Poveži se s nama

Promo

Samoljepive marke HP Mostar „Božić 2023. i Nova godina“ u prigodnim kutijama

Objavljeno

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke su tiskane u arku 10 te kao samoljepive u rolama pakiranim u prigodne kutije od po 100 komada (50 s božićnim i 50 s novogodišnjim motivom). U poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2023.

U Evanđelju po Mateju opisan je događaj kada su se novorođenom Isusu, prateći betlehemsku zvijezdu repaticu, došla pokloniti tri mudraca ili kralja „s Istoka”. Najčešće se prikazuju i predstavljaju kao muškarci u različitim životnim dobima (mladić, zreo muškarac i starac) te različitih rasa odnosno boje kože. Ne zna se odakle su došli niti kako se zovu, ali su se od 8. stoljeća ustalila imena Baltazar, Melkior i Gašpar. Oni su predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo objavivši im rođenje Spasitelja. Njihova imena imaju snažnu simboliku: Melkior na hebrejskom znači „kralj svjetla“, Baltazar na asirskom „Bog štiti njegov život“, a Gašpar na perzijskom znači „Čuvar blaga“. I darovi koje su donijeli djetetu Isusu imaju svoju simboliku: mirta mu je darovana kao čovjeku, tamjan kao Bogu, a zlato kao Kralju.

Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje slavi se 6. siječnja, šestoga dana nove godine čiji je dolazak proslavljen veselo uz najljepše želje i darove. Svako darivanje iskaz je zahvalnost, poštovanja ili ljubavi. I danas je isto kao u vrijeme kada su tri kralja darovala malenoga Isusa čiji je dolazak najavio novu zoru ljudskog postojanja.

Ovo izdanje koje autorski potpisuje Vilim Parić, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

Oglas

 

 

 

 

Oglas

 

Oglas

Promo

Prigodnim poštanskim markama HP Mostar obilježava Međunarodni dan vina

Objavljeno

Piše

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu Međunarodnog dana vina s motivom hercegovačke autohtone sorte vinove loze – Trnjak.
O njegovom podrijetlu zna se jako malo. Jedna priča kaže da su ga u naše krajeve donijeli legendarni vitezovi templari dok su se kretali prema Svetoj Zemlju u križarske ratove. A druga priča kaže da su ga donijeli Francuzi za vrijeme Napoleonove okupacije Dalmacije. Trnjak je otporan na bolesti i sušu, a nekada su ga stari vinogradari zbog tih osobina zvali crnom žilavkom.
Sadili su ga zbog njegove uloge u oprašivanju Blatine koja ima funkcionalno ženski cvijet pa se ne može sama oprašivati. Na kvalitetu vina utječu opći klimatski uvjeti, način obrade i tlo na kojem raste te udio šećera u plodu u vrijeme berbe.
Danas, Trnjak sve više izlazi iz sjene i stječe poseban status. Ova sorta daje puna, ekstraktna vina crvene boje rubina  s ogromnim potencijalom i dozrijevanjem u drvenim bačvama.
Autor likovnog rješenja je Mate Nikše, prvi dan izdanja 18. veljače 2024. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

Nastavi čitati

Promo

Prigodnom poštanskom markom HP Mostar obilježila 700. obljetnicu smrti Marka Pola

Objavljeno

Piše

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu 700. obljetnice smrti istraživača i putopisca Marka Pola (Venecija ili Korčula, 1254. – Venecija, 8. 1. 1324.).
Njegova obitelj, prema jednom dokumentu iz XV. stoljeća, podrijetlom je iz Dalmacije. Otac i stric bili su trgovci koji su prevalili put do Kine iz koje su se vratili kao izaslanici mongolskog vladara Kublaj-kana čija je prijestolnica bila u Khanbaliqu (Peking). Kan je molio Papu da mu pošalje učene ljude koji bi poučavali u njegovu carstvu. Na svoje drugo putovanje kreću 1271. prateći dva dominikanca, a na putovanju im se pridružio i Marko. Postao je kanov pouzdanik, mnogo je putovao i upoznao je različite jezike i običaje Dalekog Istoka. Nakon 17 godina službe pružila mu se prilika za povratak te je 1295. stigao u Veneciju.
1298. Marko Polo je sudjelovao u sukobu između mletačkih i genoveških brodova pokraj Korčule, gdje je bio zarobljen. Boraveći u zarobljeništvu ispričao je svoje doživljaje s putovanja prijatelju Rustichellu iz Pise, koji ih je zabilježio u djelu „Knjiga svjetskih čudesa“ kasnije poznatom pod nazivom „Milijun“. Knjiga je imala veliki utjecaj, a po njegovu putopisu stoljećima su izrađivane zemljopisne karte Dalekog istoka.
Autor likovnog rješenja je Vijeko Lučić, prvi dan izdanja 8. veljače 2024. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

Nastavi čitati

Promo

GS-TMT zapošljava radnike na dvije pozicije

Objavljeno

Piše

Kompanija GS-TMT objavila je oglas za zaposlenje radnika na dvije radne pozicije:

GS-tvornica mašina Travnik d.o.o Travnik raspisuje oglas za prijem radnika na pozicije:

Metalobrusač i Metalofarbar

Uslovi koje kandidati trebaju ispunjavati:

Poželjno posjedovanje radnog iskustva na traženim poslovima
Spremnost na rad u smjenama
Spremnost na rad u industrijskim uslovima
Spremnost na kontinuirano učenje i usavršavanje

Oglas

Svoju prijavu možete:
popuniti na našoj web stranici: https://gs-tmt.com/aplikacija-za-posao-proizvodni-poslovi/
poslati putem e-maila: posao@gs-tmt.com

Nastavi čitati

BiH

VOZAČI – IMATE PRAVO NA BESPLATNU POMOĆ NA CESTI

Objavljeno

Piše

Bosanskohercegovački auto-moto klub, u skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, obavezan je svim motorizovanim građanima koji posjeduju vozilo registrovano u Federaciji BiH pružiti maksimalno tri usluge pomoći na javnim cestama u toku godine.

Besplatne usluge pomoći na cesti mogu se dobiti pozivom na broj 1282 ili (033) 282-100, i podrazumijevaju:

1. Informacije o stanju i prohodnosti cesta i uvjetima za vožnju u Bosni i Hercegovini,

2. Dvije tehničke usluge pomoći na cesti u cilju osposobljavanja vozila za nastavak putovanja (usluge popravke manjeg kvara na vozilu), a najviše jednu u toku mjeseca,

Oglas

3. Ukoliko se utvrdi da se kvar ne može otkloniti na cesti, jednu uslugu prijevoza vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 t do baze SPI ili najbliže registrovane servisne radionice za opravku vozila ili do odgovarajućeg parkinga po zahtjevu/želji vlasnika na udaljenost od maksimalno 10 kilometara.

Vozilima koja se nalaze u kvaru na privatnim prostorima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge opravke vozila na licu mjesta s ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti, ali ista nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza jer ne ometaju saobraćaj za druga vozila i učesnike u saobraćaju.

U slučaju značajnog povećanja poziva za pomoć na cesti, prednost će imati oni koji traže intervenciju na cesti većeg ranga u odnosu na javnu cestu nižeg ranga.

Prostorni obuhvat zone odgovornosti BIHAMK-a je područje sljedećih gradova i općina: Bihać, Cazin, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most, Velika Kladuša, Bužim; Tuzla, Kladanj, Banovići, Živinice, Kalesija, Sapna, Teočak, Ćelić, Srebrenik, Gračanica, Lukavac; Doboj Istok, Olovo, Zenica, Kakanj, Zavidovići, Žepče, Maglaj, Tešanj, Usora, Doboj Jug; Goražde, Prača, Ustikolina; Bugojno, Gornji Vakuf/Uskoplje, Donji Vakuf, Travnik, Novi Travnik; Konjic, Mostar, Jablanica, Prozor/Rama; Stari Grad-Sarajevo, Centar-Sarajevo, Novo Sarajevo, Novi Grad-Sarajevo, Ilidža, Vogošća, Hadžići, Trnovo, Ilijaš, Visoko, Breza, Vareš.

Oglas

Molimo vas da odmah u telefonski imenik upišete sljedeće brojeve:

BIHAMK – 1282, Policija – 122, Vatrogasci – 123, Hitna medicinska pomoć – 124.

Hvala!

Centralna.ba/Sponzorirani članak

Oglas

Nastavi čitati

Promo

Provedite Dan Žena u ekskluzivnom svadbenom salonu “Ritual” uz band Sinergija

Objavljeno

Piše

U sklopu obilježavanja Međunarodnog Dana Žena, svadbeni salon Ritual u Uskoplju priprema ekskluzivno iskustvo za sve dame koje sanjaju o savršenoj zabavi. Ovog 8. Marta čarolija nadilazi očekivanja, jer Ritual poziva sve dame da dožive nezaboravan dan posvećen ljepoti, eleganciji i snovima.

Dan žena prilika je da istaknemo važnost ženske ljepote i snage, te da podarimo našim damama posebno iskustvo koje će ih inspirirati, te ih pozivamo da svoj dan provedu u svadbenom salonu Ritual u Uskoplju, a zabavlja ih band Sinergija.

Uz popularni hercegovacki band Sinergiju, dj-a i saksofon, zasigurni smo kako dobre atmosfere neće nedostajat

Osim najboljeg glazbenog programa spremili smo vam i vrijedne nagrade od kojih je glavna putovanje u Veneciju za dvije osobe.

Oglas

Cijena stolice iznosi 60 KM .
U cijenu je uključena večera, tombola , koktel dobrodošlice i cijelovecernja konzumacija pića
U ponudi riblji i mesni menu.

Svoje mjesto možete rezervirati porukom u inboxu ili na brojeve telefona : 063 560666 ili 063 552000

Nazdravimo za sve žene koje čine naš svijet posebnim!

Oglas

Nastavi čitati

Promo

Babic Garden: Vršimo usluge uređivanja i održavanja dvorišta

Objavljeno

Piše

Za sve koji imaju potrebu za uređenje ili održavanje dvorišta tu je Babić Garden.

Naime, oni u svojoj ponudi nude košenje dvorišta, sadnju sadnica i šišanje žive ograde.

Također uz dogovor vršimo rezanje grana, stricanje voćki, krečenje voćki, sve uz dogovor s klijentima.
Sve usluge mogu se ugovoriti jednokratno, mjesečno ili na godišnjem nivou sve uz dogovor s klijentima.
Broj za kontakt: 063 126 202, Ivica Babić ( Viber, WhatsApp)

Nastavi čitati

Gospodarstvo

GS Tvornica mašina Travnik zapošljava na radno mjesto: Asistent voditelja projekta

Objavljeno

Piše

Uspjeh projekata ovisi o ljudima i učinkovitosti načina na koji rade i komuniciraju jedni s drugima. Iza uspjeha naših projekata stoji predan, marljiv i posvećen rad tima koji trenutno broji 570 ljudi. Ukoliko želiš postati dijelom naše uspješne priče, prijavi se na oglas za poziciju:

Asistent Voditelja projekta

Uslovi koje kandidati trebaju ispunjavati:

– VSS Inženjer mašinstva
– poznavanje tehničkog crtanja
– poznavanje engleskog jezika
– informatička pismenost (MS Office, AutoCAD, SolidWorks)
– sklonost ka timskom radu
– komunikativnost
– analitičko razmišljanje.

Kratki opis poslova:

Oglas
– podrška kod upravljanja projektima
– priprema tehničke dokumentacije
– praćenje toka proizvodnje, te aktivno učestvovanje u rješavanju problema u proizvodnji
– komunikacija sa kupcima
– kontinuiran rad na poboljšanju postojeće tehnologije.

Prijavu možete poslati putem e-mail adrese posao@gs-tmt.com sa naznakom ”Prijava na oglas Asistent Voditelja projekta”.

Kandidati koji ispunjavaju uslove bit će pozvani na testiranje i intervju. Nepotpune prijave neće se uzimati u razmatranje.

Nastavi čitati

Promo

Firmi iz Viteza potrebni magistar arhitekture ili građevine!

Objavljeno

Piše

Firma Expert d.o.o. Vitez raspisuje natječaj za posao (2 izvršitelja) :

 

– Magistri arhitekture, elektrotehnike, građevine, zaštite na radu ili bilo kojeg drugog tehničkog smjera.

 

Oglas

Osnovni uvjeti:

Završen VII stupanj sa minimalno dvije godine radnog iskustva.

Poželjan stručni ispit.

 

Oglas

Potrebna dokumentacija:

 

1. Kopija diplome o završenom visokom obrazovanju

 

Oglas

2. Kraći životopis

 

Potrebnu dokumentaciju poslati na e-mail adresu: expert@tel.net.ba

Oglas

Nastavi čitati

Promo

Kako stvoriti dobru atmosferu za kockanje u svojoj sobi

Objavljeno

Piše

Stvaranje prave atmosfere za klađenje u vašoj sobi ili stanu može dodatno poboljšati vaše iskustvo igranja i pomoći vam da budete više fokusirani, što će također doprinijeti vašim šansama za osvajanje novca. Od odabira pravog osvjetljenja do odabira muzike koja vam pomaže da se koncentrišete i uživate, postoji nekoliko stvari koji će vam pomoći da to postignete.

Ukoliko ste zainteresovani za najbolja online kazina o kojima možete čitati na stručnim sajtovima poput onlinecasinobih.net, što je sjajan vodič za BiH igrače, važno je da prostor za igru uredite na adekvatan način pre nego što se odlučite za neki od njih. Isto tako, čak i da vas interesuju samo najbolja kazina za blackjack i ništa drugo, sigurno će vam prijati da imate odgovarajuću atmosferu za ovu aktivnost u svojoj sobi. Sada kada ovo znate, vrijeme je da vam damo nekoliko saveta koji će vam pomoći u tome.

Dekoracija sobe

Pravilno, odnosno primjereno uređenje vašeg prostora u kojem ćete kockati na internetu možda je najvažnija stvar za stvaranje autentične casino atmosfere, ili barem one gotovo autentične. Počnite tako što ćete razmišljati o temi koja će odražavati vašu strast prema igrama. Na primjer, ako volite klasični casino izgled, odaberite tamnije nijanse i otmjene detalje poput crvenih ili zlatnih elemenata.

Oglas

S druge strane, ako više volite moderniji pristup i modernije prostore, minimalistički dizajn sa svijetlim nijansama može biti savršen izbor za vas. Ako pripadate ovoj drugoj grupi, dodajte elemente poput slika ili postera sa motivima karata, ruleta ili poker žetona, u odnosu na igru koja vam se najviše sviđa. Također, uložite u kvalitetne kartonske izreze ili replike čipova kako biste stvorili vizualni dojam pravih kockarnica.

Rasvjeta

Rasvjeta, osim dekoracije, igra vrlo važnu ulogu u stvaranju dobre atmosfere za kockanje kod kuće. Savjetujemo vam da odaberete ugodno i meko osvjetljenje koje stvara toplu i ugodnu atmosferu. Izbjegavajte previše jako svjetlo, jer može utjecati na koncentraciju, ako je vjerovati brojnim psihološkim istraživanjima.

Na primjer, lusteri sa takozvanim dimerima ili lampe sa indirektnim svjetlom mogu biti odličan izbor. Ali ako želite dodati još više šarma svom prostoru za kockanje, razmislite o postavljanju LED traka ispod stolova ili uz rubove zidova. Možete pronaći razne RGB i druge trake u trgovinama hardvera i na mnogim web stranicama. Po našem mišljenju, oni ne samo da pružaju atmosfersku rasvjetu, već i dodatno ističu sve moguće dekorativne elemente u vašoj prostoriji.

Oglas

Muzika i drugi zvuci

Uz prethodne savjete, razmislite o dodavanju pozadinske muzike koja odražava energiju i motivira vas. Možete odabrati i neku mirnu muziku koja će vas fokusirati i održati smirenim dok se kockate na mreži. Takve popularne opcije uključuju jazz, lounge/ambient muziku ili klasiku.

Uvjerite se da je glasnoća dovoljna da stvori savršen ambijent za igranje, ali ne toliko velika da ometa vašu komunikaciju ili koncentraciju tokom igre. Međutim, ako više volite tišinu tokom igre, možete investirati u zvučno izolirane sobe kako biste eliminirali vanjske zvukove. Također, razmislite o postavljanju kvalitetnih zvučnika u različite dijelove prostorije.

Namještaj i udobnost

Oglas

Ako planirate duge sesije igranja, udobne stolice ergonomskog dizajna mogu vam pomoći da ostanete fokusirani i opušteni tokom njih. Stolovi trebaju biti dovoljno veliki da u njih stane potrebna oprema, ali i dovoljno funkcionalni. Uz to, razmislite o dodavanju tapaciranih jastučića ili prostirki kako biste svoj prostor učinili ljepšim i još udobnijim.

Tehnička oprema

Ako koristite računar, uvjerite se da ima dovoljno snage i da radi ispravno. Ako igrate na telefonu, pobrinite se da ima ispravan, dovoljno jasan i veliki ekran na kojem možete sve pomno pratiti. Razmislite o nekoj dodatnoj opremi kao što su visokokvalitetne slušalice, mikrofon (za kazino igre uživo) ili tastatura kako biste poboljšali svoje iskustvo igranja.

Također, važno je redovno održavati i ažurirati svoju tehničku opremu kako biste osigurali da svaka vaša sesija kockanja na mreži bude neometana. Na primjer, ovo uključuje čišćenje računara od prašine, ažuriranje softvera i neke druge stvari koje je bolje spriječiti nego liječiti.

Oglas

Organizacija prostora

Pored dekoracije i svega ostalog što smo spomenuli, izuzetno je važna i organizacija prostorije u kojoj ćete kockati. Postavite stolove i stolice na način koji omogućava nesmetan pristup vašem računaru i tastaturi, i razmislite o tome da rasčistite prostoriju tako da u njoj nema ničega što bi vas ometalo. Naravno, potrudite se da vaš prostor bude uredan i čist kako se ne biste osjećali zagušljivo ili pretrpano.

Zaključak

Možemo zaključiti da su svi ovi elementi podjednako važni ako želite da imate pravo i ugodno igranje u online kockarnicama, bez obzira koliko često ćete moći uživati u ovoj aktivnosti i koje vas igre na sreću najviše zanimaju. Odabir i održavanje vaše sobe za igre ili sobe u vašem domu u kojoj ćete uživati u kockanju na mreži je jako bitno i zbog toga što može indirektno utjecati na vaš uspjeh. Stoga vam želimo puno sreće dok igrate u online kockarnicama i nadamo se da je ovaj vodič bio od pomoći.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Politikaprije 6 sati

U četvrtak 35.sjednica Vlade SBK

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – pročišćeni tekst i 14/03)...

Sportprije 7 sati

Košarkaši Francuske slavili u grotlu “Mejdana”

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u drugom kolu kvalifikacija za Eurobasket od selekcije Francuske rezultatom 74:64. Izjednačena košarka...

Promoprije 8 sati

Prigodnim poštanskim markama HP Mostar obilježava Međunarodni dan vina

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu Međunarodnog dana vina s motivom hercegovačke autohtone sorte vinove...

Sportprije 8 sati

Široki Brijeg bolji od Željezničara, plavi i dalje bez boda u gostima

U odgođenom susretu 20. kola WWin lige BiH Široki Brijeg je u Čitluku pobijedio Željezničar rezultatom 2:0. Ova utakmica trebala...

BiHprije 8 sati

Sastanak stranaka državne koalicije u utorak u Mostaru

U utorak, 27. veljače, u Domu HDZ-a BiH (Ulica kneza Domagoja bb) s početkom u 15 sati održat će sastanak...

Svijetprije 8 sati

Švedska ulazi u NATO kao 32. članica

Mađarski parlament odobrio je pristupanje Švedske NATO-u u ponedjeljak i uklonio posljednju prepreku u povijesnom koraku te nordijske zemlje nakon...

Crna kronikaprije 9 sati

Udes na magistrali iznad Novog Travnika, hitna i policija na terenu

Kako nam javljaju naši čitatelji na magistralnom putu iznad Novog Travnika dogodila se prometna nesreća. Na terenu su policija i...

Sportprije 10 sati

HNS kaznio Brunu Petkovića!

HRVATSKI nogometni savez kaznio je Brunu Petkovića zbog komentara o Robertu Jarniju, bivšem izborniku U-17 reprezentacije. Petković je kažnjen s...

Oglas
Oglas
LM