Connect with us

Politika

Srbija blokirana, deseci tisuća na ulicama. Došlo do masovnih tučnjava

Published

on

Autoput u Beogradu na potezu kod Sava centra je blokiran za saobraćaj. U ovom trenutku, saobraćaj ne funkcioniše, ali je omogućen prolaz vozilima hitne pomoći i vatrogascima. Blokada će, kako je najavljeno, potrajati dva sata.

Više ekoloških udruženja najavilo je da će danas organizovati proteste u Beogradu i više drugih gradova u Srbiji, tokom kojih će, kako su naveli, biti blokiran ili drastično usporen saobraćaj.

Razlozi za protest su, kako je navedeno, dva zakona, o referendumu i eksproprijaciji. Reporter “Blica” javlja da je jedna grupa građana iz Savske ulice krenula ka mostu Gazela.

Blokiran je i saobraćaj kod općine Novi Beograd. Na ovoj lokaciji na smjenu idu preko pješačkog prelaza, kao što su građani izveli blokadu u Topoli prošle sedmice.

Advertisement

Gužve se očekuju na nekoliko lokacija u glavnom gradu, zbog čega je primjetno veće prisustvo pripadnika policije.

Također, na Andrićevom vijencu su se isprva okupili advokati, koji također prosvjeduju, nakon čega su se uputili ka Brankovom mostu. Prekida saobraćaja za sada nema.

Kako je najavljeno, u Beogradu će biti blokiran ili usporen saobraćaj na cijelom potezu autoputa kroz glavni grad, od Bubanj Potoka do Aerodroma, ali i na većim kružnim tokovima poput Slavije, Autokomande i kod općine Novi Beograd. Također, blokade su najavljene i na beogradskim mostovima, kao i na Ibarskoj magistrali kod Umke i Bariča.

Reporteri “Blica” javljaju da je veći broj pripadnika policije raspoređen po Beogradu, a pripadnici MUP-a mogu se primijetiti na većini najprometnijih ulica. Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je ponovilo u saopćenju da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona, kao i održavanje neprijavljenih skupova.

Ekološki ustanak pokrenut je zbog namjere vlasti, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, da multinacionalnoj metalurško-rudarskoj korporaciji Rio Tinto dopusti otvaranje rudnika litija u zapadnoj Srbiji.

Demonstranti tvrde da bi planirani rudnik mogao biti ekološka bomba i izazvati opasno zagađenje vode, prvenstveno obližnje rijeke Jadar, i obradive zemlje.

Advertisement

Osim toga, bune se protiv mogućnosti koju novi zakon o eksproprijaciji otvara – da država provodi prenamjenu zemljišta za projekte od javnog značaja, i da tako čak prisvoji, odnosno eksproprira privatno zemljište. Narodna skupština je sporni zakon već izglasala, ali predsjednik Vučić još ga mora potpisati da bi stupio na snagu.

Centralna.ba

Advertisement

Advertisement

Politika

Devet političkih stranaka će imati kandidatske liste za Općinsko vijeće Novi Travnik

Published

on

By

Centralna izborna komisija ovjerila je liste političkih subjekata koji će imati kandidate za Općinska i Gradska vijeća na narednim Lokalnim izborima, a koji će se održati u prvoj sedmici mjeseca oktobra tekuće godine.

Tako je sada poznato da će devet različitih političkih subjekata imati kandidatske liste sa kandidatima za Općinsko vijeće Novi Travnik.

Radi se o sljedećim strankama:

1 SBIH – STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU
2 SDP – SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE
3 SDA – STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
4 DEMOKRATSKA FRONTA – DF
5 NAROD I PRAVDA (NIP)
6 BOSANSKA STRANKA PROSPERITETA
7 SNAGA NARODA
8 HDZ BIH, HSS STJEPANA RADIĆA
9 HSP BIH – HDZ 1990

Advertisement

Continue Reading

BiH

Predstavnički dom sutra o budžetu institucija BiH

Published

on

By

U Sarajevu je za sutra zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će poslanici raspravljati o Prijedlogu zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu po hitnom postupku.

Prema ovom dokumentu, ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH iznose 1.355.400.000 KM, što je više za 40 miliona KM od prošlogodišnjeg budžeta.

Hitna sjednica bit će održana od 16.00 sati, po okončanju redovne sjednice Predstavničkog doma koja je zakazana za isti dan u 12.00 sati, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Predlagač Prijedloga zakona o budžetu je Predsjedništvo BiH, prenosi Srna.

Advertisement

Continue Reading

BiH

ČOVIĆ ČESTITAO PLENKOVIĆU: Uvjeren sam kako ćemo nastaviti i dalje osnažiti rad naših sestrinskih stranaka

Published

on

By

Predsjednik Čović čestitao Plenkoviću na reizboru za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice

-Poštovani predsjedniče Plenković, dragi Andrej,

koristim ovu priliku izraziti iskrene čestitke, kako u osobno ime tako i u ime Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, na Vašem reizboru na mjesto predsjednika Hrvatske demokratske zajednice.

Dominantna podrška koju ste, zajedno sa zamjenikom i potpredsjednicima, ostvarili na upravo održanim unutarstranačkim izborima još je jedan dokaz Vaše spremnosti kao i Vaših brojnih uspjeha na čelu stožerne stranke hrvatskoga naroda, stranke koja je ostvarila i nastavlja ostvarivati sve temeljne i strateške ciljeve domovine nam Hrvatske i našega hrvatskog naroda.

Advertisement

Ujedinjeni u zajedničkim načelima utkanima u našu povijest i današnjicu, uvjeren sam kako ćemo nastaviti i dalje osnažiti rad naših sestrinskih stranaka, doprinoseći time zaštiti hrvatskoga naroda, njegovih prava i prosperiteta kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini i diljem svijeta.

S vjerom u daljnji uspjeh Vašega vodstva Hrvatske demokratske zajednice kao i Vlade Republike Hrvatske, srdačno Vas pozdravljam – navedeno je u čestitci.

Continue Reading

BiH

Zdeno Dominović nositelj liste HSP BIH – HDZ1990 za Općinsko vijeće Novog Travnika

Published

on

By

Zapovjednik HOS-a i ibrane Novog Travnika, predsjednik HSP BIH gdin Zdeno Dominović nositelj je koalicijske liste HSP – HDZ 1990 za Općinsko vijeće Novog Travnika.

U borbi za općinska/gradska vijeća HDZ 1990. na ovogodišnje lokalne izbore ide u većem broju općina samostalno, no vidljivo je i nekoliko koalicija

U okviru redoslijeda predizbornih aktivnosti i procesa koje je utvrdilo Središnje izborno povjerenstvo, ovoga tjedna političke stranke predale su kandidacijske liste za ovogodišnje lokalne izbore, a kada govorimo o strankama s hrvatskim predznakom, HDZ 1990. nastupa u 37 općina i gradova u Bosni i Hercegovini s više od 550 kandidata, piše Večernji list BiH.

Zajednički kandidati

U okviru samostalnog nastupa HDZ 1990. je predložio osam kandidata za načelnike i gradonačelnike pozicije, uz opasku da je dvoje kandidata dogovoreno u koaliciji s nekim drugim hrvatskim strankama. Prvi primjer je u Odžaku, u kojemu se za poziciju načelnika natječe Drago Zečević, kandidat koalicije HRS, HDZ 1990., HSP.

Drugi primjer je Tomislavgrad u kojemu je Ivan Buntić iz HNP-a kandidat koalicije HNP – HDZ 1990. U kontekstu onih općina i gradova u kojima HDZ 1990. ima samostalnog kandidata za čelnu poziciju, u pitanju su lokalne zajednice s većinski hrvatskim biračkim tijelom, pa je tako, kada govorimo, primjerice, o Posavskoj županiji, Anto Kobaš kandidat za gradonačelnika Orašja. Nešto južnije, u Usori, Daliborka Matošević je kandidatkinja za načelnicu općine.


U Hercegbosanskoj županiji u utrku za gradonačelnika Livna kreće Mate Vukadin, a za poziciju načelnika Kupresa Domagoj Turalija. U Zapadnohercegovačkoj županiji Žarko Lasić je kandidat HDZ-a 1990. za gradonačelnika Širokog Brijega, dok će se u ostatku Hercegovine za pozicije prvih ljudi općina/gradova natjecati još tri kandidata – Ivan Odak kandidat je za načelnika općine Čitluk, Luka Faletar kandidat je za načelnika općine Prozor-Rama, a Kristijan Falak kandidat je za gradonačelnika Čapljine.U borbi za općinska/gradska vijeća HDZ 1990. na ovogodišnje lokalne izbore ide u većem broju općina samostalno, no vidljivo je i nekoliko koalicija, i to ne samo u općinama i gradovima u kojima su Hrvati u manjini.

Advertisement

Tako je, primjerice, u Kiseljaku dogovorena koalicija HS, HSP BiH HB, HDZ 1990., pri čemu je Marinko Ilijašević nositelj liste za Općinsko vijeće.

Kada govorimo o nekim nacionalno mješovitim jedinicama lokalne samouprave, u Novom Travniku je ostvarena koalicija HDZ 1990. – HSP BiH, a Zdenko Dominović je nositelj liste za Općinsko vijeće.

U nekim primjerima HDZ 1990. ostvario je i koalicijski dogovor s HDZ-om BiH; u Šamcu su tako dvije stranke zajedno u utrci za Općinsko vijeće, a Đuro Ivanović je nositelj liste. U Uskoplju su dvije stranke također ostvarile koalicijski nastup.


Kada je riječ o općinama i gradovima u kojima HDZ 1990. nastupa samostalno kroz liste za općinska/gradska vijeća, između ostaloga, Marijan Dominković nositelj je liste za Gradsko vijeće Orašja, Marija-Silva Vidović nositeljica je liste za Općinsko vijeće Travnika, Ilija Cvitanović nositelj liste za Općinsko vijeće Prozor-Rame, a Matea Raič nositeljica liste za Općinsko vijeće Stoca…

AdvertisementIdući koraci

Podsjećamo, ovoga tjedna istekao je rok za podnošenje kandidacijskih lista za sudjelovanje na lokalnim izborima, a Središnje izborno povjerenstvo je najavilo kako će izvršiti provjere i ovjeriti kandidacijske liste i kandidate koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete, nakon čega će do 22. kolovoza 2024. godine ovjerene kandidacijske liste objaviti u službenim glasilima, medijima i internet-stranici www.izbori.ba.

Continue Reading

BiH

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jednoglasno usvojio izmjene Zakona o transplantaciji

Published

on

By

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj izvanrednoj sjednici usvojio Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, nakon što ga je danas usvojio Zastupnički dom tog parlamenta.

Dom naroda je, kako izvještava Fena, usvojio Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja s 54 glasa ‘za’, bez suzdržanih i bez glasova protiv. Slijedi potpis predsjednice FBiH Lidije Bradare, nakon čega treba biti objavljen u Službenom listu FBiH.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila je, na jučerašnjoj hitnoj sjednici na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, te ga uputila u hitnu parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Predloženi zakon predviđa dodavanje novog stava kojim se precizira da se uzimanje organa, odnosno tkiva od živog darivatelja može provoditi od nesrodnog živog darivatelja isključivo ukoliko ne postoji mogućnost darivanja u slučaju rodbinske veze, bračnog i izvanbračnog partnerstva i srodstva po tazbini, a pod uvjetima propisanim ovim zakonom.

Advertisement

Također, dodaje se stav prema kojem o uzimanju organa, odnosno tkiva od živog darivatelja u svrhu presađivanja primatelju prethodno odlučuje multidisciplinarni stručni tim i etičko povjerenstvo zdravstvene ustanove u kojoj će se izvršiti presađivanje. Pri tome će se izvršiti procjena i analiza razloga darivanja, kao i potpuna medicinska, fizička i psihosocijalna procjena darivatelja, te ishoditi pisano mišljenje i suglasnost izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite darivatelja. Prijedlogom se Zakon dopunjava i stavom da, ukoliko je riječ o uzimanju organa, odnosno tkiva od nesrodnog živog darivatelja, ne provodi se dokazivanje rodbinske, tazbinske, bračne ili izvanbračne veze između darivatelja i primatelja.

U razlozima za donošenje ovog zakona predlagač je istakao da je Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH zaključkom od 8. srpnja ove godine zatražio hitnu dostavu izmjena Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, čijim bi se odredbama omogućila transplantacija oboljelim osobama bez ograničenja u smislu rodbinskih veza pogodnih za darivanje, odnosno da donor može biti punoljetna zdrava osoba koja ima potpunu poslovnu sposobnost, ili da zakon predvidi izuzetke.

Predlagač je obrazložio da je „omogućavanje bez ograničenja“ neprihvatljiva opcija, jer bi se takvim normiranjem prioritetno urušio cjelokupni sustav transplantacije definiran pozitivnim odredbama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, s potrebom izrade novog zakonskog okvira, te cjelokupne nove regulative. S druge strane, napomenuto je i da se, u svjetlu Direktive Evropskog parlamenta i Vijeća od 7. srpnja 2010. godine o standardima kvalitete i sigurnosti ljudskih organa namijenjenih transplantaciji, „omogućavanjem bez ograničenja“ objektivno otvara mogućnost nelegalnog tržišta organa, te da se stoga Federalno ministarstvo zdravstva opredjeljuje za drugu mogućnost, a to je normiranje iznimke, uz primjenu određenih pravila i postavljenih uvjeta.

Federalno ministarstvo je navelo da se uz etičko povjerenstvo, normira i formiranje multidisciplinarnog stručnog tima koji će, kao određena pomoć etičkom povjerenstvu, imati primarnu ulogu i zadatak baviti se, procijeniti i analizirati razloge darivanja organa

Advertisement

Continue Reading

BiH

Porezna uprava FBiH: Rast javnih prihoda i broja zaposlenih

Published

on

By

Porezna uprava Federacije BiH priopćila je podatke o uplati javnih prihoda, broju zaposlenih, te evidentiranju prometa putem fiskalnih uređaja.

Porezna uprava FBiH obavještava javnost da su porezni obveznici Federacije BiH u periodu siječanj-lipanj 2024. godine uplatili 3.938.575.394 KM javnih prihoda, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 7,68 posto.

Broj zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika na dan 30.6.2024. godine je 549.119. U odnosu na podatak o broju zaposlenih od 30.lipnja prošle godine ovaj broj je veći za 6.279, a za 936 u odnosu na podatak od 31.5.2024. godine.

Prema službenim podacima Porezne uprave FBiH na dan 30.6.2024. godine na području Federacije BiH instalirano je ukupno 102.920 fiskalnih uređaja, putem kojih je u lipnju ove godine evidentiran ukupan promet u iznosu od 5.416.593.251,90 KM. U odnosu na 30.lipanj prošle godine broj fiskalnih uređaja je veći za 5.050, a evidentirani promet u lipnju ove godine je veći u odnosu na juni 2023. godine za 67.452.566,26 KM, priopćeno je iz Vlade.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Usvojen sporni zakon na današnjoj hitnoj sjednici, čeka se Dom naroda

Published

on

By

Na izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održanoj danas jednoglasno je usvojen Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja, po hitnom postupku.
Do hitne sjednice je došlo nakon što se javnost upoznala sa slučajem mladog Mostarca Adnana Šemića.Kao što je ranije pisano, Šemiću je dijagnosticirana Wilsonova bolest zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre.

S obzirom na to da nitko iz njegove obitelji nije kompatibilan donor, javio se čovjek iz Srbije, koji je krvnom grupom sto posto kompatibilan.

Operacija je trebala biti obavljena u Turskoj, ali je problem što tamošnji zakon ne dozvoljava operaciju ako donor nije u krvnom srodstvu.

Međutim, turski ljekari su rekli da su spremni doći u našu zemlju kako bi uradili ovaj zahvat u zemlji, ali je problem jer i naša zemlja ima isti član zakona koji ovo ne dozvoljava.

Advertisement

Na potezu je sada Dom naroda PFBiH, koji ima hitnu sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda. Sjednica počinje danas 18 sati, piše Klix.

Continue Reading

BiH

Potpisan Plan bilateralno-vojne suradnje između BiH i Hrvatske za 2024. godinu

Published

on

By

Pomoćnik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i vojni ataše Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini brigadir Davor Kiralj potpisali su Plan bilateralno-vojne suradnje za 2024. godinu između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske.

Pomoćnik ministra odbrane BiH izrazio je zahvalnost na tome što je jedan od najvećih planova bilateralne suradnje koje Bosna i Hercegovina ima sa Republikom Hrvatskom.

Potpisivanjem Plana bilateralno-vojne saradnje za 2024. godinu nastavlja se uspješna suradnja između ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, a ovom prilikom izraženo je i obostrano zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Continue Reading

BiH

Bitka za Pougarje: U utrci za načelnika Dobretića 34-godišnjak protiv 68-godišnjaka

Published

on

By

Zbog interesa javnosti objavljujemo imena kandidata koji su se prijavili za učešće na lokalnim izborima ove godine, a za načelnika Dobretića prijavljena su dva kandidata.

Po svoj treći mandat ide Ivo Čakarić, 34-godišnjak ispred stranke HSS Stjepana Radića, a njegov protivnik je “dvostruki prika”, 68-godišnji Stipo Sivonjić koji ma izbore ide ispred HDZ-a.

Izborna kampanja počinje 6.rujna, trajat će 30 dana. Izborna šutnja počet će 5. Listopada u 7 sati ujutro i trajat će do dana izbora u 19 sati.

 

Advertisement

Continue Reading

Najnovije vijesti

Politika4 sata ago

Devet političkih stranaka će imati kandidatske liste za Općinsko vijeće Novi Travnik

Centralna izborna komisija ovjerila je liste političkih subjekata koji će imati kandidate za Općinska i Gradska vijeća na narednim Lokalnim...

BiH6 sati ago

TRAVNIK: U slučajnog prolaznika ispalio nekoliko metaka, liječnici u Novoj Biloj mu se bore za život

Danas oko 19:25 u travničkom naselju Zolote dogodila se strašna tragedija, a kako saznaje naš portal napadač je u slučajnog...

Društvo6 sati ago

Najavljujemo tradicionalnu smotru folklora “Sijelo u Paklarevu”

Tradicionalna Smotra folklora “Sijelo u Paklarevu” nastavlja se i ove godine, u subotu 27.srpnja od 19 sati. Datum: Subota, 27....

BiH7 sati ago

Pucnjava u Travničkom zaseoku: Jedna osoba ranjena, hitno prebačena u bolnicu

U mjestu Zolote, Općina Travnik, u predvečernjim satima , oko 19:25 dogodila se pucnjava, a jedna osoba je zadobila povrede,...

Sport7 sati ago

Luka Modrić stigao u Mostar i izazvao neviđenu euforiju, dočekalo ga stotine navijača

Kapiten hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić je večeras stigao u Mostar i izazvao opću euforiju. Stotine navijača ga je dočekalo...

Društvo7 sati ago

BOLJE NEGO U NJEMAČOJ: Restoran Vrelo zapošljava konobara,plata do 2000 KM

Renomirani restoran Vrelo, koji se nalazi uz magistralnu cestu Travnik-Turbe zapošljava konobara/icu. Kako se navodi u oglasu, poželjno je iskustvo,...

Moda11 sati ago

Da li ste spremni za outdoor?! Otkrijte kako se pripremiti za avanture na otvorenom ovog ljeta

Kada govorimo o outdoor aktivnostima, prva asocijacija često su robusne planinarske cipele i praktične, ali ne nužno atraktivne odjevne kombinacije....

BiH11 sati ago

Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte

????Evropska prvakinja Lana Pudar na poštanskoj marki BH Pošte!???? Poštansku marku na kojoj je naša evropska prvakinja Lana Pudar izdali...

Advertisement
Advertisement
LM