- oglas -

Stipo Krišto za Centralnu: Siguran sam da mogu puno više učiniti za Busovaču

Pročitajte i ovo

Teška prometna nesreća u BiH: Automobil na krovu, jedna osoba povrijeđena

Potpuno je obustavljen promet na magistralnom putu Crna Rijeka-Krupa na Vrbasu, gdje se dogodila prometna nezgoda, priopćeno je iz...

Mamić: Sanader me molio da pustim utakmicu Hajduku. Spasio sam Splićane sramote

ZDRAVKO MAMIĆ, kriminalac koji se već godinama krije u Bosni i Hercegovini i tako izbjegava služenje zatvorske kazne za...

Nastavljen inspekcijski nadzor Federalne vodne inspekcije, u ArcelorMittalu proizvodnja obustavljena

Federalna vodna inspekcija nastavila je nadzor zbog jučerašnjeg incidenta na rijeci Bosni u Zenici u blizini kompanije ArcerolMittal, proizvodnja...
- Advertisement -
Stipo Krišto, profesor povijesti i zemljopisa, dugogodišnji član Općinskog odbora HDZ-a BiH Busovača, kandidat je HDZ-a BiH za poziciju načelnika općine Busovača, jedne od strateški važnih općina na prostoru središnje Bosne.
U intervjuu za portal Centralna.ba Krišto ističe kako su promjene moguće te kako mu je želja, uz podršku birača, pomoći mladim ljudima da ostvare zaposlenje u Busovači, da ostanu na svojim ognjištima. Ističe kako prostor Busovače ima brojne potencijale te kako bi svim novim poduzetnicima trebalo dati dodatni vjetar u leđa.

  1. Na početku pitanje kakvo je iskustvo proći političku kampanju koju ste prošli u ovih mjesec dana i kakvo je Vaše političko iskustvo?
- Advertisement -

Kao što sam već izjavio, biti kandidat HDZ-a BiH za načelnika općine Busovača velika je čast, ali i odgovornost. Na početku predizborne kampanje, ni sam nisam još bio svjestan kolika je ta odgovornost i koliki posao čeka sve nas koji smo uključeni u ovaj proces. Sada, kada smo u završnici kampanje, iza nas je skoro mjesec dana koji je bio ispunjen različitim aktivnostima i susretima s različitim ljudima s područja cijele općine. Prilikom tih susreta uvjerio sam se u snažnu potporu HDZ-u BiH, potporu koja mi je ulijevala dodatnu snagu i uvjerenje da mi to možemo, da možemo izboriti poziciju načelnika i većinu u Općinskom vijeću.

Imam dugogodišnje političko iskustvo koje je od samog početka u HDZ-u BiH, odnosno kroz djelovanje u radu Općinske organizacije, ali i kroz četiri mandata u Općinskom vijeću Busovača. Stoga, slobodno mogu reći da sam vrlo dobro upoznat i upućen u stanje u našoj općini, političke odnose i način funkcioniranja općinske vlasti, što su preduvjeti za obnašanje odgovorne pozicije općinskog načelnika.

 

  1. Okrenimo se mi malo trenutnim i stvarnim problemima Busovače. Gospodarstvo je temelj razvoja jedne općine možete nam reći Vašu trenutnu ocjenu gospodarske situacije u općini i koji će biti Vaši potezi kao Načelnika kada je u pitanju gospodarski razvoj grada i općine?

 

Trenutna gospodarska situacija u općini Busovača nije zadovoljavajuća, prvenstveno zbog indolentnosti općinske vlasti prema ovom značajnom sektoru i zbog posljedica pandemije koronavirusa. Nedavno smo održali sastanak s gospodarstvenicima s područja općine Busovača na kojemu je razgovarano o stanju u ovom sektoru i o problemima s kojima se susreću. Kao budući načelnik, zalagat ću se za konkretne programe i planove pomoći gospodarstvenicima, s ciljem zajedničkog djelovanja i povećanja gospodarske aktivnosti, te očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta. Također, zalagat ću se za ponovno aktiviranje Udruge gospodarstvenika općine Busovača koja formalno postoji, ali nije aktivna. Vjerujem da kroz Udrugu možemo značajno unaprijediti gospodarski sektor, što je preduvjet otvaranja novih radnih mjesta i ostanka naših mladih na ovim prostorima.

 

  1. Neizbježno pitanje svakome tko planira preuzeti vlast je pitanje zdravstvenog sustava općine. Kako ste zadovoljni istim, što planirate raditi na tom polju i kako planirate odgovoriti na sve gospodarske i zdravstvene izazove koje nosi sa sobom kriza izazvana pojavam koronavirusa?

 

JU Dom zdravlja Busovača  godinama je u financijskim problemima zbog lošeg upravljanja, a koje se izravno odražava na kvalitet usluga. Pacijenti moraju sve platiti i još moraju čekati na cesti. Naime, ova ustanova ima ukupna dugovanja od preko 2 milijuna KM, uvelike je narušena nacionalna struktura uposlenih, a kao način uštede, ne zapošljavaju se novi djelatnici kada netko ode u zasluženu mirovinu. Već dva mandata na čelu je direktor kojeg je imenovao sadašnji načelnik unatoč Odluci Općinskog vijeća o smjeni ravnatelja i svim zahtjevima vijećnika OV Busovača za smjenom i iznalaženjem rješenja koja bi rezultirala boljim funkcioniranjem Doma zdravlja i pružanjem boljih usluga svim stanovnicima naše općine. Dom zdravlja mora osigurati primarnu zdravstvenu zaštitu svakog stanovnika općine Busovača i osigurati mu zdravstvenu uslugu na dostojanstven način i bez dodatnih plaćanja, a ne da pacijenti satima čekaju ispred Doma u redovima po ovoj hladnoći, što je trenutno slučaj.

 

  1. Kultura i sport su sastavni dio društvenog života grada pa koliko ste zadovoljni ovim segmentom života u Busovače i na koji način planirate utjecati na daljnji razvoj istih?

 

Kultura i sport  značajan su segment cijelog društva, posebice mladih, i na potpori stalno inzistiramo. Trenutni načelnik ima drugi stav i, s njegove strane, kultura i sport su u potpunosti zanemareni i zapostavljeni.  Sredstva koja se izdvajaju iz proračuna Općine za sport i kulturu su simbolična i nedovoljna. Mi, vijećnici HDZ-a BiH stalno predlažemo da se taj iznos poveća, ali nismo naišli na potporu ostalih vijećnika koji slušaju načelnika Mekića. Stoga, kao budući načelnik, zalagat ću se za povećanje sredstava iz proračuna za sport i kulturu,  za izgradnju balon igrališta, novih sportskih objekata, dječjih igrališta, terena za male sportove, sportskih dvorana i slično.

 

  1. Možete nam nešto više reći o bitnim infrastrukturnim projektima u samoj općini i naseljima, koji su to prioriteti i što planirate činiti po ovom pitanju?

Svi važniji infrastrukturni projekti u općini Busovača realizirani su zahvaljujući zalaganju dužnosnika HDZ-a BiH s viših razina vlasti. Nedavno smo svečano pustili u rad rasklopnu trafostanicu koja je dio projekta vrijednog 850.000 KM i kojim je osigurano pouzdano napajanje električnom energijom na području cijele općine Busovača. Što se tiče projekata realiziranih sredstvima iz općine, jasno je da se tu radi o jednostranim ulaganjima u naselja u kojima većinski žive Bošnjaci, dok su naselja u kojima većinski žive Hrvati u potpunosti zapostavljena. U dvanaest godina, trenutni načelnik nije napravio ni projekt kanalizacijske mreže ni kolektora niti otpadnih voda. Sve fekalije se puštaju u rijeke Ivančicu ili Kozicu, baš kao u srednjem vijeku. Milijunski novčani iznosi ulažu se u cestu Lugovi – Visoko, koja ima samo ratni značaj, jer nas s općinom Visoko veže moderna magistralna cesta i većim dijelom autocesta, a za taj milijunski novčani iznos mogli su se riješiti krucijalni infrastrukturni projekti u našoj općini. Kao budući načelnik zalagat ću se za izgradnju kanalizacijske mreže na području cijele općine i pročistača otpadnih voda,  zamjenu azbestnih cijevi u primarnoj gradskoj vodovodnoj mreži i omogućavanje opskrbe pitkom vodom svakog kućanstva općine Busovača, asfaltiranje makadamskih putova u svim naseljima u općini Busovača kao i gradskih ulica,  te u suradnji s vlasnicima stanova, poticati i sufinancirati uređenje fasada na stambenim zgradama. Nužno je osigurati ravnomjeran razvitak svih mjesnih zajednica, na dobrobit svih stanovnika općine.

 

 

  1. Možete li nam reći kakvi su odnosi između političkih stranaka u Busovači i kakav rezultat očekujete u nedjelju?

 

Odnosi među političkim strankama, prvenstveno mislim na HDZ BIH i SDA, nisu zadovoljavajući, jer SDA nije za suradnju i rješenja koja su na dobrobit svih stanovnika općine, i sustavno narušava političke odnose radi nekih svojih interesa i ciljeva, nauštrb ljudi koji žive na ovim prostorima. Razgovor i dogovor je temelj napretka, druge alternative nema.

 

Naravno da očekujem pobjedu. Kao što sam na samom početku intervjua spomenuo, uvjerio sam se u snažnu potporu koju HDZ BiH ima u Busovači, u potporu meni kao kandidatu za načelnika i kandidatima HDZ-a BiH za Općinsko vijeće Busovača.

 

  1. Za kraj pošaljite poruku stanovnicima općine Busovača

 

Poštovani stanovnici općine Busovača, pozivam vas da 15. studenog izađete na izbore, da glasujete odgovorno i savjesno i da zajedno izborimo promjene koje će poboljšati životne u radne uvjete u našoj Busovači, na dobrobit svih nas koji živimo na ovim prostorima. Dvanaest godina je dovoljno bilo da se pokaže što može i želi aktualni načelnik. Siguran sam da mogu puno više učiniti za Busovaču i sve njezine stanovnike, jer nisam opterećen ratnom prošlošću i gledam u budućnost, Busovači treba promjena. U dvanaest godina, ništa značajno nije urađeno u Busovači, onda je iluzija da će ista osoba koja želi dočekati mirovinu na mjestu načelnika nešto novo nam donijeti.

Zbog toga sam prihvatio kandidaturu i želim i mogu napraviti promjene i Busovaču urediti puno bolje.

 

Razgovarao Ivica Dzambas/Centralna.ba

 

 

 

Najnovije vijesti

Teška prometna nesreća u BiH: Automobil na krovu, jedna osoba povrijeđena

Potpuno je obustavljen promet na magistralnom putu Crna Rijeka-Krupa na Vrbasu, gdje se dogodila prometna nezgoda, priopćeno je iz...

Mamić: Sanader me molio da pustim utakmicu Hajduku. Spasio sam Splićane sramote

ZDRAVKO MAMIĆ, kriminalac koji se već godinama krije u Bosni i Hercegovini i tako izbjegava služenje zatvorske kazne za izvlačenje desetaka milijuna eura iz...

Nastavljen inspekcijski nadzor Federalne vodne inspekcije, u ArcelorMittalu proizvodnja obustavljena

Federalna vodna inspekcija nastavila je nadzor zbog jučerašnjeg incidenta na rijeci Bosni u Zenici u blizini kompanije ArcerolMittal, proizvodnja u kompaniji je obustavljena i...

Neobičan izbor: Djevojčica za kućnog ljubimca željela žabu, danas su nerazdvojne

Dvogodišnja djevojčica imala je neobičnu želju, a to je da joj mama kupi žabu za kućnog ljubimca. Djevojčica Juliana Allon iz Panama Cityja na Floridi,...

Najniža mirovina ovaj mjesec 495 KM, zajamčena 590 KM

Svi umirovljenici koji su korisnici Zavoda MIO FBiH, njih više od 430.000, već za koji dan dobit će uvećanu mirovinu. Prema riječima premijera FBiH...

Povezane vijesti