- oglas -

Senat SUM-a dodijelio počasni doktorat Draganu Primorcu

Pročitajte i ovo

Izvedena prva premijerna izvedba predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“

U petak, 3. februara u 19.30 sati u Zeničkom pozorištu je premijerno izvedena predstava „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako...

Hozan u Jajcu održao sastanak za spas 160 radnih mjesta

Nakon što su iz preduzeća „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad najavili gašenje sve tri peći u poslovnoj jedinici broj...

Mamić najavio: ‘Povlačim se iz borbe za Dinamo’

Jučer je objavljeno kako je Izvršni odbor Dinama isključio četiri 'mamićevca' iz članstva kluba - smijenjeni su predsjednik Nadzornog...
- Advertisement -

U Sveučilišnoj galeriji u Rodoču u počasnoga doktora Sveučilišta u Mostaru promoviran je prof. dr. sc. Dragan Primorac. Odluka o dodjeli počasnoga doktorata prof. dr. sc. Draganu Primorcu donesena je za izniman međunarodni ugled, osobito kao znanstveniku u području biomedicinskih znanosti, te za suradnju s akademskom i znanstvenom zajednicom Sveučilišta u Mostaru čijemu ugledu, razvoju, što većoj vidljivosti i prepoznatljivosti neprestano pridonosi.
U počasnoga doktora Sveučilišta u Mostaru promovirao ga je rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić, naglasivši kako Sveučilište u svoju obitelj danas na poseban način prima prof. dr. Dragana Primorca, svjetski poznato i priznato ime u medicini, ali i u društvenim procesima, te mu dodjeljuje diplomu i lentu koje će ga trajno podsjećati na današnji dan.

- Advertisement -

„Pomozite nam da budemo sposobniji za promjene. Ukažite nam na trendove i procese te budite naš ambasador u tim procesima prenoseći informacije o nama. Nastojte nas povezati i uvezati sa svjetskim autoritetima i najboljim sveučilištima. Kada kažem svjetskim, onda polazim od toga da za Vas nema granica te da je svijet okvir u kojemu Vi promišljate perspektivu. Upravo Vi svjedočite da na ovim prostorima ima talenata, osoba koje su spremne naporno raditi kako bi ostvarile svoje snove, ali i afirmirale naše institucije. Neka to bude naša zajednička misija koja će učiniti ovo sveučilište dijelom europskih i svjetskih procesa, a time pomoći svomu narodu i svojoj domovini“, poručio je rektor Tomić.

Povjerenstvo za ocjenu prijedloga o dodjeli počasnoga doktorata činili su prof. dr. sc. Milenko Bevanda, predsjednik Povjerenstva, te prof. dr. sc. Ivan Ćavar, prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prof. dr. sc. Zoran Đogaš i prof. dr. sc. Zoran Tomić.
Promotor prof. dr. sc. Milenko Bevanda kazao je kako je prof. dr. sc. Dragan Primorac sportaš, liječnik, humanist, znanstvenik, političar, vizionar.

Riječ je o kozmopolitu, kaže prof. dr. sc. Milenko Bevanda, koji po definiciji predstavlja humanu i prosvijećenu osobu koja uspostavlja odnose bez obzira na nacionalne, državne i vjerske granice, zagovara zajedništvo i slogu naroda cijeloga svijeta s ciljem nadvladavanja nacionalnih, međunacionalnih i drugih podjela.

Počasni doktor prof. dr. sc. Dragan Primorac izrazio je sreću i ponos što zajedno s nazočnima više od 20 godina dijeli sudbinu jedinoga sveučilišta na hrvatskome jeziku izvan Republike Hrvatske. „Svaki uspjeh Sveučilišta predstavljao mi je radost, svaka vaša inovativnost inspiraciju, a globalno pozicioniranje Sveučilišta davalo je smisao svim našim zajedničkim nastojanjima“, dodao je.
Prisjetio se dana kada je Sveučilište u Mostaru imalo nešto više od 3 000 studenata, naglasivši kako je do danas, kada njih 10 000 pohađa nastavu, Sveučilište postalo jedna od ključnih visokoobrazovnih institucija u ovome dijelu Europe.
„Ustrajnost, nepokolebljivost, rad temeljen na tradiciji akademske zajednice, uz toliko potrebnu odlučnost, jamstvo su da će svi vaši planovi biti ostvareni.

Vaša snažna nastojanja i dinamika kojom Sveučilište u Mostaru hrabro vodite u 22. stoljeće već danas inspiracija su mnogima. Ne zaboravite, budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova. Vaši su snovi čisti, plemeniti, teže za boljim svijetom i ne dvojim da će se na ponos svih nas i ostvariti“, zaključio je počasni doktor prof. dr. sc. Dragan Primorac.
Prof. dr. sc. Dragan Primorac rođen je 7. lipnja 1965. u Banjoj Luci. Pedijatar, forenzičar i supspecijalist medicinske genetike.

Redoviti je profesor na Penn State University, University of New Haven. Prvi je nositelj titule Global Penn State Ambassador u povijesti toga Sveučilišta osnovanoga 1855. godine. Također je redoviti profesor na kineskome Xi’an Jiaotong University, College of Medicine and Forensics te medicinskim fakultetima sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci. Donedavni je predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti i predsjednik je International Society of Applied Biological Science, jedne od najuglednijih međunarodnih znanstvenih organizacija iz područja kliničke i forenzičke genetike u čijemu radu sudjeluje i petero dobitnika Nobelove nagrade. Uz to predsjednik je Upravnoga vijeća Specijalne bolnice „Sveta Katarina“, Hrvatskoga društva za humanu genetiku, Hrvatskoga društva za personaliziranu medicinu i Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine.
Ukupno je objavio oko 200 znanstvenih radova, kongresnih priopćenja i poglavlja u knjigama, a do sada je citiran 7300 puta. Suosnivač je medicinskoga fakulteta Medical School Regiomed u Bavarskoj koji u suradnji sa Sveučilištem u Splitu izvodi integrirani Studij medicine na engleskome jeziku. Dobitnik je više od 20 međunarodnih nagrada i odličja. Od 2003. do 2009. godine obnašao je dužnost ministra znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, a prema istraživanjima američkoga International Republican Institute građani Republike Hrvatske proglasili su ga najuspješnijim ministrom u Vladi Republike Hrvatske.

Najnovije vijesti

Izvedena prva premijerna izvedba predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“

U petak, 3. februara u 19.30 sati u Zeničkom pozorištu je premijerno izvedena predstava „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako...

Hozan u Jajcu održao sastanak za spas 160 radnih mjesta

Nakon što su iz preduzeća „Metalleghe Silicon“ d.o.o. Mrkonjić Grad najavili gašenje sve tri peći u poslovnoj jedinici broj 1 u Jajcu, načelnik Jajca...

Mamić najavio: ‘Povlačim se iz borbe za Dinamo’

Jučer je objavljeno kako je Izvršni odbor Dinama isključio četiri 'mamićevca' iz članstva kluba - smijenjeni su predsjednik Nadzornog odbora Miroslav Rožić, članovi Nadzornog...

Augsburg iznenadio Bayer. Beljo bio blizu pogotka

AUGSBURG je u 19. kolu Bundeslige na domaćem terenu pobijedio Bayer Leverkusen 1:0. Strijelac jedinog gola u 55. minuti bio je Mergim Berisha, koji...

Čeka se i po dva sata: Na ovim graničnim prijelazima su najveće gužve

Pojačan je promet vozila na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prijelazima: Bosanski Brod, Bosanska Gradiška i Velika Kladuša. Na ostalim graničnim prijelazima ne...

Povezane vijesti