Srednja škola “Travnik” Nova Bila: Djelatnici isprati ravnatelja Franu Lujanovića u mirovinu

1659

Rijetko netko može reći da je ostvario san ili udahnuo život nečemu što naziva projektom života. Frano Lujanović to može reći, i to bez imalo patetike. Imao je ideju napraviti srednju školu u mjestu koje je nikad nije imalo, u Novoj Biloj.

Paradoksalno je da je naišao i na razumijevanje i na otpor zbog ove ideje, ali je smogao snage  sve provesti u djelo. I nije pogriješio.

Frano Lujanović, čovjek iz Guče Gore, gospodin, harmonikaš, filozof, profesor, intelektualac, naš ravnatelj i ČOVJEK. Dolazi iz skromne obitelji, život ga nije mazio , ali to ga nije pokolebalo da u svemu bude najbolji ili, u najmanju ruku, među najboljima.

Srednja škola „Travnik“ utemeljena je 18. siječnja 1994.g. i tijekom navedenog razdoblja radila je u prostorima SŠ „Novi Travnik“ i OŠ „Nova Bila“.

16. listopada  1997.g. Školski odbor donio je odluku o izgradnji škole u Novoj Biloj uz zgradu OŠ „Nova Bila“. Izgradnja je počela 24. ožujka 2000.g. i građena je isključivo donatorskim sredstvima dobrih ljudi.

5. rujna 2005.g. primila je prve učenike, buduće kuhare, konobare, trgovce ekonomiste,primalje, medicinske, farmaceutske, fizioterapeutske i zubotehničare. Dosad je kroz ovu školu prošlo na tisuće učenika i vanrednih kandidata.

Samo jedan podatak dovoljno govori  o važnosti ove ustanove, a to je preko 30 liječnika i na stotine drugih koji su svoje obrazovanje započeli u ovoj školi. Mnogi bivši učenici sudjeluju u radu ove škole i danas, ili kao stalni uposlenici ili kao vanjski suradnici.

A sve je počelo s idejom i vizijom jednog čovjeka…Frane Lujanovića. Nek mirovina bude duga i ispunjena smijehom unučića koje NAŠ ravnatelj najviše voli, stoji na EMIS stranici ove škole.