Poveži se s nama

Tehnomanija

Sveučilište u Mostaru razvijat će umjetnu inteligenciju sa sveučilištima iz Izraela

Objavljeno

Želimo biti lideri u doktorskim studijima cyber sigurnosti te razvijati programe umjetne inteligencije, poručili su sa SUM-a.

Sveučilište u Mostaru potpisalo je sporazum o strateškom partnerstvu s dvije javne visokoškolske ustanove u Izraelu s kojima će raditi na razvoju programa umjetne inteligencije i informacijskih tehnologija, te digitalnoj transformaciji društva.

Kako su u petak priopćili iz jedine visokoškolske ustanove u BiH na kojoj se nastava odvija na hrvatskome jeziku, sporazumi su potpisani s Azrieli College of Engineering Jerusalem i Holon Institute of Technology iz Tel Aviva. Rektor Sveučilišta u Mostaru (SUM) Zoran Tomić izjavio je kako ova visokoškolska ustanova želi biti lider u području informacijskih tehnologija i digitalnoj transformaciji društva.

Oglas

Također želimo biti lideri u doktorskim studijima cyber sigurnosti te razvijati programe umjetne inteligencije. Izraelska sveučilišta i instituti spremni su nam biti strateški partneri. Uspostavljeno je strateško povjerenje i to sada moramo iskoristiti, rekao je Tomić.

Dodao je da SUM može biti međunarodno središte digitalne transformacije.

Izaslanstvo ovoga sveučilišta iz Mostara posjetilo je Azrieli College of Engineering i njihov startup akcelerator, te Holon Institute of Tehnology (HIT).

Oglas

Pomoćnik rektora za informacijske tehnologije i inovacije SUM-a u Mostaru Tomislav Volarić rekao je kako je prigodom posjete HIT-u dogovoreno da će zajedno s ovom ustanovom sljedeće godine pokrenuti startup program koji je temeljen na razvoju umjetne inteligencije.

Jedna od misija Sveučilišta je postati prepoznatljivo odredište za istraživanje i razvoj rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Inovacije su nešto što možemo samo učiti od države Izrael (startup nacije), rekao je Volarić.

Izaslanstvo Sveučilišta u Mostaru za vrijeme posjete Izraelu sudjelovalo je i na konferenciji Cybertech Tel Aviv 2022., koja služi kao najvažnija B2B platforma za umrežavanje u globalnoj kibernetičkoj industriji.

Oglas
Oglas

BiH

Bosna i Hercegovina sudjeluje na Svjetskom natjecanju iz programiranja – Mandela World Champ

Objavljeno

Piše

EU CODE WEEK Bosna i Hercegovina s velikim entuzijazmom najavljuje sudjelovanje na Svjetskom natjecanju iz programiranja – Mandela World Champ, planiranom za utorak, 5. prosinca 2023. godine. Ovo uzbudljivo natjecanje okuplja 21 državu svijeta, odnosno 55 timova, koji će se suočiti s izazovom rješavanja programerskih zadataka u stvarnom vremenu, imajući samo 30 minuta za postizanje maksimalnog broja riješenih zadataka s minimalnim brojem pokušaja i linija koda.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati pet timova koje čine 23 učenika, uključujući 6 djevojčica, iz sljedećih škola, a svoje učešće uzeli su:

1.      OŠ “Hasan Kikić” – Gradačac

Oglas

2.      JU Gimnazija “dr. Mustafa Kamarić” – Gračanica

3.      OŠ “Kiseljak” – Kiseljak

4.      OŠ “Osman Nakaš” – Sarajevo

Oglas

5.      OŠ “Kiseljak 1” – Bilalovac

Ovi talentirani timovi spremali su se za ovo natjecanje uz pomoć njihovih mentora, istovremeno i nastavnika, koji su im omogućili stvaranje čvrstih temelja u području programiranja.

“Cijela priča ne bi bila moguća i bez podrške EU Code Week i Tangible Africa. Njihov doprinos omogućio je našim mladim talentima da stvore svoje mjesto u svijetu programiranja i tehnologije. Uzbuđeni smo zbog izazova pred nama i vjerujemo u vještine i entuzijazam naših timova. S obzirom da se ovo natjecanje prvi put organizira cilj je omogućiti što većem broju timova iz cijelog svijeta sudjelovanje. Ovu priliku koristim i da se zahvalim u svoje ime, u ime svih timova i njihovih mentorica i mentora BH TELECOM-u na podršci za naše timove.“, – kazala je Valentina Vidović, ambasador EU CODE WEEK-a za Bosnu i Hercegovinu.

Oglas

Pozivamo sve tvrtke, pojedince i organizacije koje dijele našu strast prema razvoju programerskih vještina među mladima da nam se pridruže u podršci. Javite se na e-mail adresu codeweekbih@gmail.com kako biste postali dijelom ove važne inicijative.

Više informacija o inicijativi možete pronaći na Facebook stranici EU CODE WEEK-a za Bosnu i Hercegovinu

Oglas
Nastavi čitati

BiH

Pripazite! Pojavila se nova prevara na WhatsAppu, mogla bi vas skupo koštati

Objavljeno

Piše

Ako na WhatsAppu dobijete poruku od prijatelja ili člana obitelji u kojoj vas traže veću količinu novca, budite jako oprezni prije nego što pošaljete novac. Naime, upravo se takva prevara proširila ovom popularnom aplikacijom za dopisivanje, a ako nasjednete na nju, ova bi vas prevara mogla skupo koštati.

Kako prenosi Makeuseof, pojavila su se izvješća o nizu prijevara putem WhatsAppa, a posebno povećanje zabilježeno je u studenom 2023. godine. Žrtve pomisle da im poruku šalje bliska osoba, a zatim se od njih traži veći iznos da bi se riješila neka hitna situacija koja zapravo ni ne postoji.

Makeuseof prenosi da je samo početkom studenog ove godine zabilježeno više od 200 ovakvih prevara koji su žrtve ukupno koštale više od 600.000 dolara. Što je još gore, žrtve nisu odmah ni svjesne da su prevarene, nego to zaključe tek nekoliko tjedana ili mjeseci kasnije.

Oglas

Kako prevara funkcionira?
U ovoj konkretnoj prijevari, prevaranti kombiniraju dvije već poznate prijevare u jednu: lažni rezultat pretraživanja za WhatsApp Web Google i društveni inženjering.

Prevarant najprije postavi postavi lažni oglas za web stranicu WhatsApp Web. Kada žrtva pretražuje WhatsApp Web, pojavit će se i ta lažna verzija, ponekad čak i na vrhu liste rezultata.

Ako kliknete na taj lažni rezultat za WhatsApp, ponudit će se opcija za skeniranje QR koda, baš kao što to od vas traži i autentična web stranica za WhatsApp. No, kada se skenira ovaj lažni QR kod, prevaranti dobiju pristup vašem WhatsApp računu.

Oglas

Nakon tog slijedi druga faza – društveni inženjering, u kojoj prevaranti, nakon pristupa žrtvinom WhatsApp računu, počnu slati poruke članovima obitelji i prijateljima žrtve. Pritom prevarant osmisli uvjerljivu priču o nekoj hitnoj situaciji – žrtva pljačke, hitna medicinska pomoć, zakašnjela stanarina i slično – kako bi drugu stranu motivirala da u kratkom roku i bez previše razmišljanja uplati veći iznos.

Treba naglasiti da u takvim situacijama prijatelji i obitelj doista pomisle da pomažu bliskoj i dragoj osobi, ali novac ustvari uplaćuju na račun prevaranta.

Kako izbjeći ovu prevaru?
Najsigurniji način za izbjegavanje ove prevare jest da uopće na Googleu ne pretražujete WhatsApp Web. Umjesto toga, puno sigurnija opcija jest da izravno odete na web.whatsapp.com i prijavite se na svoj račun.

Oglas

To je URL koji se lako pamti i vodi vas na originalnu i autentičnu stranicu. No, ako ipak preko Googlea pretražujete WhatsApp Web, izbjegavajte one rezultate kod kojih piše “oglas”. Uvijek obratite pažnju na URL rezultata pretraživanja.

Nastavi čitati

Društvene mreže

U Travniku svečano otvoren treći “IT Reboot”, sajam informacijskih tehnologija

Objavljeno

Piše

Danas je u kongresnoj dvorani Srednjoškolskog centra u Travniku svečano otvoren III. IT REBOOT, sajam informacijskih tehnologija.

Nakon himne Bosne i Hercegovine sve prisutne pozdravio je Adis Arnautović direktor CEM-a koji je poželio dobrodošlicu u Travnik, te je kazao da je kroz IT Reboot do sad veliki broj mladih ljudi napravio iskorak, dobili su inspiraciju i ohrabrenje, da rade stvari gdje se uspjeh vidi odmah i sad.

Ministar gospodarstva SBK Sedžad Milanović pozdravio je učesnike konferencije i čestitao na organizaciji i uspjeh u tri dana konferencije koliko traje. Ministar je kazao da sve ideju, dobre i kvalitetne programe donesu u ministarstvo kao priiedlog da se podrže njihove START UP ideje.

Oglas

U ime ministarstva obrazovanja, mladih, kulture i sporta obratio se ministar Bojan Domić koji je čestitao na izabranim temama, poželio uspješan rad, te se nada da će uz IT Reboot i digitalna konferencija dati uspješne rezultate i olakšati rad javnih ustanova, lokalnih uprava, jer to je izvodivo i realno, te će nam biti svima bolje, budite lisice koje traže svoju nišu, kazao je ministar.

Treći sajam IT Reboot otvorio je svečano načelnik općine Travnik gdin Kenan Dautović. Gdin Dautović pozdravio je sve prisutne po redu i časti, te je izrazio zadovoljstvo što je Travnik domaćin ovakvog sajma za mlade. Slogan trećeg IT Reboota je “Budućnost je danas”, sanjali smo veliko i dobili smo ove kvalitetne govornike na ova tri dana konferencije. Travnik je općina koja daje podršku mladim i ambiocioznim ljudima, ženskom poduzetništvu koje može podići ukupno gospodarstvo društva. Na ovom sajmu i konferenciji bit će predstavljen i logo turističke ponude Travnika,predstavit će se sajam stipendiranja i sajam poslova u BiH. Načelnik se na kraju zahvalio svim donatorima i svim vrijednim mladim ljudima, bez čijeg rada ovo ne bi uspjelo, zaključio je načeonik u svom obračanju.

Načelnik je kazao da je od danas Travnik postao Digital tax free, prvi grad u BiH gdje nema više fali ti jedan papir.

Oglas

IT stručnjaci, konferencije, panel diskusije

Treći “IT Reboot” u Travnik dovodi regionalno popularne IT stručnjake, ekskluzivnu konferenciju, interaktivne panel diskusije, predavanja lidera u IT industriji, expo i gaming zonu, Kids Reboot corner, te Reboot challenge, TikTok i Instagram izazove za koje je osiguran nagradni fond u iznosu do 15.000,00 KM.Reboot, a IT Reboot je prvi sajam informacijskih tehnologija ovog tipa u BiH koji se organizira s ciljem kreiranja preduslova za razvoj IT industrije ne samo u Travniku, već i u cijeloj BiH.

Ove godine sajam promiče poduzetništvo žena i aspekte primejne umjetne inteligencije. Neka od regionalno uticajnijih imena u svijetu informacionih tehnologija i ekonomije će se pojaviti kao govornici na IT Reboot. Svoje priče, između ostalih ispričat će Emina Ganić, Nemanja Antić, Svetlana Cenić, te brojni drugi vrhunski predavači.

Oglas

Nastavi čitati

Scena

TRAVNIK: Treći “IT Reboot” u Travnik dovodi regionalno popularne IT stručnjake

Objavljeno

Piše

Treći “IT Reboot” u Travnik dovodi regionalno popularne IT stručnjake, ekskluzivnu konferenciju, interaktivne panel diskusije, predavanja lidera u IT industriji, expo i gaming zonu, Kids Reboot corner, te Reboot challenge, TikTok i Instagram izazove za koje je osiguran nagradni fond u iznosu do 15.000,00 KM.Reboot, a IT Reboot je prvi sajam informacijskih tehnologija ovog tipa u BiH koji se organizira s ciljem kreiranja preduslova za razvoj IT industrije ne samo u Travniku, već i u cijeloj BiH.

 

Ove godine sajam promiče poduzetništvo žena i aspekte primejne umjetne inteligencije. Neka od regionalno uticajnijih imena u svijetu informacionih tehnologija i ekonomije će se pojaviti kao govornici na IT Reboot. Svoje priče, između ostalih ispričat će Emina Ganić, Nemanja Antić, Svetlana Cenić, te brojni drugi vrhunski predavači.

Oglas

Nastavi čitati

Scena

Travnik postaje prvi “Digital Tax Free City” u Bosni i Hercegovini

Objavljeno

Piše

U Travniku je danas održana konferencija za novinare na kojoj je kao značajan sadržaj predstojećeg trećeg po redu sajma informacijskih tehnologija “IT Reboot” predstavljen projekat “Travnik – Digital Tax-Free City (DTC)”.

Kako su organizatori pojasnili, Travnik će uskoro postati prvi “Digital Tax Free City” u Bosni i Hercegovini, što predstavlja sveobuhvatan plan Općine Travnik za modernizaciju i pojednostavljenje procesa osnivanja obrta na području općine Travnik.

Istaknuto je kako Općina Travnik ima namjeru kroz realizaciju navedenog projekta ostvariti svoju viziju digitalno naprednog grada koji pruža potrebnu podršku i poticaje za razvoj poduzetništva te stvaranje održivog i prosperitetnog okruženja za sve svoje stanovnike.

Oglas

Prisutnim novinarima se obratio načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, koji je naglasio da putem prilagođene online platforme za podnošenje zahtjeva za registraciju obrta, Općina teži ka smanjenju administrativnih barijera i omogućavanju jednostavnije I efikasnije registracije obrtnika.

“Građanima ćemo ponuditi jednostavnu platformu koja će omogućiti elektronsko podnošenje zahtjeva i praćenje procesa obrade, šro će uveliko olakšati rad lokalne uprave, ubrzati postupke i omogućiti potencijalnim poduzetnicima lakši pristup tržištu”, kazao je Dautović.

Dodao je, da je kao jedan od važnih koraka u okviru projekta, Općina Travnik u saradnji sa Općinskim vijećem, već realizirala, na nedavno održanoj sjednici, donošenjem odluke o ukidanju taksi na osnivanje obrta, kako bi se osigurala pravna valjanost i provedivost.

Oglas

Kako je rečeno na konferenciji, koncept “DTC” će biti javno dostupan od 15.11. ove godine, te će kroz inovativan pristup omogućiti građanima da besplatno registruju obrt digitalnim putem, čime se otvaraju brojne mogućnosti za ubrzani lokalni ekonomski razvoj.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić je kazao da će ova inicijativa značajno pojednostaviti proces registracije obrta, uštedjeti vrijeme i sredstva, te potaknuti novi poslovni entuzijazam među građanima, kao i da se očekuje povećanje broja registriranih obrta i rasta zapošljavanja.

“Vjerujem da će “DTC” postati model i za druge gradove, te da će potaknuti inovacije i rast u našoj državi. Sretan sam što sam danas ovdje da podržim ovaj značajan korak prema digitalnoj transformaciji Travnika, jer Travnik zaslužuje da digitalna revolucija krene upravo iz njega”, poručio je Hadžić.

Oglas

Direktor Centra za edukaciju mladih Adis Arnautović je predstavio raznovrsan i bogat program sjama IT Reboot vol.3.0, te naglasio da će ove godine vodeći stručnjaci iz oblasti IT-a i ekonomije iz BiH i regiona podijeliti svoja znanja i iskustva na interaktivnim panel diskusijama i razmatrati teme poput mikroekonomskih i makroekonomskih aspekata razvoja IT industrije.

 

 

Oglas

 

 

 

Oglas

 

 

 

Oglas

 

 

 

Oglas

 

 

 

Oglas

 

 

 

Oglas

 

 

Oglas
Nastavi čitati

Scena

Musk daje milijardu dolara Wikipediji ako promijeni ime

Objavljeno

Piše

Objavu Elona Muska u kojoj nudi milijardu dolara Wikipediji lajkalo je 111 000 ljudi. Njegova objava je privukla veliku pažnju i urnebesne komentare s obzirom na prijedlog koji je najbogatiji čovjek na planeti iznio.

-Dat ću Wikipediji milijardu dolara ako promijeni ime u Dickipedia – stoji u njegovoj objavi na platformi X (Twiter).

Objava je uslijedila nakon što je objavio screenshot s Wikipedije na kojem suosnivač stranice Jimmy Wales traži donacije, što se nije svidjelo Musku, koji je postavio pitanje zašto stranica uvijek traži gotovinu, prenosi B92.

Oglas

-Jeste li se ikada zapitali zašto Wikimedia želi toliko novca? To svakako nije potrebno za rad na Wikipediji. Kopija cijelog teksta doslovno može stati u mobilni! Pa, za što je novac? Radoznali umovi žele da znaju… – napisao je milijarder.

Jedan od komentara je uključivao i novi logo Wikipedije, koji je istog trenutka privukao gomilu komentara i nasmijao planetu.

Oglas
Nastavi čitati

Scena

Banjaluka u IT fokusu regiona kroz još jedan TechHosted

Objavljeno

Piše

Ove godine konferencija će trajati 3 dana, 11 – 13. oktobara u LANACO Tehnološkom centru u Banjaluci.

Bogat program konferencije grantuje da će svi posjetioci pronaći zanimljivu temu za sebe. Ove godine na konferenciji smo okupili stručnjake sa ekspertizama iz Cyber Security, Cloud services, Fintech i AI oblasti a sve pod jednim sloganom – “Tech-sperience the moment”

Prvi dan Tech Hosted konferencije, svoja iskustva podijeliće sa nama Ned Lomigora.

Oglas

Ned je osnivač i izvršni partner u Falcon Venture Partners. Njegov rad u AI je započeo u MIT AI Lab, gdje je njegovo istraživanje rezultiralo formiranjem Auto ID centra, koji je dobio značajna sredstva.

Bio je upravljački partner privatnog investicijskog fonda koji je ulagao u napredne proizvodne kompanije. Izgradio je i uspješno izašao iz nekoliko tehnoloških startupa u SAD-u i savjetovao brojne osnivače startupa tokom svoje karijere.

Ned je izgradio globalno softversko savjetovanje za klijente sa liste Fortune 100 i pokrenuo AI startup. Diplomirao je na MIT-u sa MS i IIT-om sa BS, oboje u oblasti Mechanical Engineering.

Oglas

Intervju sa Nedom Lemigorom možete pročitati na blogu: Startup genesis: us vs. global perspectives with Ned Lomigora

U okviru drugog dana na Tech Hosted ugostićemo i predstaviti našeg drugog keynote predavača Aca Momčilovića.

Iskusan predavač na različitim poslovnim školama o različitim temama iz oblasti ljudskih resursa, korporativne kulture i drugih poslovnih predmeta. Trenutno je gostujući profesor na Švajcarskoj školi za biznis i menadžment – upravljanje ljudskim resursima, organizaciono ponašanje i AI za poslovanje. Od početka 2018. godine vlasnik je kompanije FutureHR, radi kao HR i poslovni stručnjak/konsultant za različite klijente.

Oglas

Intervju sa Acom Momčilovićem možete pročitati na blogu:
Uticaj vještačke inteligencije – kako su stvorili digitalnog čarobnjaka i šta sada čini s nama
Robert Petrunić otvoriće treći dan konferencije sa svojim predavanjem: “Tko i kako će nas hakirati sutra v2.”

Robert radi kao Senior Information Security Consultant u Eduron IS, kompaniji posvećenoj obrazovanju o IT bezbijednosti, testiranju penetracije i kompjuterskoj forenzici. On je Microsoft sertifikovani trener od 2002. godine, EC-Council sertifikovan trener od 2008. i ISC2 sertifikovan trener od 2014. godine. Radi uglavnom u oblasti bezbijednosti počevši od 2004. godine, a Microsoft je to priznao 2008. i dodijelio mu najvrednije Microsoft profesionalno priznanje devet godina zaredom.

Posljednjih devetnaest godina, Robert radi na programima koji se odnose na etičko hakovanje i svijest o IT bezbijednosti za sistem administratore, programere i konsultante za IT bezbijednost. Često je i predavač na regionalnim IT konferencijama.

Oglas

Trećeg dana i ove godine održava se i DevHosted, konferencija posvećena developerima.
U sklopu konferencije tri govornika: Dino Esposito, Zoran Horvat i Mihailo Joksimović pričaće o svojim bogatim iskustvima u svijetu IT-a i zajedno sa gostima prodiskutovati o svim aktuelnim temama.

Dino Esposito svjetski poznati je AI stručnjak, digitalni je pionir, a kako za sebe kaže, softver osoba još od 1992.

Tokom godina postao je sinonim za tehnološku edukaciju. Sa listom od preko 20 objavljenih knjiga i više od 1,000 članaka, njegovo nasljeđe u digitalnom svijetu je neprocjenjivo. Dino je vješto navigirao prelazima od MFC-a do .NET-a, promovišući inovacije čak i kada je cloud bio samo meteorološki termin.

Oglas

Zoran Horvat je Principal consultant u Coding Helmet Consultancy, predavač, autor preko 100 članaka, i nezavisni trener na .NET technology stack-u. U fokusu njegovih predavanja su object-oriented development pristup, clean coding prakse i tehnike koje poboljšavaju longevity kompleksnih business aplikacija.

Mihailo Joksimović je softver arhitekta – po sopstvenom izboru, engineering manager – slučajno i REBT praktičar – iz potrebe. Sa preko 14 godina iskustva u IT industriji, usavršio je svoje vještine u brojnim tehnologijama kao što su PHP, Java, Python i R.

Trenutno je na poziciji senior softver inženjera u Microsoft-u. Čest je predavač na regionalnim i svjetskim konferencijama, prepoznatljiv po tome da nesebično dijeli svoje znanje, inspiriše, nasmijava i motiviše svoju publiku i čitaoce na Bitesized Engineering.

Oglas

 

Nastavi čitati

Scena

Počinje naplata društvenih mreža, evo koliko ćete plaćati korištenje Facebooka, Instagrama, TikToka…

Objavljeno

Piše

Ono o čemu se govori već godinama, čini se kako bi uskoro moglo postati stvarnost te bi za najpopularnije društvene mreže za koji mjesec dana mogli plaćati mjesečnu pretplatu, piše Reuters, a prenosi Zimo.hr.

Prema Reutersu, Meta bi mjesečno naplaćivala 10 eura za verziju Facebooka ili Instagrama na računalima te dodatnih 6 eura za dodatni povezani račun. Na mobilnim uređajima ta bi pretplata bila još veća i iznosila bi 13 eura mjesečno jer bi Meta morala plaćati proviziju za Appleovu i Googleovu trgovinu aplikacijama.

Za cijenu te pretplate korisnici bi dobili pristup verzijama Facebooka i Instagrama na kojima ne bi bilo oglasa. Iz Mete su navodno europske regulatore obavijestili kako se nadaju da će opciju mjesečne pretplate europskim korisnicima predstaviti tijekom sljedećih mjeseci, no još ništa nije sigurno.

Oglas

O uvođenju pretplate ne razmišljaju samo u Facebooku i Instagramu, već na sličan način razmišljaju i u TikToku koji je, čini se, već počeo s testiranjem pretplate. Na stranici Android Authority tako kažu kako su se dijelu korisnika počele prikazivati obavijesti o pretplati i ta se opcija trenutačno testira samo u SAD-u. Cijena TikToka, prema tim informacijama, bit će pristupačnija u odnosu na Metine platforme te će pretplata iznositi 4,99 dolara mjesečno.

Ako su ove informacije točne, pretplata za te tri mreže iznosila bi više od 20 eura mjesečno, čak i oko 25 eura za pretplatu na mobilnim uređajima, no ona ne bi bila obavezna niti za jednu platformu.

Onima koji ne žele plaćati pretplatu i dalje će biti dostupna standardna besplatna verzija unutar koje će im se prikazivati oglasi koji su personalizirani na temelju njihove aktivnosti na toj mreži.

Oglas

Neke su platforme poput Muskova X-a već uvele pretplatničke modele, pri čemu na njima naglasak nije na prikazivanju oglasa, već na dostupnosti nekih opcija kakve nisu dostupne korisnicima besplatne verzije, a Musk je čak spomenuo i mogućnost obavezne pretplate za sve korisnike, piše Zimo.hr.

Nastavi čitati

BiH

Učenici iz BiH ostvarili odličan rezultat na matematičkoj olimpijadi u Japanu

Objavljeno

Piše

Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Japanu učenici iz BiH osvojili su srebro i četiri bronzane medalje. U ukupnom zbroju bodova po državama, od njih 112, BiH je završila na 36. mjestu, ispred svih ostalih bivših jugoslavenskih država.

Iz Udruženja Matematičara su poručili da je srebro osvojio Andrej Krčmar, ostvarivši najbolji individualni rezultat od učenika iz Bosne i Hercegovine još od 2014. godine.

Važno je napomenuti da je Andrej tek prvi razred, te pred sobom ima još 3 godine za vrhunske rezultate. Ovo je ujedno i najbolji individualni rezultat učenika prvog razreda u historiji BIH, naveli su iz Udruženja.

Oglas

Dodali su da su bronzane medalje osvojili Vuk Janković, Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Benjamin Mujkić, dok je počasnu pohvalu osvojio Harun Alibegović.

Naši učenici su još jednom pokazali vrhunsko znanje, posebno iz geometrije. U konkurenciji 112 zemalja BiH je osvojila 36. mjesto, što je isti ekipni rezultat kao prethodne godine, te najbolji u posljednjih 20 godina. Što se tiče naših susjeda, Srbija je zauzela 42. mjesto, Hrvatska 52. mjesto, a Crna Gora 96. mjesto, istakli su.

Naglasili su da su odlazak učenika na takmičenje financijski podržali Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Pedagoški zavod Republike Srpske.

Oglas

Pripreme za olimpijadu je organizovalo Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, a finansijski je podržao premijer Nihad Uk. Lideri ekipe bili su Adisa Bolić i Goran Janković. Čestitke učenicima i liderima i puno sreće u daljem radu, priopćeno je.

Matematička olimpijada, koja se održava u japanskoj Chibi, jedna je od najprestižnijih i najzahtjevnijih za matematičare širom svijeta. Najuspješniji natjecatelji i ove godine dolaze iz Kine, a iza njih slijede Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja, piše Klix.

 

Oglas
Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 9 minuta

U organizaciji Ministarstva: Po prvi put upriličena Večer Hrvata Središnje Bosne u Sarajevu

Federalno ministarstvo kulture i športa po prvi put je, 4. 12. 2023. godine, organiziralo Večer Hrvata Središnje Bosne u Sarajevu,...

Društvoprije 12 minuta

Mateo Marić iz Viteza dobitnik nagrade za volontera godine u BiH

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, 5. prosinca, humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ je objavila imena dobitnika volonterske nagrade „Gordana Jelić“...

BiHprije 1 sat

U tijeku pojačane inspekcijske kontrole

U tijeku provođenja drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u oblasti borbe protiv “sive ekonomije” (rad na crno-neprijavljeni radnici, neregistrirani subjekti...

BiHprije 1 sat

Priopćenje za javnost zamjenika ministra obrane BiH Slaven Galić

Komentar na odgovor Ureda člana Predsjedništva BiH i priopćenje za javnost poslao je zamjenik ministra obrane BiH gdin Slaven Galić....

Događanjaprije 3 sata

BUGOJNO: Promocija knjige „Svjetske poslovice“ Zibe Edželović

U petak, 08.12.2023. u 18,00 sati u Maloj sali KSC Bugojno će se održati promocija knjige „Svjetske poslovice“ Zibe Edželović....

Sportprije 3 sata

BBB ostaju u grčkim zatvorima još najmanje pola godine

Boyse Grci terete za osnivanje i pridruživanje zločinačkoj organizaciji, izazivanje snažne eksplozije u blizini sportskog objekta prije utakmice, posjedovanja eksplozivnih...

Sportprije 3 sata

Sprema se navijačka invazija za EURO 2024., koje su varijante najisplativije?

Naime, prema dostupnim informacijama na Booking.com, cijene smještaja proteklih su dana skočile “u nebo”. Oni sretniji, privremeno će preseliti kod...

BiHprije 3 sata

Selmo Cikotić osuđen na tri godine zatvora

Vijeće Suda BiH nepravomoćno je proglasilo krivim bivšeg ministra sigurnosti Selmu Cikotića (SDA) za zloupotrebu položaja, piše Avaz.   On...

Oglas
Oglas
LM