Poveži se s nama

Svijet

Snažan zemljotres u Grčkoj: “Dugo je trajao. Zaljuljale su se stolice”

Objavljeno

Grčku je jutros u 7 sati i 16 minuta pogodio snažan zemljotres.

Magnituda mu je iznosila 5.1 stepen po Richteru.

Epicentar je bio 78 kilometara sjeverozapadno od Kissamosa.

Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) javlja sa de potres dogodio na dubini od 60 kilometara.

Oglas

“Dugo je trajao. Zaljuljale su se stolice”, jedna je izjava svjedoka.

 

Oglas

BiH

Plenković: Nećemo stati dok se Hrvatima u BiH ne zajamči legitimna zastupljenost

Objavljeno

Piše

Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, ne njihova izolacija. Nećemo stati dok se Hrvatima ne zagarantira legitimna zastupljenost u pogledu izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Nastavit ćemo raditi na daljnjem napretku BiH na europskom putu i na postizanju pune ravnopravnosti Hrvata u BiH na svim razinama. I to u suradnji, a ne u sukobu s međunarodnom zajednicom, izjavio je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista.

Kako je istaknuo, za Hrvatsku je daljnji napredak BiH u europskim integracijama od strateške važnosti, a uvjeren je i da je europski okvir jedini koji jamči daljnji napredak, stabilnost i koheziju zemlje. Govoreći o ulozi Hrvatske u donošenju odluke EU o otvaranju pristupnih pregovora s BiH, Plenković je ustvrdio da se na Europskom vijeću i svim drugima razinama Vlada RH bori za Bosnu i Hercegovinu kao da se bori za Hrvatsku te da je to kontinuirano zalaganje dokaz dobrosusjedske politike prema zemlji s kojom Hrvatska ima iznimne veze i u kojoj su Hrvati jedan od konstitutivnih naroda.

-Odluka o otvaranju pristupnih pregovora od povijesne je važnosti za BiH, a ujedno i jedno od najvećih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske. Čestitam posebno Borjani Krišto i Vijeću ministara na učinjenom poslu i svima koji su pridonijeli da se u proteklim mjesecima ostvare reformski iskoraci. Sada slijede faza izrade i odobravanja pregovaračkog okvira, screeninga kao i niza drugih procesa kojima će se odnosi BiH s EU uvesti u novu fazu i podići na potpuno novu razinu. Otvaraju se i dodatne mogućnosti iz pretpristupnih fondova čime će se potaknuti ekonomski razvoj i podići standard građana. U idućem razdoblju, bit će potreban snažan angažman svih političkih aktera u BiH. Početak pristupnih procesa dotiče sve aspekte političkog, socijalnog i ekonomskog života države pristupnice. Pritom je važno da se nastavi rad na reformama, a osobito na izbornoj reformi radi postizanja jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda, kazao je Plenković.

Hrvatski premijer smatra da bi se svi oni kojima je, kako kaže, istinski stalo do napretka, stabilnosti i veće funkcionalnosti BiH, trebali zalagati za ukidanje sadašnje diskriminatorne prakse vezano za izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Oglas

-Hrvatska će se i kroz bilateralni, ali i europski okvir zalagati za žurno rješenje ovog pitanja koje uvelike opterećuje odnose Hrvatske s BiH. Za razliku od Milanovića i drugih koji svojim nastupima štete Hrvatima u BiH, vrijeđajući međunarodne saveznike, mi pomažemo Hrvatima, a istovremeno podupiremo cijelu BiH. Naš cilj je ravnopravnost Hrvata u BiH, ne njihova izolacija. Nećemo stati dok se Hrvatima ne zagarantira legitimna zastupljenost u pogledu izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH, poručio je Plenković.

U intervjuu za Večernji list Plenković je podržao izgradnju Južne plinske interkonekcije istaknuvši da je to projekt za koji se izborila Vlada RH pod njegovim vodstvom, a predstavlja „strateški važan projekt za BiH kao alternativni pravac uvoza plina i način smanjenja ovisnosti o ruskom plinu“.

-Kao takav, ključan je element i šire slike energetske diversifikacije u regiji jugoistočne Europe. Spremni smo nastaviti aktivnosti i ulaganja na izgradnji našeg dijela plinovoda. Jasno je da se pri pronalasku odgovarajućeg rješenja moraju uzeti u obzir stajališta i interesi svih pa tako i hrvatskog naroda u BiH. To je okvir u kojem djelujemo i za koji smo uvjereni da osigurava pravično, održivo i dugoročno rješenje na korist BiH, njezine energetske diversifikacije, novih poslovnih prilika te ekonomskog razvoja, ustvrdio je Plenković.

Kada su u pitanju predstojeći parlamentarni izbori u Hrvatskoj Plenković kaže da je pred hrvatskim državljanima u srijedu jasan izbor. Hrvatska će, kaže, ili nastaviti ići naprijed, povećavati kvalitetu života građana i jačati svoj utjecaj u Europi i svijetu, ili slijedi povratak na staro u neizvjesnost, nestabilnost i međunarodnu izolaciju. Poručio je kako očekuje i snažnu podršku Hrvata izvan Hrvatske, a osobito Hrvata koja žive u Bosni i Hercegovini.

Oglas

Nastavi čitati

Crna kronika

TUŽAN DAN: Na quadu poginula dva bratića, Goran i Alen

Objavljeno

Piše

JUČER je oko 20 sati u mjestu Tuhovcu kod Varaždina došlo do nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe. Kako javlja policija, muškarci starosti 33 i 39 godina vozili su se quadom šetnicom uz rijeku izvan naseljenog mjesta Tuhovec, u smjeru mjesta Retkovca.

Uslijed brzine neprilagođene osobinama i stanju zemljanog puta, došlo je do slijetanja quada u korito rijeke te su 33-godišnjak i 39-godišnjak smrtno stradali.

Poginuli bratići Alen i Goran

Poginuli su bratići Alen (33) i Goran (39) Mikulčić iz Tuhovca, piše Regionalni. Na mjesto događaja izašli su vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društva Varaždinske Toplice, Tuhovec, Leskovec i Grešćevina, koji su pomogli u njihovom izvlačenju.

Svi ti pripadnici većinom su poznavali muškarce koji su izgubili život, piše Regional. Alen (33) je imao vlastitu automehaničarsku radionu. Iza sebe je ostavio svoju zaručnicu s kojom je živio u kući svojih roditelja.

Oglas

Goran je prije godinu dana ostao bez oca, a živio je sa svojom majkom u Tuhovcu. Radio je kao kuhar u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, a bio je veliki navijač zagrebačkog Dinama.

“Sve nas je ovo šokiralo”, rekla je poznanica obojice preminulih.

Tijela prevezena na obdukciju

Smrt nesretnih muškaraca na mjestu događaja konstatirala je liječnica Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.Po nalogu županijskog državnog odvjetnika, tijela su prevezena na Odjel patologije varaždinske Opće bolnice, gdje će se obaviti obdukcija. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti ovog nesretnog događaja.

Proglašen dan žalosti u Varaždinskim Toplicama

 Grad Varaždinske Toplice proglasio je ponedjeljak, 15. travnja, danom žalosti.

Oglas

“Dan žalosti obilježava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na zgradi Grada Varaždinskih Toplica i na drugim javnim zgradama na području Grada Varaždinskih Toplica. Pozivaju se sve fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost te organizatori javnih programa i sadržaja da svoje poslovanje obavljaju primjereno Danu žalosti”, priopćili su iz Grada Varaždinskih Toplica.

Ukop dvojice nesretnih muškaraca bit će 15. travnja u 14 sati na groblju Varaždinske Toplice, dok će se misa zadušnica služiti nakon ukopa, u topličkoj crkvi sv. Martina.

Iz Gradske uprave Varaždinskih Toplica poručili su da suosjećaju s obiteljima tragično stradalih mladih sugrađana.

Oglas

Nastavi čitati

Crna kronika

Potresan oproštaj škole od Katarine. Poginula je s bratom, poznati detalji nesreće

Objavljeno

Piše

KATARINA Đerek i njen brat Stjepan poginuli su sinoć u teškoj prometnoj nesreći na Jadranskoj magistrali na jugu Hrvatske. Od njih se opraštaju građani iz mjesta Gradac odakle su oni, ali i drugi. Na stranicama Općine Gradac objavljeno je da je donesena odluka o proglašenju Dana žalosti od 10. travnja do 13. travnja zbog tragične smrti brata i sestre.

Policija objavila detalje nesreće

Dubrovačko-neretvanska policija izvijestila je da je nepropisno pretjecanje uzrok sudara u utorak navečer na Jadranskoj magistrali kod Slanog u kojem su dvije osobe poginule, neslužbeno je riječ o bratu i sestri, a vozačica koja je izazvala nesreću lakše je ozlijeđena.

“Do prometne nesreće je došlo kada je vozačica osobnog vozila slovačkih registarskih oznaka započela nepropisno pretjecati vozilo ispred sebe, zbog čega je došlo do frontalnog sudara s osobnim vozilom makarskih registarskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 21-godišnji hrvatski državljanin”, navode iz policije.

Uslijed sudara na mjestu nesreće smrtno su stradali 21-godišnji vozač i 19-godišnja putnica iz njegovog vozila, a neslužbeno se doznaje kako je riječ o bratu i sestri. Vozačica koja je izazvala prometnu nesreću, 29-godišnja državljanka Albanije, lakše je ozlijeđena.

Oglas

Potresni oproštaj škole u koju je išla djevojka

Od Katarine se potresnom porukom oprostila i njena Mecinska škola Dubrovnik. Prenosimo je u cijelosti.

“Sinoć, 9.travnja 2024., izgubljena su dva mlada života, dva svjetla ugašena…

Hodnicima naše škole danas vlada tišina, bol, nevjerica i bespomoćnost. U mislima smo s obitelji učenice Katarine Đerek.

Katarina, u vjeri da nas čuješ, želimo ti reći kako ćeš zauvijek živjeti u našim srcima, pamtit ćemo naše snove i s vremenom, suze će prerasti u osmijeh na spomen tvog imena…

Oglas

Počivala u miru Božjem!

NEMOJ PLAKATI NA GROBU MOM

Nemoj plakati na grobu mom:

Nema me; ne spavam na mjestu tom.

Oglas

Ja sam tisuću vjetrova s brijega,

I dijamant što svijetli sred snijega.

Ja sam u suncu zreloga ploda

I laka jesenja, kišna voda.

Oglas

I kad te tiho jutro razbudi,

Ja sam tek onaj uzlet ludi

Najtiših ptica, u kružnom letu.

Laki prah zvjezdani u noćnom svijetu.

Oglas

Nad grobom ne plači, jer nije kraj.

Nemoj; tamo ne počivam ja.

Mary Elizabeth Frye”

Oglas

Nastavi čitati

Crna kronika

U teškoj prometnoj nesreći poginuli brat i sestra

Objavljeno

Piše

Teška prometna nesreća koja se sinoć dogodila na Jadranskoj magistrali na predjelu Ratac između Dubrovnika i Slanog, poginule su dvije osobe, kako smo ranije izvijestili.

Neslužbene informacije da su u nesreći u kojoj su sudjelovala tri automobila stradali brat i sestra u jednom od vozila, dodatno su potvrđene jutros. Naime, poginuli su mladi ljudi iz Gradca kod Makarske, iz obitelji čiji je identitet poznat redakciji.

Kako doznajemo, 22-godišnji brat je iz Dubrovnika prema Gradcu vozio svoju sestru, maturanticu Medicinske škole koja je u gradu pod Srđem živjela u učeničkom domu.

Obitelj ima još jedno dijete, najstarijeg sina.

Oglas

Mještani su šokirani, a tužnu vijest objavila je i Općina Gradac na svojoj stranici na Facebooku, gdje se od poginulih mladih ljudi opraštaju brojni sumještani, prijatelji i poznanici obitelji.

Nastavi čitati

Crna kronika

Dvoje poginulih u teškoj prometnoj nesreći, zatvorena je magistrala

Objavljeno

Piše

VEČERAS oko 20:40 na državnoj cesti D-8 u mjestu Ratac došlo je do teške prometne nesreće u kojoj su sudjelovala tri osobna vozila i koja je za posljedicu imala smrtno stradavanje dvije osobe i dvije ozlijeđene osobe koje su prevezene u dubrovačku bolnicu, izvijestila je PU dubrovačko-neretvanska.

Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje da su u nesreći poginuli žena i muškarac u automobilu makarskih registarskih oznaka. Na mjestu prometne nesreće slijedi očevid kojim će, uz asistenciju policijskih službenika, rukovoditi zamjenica općinskog državnog odvjetnika iz Dubrovnika, dodaje se u priopćenju.

Zatvorena magistrala

Promet na ovom dijelu Jadranske magistrale je u potpunosti zatvoren i preusmjeren na alternativni pravac preko mjesta Majkovi. Više informacija bit će poznato kada očevid ove prometne nesreće bude gotov u cijelosti, zaključuje se u policijskoj objavi.

Nastavi čitati

Svijet

Austrija i EU: Ovo su poslovi iz snova o kojima ljudi danas sanjaju

Objavljeno

Piše

Karijerna platforma Jobseeker analizirala je koja se zanimanja u kojim zemljama najčešće traže. Austrijski posao iz snova iznenađuje.

Zrakoplovna industrija teško je bila pogođena pandemijom korone. Manjak putnika i osoblja sve više dovodi do štrajkova pilota, stjuardesa i zemaljskog osoblja. Stoga se ne čini baš da su ljudi ovdje zadovoljni svojim poslom. Ali sada analiza platforme Jobseeker pokazuje: Pilot je apsolutni posao iz snova u cijelom svijetu.

Kako bi to saznali, operateri međunarodne karijerne platforme pregledali su najčešće upite vezane uz posao u online tražilicama u siječnju 2024. Oko 50.000 mjesečnih pretraga jasno je pokazalo da mnogi ljudi sanjaju o karijeri u zraku.Posao pilota stoga je vrlo tražen, posebice u Aziji i brojnim afričkim zemljama. Profesija pilota također je glavni prioritet u devet europskih zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Portugal, Španjolsku i Poljsku.Nije ni čudo, uostalom, piloti obično imaju neredovito radno vrijeme, ali im to omogućuje putovanja, a i financijski je prilično atraktivno, napominje Jobseeker. Vjerojatno je to razlog zašto je zanimanje stjuardese na drugom mjestu u svijetu.

U mnogim europskim zemljama, međutim, jedna sasvim drugačija profesija je bolja: profesija modela. Ovaj posao bio je najtraženiji u 25 zemalja – među kojima su Francuska, Italija, Njemačka, Švedska i Austrija.

Oglas

Iznenađujuće, svjetski poslovi iz snova uključuju i profesije koje prije nekoliko godina nisu niti postojale, a i danas izazivaju kontroverze: Javlja se želja da budete influencer ili bloger, posebno u Africi. Nacije u kojima je idealan posao YouTubera također su se pojavile raštrkane diljem svijeta, uključujući Butan, Estoniju i otočje Fidži.

Nastavi čitati

Ekologija

Ožujak deseti uzastopni mjesec sa rekordnom temperaturom

Objavljeno

Piše

Europski klimatski monitor priopćio je danas da je mjesec ožujak bio najtopliji u povijesti te je i deseti uzastopni mjesec povijesnih vrućina, pri čemu je temperatura na površini mora također dostigla “šokantan” novi maksimum, prenosi BHRT.

To je posljednja crvena zastava u godini koju su već obilježili klimatski ekstremi i sve veće emisije stakleničkih plinova, što je podstaklo nove pozive za bržim djelovanjem za ograničavanje globalnog zagrijavanja.

Svaki mjesec od lipnja 2023. nadmašio je svoju oznaku “najtoplijeg ikad” – a ožujak 2024. nije bio izuzetak.

Europska služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) priopćila je da je ožujak globalno bio 1,68 stupnja Celzijusa topliji od prosječnog ožujka između 1850. i 1900. godine, referentnog perioda za predindustrijsku eru.

Oglas

Rekord za ožujak je oboren samo za 0,1C, ali je širi trend ono što je alarmantnije, rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora C3S.

Ogromni dijelovi planete u ožujku su izdržali iznadprosječne temperature, od dijelova Afrike do Grenlanda, Južne Amerike i Antarktika.

Ne samo da je to bio deseti uzastopni mjesec koji je oborio svoj toplinski rekord, već je i najtopliji 12-mjesečni period u knjigama – 1,58C iznad predindustrijskog prosjeka.

Oglas

Nastavi čitati

Servisne informacije

Stiglo puno novih kamera na cestama, evo lokacija. Ne snimaju samo brzinu

Objavljeno

Piše

PROTEKLIH dana postavljeno je puno novih kamera na hrvatskim cestama.

Riječ je o ugradnji 37 sofisticiranih kamera koje će prema planu biti postavljene u 111 novih kućišta diljem zemlje. Treba naglasiti da neće sva kućišta uvijek biti aktivna jer se kamere sele, ovisno o potrebi.

Iz MUP-a napominju kako se kamere postavljaju na lokacijama koje su se pokazale kritičnim. I to nije sve – do kraja godine stiže još 40-ak kućišta, ali i dvadesetak novih kamera, piše Autonet.

Za sada su uočene kamere Gatso T-Series, koje se na našim prometnicama koriste još od 2019. godine. Riječ je o kamerama koje imaju sposobnost praćenja nekoliko prometnih traka, a pored nadzora brzine, pokrivaju i nadzor putničke kabine.

Oglas

Tako mogu zabilježiti koristi li vozač na nepropisan način mobilni uređaj ili možda on (i/ili suvozač) ne koristi sigurnosni pojas.Osim u Zagrebu i široj okolici, novih kamera ima i po drugim dijelovima Hrvatske, no zasad nema podataka gdje su sve.

Pregled svih kamera (starih i novih) za koje su dosad poznate lokacije pogledajte na ovom linku.

U nastavku pogledajte popis dijela lokacija novih kamera.

Dio novih lokacija kamera za nadzor brzine:

Zagreb i neposredna okolica

 • Zagreb, Slavonska avenija (smjer istok) nasuprot BP Zovko, kod Ulice Rimski put

 • Zagreb, Zagrebačka obilaznica (smjer istok) A3, nakon mosta Sava kod odvajanja za A4

 • Zagreb, Ulica Dubrava kod kbr. 108 (smjer istok)

 • Zagreb, Stupnik, Gornjostupnička ulica kod kbr. 40

 • Zagreb, Jadranska avenija (smjer istok) iz smjera Arene prema rotoru

 • Zagreb, Zagrebačka avenija, između raskrižja Ulice Dragutina Golika i Ulice Hrvatskog Sokola

 • Zagreb, Ljubljanska avenija, (smjer zapad) prije Ford/Hyundai/MG salona, kod pješačkog prijelaza

Zapadni dio Zagrebačke županije

 • Jablanovec (Zaprešić), Stubička ulica kod kbr. 224

 • Šibice (Zaprešić), Zagrebačka ulica kod raskrižja s Vodovodnom ulicom

 • Brdovec (Zaprešić), Ulica Ilije Gregorića kod kbr. 119

 • Prigorje Brdovečko (Zaprešić), Zagrebačka ulica kod kbr. 69

 • Kupljenovo (Zaprešić), Ulica Matije Gupca kod kbr. 84

 • Donja Bistra (Zaprešić), Krapinska ulica kod kbr. 9

Istočni dio Zagrebačke županije

 • Velika Gorica, zapadni kolnik Zagrebačke lice prije raskrižja s Poštanskom cestom

 • Buševec (Velika Gorica), Zagrebačka ulica kod kbr. 39

 • Ivanić Grad, Savska ulica kod kbr. 103

 • Vrbovec, Ulica Eugena Depinesa kod kbr. 14F

 • Hrastje (Općina Sveti Ivan Zelina), Ulica Hrastje kod kbr. 60

 • Lukarišće (Dugo Selo), Bjelovarska ulica kbr. 44

Nastavi čitati

Svijet

Kako su osumnjičeni za Dankino ubojstvo „pali“ na poligrafu: Stručnjak objašnjava što je „odložena reakcija“

Objavljeno

Piše

Zbog rasvetljavanja nestanka Danke Ilić (2) iz Bora urađeno je 15 poligrafskih ispitivanja, među kojima i osumnjičenih za smrt djevojčice, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije, Bratislav Gašić. Njegova izjava da je jedan imao reakciju, a drugi odloženu reakciju zbunila je laike, a stručnjak za poligrafsko ispitivanje za N1 objašnjava da to znači da su obojica “pala”, samo na različitim pitanjima.

Poligrafsko ispitivanje se u političkom životu često spominje kao mjesto konačnog razrješenja. U kriminalističkoj praksi on je jedna od indicija, a u slučaju nestanka Danke Ilić (2) pokazao se kao odličan, objašnjava za N1 Mirsad Mehmedović, vlasnik detektivske agencije „Seguridad“, u kojoj rade licencirani poligrafisti s dugogodišnjim iskustvom.

Ministar Gašić je na konferenciji za medije rekao da je vozač „Fiata pande“, kojim je udarena Danka, imao „odloženu reakciju“ na poligrafsko ispitivanje, dok je suvozač imao reakciju.

Mehmedović objašnjava da su obojica „pala“ na poligrafu, a da zakašnela reakcija znači da vozač nije reagirao na relevantno pitanje, već na neko naknadno ili prethodno – pitanje koje je bez važnosti za samu istragu.

Oglas

Poligrafist koji je vršio ispitivanje je na ovo bio pripremljen, zahvaljujući eksperimentalnom testu koji se vrši prije poligrafskog ispitivanja.

Eksperimentalni test, dodaje sugovornik, ne sadrži pitanja relevantna za istragu, ali poligrafisti govori kada će se adekvatna reakcija desiti. Kod većine ljudi ona će biti onda kada treba, ali ima i onih kod kojih do nje može doći ranije ili kasnije.

Pitanja na kojima su osumnjičeni „pali“

Mehmedović objašnjava kako je to, najvjerojatnije, izgledalo u slučaju poligrafskog ispitivanja osumnjičenog za smrt djevojčice iz Bora.

Oglas

Uz ogradu da ne može znati kako su točno i kojim redoslijedom bila formulirana pitanja, on pretpostavlja da je, na primer, treće pitanje glasilo „da li znate što se dogodilo sa malom Dankom“.

Napominje da bi većina ispitanih građana Srbije u nekoj mjeri imala reakciju na ovo pitanje, jer je slučaj nestanka djevojčice bio sveprisutan u javnosti, svi su o tome razgovarali, razmišljali i iznosili pretpostavke što bi s njom moglo da se desi.

Iz tog razloga, reakcija na ovo pitanje nije i pretpostavka da ispitivana osoba ima veze s nestankom.

Sugovornik N1 dodaje da je četvrto pitanje možda bilo nevezano za slučaj, dok je peto glasilo: „da li ste sudjelovali u nestanku Danke Ilić“.

Oglas

Osumnjičeni vozač je odgovorio „ne“ bez reakcije, koja je stigla kasnije, na šesto ili sedmo pitanje koje inače ne otkriva da li je u pitanju izvršitelj zločina, a koje bi u konkretnom slučaju moglo da glasi: „da li ste zaposleni u Vodovodu“.

Iako se ova pitanja čine nasumično nabacanim, ona nisu tu slučajno i imaju svoj logični niz, kaže sugovornik.

Rezultat poligrafa zna samo troje ljudi

Ističe da osoba koja je ispitivana na poligrafu ne zna da li je prošla ili ne.

Oglas

„Ovdje se poligraf pokazao kao odličan. Ljudi su pušteni, vršene su dubinske provjere, opservacije“, objašnjava Mehmedović.

Umirovljeni policajci s kojima smo razgovarali kažu da je bilo slučajeva da poligraf pokaže da je netko ubojica, ali da dokaza za to nema, zbog čega počinitelj ostaje na slobodi. Navode i primjere da policija namjerno „pusti bubu“ da je osumnjičeni prošao poligraf, pusti ga na slobodu kako bi tokom praćenja pustila da je sam počinitelj dovede do dokaza.

Kako je rekao ministar Gašić, istog dana kada su dvojica radnika lokalnog Vodovoda „pala“ na poligrafu, oduzeti su im privatni automobili, kao i službeni.

„Naši forenzičari su uzeli sve sa čega su mogli izvršiti ispitivanje. Oni su nas u ovom trenu odveli do deponije, ali imamo saznanja da se jedan od njih vratio tu 28. ožujka i prebacio tijelo na drugu lokaciju. Ne možemo da im verujemo, jer prebacuju jedan na drugog krivicu“, rekao je Gašić.

Oglas

Mehmedović kaže da pravi rezultat poligrafskog ispitivanja i ono što će se naći u izvještaju, ne samo da ne zna osumnjičeni, već zna tek nekoliko osoba u policiji. To su, precizira, poligrafist, načelnik kriminalističke policije i načelnik tajništva.

Napominje da se praksa držanja u tajnosti rezultata poligrafskog testiranja pokazala izuzetno važnom u slučaju Bora, gde je uhićen jedan pripadnik policije koji je podatke iz istrage odavao medijima.

„U Boru je bio netko tko je mnogo pričao. Da je znao poligraf, mogao je reći i upropastiti cijelu istragu“, napominje.

Danka Ilić nestala je 26. ožujka ispred obiteljske kuće u naselju Banjsko Polje kod Bora. Istog dana pokrenuta je masovna potraga u kojoj su u prvom momentu sudjelovalii građani.

Oglas

Ministar policije Bratislav Gašić priopćio je danas na konferenciji za medije da su za smrt osumnjičena dvojica zaposlenih u borskom vodovodu, koji se sumnjiče da su službenim automobilom udarili djevojčicu u blizini kuće, potom je stavili u gepek i bacili na divlju deponiju.

Obojica osumnjičenih su priznala, ali tijelo i dalje nije pronađeno. Kako je rekao Gašić, postoje informacije da se jedan od njih 28. ožujka vratio na deponiju i pomjerio telo. Dodao je da inspektori provjeravaju ove navode, jer se osumnjičeni trenutno međusobno optužuju.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Muzikaprije 2 sata

Zabranjeno pušenje najavilo novi koncert u Sarajevu: Jedna svirka za tri jubileja

Grupa Zabranjeno pušenje će 24. svibnja 2024. godine u Sarajevu održati veliki koncert. Nastup će biti organiziran u Dvorani Mirza...

Društvoprije 2 sata

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja implementaciju projekta iz oblasti međunarodne suradnje

Internacionalni univerzitet Travnik nastavlja s uspješnom implementacijom projekata iz oblasti međunarodne suradnje. Profesori Fakulteta politehničkih nauka i Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog...

Promoprije 2 sata

Poznati trgovački lanac “Sinsay” otvara poslovnicu u Travniku, prilika za posao!

Poznati trgovački lanac “Sinsay” uskoro otvara trgovačku radnju u Travniku. Lokacija još nije poznata ali na svojoj Instagram stranici objavili su oglas...

Društvoprije 2 sata

OO HDZ BiH Vitez zajedno s Udrugama Domovinskog rata HVO-a Vitez obilježio  16. travnja 1993. – početak sukoba na općinu Vitez

Općinski odbor HDZ BiH Vitez i Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Vitez u ponedjeljak, 16. travnja 2024. godine položili...

Društvoprije 3 sata

JKP „Vilenica -Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik nabavila za svoje potrebe auto dizalicu sa košarom

JKP “Vilenica-Čistoća“ d.o.o. Novi Travnik je nabavila teretno vozilo auto dizalicu sa košarom. Vozilo, osim standardnih tehničkih osobina, posjeduje radnu...

Crna kronikaprije 3 sata

TKO JE BIO FRA NIKICA ZLATUNIĆ: Rođen na Docu kod Travnika, 30.godina misonar u Australiji, umro u Bučićima

Poštovana braćo Bosne Srebrene, prijatelji i poznanici javljamo vam tužnu vijest da je sinoć 15. travnja 2024. u Bučićima u...

BiHprije 3 sata

BUGOJNO: ŠUMSKI POŽAR STAVLJEN POD KONTROLU

Požar koji je izbio u petak iznad naselja Vesela u Bugojnu stavljen je pod kontrolu, obavijestio je Federalni operativni centar....

Crna kronikaprije 3 sata

Poznat datum sahrane bučićkog župnika fra Nikice Zlatunića

U noći sa ponedjeljka na utorak iznenada je preminuo fra Nikica Zlatunić, župnik župe svetog Martina u Bučićima. Posljednji ispraćaj...

Oglas
Oglas
LM