- oglas -

Tom i Jerry slave 80. rođendan

Pročitajte i ovo

Više od 30 djece sudjelovalo u uličnom sankanju u selu kod Novog Travnika (VIDEO)

Snijeg koji pada već nekoliko dana zabijelio je ulice i okolna sela Novog Travnika. To su odlićno iskoristili mješani sela...

U Dubrovniku počeo padati snijeg, nigdje žive duše na ulici

Minus jedan stupanj iznosi večernja temperatura u Dubrovniku.Stanovnike ovog grada je snijeg iznenadio koji je počeo padati popodne.Kako piše Dubrovački vijesnik,...

Astrolozi najavljuju period sreće: 6 znakova kojima bi 2021. mogla bit najsretnija godina

1. Riba: Početak godine neće ostaviti baš divne dojmove na Ribe ali stvari će se kasnije mijenjati. Bit ćete...
- Advertisement -

 

- Advertisement -

Popularni crtani junaci mačak i miš Tom i Jerry, slave 80 godina postojanja 10. veljače.

Priča o mačku Tomu i mišu Jerryju koji žive u istoj kući i stalno se nadmudruju, redovno se završavala tako što je Tom ostajao bijesan, a Jerry je uspijevao da dođe do željenog cilja, uz puno jurnjave i duhovitih situacija.

Dvojac je izmišljen u MGM-ovom odjeljenju za animaciju, gdje su radili autori William Hanna i Joseph Barbera, koji su se trudili da dostignu uspjeh drugih studija koji su postigli uspjeh sa likovima poput Micky Mausa i drugih, prenosi BBC.

Autori, koji su tada imali manje od 30 godina, počeli su da smišljaju svoje ideje – Barbera je rekao da mu se sviđa jednostavan koncept crtanog filma o mački i mišu, uz sukobe i jurnjavu iako je to do tada bilo urađeno bezbroj puta.

Prva epizoda objavljena je 1940. godine, postigla je ogroman uspjeh i čak donijela studiju nominaciju za Oscara za najbolji animirani kratki film.

 

Ipak, autorima su menadžeri rekli da ne otkrivaju odmah sve svoje adute, a promjena je nastala kada im je jedna utjecajna osoba iz Teksasa pisala sa pitanjem kada će moći da vidi još jedan predivan crtać o mački i mišu.

Tada su Jasper i Jinx, kako su se prvobitno zvali, postali Tom i Jerry. Prema riječima Barbere, nije se mnogo diskutiralo o tome da li će likovi razgovarati, ali uz veliki uspjeh nijemih filmova sa Charlie Chaplinom, autori su znali da likovi mogu da budu zabavni i bez dijaloga.

Muziku za crtani film komponovao je Scot Bradley, a Tomijev čuveni vrisak poput ljudskog utjelovio je osobno William Hanna.

U narednih 20 godina, Hanna i Barbera nadgledali su proizvodnju više od 100 kratkih crtanih filmova o poznatoj mački i mišu, a za svaki su trebale tjedni da se naprave i koštali su po 50.000 dolara, zbog čega se svake godine pravilo tek po nekoliko popularnih crtaća. ”Ima nešto u animaciji.

To je evergrin koji ne blijedi. To je kao i kada gledate sliku iz 18. ili 19. stoljeća i još vam govori” – rekao je povijesničar crtanih filmova Jerry Back. Zanimljivo je da su se Jerry i Tom pojavili i u nekoliko igranih filmova – Jerry je igrao sa Jeanom Kellyjem u filmu “Dižite sidra” iz 1945. godine, a Tom i Jerry su se pojavili u filmu sa Esther Williams iz 1953. godine “Opasno kada je vlažno”.

Nakon što je MGM zatvorio studio za izradu animiranih filmova 1957. godine, Hanna i Barbera su pokrenuli svoju produkcijsku kuću, međutim nekoliko godina kasnije MGM je odlučio da oživi Toma i Jerryja, ali bez originalnih autora.

Produkcija je prebačena u Prag zbog smanjenja troškova 1961. godine, a animator Gene Deitch je trebalo da predvodi proizvodnju, ali nije imao dovoljno novca niti dovoljno stručno osoblje.

Nakon njega produkciju je preuzeo Chuk Jones, čiji su animatori napravili Toma sa jačim obrvama i iskrivljenim licem.

Njegov tim je u periodu od 1963. do 1967. godine napravio 34 crtaća. Do 1970. godine, mnoge prve epizode Tomija i Džerija počele su da se smatraju nasilnim, nakon čega su počele da se proizvode epizode u kojima su mačak i miš prijatelji, ali te epizode nikada nisu postigle uspjeh kao originalne.

Ipak, Tom i Jerry i danas su popularni diljem svijeta, od Japana do Pakistana, a u Kini je čak izmišljena istoimena igra za mobilne telefone koja ima više od 100 milijuna korisnika.

Najnovije vijesti

Više od 30 djece sudjelovalo u uličnom sankanju u selu kod Novog Travnika (VIDEO)

Snijeg koji pada već nekoliko dana zabijelio je ulice i okolna sela Novog Travnika. To su odlićno iskoristili mješani sela...

U Dubrovniku počeo padati snijeg, nigdje žive duše na ulici

Minus jedan stupanj iznosi večernja temperatura u Dubrovniku.Stanovnike ovog grada je snijeg iznenadio koji je počeo padati popodne.Kako piše Dubrovački vijesnik, sve ekipe u funkciji zimske službe...

Astrolozi najavljuju period sreće: 6 znakova kojima bi 2021. mogla bit najsretnija godina

1. Riba: Početak godine neće ostaviti baš divne dojmove na Ribe ali stvari će se kasnije mijenjati. Bit ćete jako zadovoljni sa činjenicom da...

Mađari i Danci visokim pobjedama slavili protiv autsajdera

Mađarska i Danska upisale su visoke pobjede u dvobojima protiv skromnih Urugvaja i DR Konga. Očekivano visoke pobjede i jednima i drugima donijele su...

Conte napokon sa Interom savladao svoj Juventus

Odigrano je pet susreta u 18. kolu Serie A, a najuvjerljivije pobjede dana uzeli su Napoli sa 6:0 protiv Fiorentine te Crotone protiv Beneventa...

Povezane vijesti