Poveži se s nama

Gospodarstvo

Travnik: Premijer Nikšić posjetio industrijsku zonu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić jučer je u sklopu obilaska industrijske zone Travnik posjetio pogone poduzeća Olip, Prevent, Fortitudo i konfekciju Borac te razgovarao s menadžmentom navedenih poduzeća.

Objavljeno

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić jučer je u sklopu obilaska industrijske zone Travnik posjetio pogone poduzeća Olip, Prevent, Fortitudo i konfekciju Borac te razgovarao s menadžmentom navedenih poduzeća.

Cilj posjeta poduzećima u Travniku je jačanje javno-privatnog partnerstva te prikazivanje pozitivnih primjere bh. ekonomije. Tom prilikom predstavnici poduzeća iz travničke industrijske zone upoznali su premijera Nikšića s poslovanjem i trenutnim aktivnostima u tim poduzećima.

“Želio bih izraziti svoje zadovoljstvo onim što sam danas vidio na lokalitetu travničkog Borca, ali i zahvalu privrednim subjektima koji imaju respektabilan broj uposlenih. Hvala vlasnicima ovih kompanija koji su prepoznali šansu i iskoristili je, a mi ćemo s naše strane nastojati i dalje praviti ambijent koji će im omogućiti povoljne uvjete poslovanja. Mi smo opredijeljeni za očuvanje svakog radnog mjesta”, kazao je za Fenu premijer Nikšić.

Po njegovim riječima, kompanije Fortitudo i Master Fashion, zajedno s još nekoliko poduzeća riješile su pitanje uposlenja gotovo 1100 radnika, a u narednih nekoliko mjeseci očekuje se uposlenje još oko 200 radnika.

Oglas

“Ostat će neuposlenih još oko 180 radnika iz takozvane režije kojima je ponuđeno da naprave potrebne prekvalifikacije kako bi se i njihovo pitanje riješilo. Kompanija Olip, koja se također nalazi na ovom lokalitetu postiže zapažene rezultate”, kazao je premijer Nikšić.

Premijer Nikšić je istaknuo kako problem stvara činjenica da neki partneri ne žele raditi s kompanijom Borac, ali zato surađuju s Fortitudom.

“Fortitudo trenutno upošljava 305 radnika. Nama je u narednom periodu osnovna zadaća popuna kapaciteta i vraćanje partnera koji su bili u travničkom Borcu. Na žalost imamo problema s potpunim vraćanjem kupaca koji su bili u konfekciji Travnik, ali crpimo i posljednje snage kako bismo uspjeli”, rekao je Sead Čolo, direktor kompanije Fortitudo.

U sklopu kompleksa Borac u Travniku nalazi se i kompanija MAster Fashion koja između ostalog radi i za Pierre Cardin.

Oglas

“Naša kompanija ima 369 uposlenih. Svjesni smo svih barijera koje se nalaze pred nama i koje moramo svladati kako bi uspjeli. Očekujemo da će vlast stvoriti ambijent za normalno poslovanje i pozdravljam dolazak premijera Nikšića u Travnik”, rekao je direktor travničke kompanije Master Fashion Sead Sulejmanović

“Najnovija članica naše grupacije je Prevent Travnik koji ovim putem nastavlja kontinuitet ulaganja i razvoja poslovanja u Bosni i Hercegovini. Trenutno vršimo prekvalifikaciju radnika u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, a s ciljem stvaranja preduvjeta za početak serijske proizvodnje autopresvlaka.

Prevent u Travniku trenutno ima 250 uposlenih, a plan do konca ove godine je ukupno 400 zaposlenih. Prevent grupacija u BiH ima preko 5200 uposlenih”, istaknuo je Kenan Nalbantić, član Uprave Preventa u Bosni i Hercegovini. (Fena)

Oglas

Oglas

Gospodarstvo

RASKRINKANE OPTUŽBE: Zubak i partneri spremili isporuku oružja za Ukrajinu, demontirana priča o aferi s Vitezitom

Objavljeno

Piše

Napadom Putinove Rusije na Ukrajinu počeo je istrebljivački rat koji traje već više od dvije godine. No, taj se rat ne odvija samo na frontama i poljima Ukrajine, gotovo jednako toliko traje i rat dobavljača koji na svjetskim tržištima nabavljaju oružje i, što je najpotrebnije – topničke granate i razne projektile, piše jutros zagrebački Večernji list, donoseći dodatne detalje o zbivanjima koje je ranije pratio Viteški.ba, cijeneći interes javnosti i priču o kupovini Vitezita, za koju se, ovim tekstom potvrđuje da nikako nije plaćen nestalih ukrajinskim novcima.

 

Nakon toliko vremena i jednoj i drugoj strani, zbog nezabilježenog intenziteta sukoba, toga najviše manjka. Ukrajincima je iznimno važno sada dobiti barem granate istočnog podrijetla i tehnologije. U tom izdvojenom ratu na tržištima sudjeluju brojne tvrtke, a i neke hrvatske. U ovoj priči to su tvrtka registrirana u Slovačkoj Sevotech as, čiji je suvlasnik Ukrajinac Oleksij Horošajev, hrvatska tvrtka WDG Promet, vlasnika Matiasa Zubaka, te ukrajinska tvrtka Lviv Arsenal, kao posebni uvoznik oružja zastupan po direktoru Juriju Zbitnevu. Radilo se o poslu, nabavi 100 tisuća granata, za minobacače kalibra 82 i 120 mm, a posao je bio vrijedan nešto manje od 38 milijuna USD.

 

Oglas

Sve je počelo prije godinu i pol, a u toj priči, koja je u međuvremenu poprimila sve konture akcijsko-špijunskog trilera, ukrajinskom i hrvatskom dobavljaču dogodilo se ono najgore što se trgovcima oružja može dogoditi. Prvo da stvar postane javna, drugo da te u medijima optuže za kradu novca, i to Ukrajincima usred rata, a treće da ti tim napisima de facto ucrtaju metu na glavu jer riječ je sada o vrlo opasnom biznisu.

 

Četvrti je problem kad se u taj posao uplete i politika, što se dogodilo i Ukrajincu, suvlasniku Sevotecha, gdje se iznenada pojavio i voda ukrajinske oporbe Sergij Taruta, a s hrvatske strane već dobro uhodani političko-medijski tandem koji štanca afere, mostovac Nikola Grmoja i neovisni novinar Marin Vlahović. Oleksij Horošajev u razgovoru za Večernji list sasvim otvoreno optužuje i hrvatskog oporbenjaka te s njim povezane novinare da su svjesno ili nesvjesno upali u pomno ispletenu rusku, kako on kaže, mrežu Kremlja, kojoj je cilj opstruirati svaku nabavu ratnog materijala koji je potreban Ukrajini za obranu. Priča o 100 tisuća granata sretan kraj za Ukrajinu nema ni do danas.

 

Oglas

Novo je, pak, to da je nakon tri pokušaja dio granata proizveden i plaćen, oko 30 posto željenih količina, te da su one već više od četiri mjeseca na raspolaganju Ukrajincima u skladištu proizvođača iz jedne istočnoeuropske EU države, a Ukrajinci još nisu došli po vrijedan teret?! Zadnji je korak u priči to da su Zubak, inače sin poznatog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, i Horošajev prebacili prva tri kamiona granata u Slovačku, bliže ukrajinskoj granici sredinom veljače ove godine, te odmah otišli do ukrajinskog veleposlanika u Bratislavi da ga pitaju kad će i hoće li Ukrajinci doći po robu. O tome je snimljen video, gdje se vidi da iznenađeni veleposlanik tvrdi kako će odmah o tome obavijestiti Kijev. Bio je iznenađen jer se i on načitao medijskih napisa da je novac za tu nabavu bio nestao. Do današnjeg dana po taj teret i dalje nitko iz Ukrajine ne dolazi. To je samo dio te čudne priče u kojoj je s vremenom postalo razvidno da Ukrajinci imaju i sami sa sobom problem u prilično kaotičnoj atmosferi koja prati rat.

 

U rujnu 2022. potpisan je ugovor između ukrajinskog Arsenala i Sevotecha te hrvatske tvrtke Elmech Sintermak, malo znane domaće tvrtke koja u Hrvatskom zagorju proizvodi topničke granate. Do nje je vlasnik Sevotecha Horošajev stigao jer mu je to savjetovao njegov dugogodišnji poslovni partner i obiteljski prijatelj Zvonko Zubak. Predstavnici ukrajinskih uvoznika te ukrajinski vojni izaslanik u RH proveli su inspekciju tvrtke pa je posao zaključen. Arsenal, koji je dobio novac od ukrajinskog ministarstva obrane, trebao je Sevotechu prebaciti 100-postotni avans (minus provizija od nekoliko posto), koji je Elemechu za početak proizvodnje trebao uplatiti 50% svo – te. Elmech, naime, mora prvo kupiti sirovine, košuljice za granate, detonatore, barutna punjenja, u koje onda nalijeva TNT koji miješa u svojim kotlovima. Budući da avans nije stizao, zagorski proizvođač odustao je od posla, zbog neozbiljnosti ukrajinske strane. Nakon toga Sevotech piše Arsenalu i nudi im povrat avansa ili da pokušaju preko hrvatskog WDG-a pronaći novog proizvođača. Arsenal je pristao jer je roba već na skladištu pronađena u jednoj azijskoj državi. No, Arsenal opet ne šalje ostatak novca te prolaze još četiri mjeseca.

 

Oglas

U ljeto 2023. Sevotech šalje i izvozne dozvole i licence, koje moraju pratiti takav posao, a problem je što one imaju rok trajanja šest mjeseci. Ukrajinci opet ne plaćaju, tako da dozvole istječu. U rujnu 2023. Sevotech i WDG nalaze novog proizvođača, ovaj put iz EU, dakle treći put rade potrebne dokumente. U studenom 2023. izdane su nove dozvole i obavještava se ukrajinski Arsenal da dođe po dio granata u vrijednosti onog prvobitnog avansa, dakle riječ je o više od 30 tisuća granata. Ne događa se ništa, osim što kreće hajka na dobavljača da su “zamračili” novac, a da Ukrajinci nisu dobili granate. I Horošajevi Zubak pokušavaju medijima objasniti situaciju, no pritom ne smiju pokazati svu dokumentaciju, koja je tajna.

 

U listopadu 2023. mostovac Grmoja postavlja u Saboru pitanje Andreju Plenkoviću tražeći odgovor na medijske tvrdnje kako je Zubakova tvrtka uključena u pronevjeru ukrajinskog novca za nabave oružja. Zvonko Zubak kontaktira Grmoju, zove ga na sastanak da mu pokaže dokumentaciju koja nije za objavu, a iz koje će vidjeti istinu. Grmoja mu odgovara da neka mu je pošalje mailom. U Saboru Grmoja izjavljuje da je izložen prijetnjama Zubaka i njegova odvjetnika Ante Nobila, što Zubak odmah opovrgava. Grmoja podupire priču o tome da je Zubak dio novca preusmjerio u nabavu bosanskohercegovačke tvrtke Vitezit, a radi se očito o podacima koje je plasirao češki bankar Kamil Bahbuh, kojeg je pak Zubak prijavio sudu u Pragu da im je s računa skinuo 5,5 milijuna eura. Uglavnom, procesi pred pravosuđem oko tih priča vode se i u Ukrajini i u Češkoj, a Matias Zubak ispitan je u svojstvu svjedoka, što bi već trebalo naznačiti prema kome je istraga usmjerena, a to nije svjedok.

 

Oglas

Direktoru ukrajinskog Arsenala Juriju Zbitnevu u međuvremenu je po odluci ukrajinskog suda određen kućni pritvor, a veći dio novca koji je ukrajinsko ministarstvo obrane Arsenalu uplatilo kao avans vraćen je u državnu riznicu, dok je račun Arsenala blokiran. Zbitneva se istražuje zbog opstrukcije, pogotovo jer je optuženi izjavio “da je namjerno platio samo 30% avansa, kako bi uštedio sredstva”.

 

Što je važno za Vitezit!?

Ono što je ranije Zubak rekao za domaću javnost sada se još jednom snažno tvrdi i izjavama te dokumentacijom međunarodno poznatih i kredibilnih partnera iz oblasti namjenske industrije. Potpuno je razvidno kako se ovdje radi o pravom obavještajnom obračunu čijim akterima i kreatorima nije u interesu časno ispuniti preuzete poslovne obveze, a još manje im nije interes da ulaganje u Vitezit i Bosnu i Hercegovinu postane velika poduzetnička priča. Isto tako, vlasnik Sevotecha potvrdio je kako se nije uspjelo u diskreditiranju njega, njegove tvrtke te obitelji Zubak, koji su posao priveli kraju te evidentno priželjkuju nastavak kvalitetnog poslovanja u BiH gdje je Zubak odabran kao kupac poduzeća PS Vitezit- u stečaju te se ovih dana očekuje ulazak u posjed.

Oglas

 

Rekonstrukcija sastanaka koje su Horošajev i Zubak imali s raznim partnerima u Pragu, a tamo se bio pojavio i spomenuti šef ukrajinske oporbe Taruta, pokazala je analizom fotografija da su se u sastavu delegacije s ukrajinske strane pojavili i neki likovi dobro poznati ukrajinskoj tajnoj službi i za koje se zna da rade za Putinov Kremlj. Horošajev, inače bivši dužnosnik Ukroboronproma, državne tvrtke za promet oružjem, za Večernji objašnjava kako je dobra referenca i dobar glas za dobavljača u tom biznisu najvažnija stvar. Ključnu ulogu u mogućnosti da ugovorne strane u uvjetima krvavog rata nabave oružje i streljivo imaju međusobne veze dobavljača i proizvođača. Uz to, taj proizvod zahtijeva izdavanje dozvola za prijevoz i tranzit u više zemalja istovremeno. Tu je isto dobra referenca zakon. Taj suptilni posao ugrožavaju, kako kaže, laži i opstrukcija proruskih elemenata, kojima je primarni cilj da potrebno oružje i streljivo Ukrajina dobije što kasnije, po mogućnosti nikada. Na Ukrajincima je sada da istraže neshvatljivo ponašanje Arsenala, kao i ponašanje Oleksandra Lieva iz ministarstva obrane Ukrajine, koji sada, kako kaže, trči po medijima i govori da ništa nije znao. Horošajev ne dvoji da posao do sada nije realiziran zbog nesposobnosti Zbitneva i sabotaže Lieva. No ponavlja kako su Sevotech i WDG spremni ispuniti ugovor, kao što su ispunili i sve prethodne, “kada smo imali posla s kompetentnim partnerima”.

 

Matias Zubak, pak, dodaje kako je nevjerojatno da granate i dalje stoje na granici, a u tih godinu i pol, da je sve bilo onako kako treba biti, Ukrajinci su tako propustili kupiti 400 tisuća njima prijeko potrebnih granata. Isti dobavljači, inače, obavili su do sada i mnoge druge narudžbe za Ukrajinu, bez zastoja, a pokazalo se da je jednostavnije i urednije nabavljati oružje za tvrtke iz EU, koje ga onda izravno izručuju Ukrajini.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Preselio iz Sarajeva na Kupres, sada pravi sireve sa narančom, limunom, čokoladom, kikirikijem…

Objavljeno

Piše

Poznato je da se na Kupresu, zahvaljujući bogatom biodiverzitetu, proizvode najkvalitetniji sirevi u BiH, ali i šire. O tome svjedoče brojna priznanja za kvalitet. No, Kupres je jedinstven i po tome jer se ondje, osim tradicionalnog, proizvodi i sir od narandže, limuna, pa čak i od kikirikija i čokolade. Ekipa BHRT-a je posjetila siranu Smaila Žilića, koji se prije deset godina, upravo zbog sira, iz Sarajeva s obitelji preselio u Kupres.

Na kupreškoj visoravni uspijeva više od 1000 različitih biljaka i idealno je područje za ispašu stoke. A upravo kvalitetna sirovina, odnosno mlijeko, temelj je za kvalitetan finalni proizvod.

A upravo to je ponukalo Smaila Žilića da sarajevsku adresu zamijeni kupreškom i pokrene proizvodnju sira, i to baš u ulici simboličnog naziva – Put ljekovitog bilja.

Veliki projekat

Oglas

– Ako igdje u BiH se može napraviti dobar sir onda je to, između ostalog i na Kupresu, time sam se povodio kada sam napuštao Sarajevo, ja i moja obitelj, i pokrenuli smo zaista jedan veliki projekat – kaže Smail Žilić, vlasnik sirane u Kupresu.

Smail je obnovio devastirani objekt nekadašnje Mljekare Kupres, zaposlio 7 osoba i vlastitim sredstvima, bez ikakve pomoći vlasti, 2014. započeo proizvodnju. Trenutno, ovdje radi samo tročlana obitelj. Mjesečno prerade do 35 tona mlijeka, koje otupljuju uglavnom od kupreških farmera, a dijelom i s Vlašića i Rostova. Posao je zahtjevan jer se dnevno proizvede i do 200 kilograma sira.

– Mogu vam reći da je potežak posao, to zahtijeva vrijeme od ranog jutra do kasno navečer, pogotov ljeti kad ima više mlijeka onda znali smo i po tri smjene raditi. Organiziramo se i ide, nema druge – navodi Smailova supruga Munevera Žilić.

Turistička i gastronomska ponuda

Oglas

U ovoj sirani, osim tradicionalnog kupreškog sira, proizvode i sireve sa začinskim biljem, brusnicom, borovnicom, aronijom, ali i narandžom i limunom, pa čak i s kikirikijem i čokoladom. Smail kaže, ako imate standardno kvalitetan sir, samo je stvar kreativnosti što ćete u njega dodati. A za kvalitetu, Smail je pet puta nagrađen priznanjem na prestižnom Balkanskom festivalu sira.

– Kupres nije nikad bolje prezentiran niti reklamiran kroz neki svoj proizvod. Moj sir se ne zove sir Smaila Žilića, on se zove kupreški sir i kupreški sir je postao brend ne samo u Beogradu, Srbiji, ne postoji kontinet na koji nije otišao brend kupreškog sira – zadovoljno kaže Smail.

Ovaj magistar poljoprivrednih znanosti u sklopu sirane planira napraviti i edukacijski centar, gdje će se moći obučavati i studenti i učenici, ali i proizvođači mlijeka. Iako je stvorio brend koji promovira Kupres i upotpunjuje turističku i gastronomsku ponudu tog kraja, bilo kakva podrška vlasti potpuno je izostala.

Oglas

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Lidl u BiH pravi u Središnjoj Bosni mega-građevinu veličine 8 nogometnih terena

Objavljeno

Piše

Njemački maloprodajni lanac Lidl uveliko se sprema za početak poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine.Iako ćemo na otvaranje prvih trgovina sačekati još dvije do tri godine, aktivnosti su u punom jeku i radi se punom parom na pripremi i gradnji objekata, zapošljavanju i obuci radnika itd., piše BiznisInfo.

Mnogi sugrađani već rade u Lidlu, a neki od njih prolaze obuku u okviru Lidla u nekoj od država u kojima ova kompanija posluje.

Tvrtka Lidl BH nedavno je povećala kapital na 216 milijuna KM, s obzirom da pripremaju sve više lokacija na kojima će biti njihovi objekti.

Zasad je u potpunosti izgrađen objekt u Bijeljini koji će ipak sačekati ostale lokacije za zajedničko otvaranje.

Oglas

Osim toga, u punom je jeku gradnja velikog logističkog centra u Lepenici kod Sarajeva, piše BiznisInfo.

Ovaj logistički centar će biti ključna karika u pravovremenoj distribuciji proizvoda koji se nalaze na policama Lidlovih trgovina.

Kako doznaju, logistički centar će se prostirati na 60.000 metara kvadratnih, odnosno na površini od 8 nogometnih terena. Kapacitet će biti 40.000 paletnih mjesta.

U ovom logističkom centru bit će 120 utovarnih i istovarnih rampi a sadržavat će 5 temperaturnih zona i komoru isključivo za skladištenje čokoladnih proizvoda.

Oglas

Uključivat će moderne tehnologije, poput “pick-by-voice” upravljanja komisioniranjem, optimizirane procese i suvremeno okruženje.

Nastavi čitati

BiH

Sukob u Crvenom značajno naštetio BiH, cijene u porastu

Objavljeno

Piše

Godišnje se kroz Crveno more transportira roba u vrijednosti i do dva bilijuna američkih dolara, zbog čega ovaj pomorski koridor predstavlja žilu kucavicu evropskih gospodarstava i ekonomija.

Međutim, zbog intenziviranja napada Huta na transportne brodove u more uz Bab el-Mandeb oko 80 posto cjelokupnog transportnog prometa preusmjereno je na plovidbu oko Afrike.

Duži put

Većina najvećih brodskih tvrtki, zbog sigurnosti, prelazi na duži put oko Rta dobre nade, što plovidbu produžava za 10 do 13 dana, koliko inače traje put oko Afrike. Taj put ih košta dodatnih 80.000 dolara, s tim da je i cijena brodskog mazuta, kao najrasprostranjenijeg pogonskog goriva tegljača, porasla zbog potreba veće globalne potrošnje.

Oglas

Naravno, suma svih tih povećanja i globalnih prilika se osjeti i u regiji jugoistočne Europe, gdje je cjelokupni gospodarski i industrijski potencijal usmjeren na uvozne robe iz Azije koje dolaze preko Crvenog mora u jadranske luke Koper, Rijeku i Ploče.

U ove luke je do otpočinjanja sukoba u Crvenom moru brodski transport roba iz Azije koštao oko 3.000 dolara, da bi se danas popeo na iznos koji se kreće između 6.000 i 7.000 dolara. Udvostručena cijena znači povećanje nabavne cijene sirovina, samim tim i povećanje cijena sirovina, pa i poskupljenje proizvodnog procesa u industrijama.

Dvostruko više cijene

To povećanje najviše će osjetiti tvrtke iz oblasti metalurgije koje nabavljaju valjani čelik, žicu i ostale prerađevine željeza. Za BiH će nabavka svih roba imati trostruko višu cijenu, s obzirom na to da BiH nema svoju brodsku tvrtku, dok će na dvostruko više cijene hrvatske luke imati i dodatne troškove nabavnih roba.

Oglas

Naftni terminali u Pločama, koji su 100 posto u vlasništvu FBiH, prostiru se na 15 hektara, posjeduju 12 spremnika za naftne derivate kapaciteta 81.218 kubnih metara, a terminalima upravlja Javno poduzeće „Naftni terminali FBiH“. U uvjetima naglih povećanja cijena naftnih derivata skladištenje i preventivno popunjavanje naftnih rezervi uveliko može pomoći stanovništvu usljed rasta cijene goriva.

12 posto cjelokupnog svjetskog transporta prolazi kroz Crveno more.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Novotravnička tvrtka proizvodi dijelove za bolide F1

Objavljeno

Piše

Načelnik Novog Travnika Stjepan Dujo, posjetio je tvrtku Trendy, koja je diljem starog kontinenta poznata zbog izrade pojedinačnih serijskih metalnih dijelova. Ova tvrtka, kojom rukovode mladi ljudi, zapošljava više od 50 djelatnika i svoje proizvode izvoze u različite dijelove Europe.

Komponente koji nastaju u Novom Travniku koriste i proizvođači bolida za F1.Prilikom posjete između ostalog načelnika su upoznali s njihovom vizijom zdravog poslovnog okruženja, ali i planovima za širenje i povećanje poslovanja.

„Ono što Općina može uraditi jeste stvoriti i poboljšati trenutne uvjete u vidu jačanja infrastrukture, jačanje krucijalnih elemenata za odvijanje života. Radnik ne može biti sretan na radnom mjestu, ako nije sretan u okolini u kojoj živi, što danas imamo na sceni diljem BiH, a mi se to trudimo mijenjati. Drago nam je vidjeti da gospodarstvenici to prepoznaju, jer ipak je to sinergija i jedni smo drugima itekako značajni.“ Istaknuo je načelnik Duje prilikom posjete.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Rudnik cinka i olova u Varešu tvrtke Adriatic Metalsa i službeno s radom počinje 5. ožujka

Objavljeno

Piše

Nakon petogodišnjeg perioda istražnih radova, 5. ožujka će i službeno s radom početi Rudnik cinka i olova u Varešu – potvrdila je Feni članica Nadzornog odbora tvrtke Adriatic Metals BiH Sanela Karić.

Tijekom istražnih radova, ustanovljene su i značajne koncentracije zlata u rudi, a istraživanja u zadnjih pet godina, na lokaciji Rupice značajno su, dodaje, povećali kapacitet te životni vijek ovog projekta.

-Uz dodatak Rupice Northwest (RNW), koji je doprinjeo statusu projekta prve klase, količina rezervi rude povećana je za 89 posto, u odnosu na prethodnu procjenu rezervi rude iz srpnja 2021. godine.

Značajan porast rezervi rude produžuje vijek trajanja rudnika na 18 godina- prvobitna procjena bila je 10 godina pa, sada, seže do 2041. godine, a temeljen je na nominalnom kapacitetu prerade od 800.000 tona rude godišnje.

Oglas

Procjena rezervi rude provedena je na vrlo visokoj razini, primjenom najbolje prakse i metodologija industrije. Planiramo nastaviti s uspješnim istraživačkim programima koje smo do sada provodili, s namjerom da dodatno produžimo vijek trajanja rudnika- najavila je Karić.

U sklopu priprema za službeni početak radova na eksploataciji, obnovljena je i željeznička pruga iz Vareša, kojom će , uglavnom, biti transportirana iskopana ruda.

-U suradnji s Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine, obnovili smo 24 kilometra pruge na dionici Podlugovi – Vareš Majdan, a što je podrazumijevalo i obnovu 18 tunela te šest mostova.

Ovom prugom će se transportirati koncentrat do luke Ploče (Hrvatska), odakle će biti transportirana do finalnih odredišnih destinacija, odnosno kupaca koncentrata. U potpunosti obnovili i Željezničku postaju Vareš Majdan te vratili teretni prevoz, nakon više od 30 godina u ovaj grad. Ujedno smo povećali značajno prihode javnom poduzeću, te uspjeli ugovoriti projekat elektrifikacije ove dionice u narednom periodu, čime idemo u pravcu dekarbonizacije- kazala je Karić.

Oglas

Projekat vareškog rudnika dobio je podršku vlada Federacije BiH i Zeničko-dobojske županije te Općine Vareš, koji će ponovo postati važan rudarski centar.

-ZDK i resorno ministarstvo gospodarstva važni su partneri u ovom projektu, imajući u vidu činjenicu da su upravo oni davatelji 30 godišnje koncesije našoj tvrtci. Najviše financijskog benefita od koncesije imat će upravo loklna zajendica i Županija.

Nastavljamo dobru  i pozitivnu suradnju, koja se odlikuje u razumijevanju i primjeni zakonskih propisa iz oblasti rudarenja ove vrste, kao i bliske suradnje u  našim programima i ciljevima rekultivacije područja koji koristimo- pošumljavanja, zaštite okolih voda te primjene najviših standarda u cilju zaštite okoline- ističe Karić.

Prije nekoliko godina, u sklopu priprema za otvaranje rudnika, u Varešu su inicirali te podržali otvaranje smjera rudarstva u tamošnjoj srednjoj školi. Prošlof su tjedna potpisali i ugovor o suradnji s Fakultetom inženjerstva i prirodnih znanosti Univerziteta u Zenici (bivši Metalurški fakultet-op.a.), kojim su se, između ostalog, obvezali i kako će studente tog fakulteta primati na praksu. Kasnije, u skladu sa potrebama tvrtke, eventualno i zapošljavali.

Oglas

-Naš je cilj da rastemo i razvijamo se zajedno s našom zajednicom, našim okruženjem i svima onima koji mogu doprinijeti održivom rudarenju. Fakultet inženjerstva i prirodnih znanosti u Zenici je, kao obrazovno-znanstvena ustanova, važna institucija u ZDŽ-u i BiH.

Želimo razviti dugoročnu suradnju u cilju unaprijeđenja znanstvenih saznanja iz oblasti rudarenja i zaštite okoliša, ali i pružiti najbolje moguće uvjete za obavljanje stručne prakse studenata. Svi oni će, kada postanu inženjeri, imati priliku obavljati najodgovornije poslove u našoj tvrtci ili zaposliti se na nekom drugom mjestu.

Otvaranje rudarskog smjera u srednoj školi u Varešu prilika je lokalnom stanovištvu da svoju djecu usmjere na specifično obrazovanje, koje je nestalo iz ovog grada te da, putem mogućnosti pronalaska zapolesnja, ostanu u svome gradu i zajednici. Mi ih podržavamo kroz praktičnu nastavu te doniranjem potrebne opreme za odvijanje nastave- napominje Karić.

U otvaranje ovog rudnika već do sada su uložena velika sredstva, a benefite od ovog rudnika očekuju lokalna zajednica, ZDŽ, FBiH i država BiH.

Oglas

-Ukupna dosadašnja investicija iznosi oko 450 milijuna KM. Projekat Vareš je utvrđen  kao projekat sa 25 posto izravnih stranih investicija u BiH u 2022. godini- podvlači Karić.

Već sa učincima iz tekuće,  2024. godine te daljnjim rastom, kako kaže, doprinijet će i suficitu izvoza ZDŽ-a sa stranim zemljama. Naknade, kroz koncesije i plaćanje izravnih, te neizravnih poreza, broje se “u stotinama milijuna KM”.

-Adriatic Metals trenutno ima 255 zaposlenih, od kojih je 73 posto iz lokalne zajednice, odnosno sa područja ZDŽ-a. Zajedno sa svim podizvođačima,  plan je upošljavanje 700 radnika na vrhuncu proizvodnje- najavila je Karić.

Na tu brojku, dodaje, treba dodati i radnike koji će neizravno biti angažirani.

Oglas

Adriatic Metals, od svog osnivanja te dolaska na naše prostore, posluje s velikim brojem domaćih tvrtki, koje su “s nama podijelile pozitivna iskustva i samo riječi hvale”.

Nastavi čitati

BiH

Vlade FBiH dala prethodnu suglasnost za imenovanje članova Uprave Elektroprivreda HZHB

Objavljeno

Piše

Vlada Federacije BiH danas je imenovala Pregovarački tim za vođenje pregovora za potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora elektroprivredne djelatnosti u Federaciji BiH u sastavu Jasmina Pašić, predsjednik, te članovi Muamer Ćulum i Sanjin Habul (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije), Draženka Subašić (Ured premijera FBiH), Ernis Imamović i Aida Kovačević (Federalno ministarstvo rada i socijalne politike), Sanel Buljubašić, Amra Ohranović i Sanela Jurišić (JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo), te Vedrana Ćavar i Jelena Bukić (JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar).

Dana je i prethodna suglasnost Nadzornom odboru Gospodarskog društva JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar za donošenje Odluke o imenovanju izvršnih direktora – članova Uprave ovog gospodarskog društva na mandatno razdoblje od četiri godine, i to Vitomira Dodiga za izvršnog direktora za proizvodnju električne energije, Maria Bandića za izvršnog direktora za distribuciju električne energije, Josipa Čelara za izvršnog direktora za opskrbu električnom energijom, Jelene Bukić za izvršnog direktora za ekonomske poslove, Vedrane Ćavar za izvršnog direktora za pravne poslove i Sonje Sušac za izvršnog direktora za razvoj. Prije toga dana je prethodna suglasnosti Nadzornom odboru za donošenje odluke o razrješenju vršitelja dužnosti izvršnih direktora – članova Uprave radi okončanja natječajne procedure.

Za koordinatora za provođenje Akta o malim i srednjim poduzećima iz Federacije BiH (SBA koordinator) za period 2024-2026. imenuje se Sead Džiho.

Vlada Federacije BiH je donijela Rješenje kojim se Admir Mujanović imenuje za člana Upravnog odbora Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini – FIPA, na razdoblje od dvije godine.

Oglas

Danas je doneseno rješenje kojim se Željko Škarica imenuje za koordinatora za reformu javne uprave uime Vlade Federacije BiH. Prethodno je razriješen dužnosti dosadašnji koordinator, zbog stjecanja zakonom propisanih uvjeta za odlazak u mirovinu.

Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na predstojećim skupštinama gospodarskih društava danas su opunomoćeni Sanela Milavić-Repak (BH Telecom d.d. Sarajevo) i Jasmina Pašić (JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar), priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Nastavi čitati

BiH

Uskoro direktne aviolinije iz Sarajeva za Oslo i Štokholm

Objavljeno

Piše

Kao rezultat Javnog poziva za subvencioniranje aviosaobraćaja na području Kantona Sarajevo koji provodi Vlada Kantona Sarajevo u saradnji sa Turističkom zajednicom KS i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine će uskoro biti direktno uvezan sa skandinavskim zemljama.

Komisija za stručnu ocjenu, nakon razmatranja zaprimljenih prijava, zapisnikom je utvrdila da je po Javnom pozivu pristigla jedna blagovremena prijava, a u pitanju je aviokompanija Norwegian Air AS.

Podsjetimo da su Sarajevu nedostajale upravo linije ka Skandinaviji.

Prethodno je kroz javne pozive Sarajevo dobilo više novih direktnih aviokonekcija ili je povećan broj polazaka na destinacijama od strateškog značaja, te kao krajnji cilj ovog projekta Sarajevo će biti direktno povezano sa 12 atraktivnih destinacija: Milano, Geteborg, London, Memingen, Brisel, Solun, Antalija, Izmir, Atina, Skoplje, Oslo i Štokholm.

Oglas

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Novotravnički IT gigant preuzima servis Genesis

Objavljeno

Piše

U najnovijem razvoju događaja na tržištu web hostinga i IT usluga, vodeća bosanskohercegovačka web hosting kompanija Globalhost d.o.o. koja nudi svoje usluge na web stranici www.global.ba objavila je preuzimanje servisa Genesis, poznatog po svojoj izvrsnosti u pružanju web hostinga i povezanih usluga na domaćem tržištu preko svoje platforme genesis.ba.

Ova strateška akvizicija je jedan od ključnih koraka u dugoročnom planu poslovanja Globalhosta, koji za cilj ima jačanje njegovog uticaja ne samo na tržištu Bosne i Hercegovine već i na međunarodnoj sceni.

Sa impresivnom poviješću, koja seže do 2002. godine, Globalhost nastavlja svojim putem lidera u pružanju pouzdanih, sigurnih i pristupačnih Web Hosting rješenja.

Uključivanjem Genesis servisa u našu poslovnu porodicu Globalhost d.o.o. ne samo da potvrđuje svoju dominaciju u sferi kvalitete usluga u Web Hosting industriji, već ovim potezom potvrđujemo i našu neprestanu težnju ka izvrsnosti u obavljanju naseg posla ali i našu obavezu da klijentima pružimo superiornu tehnologiju i uslugu, a sve to uz podršku našeg naprednog Data Centra smještenog u samom srcu Bosne i Hercegovine.” izjavio je Perica Dujmović, direktor poduzeća Globalhost d.o.o.

Jedan od razloga zašto se Globalhost izdvaja u Web Hosting industriji je njihov vlastiti data centar koji je opremljen najsavremenijom tehnologijom, uključujući direktnu optičku povezanost sa svim većim internet provajderima u zemlji, redundantnu mrežu, redundantno napajanje i sistem hlađenja, kao i vrhunsku server opremu premium brendova DELL i HPE. Ovo omogućava ovoj kompaniji da svojim korisnicima u Bosni i Hercegovini nudi neusporedivo brže vrijeme odziva, i maksimalnu dostupnost servisa.

Oglas

Preuzimanjem Genesis servisa, Globalhost ne samo da proširuje svoje poslovanje, već i jača svoju ponudu u segmentima kao što su Shared Web Hosting, Reseller Hosting, VPS i Dedicated serveri, te uslugu Kolokacija servera. Od 01.03.2024. svi postojeći klijenti Genesis servisa moći će iskoristiti prednosti koje nudi Globalhost, uključujući vrhunsku tehničku podršku, visoku dostupnost servisa, i konkurentne cijene.

Ovo preuzimanje simbolizira novi korak u našoj strategiji rasta, otvarajući put ka novim mogućnostima i jačanju naše pozicije kao lidera u pružanju web hosting rješenja koja našim klijentima omogućavaju da ostvare svoje vizije u digitalnom prostoru”, dodao je Dujmović. “Radujemo se što možemo klijentima Genesis servisa poželjeti dobrodošlicu u Globalhost porodicu, i zajedno raditi na ostvarivanju njihovih online ciljeva.”

Ovaj strateški potez Globalhosta d.o.o. ne samo da redefinira pejzaž Web Hostinga u Bosni i Hercegovini već i postavlja nove standarde u pružanju digitalnih usluga, dokazujući da su predanost, inovacije i kvaliteta ključne za uspjeh u digitalnom dobu.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Gospodarstvoprije 8 minuta

RASKRINKANE OPTUŽBE: Zubak i partneri spremili isporuku oružja za Ukrajinu, demontirana priča o aferi s Vitezitom

Napadom Putinove Rusije na Ukrajinu počeo je istrebljivački rat koji traje već više od dvije godine. No, taj se rat...

BiHprije 1 sat

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih...

Sportprije 2 sata

Nestvaran nastup Nurkića. Nitko nije skupio toliko skokova još od 2010.

PHOENIX SUNSI upisali su drugi poraz u nizu, ovaj put od Oklahoma City Thundera na domaćem parketu (110:118). Utakmicu je...

Kulturaprije 2 sata

Promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josipa Milanovića započeo “Andrićev portal” u Travniku

U organizaciji HKD “Napredak” Travnik počela je književna manifestacija “Andrićev portal” promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josip Milanović Pisoj. Promocija je...

Društvoprije 2 sata

Dr. Jasmin Čaluk: Urođene srčane mane i njihovo liječenje

Urođene srčane mane su varijacije u građi srca koje odstupaju od normalne strukture. Ove varijacije nekad su sasvim bezazlene, ali...

Društvoprije 2 sata

ZVONKO VUKOVIĆ: Opstali smo u središnjoj Bosni zahvaljujući hrabrosti hrvatskog naroda

Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima,...

BiHprije 2 sata

Porast naoblake uz slabu kišu i lokalne pljuskove 

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje porast naoblake s jugozapada koji će uvjetovati većinom slabu kišu ili lokalni pljusak. ...

Servisne informacijeprije 2 sata

Na ovim mjestima možete očekivati radarske kontrole

Pogledajte gdje danas možete očekivati radarske kontrole: 1. SREDNJOBOSANSKI KANTON PS TRAVNIKOglas 08:30 do 10:30 sati Nova Bila12:00 do 14:00...

Oglas
Oglas
LM