Poveži se s nama

Scena

SREDNJA BOSNA: Kaže mama što nisi išo u školu, reko otelila se krava

Objavljeno

Kasim Bešir je mladi stočar koji voli stočarstvo i proljoprivredu. U svojoj štali ima 2 krave i jedno tele, a pored toga uzgaja i koke, patke ali i 10 ovaca. Planira se širiti kako bude mogao a činjenica da ima samo 19 godina govori da ima mladih na kojima ostaje stočarstvo. U planu je da proširi i štalu a ne bježi ni od posla u firmi jer je tek završio školu pa ako bude prilike radio bi sve uporedo.
Rijedak primjer čestitog momka, pogledajte u reportaži YouTube kanala Srednja Bosna Danas.

Oglas

Društvo

OSNOVNA GLAZBENA ŠKOLA USPJEŠNA NA FEDERALNOM NATJECANJU

Objavljeno

Piše

Na XXVI. Federalnom natjecanju učenika i studenata glazbe, koje je održano od 15. do 19. travnja 2024.g. u Sarajevu, učenici i nastavnici OGŠ Jakova Gotovca Novi Travnik sa područnim odjelima iz Viteza i Nove Bile ostvarili su odlične rezultate. U disciplinama klavir i violina osvojeno je ukupno 16 nagrada, a od toga 4 prve, 5 drugih i 7 trećih nagrada. Još jednom škola je potvrdila svoju kvalitetu u odgoju i obrazovanju mladih glazbenika Lašvanske doline.

U disciplini klavir solo osvojene su 3 prve, 4 druge i 5 trećih nagrada.

*Novi Travnik:

– Franka Kajić – I. nagrada (90.00 bodova) prva kategorija – klasa prof. Darko Dujmušić,

Oglas

– Sofija Grebenar – II. nagrada (89.00 bodova) prva kategorija – klasa prof. Anita Laštro,

– Iva Tokalić – III. nagrada (75.60 bodova) druga kategorija – klasa prof. Darko Dujmušić.

*Područni odjel Vitez:

– Tajra Fazlić – I. nagrada (90.00 bodova) prva kategorija – klasa prof. Ivana Kuzmanović,

Oglas

– Arijana Šantić – II. nagrada (87.75 bodova) prva kategorija – klasa prof. Ivana Kuzmanović,

– Mela Mušinović – I. nagrada (90.00 bodova) druga kategorija – klasa prof. Ivana Kuzmanović,

– Dragan Kuzmanović – II. nagrada (80.20) druga kategorija – prof. Anita Laštro,

– Sofija Ćosić – III. nagrada (75.00 bodova) druga kategorija – klasa prof. Ivana Kuzmanović,

Oglas

– Marta Smiljanić – III. nagrada (71.80 bodova) druga kategorija – klasa prof. Gabriela Blaž,

– Amar Helda – II. nagrada (86.20 bodova) treća kategorija – klasa prof. Ivana Kuzmanović.

*Područni odjel Nova Bila:

– Lara Ćurak – III. nagrada (77.75) prva kategorija – klasa prof. Lucija Džepina,

Oglas

– Marija Matošević – III. nagrada (74.25) prva kategorija – klasa prof. Lucija Džepina.

U disciplini violina solo osvojene su 1 prva, 1 druga i 2 treće nagrade.

*Područni odjel Vitez:

– Mia Drmić – I. nagrada (90.80 bodova) prva kategorija – klasa prof. Ljiljana Marić – glasovirska suradnja prof. Gabriela Blaž,

Oglas

– Franka Nakić – II. nagrada (88.00 bodova) treća kategorija – klasa prof. Ljiljana Marić – glasovirska suradnja prof. Anita Laštro.

*Novi Travnik:

– Iva Baškarad – III. nagrada (79.40 bodova) prva kategorija – klasa prof. Ajla Đidić – glasovirska suradnja prof. Anita Laštro,

– Eva Matošević – III. nagrada (70.00 bodova) prva kategorija – klasa prof. Ajla Đidić – glasovirska suradnja prof. Anita Laštro.

Oglas

Čestitke svim učenicima i nastavnicima na postignutim rezultatima, kao i roditeljima koji su bili velika potpora!

Natjecanje se održalo u organizaciji UMGBP FBiH, a domaćini su bili OMŠ „Mladen Pozajić“ Sarajevo, Srednja muzička škola Sarajevo i Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu.

 

 

Oglas

 

 

 

 

Oglas

 

 

 

Oglas

Nastavi čitati

Scena

Srednja Bosna: Zoran iz sela ne ide, ne treba mu ni asfalt

Objavljeno

Piše

Ekipa Dolina Lasve posjetila je  Busovaču i selo Buselji. Slučajno smo naišli i snimili Zorana koji je šetao selom, snimili smo jednu životnu priču i uz prelijep krajolik Busovačkih planina prošetali kako kaže Zoran putem od obitelji Pušić. Ostalo nećemo otkriti već pogledajte u snimljenom videu iz Buselja.

 

Nastavi čitati

Scena

Olakšano korištenje ChatGPT-a

Objavljeno

Piše

U sklopu svoje strategije proširenja dostupnosti AI alata, OpenAI je najavio da se ChatGPT od sada može koristiti bez prijave u korisnički račun.

Više od 100 milijuna ljudi u 185 zemalja tjedno koristi ChatGPT kako bi naučili nešto novo, pronašli kreativnu inspiraciju i dobili odgovore na svoja pitanja. Od danas možete koristiti ChatGPT, bez potrebe za prijavom. Ovo uvodimo postupno, s ciljem da AI učinimo dostupnim svima koji žele znati više, priopćili su iz OpenAI-ja.

Ipak, treba imati na umu da izrada računa za korištenje ChatGPT-a donosi dodatne pogodnosti, kao što je, primjerice, mogućnost bilježenja interakcije korisnika s chatbotom, povratak na stare upite, dijeljenje razgovora te korištenje glasovnih naredbi, prenio je Bug.hr.

Nastavi čitati

Scena

Legendarni bh. glumac Jasmin Geljo pretrpio moždani udar

Objavljeno

Piše

Bh. glumac Jasmin Geljo pretrpio je moždani udar, ali se nalazi u dobrom stanju. O tome svjedoči i njegova objava na društvenim mrežama gdje se javio duhovitom porukom.

– Uvijek sam mislio da ljude koji imaju mozga može jedino udariti moždani. Izgleda da sam pogriješio – poručio je Geljo uz fotografiju iz bolnice. Geljo se proslavio u Audiciji u kojoj je glumio Mimu Šiš i Rokija Mokroguza. Od 1993. živi u Kanadi.

Centralna.ba

Nastavi čitati

Muzika

Zabranjeno pušenje najavilo novi koncert u Sarajevu: Jedna svirka za tri jubileja

Objavljeno

Piše

Grupa Zabranjeno pušenje će 24. svibnja 2024. godine u Sarajevu održati veliki koncert. Nastup će biti organiziran u Dvorani Mirza Delibašić u okviru SKC Skenderija.

Ovim koncertom bit će obilježen jedan veliki jubilej, a to je 40 godina od izlaska albuma Das ist Walter, kojim se “zakotrljao” rad jednog od najvećih bendova koji su potekli iz Sarajeva, Zabranjenog pušenja. Zenica blues, pjesma sa tog albuma i prvi hit Pušenja, ostao je do danas svojevrsna osobna karta benda, piše osolobođenje.ba

Anarhija all over Baščaršija, Abid, Put u središte rudnika Kreka Banovići, Selena, Neću da budem Švabo, Kino prvi Maj, Šeki, Čejeni odlaze pjesme su koje su objavljene na ovom albumu, osim čuvene Zenica blues.

Oglas

Osim ovog, koncertom Zabranjenog pušenja biće obilježena još dva velika jubileja, a to je 80 godina od početka izlaženja lista Oslobođenje, kao i 55 godina od kada je KSC Skenderija otvorena za posjetitelje.

Ono što je posebno značajno najaviti je da će ulaz na koncert biti besplatan.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

Što trebate znati o “dozvoljenom minusu”?

Objavljeno

Piše

Dozvoljeni minus je financijski mehanizam koji omogućava vlasnicima tekućih računa, s vremena na vrijeme, potrošiti više novca nego što imaju na računu.

Dozvoljeni minus je vrsta kredita koja, s jedne strane, pruža određenu fleksibilnost i olakšava upravljanje žurnim troškovima, a s druge, može postati zamka ako se ne koristi odgovorno.

Što je dozvoljeni minus i kako se određuje?

Korisnici računa u bankama preko kojih primaju plaću imaju mogućnost zatražiti prekoračenje po računu, kao svojevstan najjednostavniji oblik kredita. Prekoračenje po tekućem računu, popularni “dozvoljeni minus” je zaduženje manjeg obujma, najčešće u visini mjesečne plaće.

Oglas

Maksimalno prekoračenje tekućeg računa određuje banka, ovisno od poslovne politike banke, i najčešće se kreće u iznosu od jedne ili dvije mjesečne plaće.

Kolike su kamate?

Kamata koja se naplaćuje za iskorišteni iznos prekoračenja razlikuje od banke do banke.

Ako imate odobren dozvoljeni minus, banka će naplaćivati kamatu samo na iskorišteni iznos, dok neiskorišteni iznos od ukupno odobrenih sredstava ostaje na vašem računu i na raspolaganju je prema vašim potrebama.

Oglas

Kamata na dozvoljeni minus iznosi u prosjeku oko 30% na godišnjoj razini, odnosno 2,5% mjesečno. Ona se obračunava i naplaćuje na kraju mjeseca za iznos koji je klijent koristio i na razdoblje koje je koristio.

Koliko je “dobar” dozvoljeni minus?

Iako dozvoljeni minus može djelovati kao odlično rješenje kada vam je potreban novac i kada nemate dovoljno sredstava “preživjeti” cijeli mjesec, stručnjaci savjetuju koristititi ga samo kada je nužno i ne koristiti ga kao dugoročni vid kreditiranja, jer se kamata na korišteni dozvoljeni minus obračunava na dnevnoj razini.

Upravo zbog toga je veoma važno koristiti ga u što kraćem razdoblju, kako biste manje platili kamatu.

Oglas

Što može biti alternativa dozvoljenom minusu?

Ako se ne želite zaduživati i iz situacije dozvoljenog pređete u nedozvoljeni minus, savjetuje se obaveze po dozvoljenom minusu izmiriti podizanjem gotovinskog kredita ili kredit za refinanciranje, jer su kamate kod ovakvih kredita drastično niže i ponekad mogu predstavljati “najbezazlenije” rješenje za izlaz iz nepovoljne situacije pišu Nezavisne novine.

Potrebno je znati kako banke minus najčešće odobravaju na osnovu redovnog mjesečnog priliva ne tekućem računu, plaće ili mirovine, a moguće je ovaj vid pozajmice dobiti i na osnovu položenog depozita kao jamstva.

Procedura za odobrenje minusa obično je jednostavna. Dovoljno je u banci u kojoj imate tekući račun i primate plaću ili mirovinu, popuniti zahtjev za odobrenje dozvoljenog minusa, potpisati suglasnost za dobijanje izvješća, te platiti naknadu za povlačenje izvješća i sačekati odgovor banke.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

NEODGOVORNI POJEDINCI UGROZILI RIJEKU, NAPRAVLJENA OGROMNA I NEPOVRATNA ŠTETA EKO SISTEMU

Objavljeno

Piše

Nakon odrona kamenoloma u mostarskom naselju Bijela, velika količina kamena završila je u rijeci.

Ovaj događaj, aktuelizovao je pitanje nepoželjnih uticaja na okoliš, prilikom miniranja u kamenolomu.

Koliko brinemo o zaštiti okoliša, koje su moguće posljedice obrušavanja, te šta nadležni poduzimaju, istražila je ekipa BHRT-a.

Priroda je još jednom pokazala svu svoju moć i snagu. Za samo par sekundi napravio se krater ogromnih razmjera a visoke stijene završile su u vodi i nanijele ogromnu i nepovratnu štetu eko sistemu tog dijela prirode.

Oglas

Stijene koje su u vodi napravile su fizičku barijeru koja onemogućuje ribama da se slobodno kreću na tom području, upozoravaju ekolozi. Budući da je to područje krša, utjecat će to, dodaju, i na samu kvalitetu vode.

“Samim tim je li dolazi do upita jednog velikog šta to mi jedemo koliko je ta riba ispravna da li je ona zdrava vlasti su se jednostavno morale da pozabave ovim pitanjima i da jednostavno preispita svoje odluke”, izjavio je predsjednik Ekološke udruge “Majski cvijet”, Oliver Arapović.

“Danas mještane i građane grada Mostara interesuje da nam jednom pokažu gdje su ta i kad su ta istraživanja vršena i zmenađuje nas kako gradske kantonalne i federalene vlasti šute po pitanju toga zatvaraju oči slobodno mogu reći da bi samo udovoljili nekom da bi neko radio i zarađivao sebi milione”, rekao je predsjednik Eko udruge “Kuti”, Aner Omanović.

Ovakvi kamenolomi, mišljenje je stručnjaka, ne bi se trebali praviti u blizini rijeka i jezera, doslovno u koritu. Glavno pitanje je, naglašavaju: ko je dao dozvolu za prostor koji je zakonom zaštićeno područje. Također smatraju da je studija za okoliš trebala biti plod istraživačkih aktivnosti, i to stručno naučnih, a ne prepisivačkih, jer je, navode ovdje očito riječ o elaboratu opće namjene.

Oglas

“Neko bi mogao krivično odgovarati zato što je mimo zakona, mimo plana dozvolio da se tu eksploatiše šljunak, a drugi je problem način na koji se to eksploatisalo, pa je došlo do te havarije to je jedno nestručno ponašanje bez prisustva geologa i stručnih ljudi to je havarija koja je nastala ljudskim neznannjem i ljudskom nebrigom”, rekao je urbanista i planer, Sead Pintul.

“Očito je da ovdje neko treba snositi odgovornost međutim ovdje treba iznaći ko je odgovoran, a iznalaženje odgovorne osobe mogu samo učiniti eksperti iz ove oblasti”, rekao je doktor geografskih nauka, Muriz Spahić.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma uputilo je dopis Vladi HNK u kojem traže hitnu informaciju o pravnom statusu subjekta koji je izvodio radove i miniranje terena, kao i dokaze o izvršenom inspekcijskom nadzoru i razlozima koji su doveli do incidenta. Iz MUP-a HNK-a kazali su da će se pookončanju kriminalističke istrage znati kako je došlo do odrona, i kolika je materijalna šteta.

Oglas

Nastavi čitati

Događanja

Više od 400 natjecatelja nastupilo na 5. Viteškoj utrci “Vitez trči za Svjetski dan bubrega”

Objavljeno

Piše

ZAVRŠENA 5. VITEŠKA UTRKA

Više od 400 natjecatelja nastupilo je na današnjoj 5. Viteškoj utrci “Vitez trči za Svjetski dan bubrega”, koju je iznimno uspješno organizirala Udruga dijaliziranih i transplantirani bolesnika KSB.

Radio Vitez donosi rezultate najuspješnijih sudionika.

SENIORKE:
1. Amela Trožić,
2. Vesna Čavar i
3. Lejla Hodžić.
SENIORI:
1. Berin Mušanović,
2. Džemal Bukvić i
3. Josip Martinović.

Oglas

JUNIORKE:
1. Anđela Talić,
2. Nika Kusin i
3. Antea Pavličević.
JUNIORI:
1. Rijad Brodlija,
2. Mario Lovrinović i
3. Ivan Marković.

VETERANKE:
1. Ajla Pinjo,
2. Nermina Gegić i
3. Jasna Buturac.
VETERANI:
1. Ante Klišanin,
2. Zoran Dedić i
3. Željo Bošnjak.

Nastavi čitati

BiH

Od sutra avio-linija od Beograda do Mostara

Objavljeno

Piše

Air Serbia od sutra uspostavlja direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara, a kako je ranije najavljeno iz ove kompanije, srpski nacionalni avio-prevoznik će do Mostara leteti tri puta nedeljno i to ponedeljkom, petkom i nedeljom, prenosi BN portal.

Do Mostara će se letjeti avionom tipa embraer 175, let traje 50 minuta, a karte koštaju od 56 eura po smjeru, odnosno od 104 eura za povratno putovanje u ekonomskoj klasi, stoji i na stranici AirSerbia.
Generalni direktor Air Serbia Jirži Marek rekao je ranije prilikom potpisivanja ugovora o uspostavljanju linije da će to pozitivno uticati na ekonomski i privredni rast, olakšati kulturnu razmjenu i doprinijeti još boljoj suradnji na Zapadnom Balkanu.
Izvor: BN/Tanjug

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Društvoprije 29 minuta

Sveto mjesto Hrvata Srednje Bosne: Srednjovjekovna crkva sv.Ive u Podmilačju

Franjevačko sakralno graditeljstvo u Bosni svoje početke ima u srednjem vijeku. Jedina crkva iz toga doba (15. st.), koja je...

Društvoprije 45 minuta

Slavica iz Brajkovića treba našu pomoć!

Zamolba za pomoć u liječenju Slavice Matković nastanjena u Brajkovićima…   Poštovani, Obraćamo Vam se sa zamolbom za pomoć u...

Sportprije 1 sat

Danas je odlučujući El Clasico. Evo gdje gledati Real i Barcelonu

EL CLASICO, najatraktivniji derbi u nogometnom svijetu, igra se večeras s ogromnim ulogom na Santiago Bernabeuu u 32. kolu La...

Servisne informacijeprije 1 sat

Ovo je raspored današnjih radarskih kontrola

Donosimo vam listu radarskih kontrola u Srednjobosanskom kantonu. PS TRAVNIK 08:30 do 10:30 sati Vrelo12:00 do 14:00 sati Kalibunar16:30 do...

Društvoprije 1 sat

Održana V. Izborna skupština Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača ŽSB

U petak, 19.travnja 2024. u Vitezu, u Franšiznom centru BiH, održana V. izborna skupština Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina...

Sportprije 11 sati

Remi Sarajeva i Borca na Koševu

Nogometaši Sarajeva i Borca remizirali su u derbiju 27. kola Wwin lige BiH odigravši 1:1. Uzbuđenja su krenula u 12....

Sportprije 16 sati

Zrinjski slavio protiv Sloge i nastavio potjeru za Borcem

Nogometaši Sloge iz Doboja i Zrinjskog iz Mostara odigrali su svoju utakmicu u novom kolu WWIN lige Bosne i Hercegovine....

Društvoprije 16 sati

TRAVNIK: Održan XXIV. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

Uoči Nedjelje Dobrog Pastira – Svjetskog molitvenog dana za svećenička i redovnička zvanja, u subotu 20. travnja u KŠC-u „Petar...

Oglas
Oglas
LM