Poveži se s nama

Događanja

Svećenici, redovnici i redovnice na zajedničkom božićnom čestitanju kod kardinala Puljiću i nadbiskupa Vukšića

Objavljeno

Budući da većini svećenika predstoje brojne pastoralne obveze na svetkovinu Božića i tijekom predstojećih božićnih blagdana, sarajevski misnici su se, zajedno s redovnicima i redovnicama raznih družbi u Sarajevu, 23. prosinca 2020. okupili u prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije na zajedničkom čestitanju kod dvojice vrhbosanskih nadbiskupa: kardinala Vinka Puljića i koadjutora mons. Tome Vukšića, apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH. Vrhbosanskim nadbiskupima pridružio je i apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto.

 | Autor :

Osim najbližih suradnika karidnala Puljića na čelu s generalnim vikarom mons. Slađanom Ćosićem te svećenika u pastoralu i onih koji djeluju u brojnim crkvenim institucijama, na čestitanju su bile i redovnice koje svoje karizme ostvaruju na raznim poslovima među kojima i: provincijska glavarica Sarajevske provincije Bezgrješnog začeća BDM sestara Služavki Maloga Isusa s. M. Ana Marija Kesten, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina s. M. Kata Karadža, i provincijalna poglavarica sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne s. M. Julijana Djaković.

Čestitku kardinalu Puljiću i nadbiskupu Vukšiću „u radosnom božićnom ozračju, Godini Božje Riječi i Godini svetoga Josipa, te na spomendan sv. Ivana Kentijskog, zaštitnika sjemeništaraca, bogoslova i svećenika“, u ime svih okupljenih uputila je s. Ana Marija Kesten ističući da ovim skupom žele posvjedočiti „zajedništvo, blizinu i jedinstvo s našom mjesnom Crkvom kojoj stojite na čelu“.

 | Autor :

„Potaknuti spoznajom Božje ljubavi prema čovjeku koja se očitovala u betlehemskoj štalici pa sve do smrti na križu, budimo i mi znak Božji ljubavi, glas Božje utjehe i nade, i Božje sredstvo ljudima ovoga vremena. Vi ste, oče Kardinale, kroz godine svoje pastirske službe u našoj mjesnoj Crkvi bili upravo taj Božji znak, glas i sredstvo svima kojima Vas je Božja providnost slala. U vašim navještajima Božje riječi Božjem puku, svećenicima, redovnicima i redovnicama, ukazivali ste uvijek na ljepotu služenja u duhu malenosti, jednostavnosti, vjernosti prema Bogu koji nam je snažno progovorio po svome Sinu. Uvijek ste bili na strani malenih i obespravljenih ljudi svoga naroda kao i drugih s kojima dijelimo našu svakidašnjicu. Zalagali ste se za istinu, pravdu i dostojanstvo svakog čovjeka, upravo onako kako nam to govori Evanđelje“, kazala je s. Ana Marija zahvaljujući kardinalu Puljiću „za sve dobro koje je utkao u život Crkve i narode ove zemlje Bosne i Hercegovine“.

„Znamo da želite da naša Crkva i nadalje bude znak Božje nade, kao što je to postala betlehemska štalica svima koji su povjerovali u Krista Spasitelja.  Želite da našoj mjesnoj Crkvi u njezinom aktualnom sinodalnom hodu koji se odvija pod geslom ‘Sve obnoviti u Kristu’ dadnemo obnoviteljsku snagu, da upoznamo dublje svoju stvarnost osluškujući i prepoznajući znakove vremena, da u poteškoćama koje proživljava naša mjesna Crkva živimo i svjedočimo nadu te da svi otkrijemo svoje mjesto u vrhbosanskoj mjesnoj Crkvi i aktivno sudjelujemo u zajedničkom poslanju… Oče Kardinale, s ovim skromnim razmišljanjem nad božićnim otajstvom, u ime svih svećenika, redovnika i redovnica u BiH i onih koji su u poslanju po cijelom svijetu, želim vam, sretan Božić i sveto porođenje Isusovo“, kazala je s. Ana Marija koja je također čestitala Božić nunciju Pezzutu, nadbiskupu Vukšiću i svim svećenicima, redovnicima i redovnicama.

Oglas

 | Autor :

Kardinal Puljić posebno je zahvalio svima na dolasku i osobnim željama i čestitkama „u ovoj situaciji koronavirusa“ te posebno s. Ani Mariji za izrečenu čestitku. Napomenuvši da se približava kraju još jedna građanska godina te da „prebiru u svojim mislima ostvarenja, propuste i promašaje“, istaknuo je da je i 2020. godina sastavni to dio hoda ususret Gospodinu. „Sav naš život je hod u susret Gospodinu. Danas kada čestitamo Božić, želimo da imamo udio u tom otajstvo Božjeg uprisutnjenja po utjelovljenju i rođenju kao malo dijete da bi postao Bog s nama. Sada u čestitki želimo da mi budemo s Bogom. Biti s Bogom, znači osloboditi prostor za Boga. Osloboditi srce od svake mržnje predrasude, gorčine, sebičnosti i oholosti. Bog se malenima očituje. Valja poći putem malenosti, putem poniznosti“, poručio je kardinal Puljić koji je potaknuo da u vremenu Sinode Vrhbosanske nadbiskupije koja je u tijeku, slave i otvaraju srce Riječi Božjoj. Podsjetio je da je i papa Franjo proglasio godinu sv. Josipa potičući da se ugledaju u njega u poniznom i samozatajnom služenju.

„U posljednja vremena se samo govori o krizi: raznim krizama u civilnom društvu: krizama morala i odgovornosti, o ekonomskoj i demografskoj krizi, o krizi zvanja itd. Ali postoji kriza u Crkvi: duhovnosti, autoriteta, suradnje, povjerenja, na poseban način urušavanje kulture komunikacije itd… To moramo gledati kao vrijeme izazova i šansi…vrijeme je osvješćenja, živjeti vjeru Crkve, a ne vjeru pomodarstva, gdje je sve manje mjesta za Isusa. Kršćanstvo stvara radost, a ako je nema upitnik je koliko je to autentično kršćanstvo. Papa Benedikt XVI veli: najveće progonstvo Crkve ne dolazi od vanjskih neprijatelja, nego izrasta iz grijeha u samoj Crkvi“, rekao je kardinal Puljić podsjećajući da je, zajedno s nadbiskupom Vukšićem uputio poruku svećenicima i potaknuo ih da se kroz žrtvu pokazuje ono što istinski vole.

 | Autor :

Podsjetivši na riječi pape Benedikta XVI. da se ne smije pobjeći u vrijeme velike opasnosti, kazao je da mnogi obeshrabreni stanjem na terenu, nakon nedavnog rata i poraća. Rekao je da, nakon što su najvećim dijelom obnovili ono materijalno što je bilo srušeno ili oštećeno, trebaju pristupiti obnovi morala i duha, te raditi na ostanku i opstanku i ne „popustiti mjerilima ovog svijeta, nego snagom vjere i otajstva utjelovljenja i Rođenja Isusa Krista pronaći nove putove u ovakvoj stvarnosti svjedočiti, spreman biti na križ, hrabro naviještati i izgarati Kristovim duhom“. „Sve ovo što proživljavamo je izazov da pokažemo i dokažemo našu vjernost Gospodinu i spremnost ‘piti čašu koju je on pio’. Budimo dostojni potomci naših hrabrih otaca koji su znali izgarati i žrtvovati se za Božju stvar, za Crkvu i svoj narod na ovoj grudi. Svima onima koji su spremno i velikodušno izgarali za Božju stvar u ovoj Crkvi na ovim prostorima. Zahvaljujem na svakoj suradnji u tom smislu. Hrabrim vas i hrabrimo jedni druge kako bi Božićno svijetlo svijetlilo u nama i među nama kroz sve dane našeg života“, poručio je kardinal Puljić.

Potom je uslijedila zajednička molitva i međusobno čestitanje.

Oglas

Oglas

Događanja

Sutra u Travniku: Predstavljanje projekta “Olympic Kids”

Objavljeno

Piše

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na prezentaciju predivne ideje Europskog projekta, Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine “OLYMPIC KIDS” , u koji su uključeni Medjunarodni olimpijski komitete, te zemlje: Turska, Grčka, Slovenija, Italija, Moldavija.

PONEDJELJAK, 19.2.2024., u 18:00 sati, sala Katoličkog školskog Cetra (prostor treninga sportske škole “OLIMPIJA” – Travnik)Europski projekat „OLYMPIC KIDS” – Erasmus+ je projekat koji fokusira na set aktivnosti koji bi djeci približio, te ih u konačnici uveo u svijet olimpizma. Kroz ovaj projekat žele se animirati djeca da učestvuju u sportu kako bi dopinijeli njihovom kvalitetnom rastu i razvoju, koristeći ateletiku kao glavni alat.

Uzimajući u obzir da je grad Travnik mjesto uspješnih  i perspektivnih sportista, a Vlašić mjesto susreta olimpijaca, odlučili smo implementaciju olimpijskih i europskih vrijednosti ovog projekta sprovesti u Travniku.

Djeca Travnika imat će priliku da kroz set aktvinosti budu dio ove prepoznatijive priče, te će određeni broj djece posjetiti Atinu i  Pariz u vrijeme Olimpijskih igra 2024.

Oglas

Naš tim, predstavnici Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine posjetit će Travnik u ponedjeljak, kao i predstavnik Općine Travnik.

Vrijedni ambasadori ovog projekta bit će djeca i treneri, vaši sugrađani iz Sportske škole “OLIMPIJA TRAVNIK”.

Koorinatorica projekta je doc.dr Maja Đurić.

Oglas

Nastavi čitati

Auto-Moto svijet

U Sarajevu danas izmjena režima prometa

Objavljeno

Piše

U Sarajevu će danas u periodu od 14.00 do 18.30 sati doći do privremene obustave prometa u ulici Zvornička, od raskrsnice sa ulicama Put Mladih Muslimana – Azize Šaćirbegović do raskrsnice s ulicom Hamdije Čemerlića, priopćeno je iz KJKP “GRAS”.

Kako se navodi, promet se obustavlja u skladu sa Rješenjem Ministarstva prometa Kantona Sarajevo, a zbog provođenja mjera osiguranja bezbjednog održavanja nogometne utakmice između FK Željezničar i HŠK Zrinjski.

Ta izmjena će uzrokovati i obustavu trolejbuskog prometa, osim na relaciji Otoka – Dobrinja.

Vrijeme potpune obustave prometa u navednoj ulici u naznačenom terminu utvrđuju operativni organi MUP-a u zavisnosti od situacije na terenu, navodi se u priopćenju.

Oglas

 

Izvor: FENA/BHRT

Nastavi čitati

Događanja

Uskoro predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“, autora dr.sc. Darija Jerkovića i dr.sc. Gorana Pejakovića

Objavljeno

Piše

Europski dom u Bosni i Hercegovini iz Viteza i Udruga „Klik“ iz Travnika organiziraju predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“, autora dr.sc. Darija Jerkovića i dr.sc. Gorana Pejakovića.

Ova vrijedna publikacija, tiskana na 530 stranica, obrađuje gospodarstvo i gospodarske potencijale Lašvanske doline, ali i druge teme kao što je demografija, prirodni resursi, kultura, civilno društvo, infrastrukture te strateški dokumenti općina Travnik, Vitez, Novi Travnik i Busovača. 

Knjiga je pripremana tijekom protekle dvije godine, a pored korištenja velikog broja različitih bibliografskih izvora, kojima je oslikana gospodarska situacija u Lašvanskoj dolini, autori su uradili i primarno istraživanje u kome je sudjelovalo više od 50 najuspješnijih tvrtki s ovoga područja, kao i načelnici navedenih općina.

Oglas

Predstavljanje knjige bit će održano u Centru za kulturu općine Travnik, u petak, 23.2. 2024. godine, s početkom u 18,00 sati.

Osim autora o samoj knjizi će govoriti i dr.sc. Marko Šantić, predsjednik Gospodarske komore F BiH te tri profesora recezenta sa Sveučilišta Vitez, Edin Arnaut, Semina Škandro i Tanja Gavrić.

Nastavi čitati

Događanja

ŽENA NA ŽIVOTNOJ PREKRETNICI “Ubit ću se, majke mi!” za Dan žena gostuje u Kosači!

Objavljeno

Piše

Urnebesna komedija „Ubit ću se majke mi“ gostuje za Dan žena u Mostaru u velikoj dvorani Herceg Stjepan Kosača sa početkom u 20 sati. 

Predstava u režiji Katarina Mitrović-Janković, tekst je napisao Saša Simonović, a glumi legendarna profesorica iz Kursadžija Jovana Petronijević.
Produkciju za predstavu potpisuje Centralna.ba/Event.ba
Ulaznice potražite na blagajni Kosače svakim radnim danom od 13 do 19 sati ili online u sustavu Event.ba po cijeni od 15 KM i 20 KM za VIP ulaznice. 
„Ubit ću se, majke mi !“ je komedija koja progovara o sudbini žene koja se nalazi na životnoj prekretnici.
Vodeći publiku kroz smiješne i teške situacije, bolje i lošije dane, kroz život u njegovoj srži ostavljajući ipak nadu i optimizam kao jedino moguć izlaz iz svih nedoumica koje nam se nameću.
Stojanka je obična žena iz unutrašnjosti, žena sa svakidašnjim problemima koja i pored svega nikada nije odustala od želje da postane uspješna, ne birajući sredstva ni okolnosti.
Ta odlučnost i spremnost na podnošenje žrtve radi uspjeha nikada nisu gurnule u stranu njenu iskonsku potrebu da kroz život, bez obzira na sve, korača uzdignute glave.
Ova, urnebesna komedija, ispričana u je u ispovjednom obliku kroz monolog, a ulogu Stojanke na maestralan način igra Jovana Petronijević.
“Ubit ću se majke mi “ je komedija koja progovara o sudbini žene koja se nalazi na životnoj prekretnici.
Vodeći publiku kroz smiješne i teške situacije, bolje i lošije dane, kroz život u njegovoj srži ostavljajući ipak nadu i optimizam kao jedino moguć izlaz iz svih nedoumica koje nam se nameću.
Stojanka je obična žena iz unutrašnjosti, žena sa svakidašnjim problemima koja i pored svega nikada nije odustala od želje da postane uspješna, ne birajući sredstva ni okolnosti.
Ta odlučnost i spremnost na podnošenje žrtve radi uspjeha nikada nisu gurnule u stranu njenu iskonsku potrebu da kroz život, bez obzira na sve, korača uzdignute glave.
Ova, urnebesna komedija, ispričana u je u ispovjednom obliku kroz monolog, a ulogu Stojanke na maestralan način igra Jovana Petronijević

Nastavi čitati

Događanja

Novi Travnik: U subotu 17. veljače Korizmena baština Imotske krajine

Objavljeno

Piše

U subotu 17.02.2024. godine u organizaciji župe Presvetog Trojstva Novi Travnik imat ćemo priliku uživati u korizmenoj baštini Imotske krajine pod nazivom “Sine Božji budi faljen”, koju će izvesti preko 80 pjevača i glumaca.

Ovaj hvale vrijedan događaj počinje iza svete mise koja je u 18 sati.

Nastavi čitati

Događanja

Zakazana najveća žurka na Balkanu: Aca Lukas stiže u Vitez na II. Vitez Winter fest

Objavljeno

Piše

Aca Lukas stiže u Vitez na “II. Vitez Winter fest 2024” i zagarantirana je najveća žurka na Balkanu

Svi ljubitelji muzike Aleksandra Vuksanovića, poznatijeg kao Ace Lukasa, s velikim nestrpljenjem očekuju njegov veliki solistički koncert u Vitez na 2.Vitez Winter festu koji je zakazan za 28. 12. 2024.godine u sportskoj dvorani Vitez s početkom u 20 sati.
Karte su puštene u online prodaju u sistemu Event.ba.
Cijena early bird ulaznica za parter košta 20 KM, za tribinu Istok i zapad košta 30 KM, dok VIP iznosi 50 KM.
Njegova gostovanja na prostorima Balkana ostala su u super sjećanju, pa će i ovog puta prirediti spektakl, odnosno najveću žurku na Balkanu, kako inače glasi slogan za njegove nastupe.
Njegov repertoar opće je poznat svima, te će se na njemu naći najveći hitovi: “Lična karta”  “Koma”, “Ja živim sam”, “Udari prva”, “Upali svetlo”, “Kafana na Balkanu”, “Hotel”, “Oskar”, “Pokidan” i drugi, koji godinama prate njegovu uspešnu karijeru.
Rezervaciju i sve dodatne infomracije možete dobiti na broj telefona – +387 63 839 516.
Produkcija Centralna.ba/Event.ba

Nastavi čitati

Događanja

Hit komedija “Ko je lud?” večeras gostuje u Kazališnoj dvorani Vitez

Objavljeno

Piše

Komedija “Ko je lud?” u izvedbi dvojice glumaca, Adema Smailhodžića i Zlatana Školjića, poznatih po filmu “Amanet” večeras će biti odigrana u Kazališnoj dvorani Vitez. Predstava je na rasporedu u nedjelju, 11.2. 2024. godine, s početkom u 20,00 sati, a cijena ulaznice je 10 KM.

Ulaznice je moguće kupiti putem platforme event.ba, u prostorijama Radio Viteza i na blagajni pred predsstavu.

Predstava govori o onome što mi jesmo i kako jeste – o sukobu ličnosti i interesa, o sukobu sa samim sobom, te nam kroz glumci kroz smijeh i komediju poručuju nešto više o gorućim problemima našeg društva, na jedan nadasve inteligentan način. Poručuju i pokazuju također i do kojih mjera i granica ide ljudska banalnost i svijest o onome što danas možemo vidjeti svuda oko nas… A sat vremena smijeha uopće nije naodmet – da čovjek pobjegne od svakodnevice.

U režiji Mirze Begovića te u tonu i rasvjeti Jasmina Smajića, posebno ističemo kako je, po motivima jednočinke “Idiot” Muze Pavlove” tekst adaptirala i dramaturški pripremila naša sugrađanka Nedžma Čizmo.

Oglas

Ne propustite pogledati ovu sjajnu komediju koja puni dvorane diljem Bosne i Hercegovine.

Nastavi čitati

Događanja

U utorak pokladni karneval  u Novom Travniku

Objavljeno

Piše

I ove godine očekuje nas mnoštvo sudionika i  raznolikost maski na tradicijskoj pučkoj kulturno zabavnoj manifestaciji pod nazivom Pokladni karneval Mačkare 2024 u Novom Travniku.
Organizator, HKD Napredak podružnica Novi Travnik osigurao je nastup petnaestak maskiranih i razdraganih skupina, od polaznika dječjih vrtića, osnovnih škola, folklornih skupina do drugih plesno umjetničkih skupina.  Oni će svoju maštovitost pokazati građanima na ulicama Novog Travnika i na trgu ispred Gradske sportske dvorane. Sve će svojim nastupom obogatiti Limena glazba Lašva iz Nove Bile koja je također redoviti sudionik novotravničkog karnevala.
Karnevalska povorka krenut će ulicama Novog Travnika u utorak, 13. veljače 2024. u 16 sati i 6 minuta.  Osim što će skupine nastojati svojim nastupima osvojiti naklonost posjetitelja, istodobno će se natjecati za nagradu koju je organizator osigurao za najbolju masku.
Kao i uvijek očekuje se da će kralj i kraljica karnevala milom ili silom dobiti ključeve grada i upravljati novom republikom makar dvadeset i četiri sata.
Za sve nedaće, temeljem prikupljenih dokaza tijekom godine, sročena je optužnica za optuženika Krnju. Ista će biti objelodanjena a predviđena kazna primijenjena na licu mjesta.
Svi su pozvani svjedočiti.
Organizacijski odbor manifestacije

Nastavi čitati

Događanja

U utorak tradicionalna manifestacija „Maškarada u Vitezu”

Objavljeno

Piše

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva ,,Napredak” Podružnica Vitez, a uz potporu Općine Vitez, uz potporu škola, vrtića, mjesnih zajednica, udruga, organizacija i pojedinaca u utorak, 13. veljače 2024. godine, održat će se tradicionalna manifestacija „Maškarada u Vitezu”.Okupljanje maškara predviđeno je u 15:00 sati ispred Gradske sportske dvorane u Vitezu, odakle će povorka krenuti u 15:30 sati i ulicama Viteza pokazati onu najkreativniju stranu sebe. Nakon tradicionalne, vesele i razigrane povorke, organizatori spremaju kulturno-zabavni program (16:00), koji će biti na uređenom Gradskom trgu u Vitezu.Sve okupljene maškare i druge posjetitelje Viteza, prijatelje i goste zabavljat će predstavnici škola i drugih skupina.

Maškare osim za dolazak, pozvane su i da budu posebne, jer su osigurana diplome za tri najbolje skupine, diplome za tri najbolje maske i zahvalnice školama i skupinama za sudjelovanje u programu.

Fašnik je neizostavan detalj kojeg Vitežani tradicionalno spaljuju za ,,Maškaradu u Vitezu”, zbog toga u utorak budite dio ove neizostavne manifestacije i provjerite koje će oličje ove godine spaliti.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Sportprije 3 sata

VITEZ: U subotu završna ceremonija projekta “Vitez pliva”

U subotu 24.02.2024. održava se završna ceremonija projekta “Vitez pliva” koji se implementira u okviru Regionalnog programa lokalne demokracije na...

Društvoprije 5 sati

U petak u Travniku predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“

Europski dom u Bosni i Hercegovini iz Viteza i Udruga „Klik“ iz Travnika organiziraju predstavljanje knjige „Gospodarski potencijali Lašvanske doline“,...

Servisne informacijeprije 6 sati

Novi Travnik: Obavijest o poligonskom gađanju

BNT – Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik obavještava građane da će  u  dane  22. i 23. 02. 2024....

BiHprije 6 sati

Ismet Gavrankapetanović ipak nije dobio saglasnost za funkciju direktora KCUS-a

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac i zvanično nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a, saznaje Klix.ba....

BiHprije 6 sati

Objavljujemo detalje ubistva u Tuzli: Mađar udavio suprugu!

U prigradskom naselju Lipnica nadomak Tuzle danas se dogodilo ubistvo. Muškarac je, kako je saopćeno, ubio ženu. Kako su kazali...

Sportprije 6 sati

Dinamo je ranije objavio da je rasprodao stadion. Sad je otvorio novu tribinu

DINAMO u četvrtak s početkom u 18:45 sati na Maksimiru dočekuje Betis u uzvratnoj utakmici playoff knock-out runde UEFA Europa...

Svijetprije 6 sati

Dogovorena gradnja novog stadiona na Maksimiru. Objavljeni detalji sporazuma

POSTIGNUT je dogovor o zemljištu na kojemu se treba graditi Dinamov stadion. Vlada će danas potpisati dva sporazuma o razumijevanju,...

Sportprije 6 sati

Evo kad i s kim hrvatski rukometaši igraju kvalifikacije za Olimpijske igre

Tri tjedna uoči početka olimpijskih kvalifikacija za rukometaše Svjetska rukometna federacija (IHF) objavila je satnicu natjecanja u svakoj od tri...

Oglas
Oglas
LM