnik Stjepan Dujo. Nakon kraćeg prigodnog programa na središnjem...

BiHprije 18 sati

Vjetroelektrana Vlašić: Europska unija odobrila kredit od 36 miliona eura

EIB Global, finansijski ogranak Evropske investicijske banke (EIB) za aktivnosti izvan EU, odobrio je kredit u iznosu od 36 miliona eura za...

BiHprije 21 sat

VOZAČI – IMATE PRAVO NA BESPLATNU POMOĆ NA CESTI

Bosanskohercegovački auto-moto klub, u skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, obavezan je svim motorizovanim građanima koji...

Oglas
Oglas
LM