Connect with us

Središnja Bosna

Sinoć se na uočnicu sv. Ivi u Podmilačju okupio ‘najveći broj vjernika nakon Domovinskog rata’

Published

on

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit Tomo Vukšić predslavio je misu uočnicu na vanjskom oltaru u Podmilačju, kojom je u nedjelju 23. lipnja započela proslava svetkovine Rođenja Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika tog svetišta i župe.

Proslava svetkovine započela je procesijskim iznošenjem svečeva kipa. Potom je slavljena misa, uz koncelebraciju 30-ak svećenika među kojima je bio i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić te upravitelj svetišta i župnik fra Filip Karadža.

Župnik je na početku pozdravio sve pristigle hodočasnike i domaće vjernike te istaknuo da je do svih onih koji hodočaste sv. Ivi dopro svečev glas i doveo ih u to svetište.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je uvodno kazao da je „sv. Ivo, kao onaj koji je bio poslan od Boga da svjedoči, bio svetac nade i vjere u bolju budućnost, svjedok novoga početka, navjestitelj života s Isusom i na Isusov način. Bio je preteča koji je ljudima pokazao Spasitelja svijeta“, poručio je.

Advertisement

Naglasio je da je poruka Ivanova primjera također vrlo suvremena zato što Gospodin i u ovo vrijeme treba preteče i svjedoke da bi se sagradio i učvrstio novi, ljudskiji i bratskiji svijet. „U tom smislu svatko je pozvan pitati se pred Gospodinom: ‘U kojoj mjeri je moj život u skladu s Bogom? Na koji način i po kojim djelima sam ja svjedok istina vjere i pravila morala koje riječima ispovijedam? Koja je u tom smislu zadaća i koje je poslanje što ga je Isus meni povjerio?’“, kazao je nadbiskup i dodao da su svi ljudi pozvani po zagovoru Ivana Krstitelja i nasljedujući njegov primjer poniznoga sluge i hrabroga svjedoka, pripraviti putove po kojima dolazi Gospodin, biti njegovi svjedoci u svijetu te, sami obraćeni od loših nakana i zloga puta, životom pristati uz Gospodina.

„Tako ćemo i mi, poput Ivana Krstitelja, biti navjestitelji novoga početka, graditelji boljega svijeta i svjedoci utemeljene nade u bolju budućnost“, poručio je mons. Vukšić.

Na kraju misnog slavlja fra Filip je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji proslave svetkovine sv. Ive u Podmilačju.

Liturgijsko pjevanje animirao je zbor pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Advertisement

Inače, svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u Bosni i Hercegovini i na Balkanu. Svake godine pohode ga brojni hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja. Tako je i ove godine došlo više desetaka tisuća ljudi. Prema riječima sudionika, na ovogodišnju se uočnicu okupio najveći broj vjernika nakon Domovinskog rata.

Advertisement

Društvo

HUM u Središnjoj Bosni nesebično pomaže onima kojima je naša pomoć potrebna

Published

on

By

Hrvatska Udruga mladih u Središnjoj Bosni iz Viteza je realizirala još jednu u nizu humanitarnih akcija i posjetili obitelji na području Viteza kojima je pomoć svih nas najpotrebnija.

“U ovoj akciji smo obišli stalne korisnike naše pomoći kojima je potrebna naša pomoć. Gledajući na svijet očima mladih, svijet postaje ljepšim, a mjesto ugodnijim življenja”, izjavio je predsjednik Udruge Mateo Marić.Kroz proteklih 6 godina ova Udruga je pomogla više od 200 obitelji s područja Kantona Središnja Bosna, što je pokazatelj stalnog rada ovih mladih osoba.

“Kroz rad u Udruzi i volontiranjem svaka mlada osoba raste i to je ono što ovaj poziv čini posebnim”, izjavila je članica Udruge Ana-Marija Omazić.

U narednom vremenskom razdoblju, Udruga planira realizaciju brojnih aktivnosti i projekata.

Advertisement

Svi oni koji žele pomoći u radu naše Udruge, to mogu učiniti uplatom na naše račune:

Račun u konvertibilnim markama: 3382502287481689

Račun u stranim valutama:

BA 393382504887482008

Advertisement

( SWIFT CODE: Uncrba 22 ) Unicredit Banka

Continue Reading

BiH

STARIJA ŽENA BILA U VIKENDICI NA VLAŠIĆU ZA VRIJEME UDARA GROMA (VIDEO)

Published

on

By

U naselju Babanovac na Vlašiću, kako smo danas objavili izgorjela je vikendica uslijed udara groma.

U trenutku požara u vikendici se nalazila starija žena, koja je, uspjela izaći bez povreda.

Podjestimo, vatrogasci su brzo reagovali i ugasili požaru. Materijalna šteta je značajna što je vidljivo u snimku.

Advertisement

Udar groma se dogodio usred snažnog nevremena koje je zahvatilo područje Vlašića.Informaciju o požaru je za Crnu Hroniku potvrdio Hasan Hodžić, portparol MUP-a SBK.

“Došlo je do požara na jednoj od vikendica u mjestu Babanovac. Na licu mjesta su pripadnici MUP-a SBK i vatrogasci. Požar je lokalizovan”, rekao nam je Hodžić.

Advertisement

Continue Reading

Događanja

Za vikend “moto susreti” u Novom Travniku

Published

on

By

Kod Vojne baze u Stojkovićima 19. i 20. srpnja, održat će se 22. Moto susret koji organizira MK “The Crows” iz Novog Travnika.

Ovim moto susretima MK “The Crows” proslavlja 25 godina postojanja kluba.

U dva dana ljubitelje motora i dobre rock glazbe očekuje mnoštvo sadržaja. Svi posjetitelji moći će uživati u vrhunskim bandovima iz BiH i regije.

Za sve bajkere je osiguran kamp i ručak, defile i razne moto igre.

Advertisement

Dobrodošli!

Continue Reading

Crna kronika

Udar groma zapalio vikendicu na Vlašiću

Published

on

By

Uslijed udara groma jedna vikendica u naselju Babanovac na Vlašiću se zapalila danas u poslijepodnevnim satima.

Kako pišu lokalni mediji, vatrogasne jedinice su na mjestu događaja i gase požar.

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama ili ozlijeđenim osobama, ali je jasno da je materijalna šteta velika.Do udara groma došlo je uslijed snažnog nevremena koje je zahvatilo ovu planinu.

Nakon završene intervencije vatrogasaca, bit će poznato više informacija o šteti i tome da li je neko bio u vikendici u vrijeme udara groma.

Advertisement

Continue Reading

Servisne informacije

Ovi dijelovi Travnika u četvrtak neće imati struje

Published

on

By

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice “Elektrodistribucija“ Travnik obavještava kupce da će u dana od 18.07.2024 godine zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima bez električne energije biti sljedeča područje opštine Travnik

Dana 18.07.2024 (četvrtak) 09:00h-12:00h

• PJD Travnik

Naselja Lovrići 1 , Pilića Dočić, Bilići 1, Bilići 2 , Ovčarevo, Vlahovića Brijeg ,

Advertisement

• Kraljevice, Turići, Vlahovića Škola, Vlahovići 2 , Pulac, Gornji Prići, Donji Prići.,. Za sve informacije kupci se mogu obratiti Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca:

Područje SB kantona na broj telefona 080 02 01 30

 

 

Advertisement

 

 

 

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Promocija Guče Gore u subotu 20.07.2024. na glavnom trgu u Travniku

Published

on

By

U cilju promocije turističke ponude Guče Gore kao najljepšeg sela Bosne i Hercegovine obavještavamo Vas da će u subotu 20.07.2024.godine biti održana manifestacija “Rapsodija ljetnih okusa iz Guče Gore” , odnosno promocija gastro ponude, tradicije i običaja Guče Gore. 

Manifestacija je planirana da se održi na glavnom trgu 20.07.2024. (subota) u Travniku (kod Konzuma) u večernjim satima (od 20:00h).

Jedan od ciljeva ove prezentacije je promocija Guče Gore kao dijela turističke ponude Travnika kao turističke destinacije.

Događaj organizuje PD Guča Gora uz podršku partnera, općina Travnik, Turistička zajednica Općine Travnik, Centar za edukaciju mladih i USAID Turizam.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Najavljena utrka “Sjećanje na palčicu Anu”

Published

on

By

Udruga za prijevremeno rođenu djecu „Mali Heroji“ sa zadovoljstvom vas poziva na prvu memorijalnu dječju utrku “Sjećanje na palčicu Anu” koja će biti održana u četvrtak, 25. srpnja u Novom Travniku.

Na gradskom trgu mališani će se moći natjecati u 6 kategorija: 1-3 godine, 4-6 godina, 7-10 godina, 11-15 godina, te možda najzanimljivija kategorija bit će utrka za bebe puzalice.

“Do sada smo proveli brojne edukacije za medicinsko osoblje, liječnike, roditelje i trudnice te donirali opremu bolnicama. Ove godine smo odlučili da održimo prvu memorijalnu utrku za našu palčicu Anu, koja je prošle godine preminula nakon sedam dana života.” – kazala je predsjednica Udruge Monika Blaž.

Nikolina Gavrić, potpredsjednica udruge, a ujedno i majka preminule Ane kazala je da ova utrka za nju ima posebnu simboliku.

Advertisement

“To je moja beba koja se prijevremeno rodila, u 35. tjednu, te nakon sedam dana borbe nije uspjela preživjeti. Velika mi je čast da će utrka biti baš u Novom Travniku jer je beba bila Novotravničanka” – izjavila je Gavrić.

Novi Travnik kao grad mladosti, kao prijatelj djece, kroz ovaj projekt iskazuje jednu potpunu podršku prije svega roditeljima koji su preživjeli određenu vrstu traume, ali i održavanje vrste sjećanja na sve heroje koji nisu uspjeli izboriti bitku da žive život sa svojim roditeljima. Zajedničkim druženjem i zajedničkim aktivnostima sve djece u Novom Travniku održimo sjećanje na naše heroje – palčiće i dajmo im podršku. Općina Novi Travnik i u narednom razdoblju bit će na raspolaganju udruzi za sve njihove ideje i realizacije.” – kazao je načelnik Stjepan Dujo.

Prijave na utrku mogu se izvršiti na brojeve telefona 063/768-466 i 063/108-857.

Utrka se održava pod pokroviteljstvom općine Novi Travnik.

Advertisement

Continue Reading

Politika

Novi Travnik drastično smanjuje troškove vodovodnih priključaka: Sa 76.000 na 1.000 KM

Published

on

By

Danas je na 28. redovitoj sjednici Općinskog vijeća Novi Travnik usvojeno svih 13 točaka koje su bile na dnevnom redu. Između ostalog, usvojena je i Izuzetno značajna odluka i to o izmjeni cjenika usluga JP „Vilenica Vodovod“.

Što u konačnici usvajanje ove odluke donosi? Ključne promjene obuhvaćaju smanjenje naknada za priključke, posebno za domaćinstva koje će sada plaćati priključak jeftinije za 200,00 KM. Najviše će koristi imati gospodarstvenici, s obzirom na to kako će jednokratna naknada za gospodarske subjekte biti smanjena na 1.000,00 KM, a prethodno su dosezala i do 76.000 KM, što bi moglo potaknuti razvoj novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Načelnik Stjepan Dujo nakon usvajanje ove točke izjavio je kako se aktivno radilo na ovom koraku: “Već duže vrijeme smo predlagali ovu mjeru i nakon provedenih odluka na tijelima Vilenica – Vodovoda i konačno odluke Općinskog vijeća, postignut je cilj umanjenja troškova priključka, za nove investicije gospodarskih subjekata, koji će najviše osjetiti usvajanje ove odluke, ali i cjelokupno građanstvo će imati manje cijene priključaka na vodovodnu mrežu.”

Dodatno, Općina Novi Travnik će JP „Vilenica Vodovod“ uplatama mjesečne naknade tijekom sljedećih 24 mjeseca davati potporu, kako bi se ublažili financijski utjecaji ove promjene. Kako su ranije kazali iz Vilenica – Vodovoda, ovime Novi Travnik nakon izmjena ima jednu od najnižih naknada za priključke ne samo u KSB, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Advertisement

 

 

Continue Reading

Društvo

Uspješno transplatiran Dario -Čera Čerkez

Published

on

By

Sinoć je u KB Merkur Zagreb transplantiran naš sugrađanin i poznati sportski radnik Dario Čerkez – Čera.

Prema informacijama kojima raspolaže njegova obitelj i Udruga dijaliziranih i transplatiranih SBK/KSB, sve je proteklo u najboljem redu. Bubreg je odmah promokrio i Dario će već danas napustiti odjel za intenzivnu njegu te će biti pebačen na odjel urologije što potvrđuje činjenicu da posttransplantacijski period protječe bez komplikacija što je iznimno važno.Želimo da se do NEBA ZAHVALIMO obitelji preminulog donora koja je svojim nesebičnim DA spasila Čeru ali i druge živote. Hvala vrhunskim liječnicima iz KB Merkur, gdje sam i sam transplantiran prije 17 godina, i hvala dragom Bogu – poručili su iz Udruge dijaliziranih i transplatiranih SBK/KSB.

Čeri želimo bezbolan i brz oporavak, jer Kolibrići koje trenira ne mogu čekati predugo.

Continue Reading

Najnovije vijesti

Društvo2 sata ago

HUM u Središnjoj Bosni nesebično pomaže onima kojima je naša pomoć potrebna

Hrvatska Udruga mladih u Središnjoj Bosni iz Viteza je realizirala još jednu u nizu humanitarnih akcija i posjetili obitelji na...

BiH2 sata ago

STARIJA ŽENA BILA U VIKENDICI NA VLAŠIĆU ZA VRIJEME UDARA GROMA (VIDEO)

U naselju Babanovac na Vlašiću, kako smo danas objavili izgorjela je vikendica uslijed udara groma. U trenutku požara u vikendici...

Sport2 sata ago

Borac nakon penala izbacio prvaka Albanije i zakazao duele s PAOK-om

Nogometaši Borca iz Banje Luke plasirali su se u drugo pretkolo Lige prvaka nakon što su u dvomeču prvog pretkola...

Događanja2 sata ago

Za vikend “moto susreti” u Novom Travniku

Kod Vojne baze u Stojkovićima 19. i 20. srpnja, održat će se 22. Moto susret koji organizira MK “The Crows”...

Crna kronika2 sata ago

Udar groma zapalio vikendicu na Vlašiću

Uslijed udara groma jedna vikendica u naselju Babanovac na Vlašiću se zapalila danas u poslijepodnevnim satima. Kako pišu lokalni mediji,...

Servisne informacije10 sati ago

Ovi dijelovi Travnika u četvrtak neće imati struje

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice “Elektrodistribucija“ Travnik obavještava kupce da će u dana od 18.07.2024 godine...

Društvo11 sati ago

Promocija Guče Gore u subotu 20.07.2024. na glavnom trgu u Travniku

U cilju promocije turističke ponude Guče Gore kao najljepšeg sela Bosne i Hercegovine obavještavamo Vas da će u subotu 20.07.2024.godine...

BiH11 sati ago

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

ŽEPČE – Na dionici Poprikuše – Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela...

Advertisement
Advertisement
LM