Poveži se s nama

Film

Topalbećirević privodi kraju film o Kukoču, pritom ostvario svoj san

Objavljeno

Dugogodišnji sportski novinar i komentator Sabahudin Topalbećirević privodi kraju snimanje filma o legendarnom Toniju Kukoču.

Dokumentarac “The Magical Seven” (Magična sedmica) svoju svjetsku premijeru će imati 13.rujna u Sarajevu. Koprodukcija Sport Kluba i Simposara stoji iz Topalbećirevićeve priče o Kukoču.

Od početka godine radim film o životu i karijeri Tonija Kukoča. Tokom snimanja filma imao sam čast i privilegiju da upoznam neke od njegovih saigrača, vrhunske sportiste. Ali ni u najluđim snovima nisam mislio da ću upoznati, provesti vrijeme i snimiti, prema svim podacima, najboljeg igrača svih vremena- Michaela Jordana!, napisao je Baho na zvaničnom Facebook profilu i dodao:

Izjave ne daje gotovo nikako, živi miran život na Floridi, ali kada smo ga kontaktirali i objasnili da radimo priču o Toniju, pristao je odmah na snimanje. Koliko samo voli i poštuje Tonija! Ja sam svoj san, a vjerujem da isti ima svaki sportski novinar, ostvario. Bilo je i smijeha i suza. I još jednom sam shvatio da su oni koji su ostvarili svoj život, postigli najveće uspjehe, zapravo najjednostavniji ljudi.

Dalje Topalbećirević navodi da bi uskoro mogli očekivati Jordana i na jednom od Simposara, čiji je osnivač i direktor Sabahudin Topalbećirević.

Moje Bosance i Hercegovce pozdravlja Michael Jordan, možda ga i vidimo na jednom od narednih Simposara, a do tada, sa nevjerovatnim uzbuđenjem očekujem svjetsku premijeru filma o Toniju Kukoču u Sarajevu, (da samo znate a saznaćete koliko Michael Jordan voli Tonija) 13.09.2023.godine. Film u kojem pored Jordana govore brojne druge zvijezde koje smo, na našu radost, gledali 90-tih godina. Kakva ce to priča biti!, istakao je zadovoljno bh. sportski novinar.

U filmu između ostalih govore: Božo Maljković, Željko Pavličević, Svetislav Pešić, Duško Ivanović, Rusmir Halilović, kao i mnogo drugi košarkaški s kojima je hrvatski košarkaš igrao tokom svoje karijere na prostorima bivše Jugoslavije.

(Izvor: N1)

Oglas

Događanja

Večeras projekcija filma “3211” u Domu kulture Novi Travnik u 19:30 sati

Objavljeno

Piše

ČETVRTAK 28.09.2023. projekcija filma "3211" U 19:30 sati
Cijena ulaznice 5 KM
Film “3211” je istinita priča o Stefanu Đuriću, uspješnom glazbeniku koji jednog dana gubi
sve i odlazi u zatvor gdje od njegovog ranijeg života ostaju samo njegove pjesme.
Ovo je priča o pravdi, otuđenosti, prepoznavanju životnih prioriteta, o životnoj snazi koja
prevazilazi sve prepreke i žudnji za slobodom koja je iznad svega, ali najprije se izdvaja po
tome što Rasta kroz ovu situaciju proživljava suočavanje sa vlastitim radom, svojim
pjesmama i načinom na koje one obogaćuju život njihovih slušalaca. Film"3211" prikazuje
jedno transformirajuće iskustvo koje je dinamično, traumatično i zaključuje se iskupljenjem i
jednom izoštrenom slikom svijeta.

Nastavi čitati

Film

U četvrtak u Kinu Novi Travnik projekcija filma “3211”

Objavljeno

Piše

ČETVRTAK 28.09.2023. projekcija filma “3211” U 19:30 sati

Cijena ulaznice 5 KM

Film “3211” je istinita priča o Stefanu Đuriću, uspješnom glazbeniku koji jednog dana gubi sve i odlazi u zatvor gdje od njegovog ranijeg života ostaju samo njegove pjesme.

Ovo je priča o pravdi, otuđenosti, prepoznavanju životnih prioriteta, o životnoj snazi koja prevazilazi sve prepreke i žudnji za slobodom koja je iznad svega, ali najprije se izdvaja po tome što Rasta kroz ovu situaciju proživljava suočavanje sa vlastitim radom, svojim pjesmama i načinom na koje one obogaćuju život njihovih slušalaca. Film”3211″ prikazuje jedno transformirajuće iskustvo koje je dinamično, traumatično i zaključuje se iskupljenjem i jednom izoštrenom slikom svijeta.

 

 

 

 

Nastavi čitati

Film

Najavljujemo: Film Patrolne šape u Kinu Novi Travnik

Objavljeno

Piše

PATROLNE ŠAPE – MOĆNI (PAW PATROL: THE MIGHTY MOVIE) U KINU NOVI TRAVNIK

SINKRONIZIRANO

O FILMU: Kada se magični meteor spusti u Grad pustolovina, PATROLNE ŠAPE dobijaju supermoći i postaju MOĆNI PSIĆI! Za Sky, koja je najmanja u njihovom timu, nove moći su ostvarenje snova. Ali, stvari će postati loše kada Hamdinger, njihov najveći neprijatelj, pobjegne iz zatvora i udruži se sa ludom naučnicom, kako bi ukrao supermoći za dva zlikovca. Dok sudbina Grada pustolovina visi o koncu, Moćni Psići moraju zaustaviti zlikovce prije nego što postane kasno, a Sky će morati naučiti da čak i oni najmanji mogu napraviti najveću promjenu.

PROJEKCIJE:

Nedjelja 1.10.2023 u 15 sati

Srijeda 4.10.2023. u 15 sati

CIJENA ULAZNICE 4 KM

 

 

 

 

 

 

Nastavi čitati

Film

Novi Travnik: Vraćaju se filmske projekcije u naš grad: večeras prikaz prve projekcije

Objavljeno

Piše

U Kino dvorani, odnosno u Domu kulture Novi Travnik večeras će se održati filmska projekcija hrvatskog filma “Smrt djevojčice sa žigicama” koja redovite filmske projekcije nakon dugo godina vraća na velika vrata u naš grad! Večerašnji film triler je poznatog hrvatskog autora Gorana Kulenovića rađen prema literarnom bestseleru Zorana Ferića i nakon uspješne regionalne festivalske turneje od danas kreće s prikazivanjem u bh. kinima, ali ono što je još važnije predstavlja prvi regionalni naslov koji je ujedinio manjinsku bh. koprodukciju koja će svojim redovnim projekcijama otvoriti dio kino dvorana Mreže neovisnih kino prikazivača u gradovima Federacije BiH..

Naime, u proteklom razdoblju Općina Novi Travnik kroz projekt Fondacije za kinematografiju Sarajevo, a koji je realiziran uz podršku Vlade Federacije i Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH uložila je blizu 200 tisuća KM u novu profesionalnu opremu i adaptaciju prostora kako bi svojim građanima omogućila filmske projekcije na razini svjetskih kina.

Kino dvorane u Novom Travniku, Gradačcu, Kiseljaku, Žepču, Tešnju, Posušju, Livnu, Brezi, Tomislavgradu, Goraždu, Cazinu, Bugojnu i Ilijašu su u potpunosti digitalizirane, točnije dobile su najnoviju digitalnu kino opremu koja će im omogućiti prikazivanje najnovijih svjetskih naslova. Plod je ovo suradnje i financijskog ulaganja Fondacije te spomenutih lokalnih zajednica što je rezultiralo dosad neviđenim projektom, ne samo u BiH nego i šire. Osim toga, Fondacija ulaže dodatan trud i sredstva kako bi novi kino prikazivači bili što financijski održiviji. Cilj im je osigurati i dodatnu opremu za promociju, aparate za osvježenje, te kokice. Prethodno su organizirani i u novi pravni subjekt kako bi imali što jači nastup i bolje uvjete prema distrubuterima.

Ono što je također važno istaknuti je da je ovo samo početak jer Općina u doglednom vremenu nastoji Kino dvoranu dići na još veću razinu u suradnji s Općinom Klisom iz Republike Hrvatske i Općinom Herceg-Novi iz Crne Gore. Ove tri Općine projektom Interrrega aplicirale su prema fondovima Europske unije i nastojat će osigurati dodatno ulaganje i opremanje kino dvorana.

Cilj povratka filmskih projekcija u Novi Travnik je puna Kino dvorana i omogućavanje građanima dodatnog kulturnog sadržaja jer obiteljski ili prijateljski odlazak u kino posebna je vrsta druženja i doživljaja.

Redovite filmske projekcije posebno će razveseliti novotravničke mališane koji će u skladu s Mrežom neovisnih kino prikazivača imati mogućnost gledanja najnovijih crtića i ni na koji način neće kasniti u odnosu na svoje vršnjake u ostalim sredinama.

Stjepan Dujo, načelnik Novog Travnika ne krije zadovoljstvo ovim projektom kojim će nakon dugo godina Novotravničani imati priliku uživati u kino projekcijama.

Građani više neće morati putovati u Zenicu ili Sarajevo nego će po puno pristupačnijim cijenama uživati u svjetskim filmskim ostvarenjima u svom gradu. Osim što smo na ovaj način započeli rekonstrukciju dvorane te samu digitalizaciju, projekt nam je otvorio i neka nova vrata suradnje putem prekogranične suradnje jer smo sada puno konkurentniji za daljnja ulaganja i projekte. Ukratko, ovo je pravi način pomoći viših razina, ovo su konkretna i dugoročna ulaganja i još jednom zahvaljujem Fondaciji za kinematografiju na čelu s gospodinom Antonijom Beusom, kazao je načelnik Dujo.

Što se tiče večerašnjeg filma, “Smrt djevojčice sa žigicama” je svoju međunarodnu premijeru doživio ovoga ljeta na Sarajevo film festivalu. Projekcija filma zakazana je od 19 sati, dok cijena ulaznice iznosi 5 KM.

Izvor: Notra.ba

Nastavi čitati

Film

U MAGLAJU ODRŽAN FINALNI RADNI SASTANAK MREŽE NEZAVISNIH KINO PRIKAZIVAČA

Objavljeno

Piše

Predstavnici Novog Travnika u Domu kulture Maglaj prisustvovali su finalnom radnom
sastanku Mreže nezavisnih kino prikazivača i odgovornih osoba svih kino dvorana koje su njene
članice. Tom prilikom sve članice mreže upoznate su sa svim aspektima operativnih aktivnosti
kino dvorana pred početak realizacije redovnih filmskih projekcija čiji početak je predviđen za
21.septembar/rujan.
U sjajnom ambijentu Doma Kulture Maglaj i vrlo pozitivnom ozračju svih sudionika održan je
finalni radni sastanak Mreže nezavisnih kino prikazivača i odgovornih Upravnih tijela koja
upravljaju svim dvoranama koje su njene članice, pred početak rada svih kino dvorana sa
redovnim digitalnim filmskim projekcijama koji je predviđen za 21.septembar/rujan.
Sudionike sastanka eksperti mreže upoznali su sa svim aktualnostima i aspektima poslovanja
kino dvorana. Mreža je nakon sastanaka održanog za vrijeme 29.SFF postigla dogovor i dobila
podršku od strane većine kompanija koje rade kino distribuciju na teritoriji BiH te je shodno
tome svim prisutnim predstavljena i radna lista filmskih naslova koji su u ponudi od
21.septembra/rujna do kraja godine na kojoj se nalazi nekoliko novih BH igranih filmova čiju je
produkciju podržala Fondacija za kinematografiju Sarajevo i koji će imati prioritet u prikazivanju
u kino dvoranama mreže, te svi aktualni filmski naslovi američke i svjetske produkcije koji će se
naći na repertoaru kina do kraja godine.

Tokom prezentacije posebno se razgovaralo o aspektu promocije programa prikazivanja i
filmova na repertoaru u lokalnim zajednicama u kojima kina mreže postoje i kreću sa radom.
Obzirom na važnost projekta za podizanje razine kulture i filmske pismenosti u lokalnim
zajednicama Federacije BiH imperativno je da se i lokalni mediji, pored krovnih medija sa
kojima je Mreža već u dogovorima za podršku, uključe sa svojom podrškom u smislu
prezentacije programa i filmova na repertoaru kino dvorana u svojim zajednicama.
Odgovornima je održana i prezentacija svih operativnih protokola po kojima trebaju raditi kino
dvorane članice mreže i uposleno osoblje te sve potrebne administrativne predradnje koje
Upravna tijela svih kino dvorana trebaju poduzeti u narednom periodu kako bi omogućili
nesmetanu realizaciju redovnih filmskih projekcija.
Sastanku u Maglaju prisustvovali su i budući kino operateri dvorana članica mreže koji su imali
edukaciju o radu sa novim digitalnim laserskim projektorima i serverima sa ekspertima
kompanija koje su po završetku međunarodnog tendera tokom proteklih nekoliko mjeseci
instalirali najmoderniju opremu za digitalne filmske projekcije u dvoranama svih 13 gradova koji
su podržani o okviru konkursa Fondacije za kinematografiju za komplementarne djelatnosti,
distribucija i prikazivanje iz 2022.godine
Fondacija za kinematografiju će nastaviti svesrdno podržavati rad Udruženja Mreža nezavisnih
kino prikazivača i svih kino dvorana koje su njene članice te već za ovu godinu najavljuje objavu
novog natječaja za digitalizaciju dvorana te poziva sve lokalne zajednice Federacije BiH da se u
narednom periodu obrate u pismenoj formi i izraze svoju zainteresiranost za sudjelovanje u
ovom kapitalnom projektu.

Nastavi čitati

BiH

Počeli 28. Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević u Orašju

Objavljeno

Piše

Dvadeset osmi Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević Orašje počeli su u subotu svečanom akademijom posvećenoj Ivi Gregureviću u Orašju, a filmski program počinje večeras u 20 sati projekcijom filma ”Čaruga”, redatelja Rajka Grlića.

Festival je svečano otvorila predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Tom prigodom Krišto je kazala da su Dani hrvatskog filma u Orašju mjesto susreta, umjetničke inovacije i kulturne raznolikosti gdje, u srcu Posavine, ljubitelji sedme umjetnosti iz cijelog regiona imaju priliku doživjeti magičnu atmosferu filmskog festivala koji ističe bogatstvo kreativnosti i raznolikosti filmske industrije.

Dani filma traju do 3. rujna, a sve filmske projekcije održat će se u novoobnovljenoj dvorani Kulturnog centra Ivo Gregurević u Orašju.

Dvorana je opremeljena najsuvremenijom opremom za prikazivanje filmova te je uz to instalirana i suvremena kzališna rasvjeta, to joj daje multifunkcionalnost.

Dvoranu je svečano otvorio predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. Izrazio je zadovoljstvo što je projekt osmišljen i realizian u suradnji s Vladom Republike Hrvatske.

“Neka ovo bude primjer i za sve druge nove investicije, ono što želimo raditi u našoj Posavini, ne samo u kulturnom dijelu, da zajedničkim snagama uz naše zajedništvo, možemo oplemeniti ovaj kraj na najvišoj razini”, istaknuo je Čović.  

Nakon projekcije filma “Čaruga” u novoobnovljenoj dvorani program se nastavlja recentnom hrvatskom produkcijom, te će u 20 sati biti prikazani filmovi ”Illyricvm”, ”Tragovi”, ”Sigurno mjesto”, ”Punim plućima”, ”Garbura”, ”Umri prije smrti” i ”Escort”.

U dječjem programu koji počinje 29. kolovoza u 17 sati biti će prikazani filmovi ”Dnevnik Pauline P.”, ”Cvrčak i mravica” i ”Ljeto kada sam naučila letjeti”. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Inače, u subotu su položeni vijenci i zapaljene svijeće na posljednjem počivalištu filmske legende Ive Gregurevića na groblju Karaula u Donjoj Mahali.

Dani hrvatskog filma u Orašju se održavaju od 1995. godine, idejni im je začetnik Ivo Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca rođen u Donjoj Mahali pokraj Orašja. Gregurević je snimio više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-ak kazališnih predstava.

Nastavi čitati

Film

Večeras počinje 29. Sarajevo Film Festival

Objavljeno

Piše

Premijerom filma “Poljubite budućnost” (Kiss the Future) u režiji Nenada Čičina-Šaina večeras počinje 29. Sarajevo Film Festival. BHRT je i ove godine glavni medijski partner Festivala, a sva festivalska dešavanja tokom narednih osam dana možete pratiti u programima BHT1, BH Radija 1, kao i na našem portalu bhrt.ba i društvenim mrežama BHRT-a. Direktan prijenos sa crvenog tepiha i svečano otvaranje 29. Sarajevo Film Festivala, večeras od 19:25 sati u programu BHRT-a.

Na 29. Sarajevo Film Festivalu u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 49 filmova

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 29. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 49 filmova, a bit će upriličene i dvije gala te jedna specijalna projekcija.

U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 22 filma će zabilježiti svjetsku, dva međunarodnu, 22 regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru.

Selektorica Takmičarskog programa – igrani film, Elma Tataragić, u takmičarski program je uvrstila 10 filmova i jednu televizijsku seriju, od kojih će dvije imati svjetsku, jedna međunarodnu, a pet filmova regionalnu premijeru. Dva filma će zabilježiti gala, a televizijska serija specijalnu projekciju.

Selektorica Takmičarskog programa – dokumentarni film, Rada Šešić, selektirala je 20 filmova, devet filmova će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, jedan međunarodnu, sedam regionalnu i tri bosanskohercegovačku premijeru.

U Takmičarskom programu – kratki film, prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine će biti 10 filmova: sedam će imati svjetsku, a tri filma regionalnu premijeru.

Selektorica Takmičarskog programa – studentski film, Asja Krsmanović, u program je uvrstila 11 filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, a sedam filmova regionalnu premijeru.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Ukrajine, saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala.

Nastavi čitati

Događanja

Bh. glumci nagrađeni na Pula Film Festivalu

Objavljeno

Piše

Na sinoćnjoj dodjeli Zlatnih arena 70. jubilarnog Pulskog filmskog festivala nagrađeni su najbolji filmovi i filmski radnici. Bosanskohercegovački glumac Adnan Omerović nagrađen je Zlatnom Arenom za najbolju mušku ulogu u filmu “Najsretniji čovjek na svijetu” redateljice Teone Strugar Mitevske, a za koji je scenarij pisala bosanskohercegovačka scenaristica Elma Tataragić.

U obrazloženju nagrade stoji: Adnan Omerović stvorio je lik kojeg vidljivo i uznemiravajuće razdire nesavladiv osjećaj krivice za dramatične događaje iz prošlosti. Neuroza koja se osjeća u cijelom njegovom biću opipljivo nam dočarava konfliktno stanje svijesti čovjeka progonjenog događajima u kojima je sudjelovao i kao žrtva i kao agresor.

Posebnu nagradu ocjenjivačkog suda dobila je bosanskohercegovačka glumica Jelena Kordić Kuret, za glavnu žensku ulogu u istom filmu. Jelena Kordić u filmu Najsretniji čovjek na svijetu napravila je fascinantan lik koji postepeno, uz dugu, preciznu suzdržanost otkriva vanjske i unutarnje ožiljke i stvara luk od pažljivo sagrađene fasade preko dojmljivog rastrojstva do konačnog suočenja.

Pulski festival održan je od 15. do 23.srpnja, a publici je predstavio bogat program hrvatskih filmova i koprodukcija, prenosi N1.

Nastavi čitati

BiH

Od Sarajeva do uloge u svjetskom mjuziklu

Objavljeno

Piše

Mladi ljudi su uistinu nešto čime se možemo ponositi, a pogotovo kada su oni ponajbolji ambasadori naše zemlje u svijetu. To  pokazuje i primjer Nikoline Vujić koja je u ekskluzivnom razgovoru za N1 ispričala svoju životu priču koja ju je zbog ljubavi prema mjuziklu odvela iz Sarajeva ka Velikoj Britaniji gdje je nastavila školovanje te je kao šlag na tortu za svoj uspješni i predani rad, dobila glavnu ulogu u svjetskom mjuziklu čija je premijera sutra.

Pozorišne daske koje život znače uzrečica je koja opisuje i Nikolinu koja je upravo na daskama Sarajevskog ratnog teatra započela svoj profesionalni put, a prva epizoda okončana je diplomiranjem na sarajevskoj Muzičkoj akademiji. Učestvovala je na mnogim projektima i predstavama.

Godine 2018. započinje moja suradnja sa američkim rediteljima Ryan T. Nelsonom i Aaron Thielenom kao i početak projekta BiH Broadway i organizacije Broadway Across Borders, čija sam programska direktorica postala 2020. godine. Uporedo sa teatarskim angažmanima bila sam kreator radionica muzičkog teatra u programu BOLD Ambasade SAD-a u BiH kao i My Voice Matters, učestvovala u projektu Kultura na ulice, te jedan određeni period vokalna solistica benda Sarajevo Jazz Guerrilla”, ispričala je Nikolina za N1

Nikolina je sebi zacrtala velike ciljeve i u namjeri da ih ostvari nakon završetka studiranja u Sarajevu odlučila je da školovanje nastavi u Velikoj Britaniji jer kako nam je sama navela to je ispunjenje njenog sna od djetinjstva.

Prije nekoliko godina sam započela istraživati programe za muzički teatar kao i stipendije, jer činjenica jeste da je cijena ovih studija jako visoka. Kada sam pronašla akademije koje su svojim master programima odgovarali mojim željama, započela sam svoju pripremu za audicije kao i aplikaciju za Chevening stipendiju vlade Velike Britanije. Moj proces apliciranja je trajao tri godine, jer sam nakon prvog pokušaja odbijena za stipendiju iako sam dobila mjesto na akademiji. Pretprošle godine sam ponovo započela isti proces apliciranja i slanja audicija i sreća je bila na mojoj strani, kao i dovoljan broj dokaza da sam najbolji kanditat za jednu takvu prestižnu stipendiju kao i akademiju. Odabrala sam zaista jedan on najintenzivnijih master programa na jednoj od vodećih scenskih akademija u UK-u, Royal Welsh College of Music and Drama, koja kroz deset mjeseci nudi jasnu sliku industrije kako u Velikoj Britaniji tako i SAD-u.

Kroz deset mjeseci sam radila sa profesionalcima koji su angažovani na West Endu i Broadwayu, prisustvovala predavanjima i masterclassovima predavača koji su radili s najboljima iz branše teatra i muzike, jedan od njih je i Anthony Hopkins. Trenutno se nalazim u svojoj završnoj fazi master studija koja se obilježava svečanom dodjelom diploma 7. jula 2023. godine”, istakla je Nikolina.

Nikolina je kao potvrdu za uspješan dosadašnji rad i angažiranost dobila u vidu glavne uloge u mjuziklu čija je premijera sutra. Ona za N1 otkriva detalje mjuzikla.

Muzički reditelj u ovom mjuziklu, Pete Mitchell je u jednom razgovoru spomenuo da je ovo treća produkcija ovog mjuzikla u svijetu (Broadway 2010., West End 2015.) što znači da sam ja treća glumica koja tumači lik Pepe Marcos, što Vas nekako i napomene na odgovornost koju nosite ali i da zbog toga još više uživate u procesu kao i izvedbi. Mjuzikl je urađen po istoimenom filmu Women on the Verge of a Nervous Breakdown reditelja Pedra Almodovara iz 1988. godine. Kompozitor muzike je David Yazbek, takođe i jedan on mojih omiljenih kompozitora. Mjuzikl prati priču Pepe Marcos koja saznaje da je njen partner ostavlja zbog druge žene. Ovo saznanje je vodi na put koji se sastoji od različitih preokreta i zanimljivih priča ostalih ženskih likova. Do saradnje sa rediteljicom Evom Sampson (čiji je prethodni projekat podrazumijevao i rad sa glumcem Ralph Fiennesom) i muzičkim rediteljem Pete Mitchellom je došlo nakon audicije za mjuzikl koja se desila na Royal Welsh College of Music and Drama.

Kako ova akademija ima za cilj da studente poveže sa industrijom i ponudi profesionalno iskustvo, svake godine studenti master programa muzičkog teatra imaju priliku da izađu na dvije audicije i rade na profesionalnoj produkciji. Premijera ovog mjuzikla je zakazana za 29. juni u Sherman teatru, u Cardiffu, nakon čega slijede reprizna igranja”, kazala je Nikolina.

S obzirom na to da igra u mjuziklu koji je izvođen na Broadwayu, interesiralo nas je da li sebe Nikolina vidi u ovoj svjetskoj priči jer svima je zapravo Broadway asocijacija za mjuzikl, piše N1.

O tome sanja svaki glumac i osoba koja je zaljubljena u muzički teatar. Da li će me put odvesti u pravcu mjuzikla na Broadwayu ili na neku drugu destinaciju, ne znam, ali vjerujem da će svako naredno iskustvo biti uzbudljivo. U julu 2022. sam po prvi put posjetila Broadway u sklopu programa Emerging Global Artists Exchange i imala priliku razgovarati sa nekoliko perfomera iz mjuzikla SIX, Phantom of the Opera i The Music Man, nakon kojih sam dobila još veću želju da nastavim graditi svoj put. Maštala sam o nastupu na West Endu što se ostvarilo u maju 2023. godine u Trafalgar teatru, u sklopu Showcase performansa, što je bilo jedno neprocjenjivo i pomalo nestvarno iskustvo”, prisjetila se Nikolina.

Dok Nikolina niže svjetske uspjehe zanimalo nas je kako ona vidi odnos koji mi u našoj BiH imamo prema muzičkom teatru i što je potrebno uraditi da se situacija poboljša.

U Bosni i Hercegovini postoji veliko interesovanje za muzički teatar, međutim ono što je jako bitno za budućnost i razvoj muzičkog teatra u našoj državi jeste edukacija i sistem u kojem će se ova forma nesmetano razvijati. Muzički teatar se razvio u SAD-u i UK-u, zatim se proširio u čitavom svijetu i mi kao društvo koje nema svoju scenu za muzički teatar možemo mnogo da naučimo od drugih kultura, kao i od naših komšija. Vjerujem da kulturološki i historijski možemo mnogo da ponudimo za nastavak razvoja muzičkog teatra, te proširiti granice shvatanja šta muzički teatar može predstavljati za nas u BiH. Iskreno se nadam da ćemo za nekoliko godina imati svoj pečat u ovoj formi.

Moje shvatanje i pristup muzičkom teatru kao formi se promijenilo upravo zbog ovog master programa i iskustva koje sam doživjela u drugoj kulturi, ali me takođe i približilo kreiranju ideja za novo poglavlje BiH Broadway i Broadway Across Broders organizacije”, navela je Nikolina.

Svjedoci smo da sve više mladih ljudi napušta BiH u jednom smjeru te je Nikolina dala svoje viđenje ovog trenda.

Mišljenja sam da svaka mlada osoba treba da bude pozitivno sebična i misli na kvalitetu svoje budućnosti i šta to podrazumijeva ili ne. Potrebno je biti znatiželjan i istraživati i ne ostajati u okvirima komfora, što nužno ne znači da moramo napustiti svoj dom, ali takođe smatram da mladi ljudi moraju doživjeti slobodu u kojoj će izbalansirati vrijednosti koje su bitne i koje će ih dovesti do ispunjenijeg života”, istakla je Nikolina.

Na kraju razgovora za N1 Nikolina najavljuje da nakon premijere slijedi odmor i pravljenje planova za naredne angažmane koji ne isključuju mogućnost da ju vidimo i na domaćim pozorišnim daskama.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 51 minuta

Konaković o kandidaturi Izetbegovića: Lijepa vijest za nas, uskoro će biti novih “izdajnika” koji će napustiti SDA

Ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lidera stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića vijest o odluci Izborne komisije Stranke...

BiHprije 1 sat

Šemsudin Mehmedović: Ovo je farsa od Kongresa, pravili su pritisak da se podrži Izetbegović

Nakon što je Izborna komisija Stranke demokratske akcije (SDA) u okviru priprema za 8. Kongres Stranke demokratske akcije, koji se...

BiHprije 1 sat

SDA odbacila kandidaturu Mehmedovića za predsjednika stranke, Izetbegović jedini kandidat

Izborna komisija Stranke demokratske akcije u okviru priprema za 8. Kongres Stranke demokratske akcije, koji se održava 14. oktobra 2023....

Vijestiprije 4 sata

Potpisana povelja o prijateljstvu s Općinom Dugopolje

Uz predstavljanje impresivnih postignuća, sjednicu su obilježili potpisivanje povelje o prijateljstvu s Novim Travnikom te dodjela nagrada istaknutim stanovnicima Dugopolja,...

Crna kronikaprije 4 sata

Preminuo glumac Michael Gambon, profesor Albus Dumbledore u filmskoj franšizi ‘Harry Potter’

Britansko-irski glumac Michael Gambon, najpoznatiji svjetskoj publici po ulozi mudrog profesora Albusa Dumbledorea u filmskoj franšizi “Harry Potter”, čiju je...

Događanjaprije 5 sati

Večeras projekcija filma “3211” u Domu kulture Novi Travnik u 19:30 sati

ČETVRTAK 28.09.2023. projekcija filma "3211" U 19:30 sati Cijena ulaznice 5 KM Film “3211” je istinita priča o Stefanu Đuriću,...

Promoprije 5 sati

Istraživanje kanadskih online kasina

Ekspanzija internetske tehnologije otvorila je put raznim industrijama da se istaknu u digitalnom pejzažu – jedna od njih je industrija...

BiHprije 10 sati

Šemsudin Mehmedović kandidat za predsjednika SDA

Šemsudin Mehmedović priopćio je da je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA, koji će biti biran na 8. Kongresu...

Oglas
Oglas