- oglas -

Turska osudila grupu zapadnih zemalja da pokušavaju uništiti njenu turističku industriju

Pročitajte i ovo

Hrvatska sa dva gola Kovačića srušila Tursku

Nogometaši Hrvatske, nakon što su u prošlom kolu ispustili pobjedu protiv Velsa u Splitu primivši gol u 93. minuti,...

VIDOVIĆ: HDZ BiH je pokazao kako su Hrvati iz SBŽ “trinaesto prase”, a politiku zajedništva kroz HNS u potpunosti obesmislio

Zabrinjavajuće je da u nizu političkih previranja HDZ BiH i njegovom snažnom zagrljaju HNS-a na političkoj sceni je doskora...

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Policija objavila snimku likvidacije napadačice koja je u školi pobila devetogodišnju djecu

Audrey Elizabeth Hale (28), koja je jučer u pucnjavi na jugu SAD-a, u privatnoj kršćanskoj osnovnoj školi u Nashvilleu, ubila...
- Advertisement -

Turska je u četvrtak osudila grupu zapadnih zemalja koje su privremeno zatvorile svoje konzulate u Istanbulu zbog sigurnosnih razloga, optužujući ih da vode “psihološki rat” i pokušavaju da unište tursku turističku industriju.

- Advertisement -

Njemačka, Nizozemska i Britanija bile su među zemljama koje su ove sedmice zatvorile svoje konzulate u gradu od oko 16 milijuna ljudi. Njemačko veleposlanstvo je navelo rizik od mogućih osvetničkih napada nakon incidenata sa spaljivanjem Kur’ana u nekim europskim zemljama. Sjedinjene Države i druge zemlje izdale su upozorenja o putovanju pozivajući svoje građane na oprez.

Turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu rekao je da su zatvaranje konzulata i upozorenja o putovanju dio zapadne zavjere da spriječi oporavak turskog turističkog sektora nakon pandemije koronavirusa.

– Na dan kada smo proglasili naš cilj da privučemo 60 milijuna turista, u trenutku kada je stiglo 51,5 milijuna turista i kada smo ostvarili 46 milijardi dolara prihoda od turizma, oni su bili na rubu da započnu novi psihološki rat protiv Turske – rekao je Soylu, koji je poznat po svojoj antizapadnoj retorici.

Ministar je izjavio da je Turska do sada ove godine izvela čak 60 operacija protiv ISIL-a i privela 95 osoba. Prošle godine je skoro 2.000 osumnjičenih za članstvo u ISIL-u uhićeno u više od 1.000 operacija protiv te grupe, tvrdi on.

U ovom je tjednu ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo da su turske vlasti uhitile određeni broj osumnjičenih nakon upozorenja “prijateljske zemlje”, ali nisu pronašle nikakvo oružje, municiju ili znak planiranog čina nasilja.

U studenom, u bombaškom napadu na prometnu istanbulsku aveniju Istiklal, koja se nalazi u srcu grada i u blizini brojnih stranih konzulata, ubijeno je šest osoba, a nekoliko je ranjeno. Turske vlasti za napad su okrivile kurdske grupe.

Prošlog vikenda tursko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je upozorenje o putovanju za europske zemlje zbog antiturskih prosvjeda i onoga što je navelo kao islamofobiju. Upozorenje je uslijedilo nakon prosvjeda tjedan ranije ispred turskog veleposlanstva u Švedskoj, gdje je antiislamski aktivista spalio Kur’an, a prokurdske grupe prosvjedovale su protiv Turske.

S tim u vezi, Norveška je povukla dozvolu grupi da organizira prosvjed u Oslu u petak koji bi uključivao i spaljivanje Kur’ana, rekao je novinarima turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Ranije je Turska pozvala norveškog veleposlanika i preporučila da će planirana akcija predstavljati “zločin iz mržnje” koji ne bi trebalo dozvoliti.

Norveške novine VG objavio je da grupa pod nazivom Stop islamizaciji Norveške planira spaliti Kur’an ispred turskog veleposlanstva u Oslu.

Vođa grupe, Lars Thorsen, rekao je za VG da planira da svoj prosvjed izvede “u kontekstu turske netolerancije prema zapadnim vrijednostima slobode”.

Nedavne demonstracije u Europi na kojima su aktivisti oskvrnavili svetu knjigu islama razbjesnile su muslimane u Turskoj i drugdje.

Židovske organizacije u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj objavile su priopćenje u kome izražavaju zabrinutost zbog onoga što su nazvali manifestacijom “islamofobične mržnje” u nordijskom regionu.

– Još jednom, rasistima i ekstremistima je dozvoljeno da zloupotrebljavaju demokraciju i slobodu govora kako bi spaljivanjem Kur’ana normalizirali mržnju prema jednoj od vjerskih manjina – priopćile su organizacije, prenosi AP.

Upitan gdje će biti njegova prva službena posjeta, rekao da bi već početkom narednog tjedna trebao otići u Brisel i razgovarati s visokim dužnosnicima Europske unije, a da iz tehničkih razloga njegova želja da ode prvo u Zagreb, pa u Beograd, pa Crnu Goru nije moguća u narednom tjednu, prenosi Dnevnik.ba.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Hrvatska sa dva gola Kovačića srušila Tursku

Nogometaši Hrvatske, nakon što su u prošlom kolu ispustili pobjedu protiv Velsa u Splitu primivši gol u 93. minuti,...

VIDOVIĆ: HDZ BiH je pokazao kako su Hrvati iz SBŽ “trinaesto prase”, a politiku zajedništva kroz HNS u potpunosti obesmislio

Zabrinjavajuće je da u nizu političkih previranja HDZ BiH i njegovom snažnom zagrljaju HNS-a na političkoj sceni je doskora ugušen prualizam među Hrvatima u...

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Policija objavila snimku likvidacije napadačice koja je u školi pobila devetogodišnju djecu

Audrey Elizabeth Hale (28), koja je jučer u pucnjavi na jugu SAD-a, u privatnoj kršćanskoj osnovnoj školi u Nashvilleu, ubila troje djece i troje odrasle...

‘Nikad mi se to nije dogodilo!‘: Djevojka se hvalila na TikToku, pa poginula u stravičnoj nesreći

Tinejdžerica s Floride poginula je u prometnoj nesreći samo nekoliko dana nakon što je na TikToku objavila video u kojem kaže da nikada nije...

Žena se sakrila od psa i snimila njegovu reakciju kad je shvatio da je “nema”, pogledajte snimku

Društvenim mrežama kruži smiješan video u kojoj je snimljena odlična reakcija jednog psa. Naime, njegova vlasnica mu je bacila lopticu i onda se sakrila...

Povezane vijesti