Poveži se s nama

Crna kronika

Tlo i dalje podrhtava, jutros ponovno potres

Tlo u središnjoj Bosni i dalje podrhtava.

Objavljeno

Tlo u središnjoj Bosni i dalje podrhtava. Naime, jutros u 3:21 po lokalnom vremenu osjestio se potres u blizini Zenice. Na dubini od 2km, zemljotres jačine 3,1 stupnjeva po Richteru je pogodio područje 3km sjeveroistočno od Zenice. Detalji potresa su službeno potvrđeni od strane seizmologa Europsko-mediteranskog seizmološkog centra. (Centralna.ba)

Oglas

BiH

Teška prometna na M-17: Poginula 66-godišnja B.Z.

Objavljeno

Piše

Žena inicijala B. Z. (66) poginula je u saobraćajnoj nesreći koja se danas u 16:10 sati dogodila u mjestu Mravići kod restorna Dallas na magistralnom putu M-17 u Općini Doboj Jug.

Ovo je za portal “Avaza” potvrđeno iz MUP-a ZDK.

– U nesreći su učestvovala dva putnička vozila Mercedes i Audi. Vozačica Mercedesa B. Z. na licu mjesta je poginula, dok su vozač i suvozač iz Audija zadobili lakše tjelesne povrede i prevezeni su u bolnicu – kazali su za portal “Avaza” iz MUp-a ZDK.

U toku je totalna obustava saobraćaja, a uviđaj se obavlja uz nadzor dežurnog Kantonalnog tužioca ZDK.

Oglas

Nastavi čitati

Crna kronika

SREDNJA BOSNA: Dnevno zaradim marku, dvije, na nogama nosim kese, nemam čarapa

Objavljeno

Piše

Hasema Ramić svim Bugojancima poznata kao Špedicija, živi na ulici i prikuplja sekundarne sirovine kako bi preživjela i zaradila za života. Marku po marku sakuplja i kupuje osnovne životne namirnice da preživi dan i nastavi dalje. Sa svoje 72 godine još uvijek je pokretna i radi ono što je vjerovatno zadnji posao na svijetu a to je prekopavanje kontejnera i pronalaženje stvari koje se mogu iskoristiti.

Pogledajte više u reportaži YouTube kanala Srednja Bosna Danas.

Nastavi čitati

BiH

Detalji pronalaska otete djevojčice u BiH, uskoro se vraća majci u Njemačku

Objavljeno

Piše

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine objavilo je pronalazak djevojčice koja je bila žrtva trgovine ljudima. Tužitelj iz Odjela za krijumčarenje i trgovinu ljudima koordinirao je aktivnosti sa Službom za poslove sa strancima i Graničnom policijom BiH. Detaljne analize tijekom kontrole robe i putnika na graničnom prijelazu Brod dovele su do otkrića i identifikacije žrtve međunarodne trgovine ljudima.

Zahvaljujući članovima Službe za poslove sa strancima, kao i Graničnoj policiji BiH te drugim relevantnim institucijama i agencijama, šestogodišnja djevojčica iz Afganistana, žrtva krijumčara ljudima, bit će ponovno s majkom sutra. Prema BHT1, Služba za poslove sa strancima potvrdila je da je djevojčica nasilno pokušana prokrijumčariti od strane svog oca.

Rade Kovač, načelnik Sektora operativne podrške u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), izjavio je kako je otac prethodno, koji je imao boravišnu dozvolu u Njemačkoj, doveo dijete u Bosnu i Hercegovinu i, prijeteći svojoj supruzi da će nauditi i sebi i djetetu, pokušao je razdvojiti dijete od supruge. Međutim, uz suradnju s Tužiteljstvom BiH i Interpolom, služba je prepoznala slučaj te je ta osoba zaustavljena pri izlasku iz BiH. Lice je procesuirano sukladno zakonodavstvu BiH. U tom kontekstu, prepoznavši opasnost po dijete, odvojili smo dijete od roditelja i smjestili ga u sigurnu kuću. U suradnji s vlastima Njemačke i majkom koja se nalazi u Njemačkoj, uspostavili smo takav kontakt da će majka doći u BiH i preuzeti svoje dijete.

Igor Jurić, otac nestale i ubijene petnaestogodišnje Tijane Jurić, ističe da svaki trenutak ima važnost kad se radi o nestanku. Naglašava da nestanak treba shvatiti vrlo ozbiljno, a društvo u cjelini treba raditi na preventivnim mjerama.

Oglas

“Postoje i maloljetnički brakovi, postoji prodaja djece radi usvajanja. To su sve vidovi trgovine djecom i nažalost svjedoci smo da u Europi i u našoj zemlji to nije rijedak slučaj. Na žalost, svako nestalo dijete je previše. Kada izgubite, kada se izgubi život djeteta, besmisleno je pričati o tome postoji li pravedna kazna za takav život”, rekao je Jurić.

Stručnjaci se slažu da su djeca najranjivija kategorija i da traume koje dožive su trajne. Dodaju kako bi uspostava sustava Amber Alert znatno pomogla policiji u slučajevima nestanka djece.

“Ta prva pomoć koja bi poslužila i pomogla policiji, gdje bi građani svojim informacijama doprinijeli rješavanju takvih slučajeva. Općenito, problem trgovine djecom je vrlo izražen, posebno u siromašnim tranzicijskim zemljama”, rekao je Edo Muratbegović s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e.

“Učinkovite mjere u tom smislu trebale bi biti kazneno zakonodavstvo, koje predviđa maksimalne moguće mjere za one koji zloupotrebljavaju djecu na taj način. Bilo da je riječ o njihovim roditeljima, a vrlo često su roditelji uključeni u to, ili oni koji su profesionalno uključeni u to”, dodao je sociolog Srđan Vukadinović.

Oglas

Podsjećaju kako se djeca koja se prodaju zloupotrebljavaju na razne načine, u svrhu prosjačenja, činjenja kriminalnih djela, ali i seksualnog iskorištavanja.

Nastavi čitati

Crna kronika

Teža prometna nesreća na lokalnom putu prema Gučoj Gori

Objavljeno

Piše

Danas oko 13 sati na lokalnom puti Pokrajčići – Guča Gora dogodila se teža prometna nesreća, u kojoj su sudjelovala dva osobna automobila, a dvije osobe zadobole su tjelesne povrede.

Uviđaj obavljaju pripadnici PS TRAVNIK.

Nastavi čitati

Crna kronika

Danas u 13 sati sahrana pokojnog fra Nikice Zlatunića

Objavljeno

Piše

Sveta misa zadušnica i sprovod pokojnoga fra Nikice Zlatunića bit će u četvrtak, 18. travnja u 13 sati u Gučoj Gori.

U ponedjeljak, 15. travnja 2024. u Bučićima je u 69. godini života iznenada preminuo fra Nikica Zlatunić, svećenik franjevac Franjevačke provincije Bosne SrebreneFra Nikica Zlatunić rođen je 14. siječnja 1955. u mjestu Dolac na Lašvi od oca Stipe i majke Marije r. Dilber. Nakon završene osnovne škole u rodnom mjestu pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (1970-1974), a zatim teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu (1975-1982).

Franjevački habit fra Nikica je obukao 15. srpnja 1974. u Visokom. Prve redovničke zavjete dao je 13. srpnja 1975. u Visokom, a svečane redovničke zavjete položio je u ruke provincijala fra Alojzija Ištuka 25. travnja 1981. godine. Red đakonata primio je 5. srpnja 1981. u Sarajevu, a za svećenika je zaređen 19. ožujka 1982. po rukama mons. Marka Jozinovića, vrhbosanskog nadbiskupa.

Nakon svećeničkog ređenja fra Nikica je najprije obnašao službu župnog vikara u župi sv. Juraja u Vitezu od 1982. do 1984. Od 1984. do 1985. obnašao je službu župnog vikara u župi Svih Svetih u Livnu, a zatim istu službu od 1985. do 1988. u župi Duha Svetoga u Novoj Biloj.

Godine 1988. fra Nikica se odlučio poći u daleku Australiju i brinuti se za pastoralne potrebe hrvatskoga naroda u Hrvatskoj katoličkoj misiji Brisbane, gdje je ostao sve do 2016. godine. Te godine vratio se u svoj matični samostan sv. Franje u Gučoj Gori, gdje je najprije bio član samostanskog bratstva, a početkom 2018. imenovan je župnim vikarom u župi Guča Gora. Iste 2018. godine, zbog pastoralnih potreba u Australiji, ponovno je pristao poći u Australiju, gdje je preuzeo službu voditelja Hrvatskog katoličkog centra u Adelaidu i ondje ostao do 2021. godine, kada je provincijskim dekretom imenovan članom samostanskog bratstva i župnim vikarom u Gučoj Gori. Na provincijskom Kapitulu 2022. imenovan je župnikom u župi sv. Martina u Bučićima i tu službu će obnašati sve do svoje smrti.

Oglas

“O pokojnom fra Nikici će pričati oni koji su ga bolje poznavali, ali bitno je naglasiti jednu njegovu karakternu crtu po kojoj će ostati trajno u sjećanju svih onih koji su ga poznavali. Fra Nikica je bio radostan i druželjubiv čovjek i tu radost na osobit način pronosio je preko dara koji mu je Bog dao: predivnog glasa! I nakon njegovog odlaska u vječnost ostat će predivni stihovi koje je otpjevao kao vokal VIS-a Jukić, kojeg su činili franjevački bogoslovi Provincije Bosne Srebrene. Neka Ti dobri Gospodin bude nagrada za sve dobro koje si za života učinio, a sve slabosti i propuste neka Ti oprosti po svome beskrajnom milosrđu. Obitelji pokojnika iskrena sućut. Počivao u miru Božjem!”, navodi se na mrežnoj stranici Bosne Srebrene. (kta)

Nastavi čitati

BiH

STRAVIČNA NESREĆA NA M4, POGINULA JEDNA OSOBA

Objavljeno

Piše

Jutros je na magistralnom putu M-4 Tuzla – Doboj, u mjestu Miričina kod Gračanice došlo do stravične saobraćajne nezgode.

U nesreći je jedna osoba podlegla usljed zadobijenih povreda.

Glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Adnana Sprečić je kazala da se saobraćajna nesreća dogodila jutros oko 7:45 sati.

“U saobraćajnoj nesreći su učestvovala dva putnička i jedno teretno vozilo, a tom prilikom je uslijed zadobivenih povreda jedno lice poginulo.

Oglas

Poginuo je vozač koji je upravljao vozilom opel corsa A. J. (75) iz Brijesnice, Doboj Istok, dok je saputnica iz vozila S.J. također povrijeđena i upućena u Univerzitetski klinički centar Tuzla radi ukazivanja medicinske pomoći.

Vozač se teretnim vozilom koje je učestvovalo u nesreći udaljio s mjesta događaja, ali je brzom intervencijom policije sustignut i zaustavljen.

Zbog obezbijeđenja mjesta događaja, saobraćaj je na navedenoj lokaciji u potpunosti obustavljen”, precizirala je Sprečić.

O događaju je obaviješten dežurni tužilac, te se poduzimaju dalje mjere i radnje po njegovom nalogu.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Tragedija u BIH: Muškarac ubio susjeda!

Objavljeno

Piše

Tragična scena zavila je Bosansku Krupu, kada je muškarac pronađen mrtav u Ulici Prvomajska s višestrukim ubodnim ranama i sumnja se da su rane nanesene nožem. “Žrtva je identificirana kao S.S. (67), kao i osumnjičeni za ovaj zločin, E.A., koji je također pronađen u blizini mjesta tragedije. E.A. potiče iz Celja, ali živi u Bosanskoj Krupi”, piše cazin.net.

Neslužbeno ovaj mediji saznaje da su žrtva i osumnjičeni bili susjedi i da su tijekom dana konzumirali alkohol..

Nakon što je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona obaviješteno o ovom događaju, sektor krim-policije izvršio je detaljan uviđaj na mjestu zločina. Tijelo žrtve prevezeno je na odjel patologije KB “Dr. Irfan Ljubijankić” gdje će biti izvršena obdukcija kako bi se utvrdio točan uzrok smrti, dok policija nastavlja svoju istragu.

Nastavi čitati

Crna kronika

TKO JE BIO FRA NIKICA ZLATUNIĆ: Rođen na Docu kod Travnika, 30.godina misonar u Australiji, umro u Bučićima

Objavljeno

Piše

Poštovana braćo Bosne Srebrene, prijatelji i poznanici javljamo vam tužnu vijest da je sinoć 15. travnja 2024. u Bučićima u 69. godini života iznenada preminuo naš subrat fra Nikica Zlatunić.

Fra Nikica Zlatunić rođen je 14. siječnja 1955. u mjestu Dolac na Lašvi od oca Stipe i majke Marije r. Dilber. Nakon završene osnovne škole u rodnom mjestu pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom (1970-1974), a zatim teološki studij na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu (1975-1982).

Franjevački habit fra Nikica je obukao 15. srpnja 1974. u Visokom. Prve redovničke zavjete dao je 13. srpnja 1975. u Visokom, a svečane redovničke zavjete položio je u ruke provincijala fra Alojzija Ištuka 25. travnja 1981. godine. Red đakonata primio je 5. srpnja 1981. u Sarajevu, a za svećenika je zaređen 19. ožujka 1982. po rukama mons. Marka Jozinovića, vrhbosanskog nadbiskupa.

Nakon svećeničkog ređenja fra Nikica je najprije obnašao službu župnog vikara u župi sv. Juraja u Vitezu od 1982. do 1984. Od 1984. do 1985. obnašao je službu župnog vikara u župi Svih Svetih u Livnu, a zatim istu službu od 1985. do 1988. u župi Duha Svetoga u Novoj Biloj.

Oglas

Godine 1988. fra Nikica se odlučio poći u daleku Australiju i brinuti se za pastoralne potrebe našega naroda u Hrvatskoj katoličkoj misiji Brisbane, gdje je ostao sve do 2016. godine. Te godine vratio se u svoj matični samostan sv. Franje u Gučoj Gori, gdje je najprije bio član samostanskog bratstva, a početkom 2018. imenovan je župnim vikarom u župi Guča Gora. Iste 2018. godine, zbog pastoralnih potreba u Australiji, ponovno je pristao poći u Australiju, gdje je preuzeo službu voditelja Hrvatskog katoličkog centra u Adelaidu i ondje ostao do 2021. godine, kada je provincijskim dekretom imenovan članom samostanskog bratstva i župnim vikarom u Gučoj Gori. Na provincijskom Kapitulu 2022. imenovan je župnikom u župi sv. Martina u Bučićima i tu službu će obnašati sve do svoje smrti.

O pokojnom fra Nikici će pričati oni koji su ga bolje poznavali, ali bitno je naglasiti jednu njegovu karakternu crtu po kojoj će ostati trajno u sjećanju svih onih koji su ga poznavali. Fra Nikica je bio radostan i druželjubiv čovjek i tu radost na osobit način pronosio je preko dara koji mu je Bog dao: predivnog glasa! I nakon njegovog odlaska u vječnost ostat će predivni stihovi koje je otpjevao kao vokal VIS-a Jukić, kojeg su činili franjevački bogoslovi Provincije Bosne Srebrene. Neka Ti dobri Gospodin bude nagrada za sve dobro koje si za života učinio, a sve slabosti i propuste neka Ti oprosti po svome beskrajnom milosrđu.

Obitelji pokojnika iskrena sućut. Počivao u miru Božjem!

Sveta misa zadušnica i sprovod pokojnoga fra Nikice Zlatunića bit će u četvrtak 18. travnja u 13 sati u Gučoj Gori. Ranije istoga dana bit će ispraćaj iz župe Bučići u 9 sati.

Oglas

Pokoj vječni daruj mu Gospodine. I svjetlost vječna neka mu svijetli.

Nastavi čitati

BiH

BUGOJNO: ŠUMSKI POŽAR STAVLJEN POD KONTROLU

Objavljeno

Piše

Požar koji je izbio u petak iznad naselja Vesela u Bugojnu stavljen je pod kontrolu, obavijestio je Federalni operativni centar.

Prema informacijama dobivenim iz Općinske službe civilne zaštite Bugojno i odgovorne osobe iz Vatrogasnog društva Bugojno, šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen je pod kontrolu, navodi se u izvještaju.

Šumski požar je izbio u petak, 12. aprila, oko 22 sata, iznad naselja Vesela, desna strana lokaliteta Garački podovi.Dodaje se da su na terenu dežurni vatrogasni timovi koji vrše preventivni nadzor požarišta.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Gospodarstvoprije 7 sati

Mladen se vratio iz Njemačke i nadomak Srednje Bosne otvorio Wellness centar

Dok mnogi sanjaju o novim počecima u Njemačkoj, Mladen Savić je odabrao put povratka. Nakon 17 godina života u inozemstvu,...

Društvoprije 8 sati

Krizma u župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku

Na Nedjelju Dobrog pastira 21. travnja, vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić tijekom svečanog misnog slavlja u župi Presvetoga Trojstva...

Sportprije 10 sati

Dinamo na vrhu: Kulenović zabio, Nevistić sačuvao pobjedu!

Dinamo je u dvoboju 31. kola SuperSport HNL-a kao gost u Kranjčevićevoj pobijedio Lokomotivu 1:0 golom Sandra Kulenovića iz 60....

Sportprije 10 sati

Ruud uzvratio Tsitsipasu i osvojio Barcelonu

NORVEŠKI tenisač Casper Ruud pobjednik je zemljanog ATP 500 turnira u Barceloni, u finalu je Ruud pobijedio Grka Stefanosa Tsitsipasa...

BiHprije 16 sati

BHMeteo objavio najnoviju fotografiju sa planine u BiH: Snježna idila u aprilu

Protekle noći i u nedjelju, 21. aprila, snijeg je ponovo zabijelio planine većeg dijela zemlje. Meteorolozi sa stranice BHMeteo najavili...

BiHprije 17 sati

DODIK: Želimo živjeti bez nametanja mišljenja i lažiranja povijesnih  činjenica

Milorad Dodik predsjednik RS-a zadnjih je dana radikalniji nego inače. Ipak, ponekad uz svu ratnohuškačku, primitivnu i vrijeđaujuću retoriku objavi...

BiHprije 17 sati

POPIS NAJVEĆIH TVRTKI U BIH: Od kladioničara, do farmaceuta i metalaca

Portal Biznis.ba predstavio je Top 20 tvrtki sa sjedištem u HNŽ-u. Na prvom mjestu po dobiti je javno poduzeće Elektroprivreda HZHB sa...

Sportprije 17 sati

Max Verstappen pobjednik VN Kine

NEZAUSTAVLJIVI Max Verstappen pobjednik je Velike nagrade Kine, utrke koja se vratila nakon pet godina. Bila je to peta utrka...

Oglas
Oglas
LM