- oglas -

ŠIROKI BRIJEG: Načelnici i gradonačelnici iz HNŽ, ŽZH i HBŽ s predstavnicima SOGFBiH, traži se pravednija raspodjela javnih prihoda

Pročitajte i ovo

Danas u Vitezu igraju NK Vitez i NK Romari

Danas su na rasporedu utakmice 8.kola Druge Lige FBIH Zapad. Derbi igraju NK Vitez i NK Romari, a nogometaši...

LIJEPE VIJESTI IZ SPLITA: Pronađen Dražan Bošnjak iz Travnika!

Jutros smo dobili lijepe vijesti iz susjedne Hrvatske, točnije iz Splita. Nakon više od desetak dana potrage pronađen je...

ŠEF KAVAČKOG KLANA Ubijen je Radoje Zvicer

Večeras nešto iza 20 sati u Panami je ubijen šef zloglasnog kavačkog klana Radoje Zvicer, potvrđeno je za Blic. Prema...
- Advertisement -

Danas je u Širokom Brijegu održan sastanak gradonačelnika i načelnika s područja Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) i Hercegbosanske županije (HBŽ) s predstavnicima Saveza općina i gradova Federacije BiH (SOG FBiH), javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

- Advertisement -

Na sastanku se, između ostalog, govorilo o izradi Akcijskog plana Saveza za 2020. godinu, Analizi pripadnosti javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH koju je izradio SOG FBiH.

Foto: B. G./HMS

Također, raspravljalo se o suradnji jedinica lokalne samouprave s područja tri spomenute županije sa SOG FBiH, kao i o drugim pitanjima koji su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.


Gradonačelnik Miro Kraljević istaknuo je kako je kako je Široki Brijeg sa zadovoljstvom prihvatio ugostiti svoje kolege te čelnike SOG FBiH.

Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega | Foto: B. G./HMS

“Uvijek se na takvim sastancima s kolegama, ako ništa drugo, razgovara o našim aktualnim temama pa se razmjenjuju mišljenja i iskustva. Što se tiče tematike sastanka, to je naša vječna tema, raspodjela javnih prihoda, kazao je Kraljević.

Kraljević je istaknuo kako se stvari pomalo popravljaju, u usporedbi s prošlim vremenima.

– Bio sam veći optimist u početku osnivanja ovog udruženja. Ono bi trebalo igrati važniju ulogu, lokalna zajednica je najvažniji segment društva, ovakve udruge u svijetu igraju važniju ulogu, kazao je Kraljević ističući da to kod nas nije tako.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome što bi trebalo uraditi da se lokalnim zajednicama vraćaju značajnija sredstva od javnih prihoda Kraljević ističe da bi sustav trebao biti pravedniji te da se razvijene općine ne bi trebale zapostavljati na uštrb onih razvijenijih.

“Na razvijene sredine, gdje svrstavaju i Široki Brijeg, vrši se pritisak da dajemo puno više. Tražimo pravednije raspodjelu, barem proporcionalno onome koliko uplaćujemo u središnjicu”, istaknuo je Kraljević.

Direktorica Saveza općina i gradova FBiH Vesna Travljanin istaknula SOG FBiH treba imati aktivniju ulogu po svim pitanjima koji se odnose na rad lokalnih zajednica jer je ta udruga okuplja gradske i općinske dužnosnike iz cijele Federacije BiH.

– Postoji određeni pomak kada je u pitanju suradnja naše udruge i federalnih razina vlasti. Prije nekoliko dana na sjednici Predsjedništva Saveza su bili ministrica financija Jelka Miličević i premijer Fadil Novalić gdje je usuglašeno kako je potrebna veća suradnja između federalnih institucija i ovog Saveza, kaže Travljanin.

Pojasnila je da je cilj ovog sastanka današnjeg pojačati zajednički rad na terenu kako bi se uvezali svi predstavnici jedinica lokalne samouprave dodavši da se samo zajedničkim djelovanjem suradnja može dignuti na višu razinu.

Foto: B. G./HMS

U Širokom Brijegu održao se još jedan u nizu redovnih sastanaka koje organizira SOG FBiH obilazeći tako jedinice lokalne samouprave koje su ujedno i članice Saveza.

Prethodno su čelnici SOG FBiH održali sastanke s načelnicima i gradonačelnicima iz Županije Sarajevo, Unsko-sanske i Tuzlanske županije./HMS/

Najnovije vijesti

Danas u Vitezu igraju NK Vitez i NK Romari

Danas su na rasporedu utakmice 8.kola Druge Lige FBIH Zapad. Derbi igraju NK Vitez i NK Romari, a nogometaši...

LIJEPE VIJESTI IZ SPLITA: Pronađen Dražan Bošnjak iz Travnika!

Jutros smo dobili lijepe vijesti iz susjedne Hrvatske, točnije iz Splita. Nakon više od desetak dana potrage pronađen je Dražan Bošnjak, rodeni Travničanin, nastanjen...

ŠEF KAVAČKOG KLANA Ubijen je Radoje Zvicer

Večeras nešto iza 20 sati u Panami je ubijen šef zloglasnog kavačkog klana Radoje Zvicer, potvrđeno je za Blic. Prema prvim informacijama, Zvicera su ubili...

Kijev se zaklinje Rusima nakon aneksije: ‘Bacili ste živi resurs na frontu, bit ćete istrijebljeni!‘

Ruska aneksija četiriju ukrajinskih regija nikako neće utjecati na odlučnost Kijeva da ih oslobodi vojnom silom, izjavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. "Za naše je...

VJEROVALI ILI NE: HDZ BiH u Busovači tvrdi da je Vaš glasački list važeći ako glasujete za Marinka Čavaru!?

Različite metode manipulacije biračkom voljom koriste se u ovoj kampanji. No stranački naputak OO HDZ BiH u Busovači je vjerojatno jedan od najbizarnijih. Naime u...

Povezane vijesti