Poveži se s nama

Kultura

Sutra svečanost otvaranja Hrama Mitre u Jajcu

Obnovljeni Hram boga Mitre u Jajcu uz prigodnu će svečanost biti otvoren ponovo za sve zainteresirane posjetitelje.

Objavljeno

Obnovljeni Hram boga Mitre u Jajcu uz prigodnu će svečanost biti otvoren ponovo za sve zainteresirane posjetitelje.

Svečanost otvaranja bit će upriličena u utorak, 04.12.2012. godine sa početkom u 12:00 sati na lokaciji Hrama Mitre u Jajcu. Hram je obnovljen u okviru MDG-F programa “Unaprjeđenje kulturnog razumijevanja u BiH” financiranoga sredstvima Vlade Kraljevine Španjolske. Ovaj će neprocjenjivi spomenik otvoriti veleposlanica Kraljevine Španjolske u BiH Nj.E. Ms. Maria Aurora Mejia Errasquin, Rezidentni koordinator UN u BiH Nj.E. Mr Yuri Afanasiev i Načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Oglas

Kultura

U Zeničkom pozorištu počele probe za predstavu „Medeja“

Objavljeno

Piše

Nakon četrdeset godina, u bosanskom narodnom pozorištu Zenica će ponovo biti postavljena predstava antičkog grčkog pisca Euripida „Medeja“, u režiji Stevana Bodrože i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prva premijerna izvedba predstave „Medeja“ je izvedena 13. januara 1983. godine u tadašnjem Narodnom pozorištu Zenica. Bila je to 404. premijerna izvedba čiju je režiju potpisao Zoran Ristović.

Prema riječima reditelja Stevana Bodrože u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je počeo rad na Euripidovoj verziji Medeje i odlučeno je da se postavi u savremeno doba, ali je kazao da to nije teško, jer je Euripid pisao neobično moderno i time pokazao da je prvi evropski psiholog u dramaturgiji koji vrlo istančano analizira ljudsku psihu i potonuće ljudske psihe u patologiju. Kako je kazao Bodroža, vrlo je uzbudljivo, ali i vrlo lako čuti rečenice antičke drame od glumaca i glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, te očekuje da će publika moći pogledati predstavu čije likove i sudbine će moći da razumije, a to je i glavni cilj predstave.

U predstavi igraju: Lana Delić, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Siniša Vidović, Sabina Kulenović, Snežana Vidović i Selma Mehanović. Dramaturgiju i jezičku adaptaciju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je zadužena Sabina Trnka. Saradnik za govor je Mehmed Porča, a saradnik za muziku Igor Kasapović. Za scenski pokret i koreografiju predstave bit će zadužen Emir Fejzić. Premijerna izvedba predstave je planirana za drugu polovinu mjeseca januara 2024. godine.

Oglas

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

 

 

Oglas

 

 

 

Oglas
Nastavi čitati

Događanja

VITEZ: U subotu premijera predstave “Nema me” Gradskog kazališta mladih Vitez

Objavljeno

Piše

Gradsko kazalište mladih Vitez pripremilo je za svoju vjernu publiku novu kazališnu poslasticu. Ovoga puta riječ je o premijeri predstave “Nema me”.

Predstava će biti odigrana u Kazališnoj dvorani Vitez, u subotu, 11.11. 2023. godine, s početkom u 19,00 sati.Predstava “Nema me” istražuje i propituje odnos pojedinca i mase. Pojedinac prikazuje žrtve otmice, nasilja, medijskog linča, emotivne manipulcije, inertne birokracije kojima su “vezane ruke”. Pojedinac, u ovo slučaju, nemoćan je izboriti se protiv nemilosrdnog društva u cjelini. S druge strane, društvo zbog vlastite superiornosti tlači, ponižava, omalovažava, ignorira, zastrašuje, obeshrabruje, diskreditira pojedinca, odnosno žrtvu.

Predstavu je režirao Marko Mirković, a rađena je kroz istraživanje i adaptaciju teksta “Ja ili neko drugi” Maje Pelević.U predstavi igraju: Nikolina Kolak, Emin Šahdan, Iva Šakić, Robert Šafradin, Pavla Plavčić, Marina Matijanić i Ivana Stojak. Izvršni producent predstave je Ivan Sajević, a grafičku pripremu potpisuje Borislav Sučić.

Oglas

Predstava”Nema me” nastala je kao rezultat TEXT projekta, čiji je cilj osnaživanje mladih kroz kazališni aktivizam i razvijanje praktičnih vještina.

Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (#BHRI) je projekt kojeg implementira Medjunarodna organizacija za migracije (IOM), a financira Austrijska razvojna suradnja.

Oglas
Nastavi čitati

Događanja

Večeras u Livnu nastupa Tarik Filipović sa predstavom “Sex i glad”

Objavljeno

Piše

Popularni glumac, rođeni zeničanin sa zagrebačkom adresom Tarik Filipović u nedjelju 05.11.2023. u 19:30 nastupa u Livnu u dvorani Narodnog Sveučilišta sa predstavom “Sex i glad”.

Za ovu super predstavu traži se ulaznica više, a Sarajevska publika zasigurno će uživati u monokomediji popularnog glumca.

Ulaznice potražite na recepciji hotela Novitas, blagajni Narodnog Sveučilišta ili na www.event.ba

Oglas

Cijena ulaznice u predprodaji iznosi 15 KM, a na dan predstave 20 KM.

Monokomedija “Sex i glad”

Riječ je o predstavi Tarika Filipovića, u kojoj glavnu ulogu ima upravo Filipović. Redatelj je Mario Kovač, a sve skupa to čini ekipu koja voli dobro nasmijati publiku začinjenim humorom.

Oglas

Tko je doktor Udo­ Špricnmaher?

Predstava ”Sex i glad” uz nastavak ”Doktor za one stvari” govori o doktoru seksologije, profesoru i playboyu imena Udo­ Špricnmaher, kojeg utjelovljuje glumac Tarik Filipović. U najavi pišu da će ova predstava publiku na kratko odvesti na uzbudljivi safari kroz prašumu pojmovlja iz područja ljudske seksualnosti. U ovoj predstavi publika će imati priliku upoznati i/ili prepoznati najrazličitije vrste seksualnih odnosa, seksualnih pomagala, kao i fenomene poput cyber seksa, chem seksa ili, na primjer, roll playa… Koliko god živimo u hiperseksualizirano svijetu, toliko je još uvijek ova tema mnogima u sferi tabua. Predstava ”Sex i glad” upravo pokušava detabuizirati ovo neizostavno područje ljudske prirode, a primarni joj je zadatak opustiti, educirati, zabaviti i nasmijati. Jer, smijeh je najpouzdaniji i najučinkovitiji lijek u ova impotentna vremena. A Tarik je dokazani doktor za naše nevolje i mrzovolje. Autori ovom predstavom ne žele nikoga uvrijediti, a nadaju se da će se svidjeti i konzervativnijoj public

Organizator predstave je Centralna.ba i agencija Event.ba.

Oglas
Nastavi čitati

Događanja

U utorak u kazalištu Travnik predstava “Oblaci”

Objavljeno

Piše

ANDRIĆEVI DANI U KAZALIŠTU TRAVNIK

Predstava “OBLACI” u izvedbi Hrvatskog Kazališta Travnik, igraju Renata Ignjić, Matej Baškarad i Antonio Bilić, režija Anto Bilić.

Predstava je nagrađivana na festivalu “FEDRA” u Bugojnu i na “Festivalu festivala” u Trebinju.

Oglas

31.10. 2023 g. utorak sa početkom u 19:30 sati, ulaznice 6.00 KM.

Rezervacija na broj 063992889 Lidija Bilić

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

Objavljena monografija „Otac Ante Gabrić“

Objavljeno

Piše

U prigodi 35. godišnjice smrti sluge Božjega o. Ante Gabrića objavljena je monografija Zvonimira Atletića, predstavljena na godišnjicu smrti, 20. listopada u Gabrićevu rodnom Metkoviću.objavljena u izdanju Zaklade otac Ante Gabrić iz Metkovića i Hrvatskog fotografskog centra iz Zagreba, javlja IKA.

Na 256 stranica velikog monografijskog formata objavljene su brojne Atletićeve crnobijele fotografije koje je snimao od 1977., kada je s urednicima Glasa Koncila prvi put boravio u pohodu ocu Gabriću u Bengaliji i Kalkuti. Monografiju je Atletić pripremio iščitavši dostupnu literaturu i izvore o ocu Gabriću (1915 – 1988.), te posložio tekstove na način da se sada čita poput autobiografije, popraćene, dijelom arhivskim fotografijama predmisijskog Gabrićeva djelovanja, s onima nakon 1977., koje snažno dokumentiraju ljude, njihovo bogatstvo ljudskosti u siromaštvu, ali i Gabrićevo misijsko djelovanje u blatu i šumama Bengalije

Predgovor monografiji napisao je nadbiskup vrhbosanski u miru Vinko kard. Puljić, unijevši u tekst i osobne osjećaje „o tako dragoj i svetoj osobi za koju ga vežu brojne i drage uspomene, i koji mu je bio nadahnuće u hodu ostvarenja duhovnog zvanja“.

Oglas

Vicepostulator kauze p. Mirko Nikolić, DI, u pogovoru pohvaljuje način izbora priređivanja knjige: „Autor ove monografije fotograf, gosp. Zvonimir Atletić odlučio je da ne piše o ocu Anti, nego je prepustio riječ njemu samome, a on je to popratio svojim doista izvrsnim fotografijama koje na poseban način govore.“

O životnom hodu i stvaralačkom djelovanju fotografa Atletića na završetku knjige pisao je mons. Nedjeljko Pintarić, s kojim ga vežu zajednički izdavački projekti i fotografiranja sakralnih objekata Zagrebačke nadbiskupije u Glasu Koncila, te snimanje za potrebe katalogizacije i inventarizacije Riznice zagrebačke katedrale.

Oglas
Nastavi čitati

Događanja

Večeras u G.Vakufu/Uskoplju urnebesna komedija “Ubit ću se majke mi”

Objavljeno

Piše

U sklopu manifestacije  XXVII.Uskopaljskih jeseni večeras se u Centru za obrazovanje, sport i kulturu G.Vakuf/Uskoplje održava urnebesna komedija “Ubit ću se.majke mi”.

„Ubit ću se, majke mi !“ je komedija koja progovara o sudbini žene koja se nalazi na životnoj prekretnici.

Vodeći publiku kroz smiješne i teške situacije, bolje i lošije dane, kroz život u njegovoj srži ostavljajući ipak nadu i optimizam kao jedino moguć izlaz iz svih nedoumica koje nam se nameću.

Oglas

Stojanka je obična žena iz unutrašnjosti, žena sa svakidašnjim problemima koja i pored svega nikada nije odustala od želje da postane uspješna, ne birajući sredstva ni okolnosti.

Ta odlučnost i spremnost na podnošenje žrtve radi uspjeha nikada nisu gurnule u stranu njenu iskonsku potrebu da kroz život, bez obzira na sve, korača uzdignute glave.

Ova, urnebesna komedija, ispričana u je u ispovjednom obliku kroz monolog, a ulogu Stojanke na maestralan način igra Jovana Petronijević, poznata beogradska glumica.

Oglas

Nastavi čitati

Društvo

U sklopu “Andrićevih dana” u Travniku odigrana predstava Sve o ženama

Objavljeno

Piše

Pozorišna predstava “Sve o ženama” u režiji Mirjane Karanović, prema tekstu Mire Gavrana u subotu navečer odigrana je u sklopu Andrićevih dana u zgradi Hrvatskog amaterskog kazališta u Travniku.

Pozorišni komad “Sve o ženama” je najizvođeniji dramski tekst poznatog hrvatskog dramatičara , romanopisca i pripovijedača Mire Gavrana.

Uloge u predstavi pod njenom rediteljskom palicom  tumačile su popularne srbijanske glumice Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Mariana Aranđelović.

Oglas

U toj neobičnoj priči tri glumice interpretiraju svaka po pet uloga u pet priča koje se uzajamno isprepliću. Originalnu muziku za predstavu su komponirale The Frajle.

Publika je na kraju predstave velikim pljeskom ispratila glumice sa scene.

Oglas
Nastavi čitati

Društvo

Ferida Duraković središnja gošća 22. Šopovih dana na Plivi

Objavljeno

Piše

U petak 20. listopada u Domu kulture u Jajcu održana je Središnja književna večer u okviru 22. Šopovih dana na Plivi koji su otvoreni 16. listopada. Na početku se nazočnim obratio predsjednik Napretkove podružnice Jajce, gospodin Radoslav Tokić koji je proglasio pobjednike literarnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola.

U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto je osvojila učenica Dora Zrile s pjesmom Odlazak. Drugo mjesto osvojila je Lamija Ajkunić dok su treće mjesto podijelile Petra Saraf i Lana Petonjić. U kategoriji učenika srednjih škola prvo mjesto osvojila je Anida Dervišić s radom Moj kameni grade. Ivano Marčeta i Elma Poturović osvojili su drugo i treće mejsto.

Nakon podjele nagrada predsjednik Tokić zahvalio je učenicama i učenicima kao nastavnicama i profesoricama, koji su potaknuli djecu na pisanje, te ih pozvao da nastave i dalje s pisanjem i čitanjem.

Oglas

U nastavku večeri književnica Emina Žuna je vodila razgovor s FERIDOM DURAKOVIĆ, pjesnikinjom, autoricom kratkih priča, spisateljicom za djecu, kolumnisticom i urednicom. Književnice su se dotakle različitih tema među kojima je i tema kako je biti pjesnikinja u Bosni i Hercegovini te što znači stariti kao žena i pjesnikinja. Jedna od tema bila je koje su razlike između spisateljskih generacija žena u BiH. Književnice su se dotakle i smisla pisanja danas, pisanja u svijetu kakav je on danas.

Pjesnikinja Duraković kroz svoj rad provlači i koloplet tema rata, ljubavi i smrti. Kaže da pripitomljavanje smrti kroz književni tekst ma koliko je uzaludno toliko je i izazovno, jer pišući o smrti u stvari bosom nogom hodite po oštrici mača; krv vam je zagarantovana, ali rana može biti manje bolna ako smrt bude “sasma nešto ljudsko” (A. B. Šimić). Pjesnikinja ističe da s ratnim iskustvima i nema više bježanja od smrti – sad joj treba izaći ususret, ako se može dostojanstveno. Ali gdje ima toliko smrti i stradanja, neminovno je i slavljenje života. I jedno i drugo su sastavni dio kosmičke igre, ističe Duraković.

Književna manifestacija 22. Šopovi dani na Plivi nastavlja se i sutra 21. listopada u rodnoj kući Nikole Šopa kad će na njegovu bistu biti položeno cvijeće i održano Jutarnje pjesničko druženje. Zatvaranje 22. Šopovih dana na Plivi je 22. 10. 2023. u Domu kulture u 19.00 sati književnom večeri osnovne škole „13. rujan“

Oglas

 

 

 

Oglas

 

Nastavi čitati

Društvo

Trinaest velikih godina postojanja Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva ,,Topala” Nadioci

Objavljeno

Piše

,,Svim našim članovima želimo sretnu godišnjicu postojanja društva HKUD “Topala” Nadioci.
13 velikih godina je iza nas, koje sa sobom nose mnoge uspomene, mnoga prijateljstva putovanja, nastupe i veliki broj djece i odraslih koji su prošli kroz ovo društvo. Bilo je i teških trenutaka, padova i uspona, ali uz ovu “drugu obitelj” sada se sa osmjehom sjećamo svih trenutaka. Ovim putem se zahvaljujemo i svima Vama koji ste bili sve ove godine uz nas i podržavali nas u svim manifestacijama i nastupima.
I za kraj hvala svim našim članovima i sretan nam 13. rođendan!”, poručili su iz Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva ,,Topala” Nadioci.HKUD ,,Topala“ Nadioci je umjetničko društvo koje je osnovano 10.10.2010. godine sa sjedištem u Nadiocima, u Vitezu. HKUD “Topala“ je društvo koje potiče, razvija i nastoji sačuvati kulturu, ples i bogatu tradiciju našeg naroda.

Novinari portala viteški.ba se također pridružuju rođendanskim čestitkama sa željom da HKUD ,,Topala” Nadioci nastavi raditi i gajiti tradiciju i običaje Hrvata Lašvanske doline.

Izvor: Viteški.ba

Oglas
Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 1 sat

Počinje došašće, vrijeme iščekivanja Božića

Prva je nedjelja došašća ili adventa, kojom u crkvenoj godini počinje vrijeme priprave za Božić, odnosno Kristovo rođenje, a prva...

Sportprije 1 sat

Milan se uvjerljivom pobjedom učvrstio na trećem mjestu

U POSLJEDNJOJ utakmici subotnjeg programa 14. kola talijanskog nogometnog prvenstva Milan je kao domaćin svladao Frosinone sa 3:1. Gosti iz...

Sportprije 1 sat

Kako do ulaznica za Euro?

NAKON završetka prve faze prodaje ulaznica za Europsko prvenstvo, koja je u listopadu bila namijenjena neutralnim navijačima (dok sudionici Eura...

Sportprije 1 sat

Potpredsjednik srpskog saveza: Rekao sam Hrvatima i Albancima “Samo da nam vi dođete”

NOGOMETNA reprezentacija Srbije natjecat će se u Njemačkoj na Europskom prvenstvu. U jučerašnjem ždrijebu Srbija je u skupini izvukla Englesku,...

BiHprije 1 sat

Veliko zahlađenje u odnosu na prethodni dan

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno smanjenje oblačnosti poslije podne. U prvom dijelu dana...

Društvoprije 11 sati

U Linzu održano “Korićansko večer”

Večeras je u Hrvatskom domu u Linzu u organizaciji prijatelja i ljudi rođenih na Korićanima održana “Korićanska večer”. Na manifestaciji...

Sportprije 11 sati

Dalić: Čeka nas težak posao, ali igrati u Njemačkoj je kao da igramo kući

Čeka nas težak posao, bila je prva reakcija Zlatka Dalića nakon ždrijeba Eura 2024., koji je hrvatsku reprezentaciju smjestio u...

Sportprije 11 sati

Marca: Hrvatska nije samo Luka Modrić. Puna je gladijatora

HRVATSKA nogometna reprezentacija igrat će u skupini B Eura 2024. u Njemačkoj sa selekcijama Španjolske, Albanije i Italije, odlučio je...

Oglas
Oglas
LM