Poveži se s nama

Središnja Bosna

Travnik dobiva klizalište tijekom travničke “Božićne čarolije”

Objavljeno

Katolički školski centar „Petar Barbarić“ u Travniku, uz pomoć partnera, postavlja veliko klizalište za građane i sve posjetitelje u sklopu višednevne manifestacije „Travnička božićna čarolija“ u periodu od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023.

Klizalište će biti postavljeno na platou parkinga Gimnazija, pored Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“.
Uz potporu firme Semiminor d.o.o., Vlade SBK i ministra Bojana Domića, te Općine Travnik s načelnikom Kenanom Dautovićem „Travničku božićnu čaroliju“ upotpunit će veliko klizalište na parkingu Gimnazija.
Klizalište će biti otvoreno 15. prosinca 2022. godine prigodnim programom, a uz klizalište posjetiteljima će biti ponuđen i drugi kulinarski i glazbeni sadržaj.
Najmlađim posjetiteljima će biti osigurani pomoćni elementi (polarni medvjedići) za učenje i pomoć prilikom klizanja, a za korisnike su osigurane klizaljke. Površina klizališta iznosi 300 m2. Ulaznice će biti po povlaštenim cijenama, a prihod ostvaren od ulaznica namijenjen je u humanitarne svrhe.
„Katolički školski centar „Petar Barbarić“ zajedno s partnerima spomenutog projekta želi omogućiti, prvenstveno djeci, radosnije Božićne i Novogodišnje blagdane“ poručuje ekonom sjemeništa don Josip Dedić.

Oglas

Gospodarstvo

RASKRINKANE OPTUŽBE: Zubak i partneri spremili isporuku oružja za Ukrajinu, demontirana priča o aferi s Vitezitom

Objavljeno

Piše

Napadom Putinove Rusije na Ukrajinu počeo je istrebljivački rat koji traje već više od dvije godine. No, taj se rat ne odvija samo na frontama i poljima Ukrajine, gotovo jednako toliko traje i rat dobavljača koji na svjetskim tržištima nabavljaju oružje i, što je najpotrebnije – topničke granate i razne projektile, piše jutros zagrebački Večernji list, donoseći dodatne detalje o zbivanjima koje je ranije pratio Viteški.ba, cijeneći interes javnosti i priču o kupovini Vitezita, za koju se, ovim tekstom potvrđuje da nikako nije plaćen nestalih ukrajinskim novcima.

 

Nakon toliko vremena i jednoj i drugoj strani, zbog nezabilježenog intenziteta sukoba, toga najviše manjka. Ukrajincima je iznimno važno sada dobiti barem granate istočnog podrijetla i tehnologije. U tom izdvojenom ratu na tržištima sudjeluju brojne tvrtke, a i neke hrvatske. U ovoj priči to su tvrtka registrirana u Slovačkoj Sevotech as, čiji je suvlasnik Ukrajinac Oleksij Horošajev, hrvatska tvrtka WDG Promet, vlasnika Matiasa Zubaka, te ukrajinska tvrtka Lviv Arsenal, kao posebni uvoznik oružja zastupan po direktoru Juriju Zbitnevu. Radilo se o poslu, nabavi 100 tisuća granata, za minobacače kalibra 82 i 120 mm, a posao je bio vrijedan nešto manje od 38 milijuna USD.

 

Oglas

Sve je počelo prije godinu i pol, a u toj priči, koja je u međuvremenu poprimila sve konture akcijsko-špijunskog trilera, ukrajinskom i hrvatskom dobavljaču dogodilo se ono najgore što se trgovcima oružja može dogoditi. Prvo da stvar postane javna, drugo da te u medijima optuže za kradu novca, i to Ukrajincima usred rata, a treće da ti tim napisima de facto ucrtaju metu na glavu jer riječ je sada o vrlo opasnom biznisu.

 

Četvrti je problem kad se u taj posao uplete i politika, što se dogodilo i Ukrajincu, suvlasniku Sevotecha, gdje se iznenada pojavio i voda ukrajinske oporbe Sergij Taruta, a s hrvatske strane već dobro uhodani političko-medijski tandem koji štanca afere, mostovac Nikola Grmoja i neovisni novinar Marin Vlahović. Oleksij Horošajev u razgovoru za Večernji list sasvim otvoreno optužuje i hrvatskog oporbenjaka te s njim povezane novinare da su svjesno ili nesvjesno upali u pomno ispletenu rusku, kako on kaže, mrežu Kremlja, kojoj je cilj opstruirati svaku nabavu ratnog materijala koji je potreban Ukrajini za obranu. Priča o 100 tisuća granata sretan kraj za Ukrajinu nema ni do danas.

 

Oglas

Novo je, pak, to da je nakon tri pokušaja dio granata proizveden i plaćen, oko 30 posto željenih količina, te da su one već više od četiri mjeseca na raspolaganju Ukrajincima u skladištu proizvođača iz jedne istočnoeuropske EU države, a Ukrajinci još nisu došli po vrijedan teret?! Zadnji je korak u priči to da su Zubak, inače sin poznatog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, i Horošajev prebacili prva tri kamiona granata u Slovačku, bliže ukrajinskoj granici sredinom veljače ove godine, te odmah otišli do ukrajinskog veleposlanika u Bratislavi da ga pitaju kad će i hoće li Ukrajinci doći po robu. O tome je snimljen video, gdje se vidi da iznenađeni veleposlanik tvrdi kako će odmah o tome obavijestiti Kijev. Bio je iznenađen jer se i on načitao medijskih napisa da je novac za tu nabavu bio nestao. Do današnjeg dana po taj teret i dalje nitko iz Ukrajine ne dolazi. To je samo dio te čudne priče u kojoj je s vremenom postalo razvidno da Ukrajinci imaju i sami sa sobom problem u prilično kaotičnoj atmosferi koja prati rat.

 

U rujnu 2022. potpisan je ugovor između ukrajinskog Arsenala i Sevotecha te hrvatske tvrtke Elmech Sintermak, malo znane domaće tvrtke koja u Hrvatskom zagorju proizvodi topničke granate. Do nje je vlasnik Sevotecha Horošajev stigao jer mu je to savjetovao njegov dugogodišnji poslovni partner i obiteljski prijatelj Zvonko Zubak. Predstavnici ukrajinskih uvoznika te ukrajinski vojni izaslanik u RH proveli su inspekciju tvrtke pa je posao zaključen. Arsenal, koji je dobio novac od ukrajinskog ministarstva obrane, trebao je Sevotechu prebaciti 100-postotni avans (minus provizija od nekoliko posto), koji je Elemechu za početak proizvodnje trebao uplatiti 50% svo – te. Elmech, naime, mora prvo kupiti sirovine, košuljice za granate, detonatore, barutna punjenja, u koje onda nalijeva TNT koji miješa u svojim kotlovima. Budući da avans nije stizao, zagorski proizvođač odustao je od posla, zbog neozbiljnosti ukrajinske strane. Nakon toga Sevotech piše Arsenalu i nudi im povrat avansa ili da pokušaju preko hrvatskog WDG-a pronaći novog proizvođača. Arsenal je pristao jer je roba već na skladištu pronađena u jednoj azijskoj državi. No, Arsenal opet ne šalje ostatak novca te prolaze još četiri mjeseca.

 

Oglas

U ljeto 2023. Sevotech šalje i izvozne dozvole i licence, koje moraju pratiti takav posao, a problem je što one imaju rok trajanja šest mjeseci. Ukrajinci opet ne plaćaju, tako da dozvole istječu. U rujnu 2023. Sevotech i WDG nalaze novog proizvođača, ovaj put iz EU, dakle treći put rade potrebne dokumente. U studenom 2023. izdane su nove dozvole i obavještava se ukrajinski Arsenal da dođe po dio granata u vrijednosti onog prvobitnog avansa, dakle riječ je o više od 30 tisuća granata. Ne događa se ništa, osim što kreće hajka na dobavljača da su “zamračili” novac, a da Ukrajinci nisu dobili granate. I Horošajevi Zubak pokušavaju medijima objasniti situaciju, no pritom ne smiju pokazati svu dokumentaciju, koja je tajna.

 

U listopadu 2023. mostovac Grmoja postavlja u Saboru pitanje Andreju Plenkoviću tražeći odgovor na medijske tvrdnje kako je Zubakova tvrtka uključena u pronevjeru ukrajinskog novca za nabave oružja. Zvonko Zubak kontaktira Grmoju, zove ga na sastanak da mu pokaže dokumentaciju koja nije za objavu, a iz koje će vidjeti istinu. Grmoja mu odgovara da neka mu je pošalje mailom. U Saboru Grmoja izjavljuje da je izložen prijetnjama Zubaka i njegova odvjetnika Ante Nobila, što Zubak odmah opovrgava. Grmoja podupire priču o tome da je Zubak dio novca preusmjerio u nabavu bosanskohercegovačke tvrtke Vitezit, a radi se očito o podacima koje je plasirao češki bankar Kamil Bahbuh, kojeg je pak Zubak prijavio sudu u Pragu da im je s računa skinuo 5,5 milijuna eura. Uglavnom, procesi pred pravosuđem oko tih priča vode se i u Ukrajini i u Češkoj, a Matias Zubak ispitan je u svojstvu svjedoka, što bi već trebalo naznačiti prema kome je istraga usmjerena, a to nije svjedok.

 

Oglas

Direktoru ukrajinskog Arsenala Juriju Zbitnevu u međuvremenu je po odluci ukrajinskog suda određen kućni pritvor, a veći dio novca koji je ukrajinsko ministarstvo obrane Arsenalu uplatilo kao avans vraćen je u državnu riznicu, dok je račun Arsenala blokiran. Zbitneva se istražuje zbog opstrukcije, pogotovo jer je optuženi izjavio “da je namjerno platio samo 30% avansa, kako bi uštedio sredstva”.

 

Što je važno za Vitezit!?

Ono što je ranije Zubak rekao za domaću javnost sada se još jednom snažno tvrdi i izjavama te dokumentacijom međunarodno poznatih i kredibilnih partnera iz oblasti namjenske industrije. Potpuno je razvidno kako se ovdje radi o pravom obavještajnom obračunu čijim akterima i kreatorima nije u interesu časno ispuniti preuzete poslovne obveze, a još manje im nije interes da ulaganje u Vitezit i Bosnu i Hercegovinu postane velika poduzetnička priča. Isto tako, vlasnik Sevotecha potvrdio je kako se nije uspjelo u diskreditiranju njega, njegove tvrtke te obitelji Zubak, koji su posao priveli kraju te evidentno priželjkuju nastavak kvalitetnog poslovanja u BiH gdje je Zubak odabran kao kupac poduzeća PS Vitezit- u stečaju te se ovih dana očekuje ulazak u posjed.

Oglas

 

Rekonstrukcija sastanaka koje su Horošajev i Zubak imali s raznim partnerima u Pragu, a tamo se bio pojavio i spomenuti šef ukrajinske oporbe Taruta, pokazala je analizom fotografija da su se u sastavu delegacije s ukrajinske strane pojavili i neki likovi dobro poznati ukrajinskoj tajnoj službi i za koje se zna da rade za Putinov Kremlj. Horošajev, inače bivši dužnosnik Ukroboronproma, državne tvrtke za promet oružjem, za Večernji objašnjava kako je dobra referenca i dobar glas za dobavljača u tom biznisu najvažnija stvar. Ključnu ulogu u mogućnosti da ugovorne strane u uvjetima krvavog rata nabave oružje i streljivo imaju međusobne veze dobavljača i proizvođača. Uz to, taj proizvod zahtijeva izdavanje dozvola za prijevoz i tranzit u više zemalja istovremeno. Tu je isto dobra referenca zakon. Taj suptilni posao ugrožavaju, kako kaže, laži i opstrukcija proruskih elemenata, kojima je primarni cilj da potrebno oružje i streljivo Ukrajina dobije što kasnije, po mogućnosti nikada. Na Ukrajincima je sada da istraže neshvatljivo ponašanje Arsenala, kao i ponašanje Oleksandra Lieva iz ministarstva obrane Ukrajine, koji sada, kako kaže, trči po medijima i govori da ništa nije znao. Horošajev ne dvoji da posao do sada nije realiziran zbog nesposobnosti Zbitneva i sabotaže Lieva. No ponavlja kako su Sevotech i WDG spremni ispuniti ugovor, kao što su ispunili i sve prethodne, “kada smo imali posla s kompetentnim partnerima”.

 

Matias Zubak, pak, dodaje kako je nevjerojatno da granate i dalje stoje na granici, a u tih godinu i pol, da je sve bilo onako kako treba biti, Ukrajinci su tako propustili kupiti 400 tisuća njima prijeko potrebnih granata. Isti dobavljači, inače, obavili su do sada i mnoge druge narudžbe za Ukrajinu, bez zastoja, a pokazalo se da je jednostavnije i urednije nabavljati oružje za tvrtke iz EU, koje ga onda izravno izručuju Ukrajini.

Oglas

Nastavi čitati

Kultura

Promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josipa Milanovića započeo “Andrićev portal” u Travniku

Objavljeno

Piše

U organizaciji HKD “Napredak” Travnik počela je književna manifestacija “Andrićev portal” promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josip Milanović Pisoj.

Promocija je održana sinoć s početkom u klubu Hrvatskog kazališta Travnik.

Nastavi čitati

Društvo

Dr. Jasmin Čaluk: Urođene srčane mane i njihovo liječenje

Objavljeno

Piše

Urođene srčane mane su varijacije u građi srca koje odstupaju od normalne strukture. Ove varijacije nekad su sasvim bezazlene, ali nekad se dešava da remete funkciju srca i opterećuju srce, pa u krajnjoj liniji mogu dovesti do slabosti ovog organa, kazao je za portal „Avaza“ prof. dr. sc. med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog.

– Mnoge od ovih poremećaja možemo liječiti operacijama, a neke od njih i invazivnim, ali neoperacijskim tehnikama (kateterski) – kazao je dr. Čaluk.

Ostane otvor

Jedna od urođenih srčanih mana je ASD (defekt međupretkomorne pregrade). Normalno se između lijeve i desne pretkomore nalazi pregrada koja je cjelovita i krv se ne može „presipati“ iz jedne pretkomore u drugu. Iz pretkomora bi krv, dodje, inače, morala ići samo u komore.

Oglas

– Kod nekih osoba se, međutim, dešava da se, tokom razvoja srca, dok je beba još u majčinoj utrobi, pregrada između pretkomora ne formira normalno, nego na njoj zaostane otvor. U ovim slučajevima krv prelazi iz lijeve pretkomore u desnu pretkomoru. Vremenom ovo može opteretiti srce i dovesti do slabosti, zamaranja, otoka na nogama, gušenja, lupanja srca itd. Ovaj defekt se otkriva ultrazvukom srca. Na poseban način računa se značaj defekta i, ukoliko on spada u značajne, preporučuje se njegova korekcija. Korekcija

se radi na dva načina: operacijom srca ili kateterski. Cilj je zatvoriti otvor u pregradi i potpuno međusobno izolirati pretkomore – naveo je dr. Čaluk.

Aortna valvula (zalistak) je izlazni ventil iz srca, dodaje doktor, na izlazu iz lijeve srčane komore, a na ulazu u aortu – veliku krvnu žilu iz koje se granaju sve arterije. Aortna valvula je ventil koji mora bez poteškoća puštati da se krv ispumpa iz lijeve komore u aortu, a između dva otkucaja se nakratko zatvori da spriječi da se već ispumpana krv vrati natrag iz cirkulacije k lijevoj komori.

– Normalno se ovaj ventil sastoji iz tri listića, koja se odmaknu ustranu u trenutku srčanog otkucaja kad srce ispumpava krv u aortu, a vrate se da se zaklope između dva otkucaja. U osoba koje imaju bikuspidnu valvulu, čini se kao da imaju samo dva listića, tj. kao da su dva od tri listića međusobnno srasla. Ovo remeti funkciju valvule (ventila) i ako je jako intenzivno, može oslabiti srce. Mana se otkriva ultrazvukom srca, a liječi se operacijom, dok se u posljednje vrijeme može liječiti I kateterskom metodom (tzv. TAVI), iako je TAVI, u principu, metoda rezervirana za starije pacijente koji imaju problem s aortnom valvulom. Mlađi se, u pravilu, usmjeravaju na klasičnu operaciju srca – navodi dr. Čaluk.

Oglas

Koarktacija aorte

Aorta, kaže, je velika krvna žila koja izlazi iz srca, može biti urođeno sužena nakon odvajanja arterija koje odvode krv ka glavi i rukama. Ovo suženje (uštinuće) izgleda slično kao da je aorta stisnuta kliještima. Takvo suženje uzrok je pojave visokog pritiska u glavi i rukama, ali istovremeno niskog u trbuhu i nogama. Opterećuje rad srca i liječi se ugradnjom aortnog stenta ili operacijom. Otkriva se ultrazvukom srca.
Perzistentni ductus arteriosus (DAP)

– Perzistentni ductus arteriosus, ova mana podrazumijeva postojanje komunikacijskog kanala između aorte i plućne arterije. Isti ne bi smio postojati nakon rođenja (tj. trebao bi biti zatvoren), a normalno je da postoji dok je beba u majčinoj utrobi i tad je normalan i neophodan dio tzv. fetalne cirkulacije. Uzrokom je karakterističnog šuma na srcu. Dio krvi bogate kisikom koji bi se trebao isporučiti za tijelo, odlijeva se na pogrešnu stranu, u plućnu arteriju i ide ka plućima. Ova urođena greška uzrokuje zamorljivost, kratkoću daha i sl. Otkriva se ultrazvukom, a liječi intervencijskom kateterskom procedurom ili operacijom srca – rekao je dr. Čaluk.
Ebsteinova (Epštajnova) anomalija

Ebsteinova anomalija je urođena srčana mana u kojoj je trikuspidna srčana valvula, tj. „ventil“ na ulazu u desnu komoru postavljen niže od uobičajenog mjesta. Nekad ne uzrokuje nikakve tegobe i vidi se slučajno na ultrazvučnom pregledu. U slučaju da uzrokuje jaku zamorljivost i gušenje te prijeti razvojem srčane slabosti, pribjegava se operaciji srca da se mana rastereti. Ponekad je ova mana udružena s drugim poremećajima na srcu, kao što su PDA (perzistentni ductus arteriosus), ASD (defekt međupretkomorne pretrage) i dr.
Fallotova tetralogija

Oglas

Ova kompleksna srčana mana, dodaje dr. Čaluk, sastoji se iz defekta međukomorne pregrade preko kojeg nasjeda proširena aorta (tzv. jašuća aorta), pritom je plućna arterija sužena, a desna komora hipertrofiranog mišića. Mana je uzrokom pojave „plavih beba“ i smatra se vrlo kompliciranom. Morala bi se zbrinuti operacijom još u ranom djetinjstvu, što se u razvijenim zemljama i uradi u praktično svim slučajevima. Ako se to ne učini na vrijeme, mana jako opterećuje srce, ali i pluća i plućnu cirkulaciju. Kasnije ju je vrlo teško ili nemoguće tretirati, pa jedina preostala opcija bude transplantacija srce-pluća.
AV-kanalni defekt

– AV-kanalni defekt je teška srčana mana u kojoj postoji veliki otvor između pretkomora na koji se nadovezuje i veliki otvor između komora, a pretkomorno-komorni srčani zalisci su izmijenjene strukture. Mana teško opterećuje srce i morala bi se podvrgnuti operacijskom tretmanu u najranijem djetinjtvu. U protivnom dovodi do velikog opterećenja srca i pluća, teško ju je ili nemoguće tretirati, pa ostaje još jedino opceija transplantacije srce-pluća – govori dr. Čaluk.

Transpozicija velikih krvnih žila

U ovoj anomaliji, aorta izlazi iz morfološkog desnog, a plućna arterija iz morfološkog lijevog ventrikula, a normalno bi trebalo biti obratno. Komunikacija između dva cirkulatorna sistema ostvaruje se preko ASD-a, VSD-a (ove mane su spomenute na početku teksta) ili prohodnog ductus arteriosus-a (kanala između aorte i plućne arterje).

Oglas

– Ovi pacijenti bez hirurške intervencije ne preživljavaju do odrasle dobi. Mana je, naravno, iznimno rijetka. Reparacija se izvodi tzv. operacijom Mustard, uvedenom 1960-tih. Po uvođenju u praksu, Mustardova operacija popravila je prognozu “plavih beba”: sa 80 posto smrtnosti u prvoj godini života na već inicijalno 80 postotnoj preživljavanje do početka trećeg desetljeća života. Mustardova procedura uveliko je zamijenjena kasnih 1970-tih procedurom Jatene (po brazilskom kardiohirurgu Adibu Jateneu, koji ju je prvi uspješno izveo). Jateneova procedura se izvodi, u idealnim okolnostima, u drugoj nedjelji života, a inicijalna stopa uspjeha je 96 posto ili više – rekao je dr. Čaluk.

Urođene srčane mane mogu postojati i u cijelom spektru drukčijih poremećaja, ali ove koje su opisane su najčešće ili najznačajnije. U nekim slučajevima, urođene mane su blage i ne opterećuju srce naročito, pa se otkriju u kasnijj životnoj dobi slučajno, ili pak vremenom tek pomalo opterećuju srce, pa se otkrivaju kasnije, ali zbog tegoba koje nastaju kumulativno tokom života.

– Da bi se teške mane otkrile na vrijeme i takvim osobama omogućio normalan život korekcijom tih mana, vrlo je važno pravilno i sistematično pregledati novorođenče odmah nakon poroda, ali i dojenčad u najranijoj dobi te kasnije temeljito pregledati školsku djecu i organizirati ozbiljne periodične sistematske preglede. Pri takvim pregledima, u sumnji na urođenu srčanu manu, ljekar će malog pacijenta uputiti pedijatrijskom kardiologu, a ovaj će poduzeti ostale neophodne mjere – navodi dr. Čaluk.

Iako izgleda kao drastična mjera za tako malu djecu, velika operacija srca ponekad je jedina mogućnost da se omogući normalan život.

Oglas

Prof.dr.sc.med. Jasmin Čaluk rođen u Travniku

Prof.dr.sc.med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog, vlasnik je i direktor, te radi kao kardiolog u Poliklinici Kardiocentar Sarajevo. Profesor je interne medicine, autor više knjiga iz kardiologije u međunarodnom i domaćem izdavaštvu, kao i nekoliko desetina naučnih radova iz oblasti kardiologije. Nosilac je titule Senior Fellow na New Westminster College u Kanadi, a od 2010 član je Predsjedništva Udruženja kardiologa BiH.

Prof.dr.sc.med. Jasmin Čaluk, internist kardiolog, vlasnik je i direktor, te radi kao kardiolog u Poliklinici Kardiocentar Sarajevo.

Rođen u Travniku, BiH, decembra 1976. Osnovnu školu, Muzičku školu (smjer klavir) i Opću gimnaziju završio je u Travniku. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli diplomirao je u julu 2001. Proglašen je studentom generacije i nosilac je priznanja Zlatna plaketa Univerziteta u Tuzli. Nakon diplomiranja i pripravničkog staža kompletiranog u Domu zdravlja Travnik, postaje uposlenik je Klinike za kardiovaskularne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, potom je od 2008-2014 zaposlen u Centru za srce BiH u Tuzli na poziciji zamjenika šefa Odjela intervencijske kardiologije, a od kraja 2014 naovamo u Poliklinici Kardiocentar Sarajevo. Magistrirao 2006. Specijalist interne medicine od 2007. Doktorsku disertaciju odbranio 2009.

Oglas

Stručne edukacije iz intervencijske i neinvazivne kardiologije: Rikshospitalet Oslo, Norveška, Bezmialem Vakif Universitesi, Istanbul, Turska, UKC Tuzla, BiH. Šef je Katedre za internističku skupinu predmeta Farmaceutsko-zdravstvenog i Stomatološkog fakulteta u Travniku.

Od 2010. god. je član Predsjedništva Udruženja kardiologa Bosne i Hercegovine. Član je Europskog udruženja kardiologa (ESC), a od 2008. god. također je član Europske asocijacije za perkutane koronarne intervencije (EAPCI). Od 2010. god. član je Europske asocijacije za srčanu insuficijenciju (HFA) i Euro-echo asocijacije Europskog kardiološkog društva za ultrazvuk srca. Od septembra 2015 imenovan je za Senior Fellow na New Westminster College, British Columbia, Canada. Od 2017. god. je u svojstvu profesionalnog člana Europskog udruženja kardiologa.

Autor je i koautor brojnih internacionalno publiciranih naučnih i stručnih radova iz kardiologije, recenzent je više naučnih radova iz kardiologije u internacionalnim indeksiranim časopisima. Samostalni je autor knjige KARDIOVASKULARNE BOLESTI I TRUDNOĆA, urednik je i autor u knjizi KARDIOVASKULARNE BOLESTI I KOMORBIDITETI, koautor u knjigama (međunarodno izdavaštvo): ADVANCES IN THE DIAGNOSIS OF CORONARY ATHEROSCLEROSIS, edited by Suna F. Kiraç, InTech 2011; WHAT SHOULD WE KNOW ABOUT … CORONARY ARTERY DISEASE, edited by Baskot B, In Tech 2012; kao i (domaće izdavaštvo): STABILNA ANGINA PECTORIS, Kulić M i sar; AKUTNI KORONARNI SINDROM, Kulić M i sar, učestvovao je i u pisanju i pripremi knjige KARDIOLOGIJA, Kušljugić Z. i sar.

U junu 2018. godine njegova knjiga “Kardiovaskularne bolesti i trudnoća” postaje dio centralne kolekcije najznačajnije svjetske bilbioteke: biblioteke Bodleian Univerziteta Oxford u Velikoj Britaniji. Jasmin Čaluk učestvovao je i u izradi Smjernica Europskog kardiološkog društva za zbrinjavanje kardiovaskularnih bolesti u trudnoći, objavljenih augusta 2018 u European Heart Journal.

Oglas

Poznati je stručni predavač s velikim iskustvom na međunarodnim kardiološkim skupovima (Istanbul, Rim, Barcelona, Zagreb, Dubrovnik, Beograd itd) i redovan je predavač za doktore specijaliste na domaćim stručnim skupovima i kongresima kardiologa, doktora porodične medicine, internista itd.

U svakodnevnom radu bavi se intervencijskom i invazivnom kardiologijom – perkutanim koronarnim intervencijama s implantacijom koronarnih stentova, implantacijom pacemakera, invazivnom kardiološkom dijagnostikom – koronarografijom, kao i neinvazivnom i kliničkom kardiologijom: ultrazvukom srca, transezofagealnim i intraoperacijskim ultrazvukom srca, ergometrijom, Holter-EKG-om, predoperacijskom pripremom kardiohirurških pacijenata i njihovim poslijeoperacijskim praćenjem i tretmanom.

Prvi je u Bosni i Hercegovini uradio perkutanu koronarnu intervenciju s implantacijom stenta u glavno stablo lijeve koronarne arterije. Prvi je u Bosni i Hercegovini uradio implantacije specijalno dizajniranih bifurkacijskih koronarnih stentova i uveo ovaj vid perkutanih koronarnih intervencija u kliničku praksu u BiH. Oženjen je otac troje djece. Aktivno govori engleski i njemački jezik.

Oglas

Nastavi čitati

Servisne informacije

Na ovim mjestima možete očekivati radarske kontrole

Objavljeno

Piše

Pogledajte gdje danas možete očekivati radarske kontrole:

1. SREDNJOBOSANSKI KANTON

PS TRAVNIK

Oglas

08:30 do 10:30 sati Nova Bila
12:00 do 14:00 sati Dolac na Lašvi
16:30 do 18:30 sati Mehurići (škola)
20:00 do 21:30 sati Aleja Konzula

PS VITEZ

07:00 do 09:00 sati lokalna cesta PC 96 II, Krčevine
09:00 do 11:00 sati M-5 Bila
12:00 do 13:00 sati ulica Stjepana Radića
13:00 do 14:00 sati M-5 Ahmići

PS FOJNICA

Oglas

08:00 do 10:00 sati ulica Bosanska
10:30 do 12:30 sati Polje Ostružnica
12:40 do 14:40 sati Gojevići

PS BUGOJNO

09:00 do 10:30 sati Bugojno-Novi Travnik, Rostovo
11:00 do 12:30 sati Bugojno-Kupres, Poriče
13:00 do 14:30 sati Bugojno-Donji Vakuf, lok.Miličevića kuće
15:00 do 16:30 sati ulica Slobode

PS GORNJI VAKUF/USKOPLJE

Oglas

07:00 do 08:30 sati Pajić Polje
10:00 do 11:30 sati ulica Gradska
16:30 do 18:00 sati ulica Bistrička cesta
22:30 do 00:00 sati ulica Vrbaska

PS BUSOVAČA

09:00 do 10:00 sati ulica 1.mart/ožujak (u mjestu Draga)
10:00 do 11:00 sati Lugovi
12:00 do 13:00 sati Kaonik (stari most)
13:00 do 14:30 sati Polje
14:30 do 16:00 sati ulica N.Š.Zrinski (kod ug.ob.KIM)

PS KISELJAK

Oglas

09:00 do 10:00 sati Brestovsko
10:30 do 11:30 sati Dugo Polje
12:30 do 13:30 sati Jehovac
14:00 do 15:00 sati Dugo Polje

PS KREŠEVO

09:30 do 11:00 sati Polje
20:00 do 21:30 sati Resnik

PS NOVI TRAVNIK

Oglas

07:30 do 09:00 sati ulica Kalinska
10:00 do 11:30 sati R-439 Rastovci
12:30 do 13:30 sati M-16.4 Margetići
14:00 do 15:00 sati M-16.4 K.Potok

Nastavi čitati

Društvo

Novi Travnik u proljeće s brojnim projketima

Objavljeno

Piše

Po broju različitih projekata koji se realiziraju Novi Travnik ima status najvećeg gradilišta u ŽSB.

Realizaciju prati rekordan proračun koji je blizu 25 milijuna KM ali i pomoć s viših razina vlasti.

Bili smo u Novom Travniku i razgovarali s načelnikom Stjepanom Dujom.

Oglas

Nastavi čitati

Servisne informacije

Busovača: Frizeri najavili poskupljenje šišanja, poznate nove cijene

Objavljeno

Piše

Busovački frizeri odlučili su poskupjeti usluge šišanja. Kako piše Radio Busovača, nova cijena šišanja će biti 10 KM. Do sada je cijena bila 7 KM.

Novi cjenik na snagu će stupiti 15. 3. 2024. godine, a ove cijene će biti u većini muških frizerskih salona na području naše Busovače.

Nastavi čitati

Crna kronika

U 54.godini života preminula Marija Sučić iz Novog Travnika

Objavljeno

Piše

Tužna srca javljamo da nas je u 54.godini života napustila Marija Sučić iz Novog Travnika.

Posljednji ispraćaj pokojne obavit će se u ponedjeljak 04.03.2024.godine u 15h n groblju Rastovci.

Obitelji izražavamo iskrenu sućut.

Centralna.ba

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

Crveni križ Vitez organizira akciju darivanja krvi

Objavljeno

Piše

Crveni križ Vitez, u suradnji s Odjelom transfuziologije Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila, organizira akciju dobrovoljnog darivanja krvi 7.3.2024.godine od 8 sati , mjesto darivanja bolnica dr. fra. Mato Nikolić Nova Bila.Iskažite humanost, odazovite se na akciju darivanja krvi Crvenog križa Vitez.

Dobrovoljno darivanje krvi je izuzetno važan čin solidarnosti prema zajednici i osobama koje ovise o krvnim pripravcima. Svaka kap darovane krvi može spasiti život, a ovakve akcije imaju poseban značaj u očuvanju zaliha krvi te pružanju podrške zdravstvenim ustanovama.Pridružite se akciji darivanja krvi i budite dio pozitivne promjene. Vaša podrška i sudjelovanje doprinose stvaranju bolje i humanije zajednice.

Nastavi čitati

Sport

Nogometaši NK Vitez upisali pobjedu u prijateljskoj utakmici

Objavljeno

Piše

Danas je u Tomislavgradu odigrana prijateljska nogometna utakmica izmeđ NK Kamešnica i NK Vitez.

Nogometaši Viteza slavili su s uvjerljivih 4:1, a po dva pogotka za Vitez zabili su Kolić Besim i Mujić Aner. Nogometašima stručnom stožeru Viteza čestitamo na današnjoj pobjedi.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Gospodarstvoprije 36 minuta

RASKRINKANE OPTUŽBE: Zubak i partneri spremili isporuku oružja za Ukrajinu, demontirana priča o aferi s Vitezitom

Napadom Putinove Rusije na Ukrajinu počeo je istrebljivački rat koji traje već više od dvije godine. No, taj se rat...

BiHprije 2 sata

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas o Nacrtu zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas.U najavljenom dnevnom redu je jedan od novopredloženih federalnih...

Sportprije 2 sata

Nestvaran nastup Nurkića. Nitko nije skupio toliko skokova još od 2010.

PHOENIX SUNSI upisali su drugi poraz u nizu, ovaj put od Oklahoma City Thundera na domaćem parketu (110:118). Utakmicu je...

Kulturaprije 2 sata

Promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josipa Milanovića započeo “Andrićev portal” u Travniku

U organizaciji HKD “Napredak” Travnik počela je književna manifestacija “Andrićev portal” promocijom knjige “Gromoglasni šapat” Josip Milanović Pisoj. Promocija je...

Društvoprije 3 sata

Dr. Jasmin Čaluk: Urođene srčane mane i njihovo liječenje

Urođene srčane mane su varijacije u građi srca koje odstupaju od normalne strukture. Ove varijacije nekad su sasvim bezazlene, ali...

Društvoprije 3 sata

ZVONKO VUKOVIĆ: Opstali smo u središnjoj Bosni zahvaljujući hrabrosti hrvatskog naroda

Broj prognanih u ratu na prostoru središnje Bosne bio je veći od 75.000. Svima njima, a na poseban način poginulima,...

BiHprije 3 sata

Porast naoblake uz slabu kišu i lokalne pljuskove 

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje porast naoblake s jugozapada koji će uvjetovati većinom slabu kišu ili lokalni pljusak. ...

Servisne informacijeprije 3 sata

Na ovim mjestima možete očekivati radarske kontrole

Pogledajte gdje danas možete očekivati radarske kontrole: 1. SREDNJOBOSANSKI KANTON PS TRAVNIKOglas 08:30 do 10:30 sati Nova Bila12:00 do 14:00...

Oglas
Oglas
LM