- oglas -

SVI SE RADUJU OSIM KOMŠIĆA: “Ovo je događaj stoljeća. Pelješki most ujedinjuje, spaja, daje nadu…”

Pročitajte i ovo

Četvrtu dozu cjepiva primilo svega 0,24 posto građana, čeka se novo cjepivo za varijantu omikrona

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je Vladi FBiH zahtjev za davanje suglasnosti za pokretanje postupka javne nabave...

Muškarca za volanom ubola osa, doživio šok, sletio s puta i udario u stup

Na lokalnom putu u selu Prislonica kod Čačka došlo je do prometne nesreće kada je vozač automobila Opel izgubio...

VOLI HRVATSKE KUNE: Emir Hadžihafizbegović podigao SDA-ovce na noge: “Bakire, Bakire, Bakire, SDA, SDA, SDA”

Glumac i član SDA Emir Hadžihafizbegović podigao je pristalice ove stranke na noge na predizbornom skupu u Mostaru. On je animirao...
- Advertisement -

Potpredsjednik vlade i ministar prometa Oleg Butković bio je gost Dnevnika N1 televizije. Govorio je o otvaranju Pelješkog mosta, koje će se dogoditi u utorak, 26. srpnja.

- Advertisement -

“Sve je spremno, već je odrađen i tehnički pregled i u utorak će se po planu otvoriti most i dio pristupnih cesta. Bit će lijepa ceremonija. Građani će u utorak moći doći prošetati mostom, a uvečer će biti i ceremonija. Svi će moći svjedočiti najvećem događaju u posljednjih sto godina. Svi smo zadovoljni, napravljen je dobar posao”, kaže Butković.

Na pitanje koliko je vremena potrošio na ovaj projekt, kaže kako je nebrojeno puta bio na mostu tijekom gradnje. “U mandatu vlade Andreja Plenkovića donijete su ključne odluke oko mosta. Imali smo problema, trebalo je sve uskladiti. Zadesila nas je i korona koja je manjim dijelom utjecala na gradnju mosta, ali imali smo izazova. Najveći je bio situacija s BiH, ali i ona je riješena još 2007. kad smo prihvatili sve što je BiH tražila, ali to je bio ključni trenutak kad je EK mogao zaustaviti gradnju. Tu je premijer odigrao ključnu ulogu, tvrdili smo da se most gradi na hrvatskom teritoriju, da je 500 metara od crte razgraničenja… Ali da ne dužim, nakon svih Scila i Haribdi, došli smo do kraja. Pokazali smo da možemo velike infrastrukturne projekte, uz pomoć EU sredstava… Moram zahvaliti HC-u”, kaže Butković.


“Ujedinjuje, spaja, daje nadu…”

“Ovo je projekt koji ujedinjuje, spaja, daje nadu u bolje sutra. Pokazali smo da smo ozbiljna država. Tu ne stajemo, gradit ćemo i dalje, ali Pelješki most ima tu posebnu dimenziju, nadstranačku, ona je iznad svega”, kaže Butković objašnjavajući da je ovime nakon 300 godina ponovno spojeno hrvatsko kopno i da je to važnije od drugih stvari.

Bilo je lutanja, kaže ministar koji smatra da nije trebalo raskidati ugovore o gradnji 2011., ali “sad je manje bitno što se događalo”.

“Sve ključne odluke su se dogodile u posljednjih 6 godina. Mi smo privilegirana generacija koja svjedoči ovom pothvatu. Iako su gradile strane tvrtke, puno je hrvatskih izvođača bilo uključeno. Tu je bio i pokojni Jure Radić, jedan od naših najboljih projektanata. Puno je ljudi bilo uključeno, nećemo ih stići sve spomenuti”, kaže.

“Ne znam što više od Pelješkog mosta možete napraviti kao ministar, član vlade. Rekao sam već da sam sve ambicije ostvario gradnjom Pelješkog mosta. Ipak, mi ne stajemo, nastavljamo dalje”, kaže najavljujući velike investicije u željeznicu.

“Kad govorimo o cestovnim projektima, prometni sustav je više-manje gotov”, govori ministar navodeći projekte koji će biti završeni ove godine.

“Neće život stati kad se otvori Pelješki most, ali on ima poseban značaj”, kaže.

Autocesta prema Dubrovniku

Na pitanje što je s nastavkom autoceste prema Dubrovniku, Butković kaže kako je to skup projekt i sada se radi na njemu. “EU više nije sklona financiranju cestovnih projekata. Sad se koncentriramo na željeznicu”, kaže ministar, ali uvjerava da će do spajanja ostatka kopna doći te da je to i dalje prioritet. “Moramo vidjeti kako će se zaokružiti financijska konstrukcija”, kaže.

“Mostarine nema, ni sada ni u budućnosti. To je od početka tako definirano, zato je projekt i dobio europsko financiranje. Sva sreća je da je most i sav čelik nabavljen prije ove krize. Da smo sad išli graditi Pelješki most, mislim da od onih 2 mlrd. kuna bi ga uspjeli sagraditi s pet mlrd. kuna. To smo na vrijeme odradili, imali smo sreće. Povećanja cijene mosta neće biti. Bit će nekog povećanja cijene pristupnih cesta koje se grade, radi se o 20, 30 milijuna eura na ukupan iznos, ali imamo sredstva i sve će biti u roku”, kaže.

Na svečanost otvorenja pozvani su svi, pa i predsjednik Republike. “Pozvani su svi. Pozvani su i svi građani da dođu, prošetaju po mostu, zbog njih je ovo sve. Od predsjednika i svih očekujem da budu uključivi, da budu radosni i veseli taj dan, to je veliki trenutak. Mislim da ćemo se svi dobro osjećati”, kaže Butković.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Četvrtu dozu cjepiva primilo svega 0,24 posto građana, čeka se novo cjepivo za varijantu omikrona

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je Vladi FBiH zahtjev za davanje suglasnosti za pokretanje postupka javne nabave...

Muškarca za volanom ubola osa, doživio šok, sletio s puta i udario u stup

Na lokalnom putu u selu Prislonica kod Čačka došlo je do prometne nesreće kada je vozač automobila Opel izgubio kontrolu nad vozilom, sletio sa...

VOLI HRVATSKE KUNE: Emir Hadžihafizbegović podigao SDA-ovce na noge: “Bakire, Bakire, Bakire, SDA, SDA, SDA”

Glumac i član SDA Emir Hadžihafizbegović podigao je pristalice ove stranke na noge na predizbornom skupu u Mostaru. On je animirao publiku i simpatizere SDA sa...

Raspored svetih misa za proslavu blagdana sv.Franje u Gučoj Gori

U utorak 04.listopada u Gučoj Gori obilježava se blagdan svetog Franje. Svete mise trodnevnice počinju u subozu od 18 sati, a svečana proslava biti...

NJEMAČKA BUNDESBANKA ŠOKIRALA STANOVNIKE: Imaju novi prijedlog vezan uz odlazak u mirovinu i mirovinski sustav

Kako bi se stabilizirao mirovinski sustav u Njemačkoj, Njemačka savezna banka (Bundesbank) traži da se dob za odlazak u mirovinu uskladi s duljim životnim...

Povezane vijesti