- oglas -

Ruski liječnik se namjerno drugi put zarazio koronom kako b dokazao da antitijela traju pola godine

Pročitajte i ovo

Engleska i Škotska remizirale, sve reprezentacije iz grupe u igri za osminu finala

Reprezentacije Engleske i Škotske odigrale su meč bez golova (0:0) na Wembleyju u okviru 2. kola grupe D Evropskog...

Sutra se bira novi Predsjednik Mladeži HDZ BiH

Dvanaesta izborna konvencija Mladeži HDZ-a BiH na kojoj će biti izabran novi, deseti po redu predsjednik Mladeži HDZ-a BiH...

Čavara: Hrvati u FBiH su za razgovor o budućnosti BiH

Predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je za RTRS da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor o budućnosti.Međutim, kako je...
- Advertisement -

 

- Advertisement -

Šest mjeseci nakon što se zarazio virusom korona, ruski virolog Aleksandar Čepurnov namjerno se izložio opakom virusu bez zaštite kako bi provjerio hoće li njegov imuni sustav odgovoriti covidu-19 onako kako bi se očekivalo.

Istraživač Centra za virologiju i biotehnologiju iz Koltsova u Novosibirsku je prvi put bio zaražen virusom korona krajem veljače. Bio je na skijanju u Francuskoj kada je osjetio prve simptome, koji su obuhvatali groznicu, bol u grudima i gubitak čula mirisa i ukusa.

U veljači nije bilo moguće dobiti test na virus korona u Francuskoj, tako da se virolog vratio kući u Novosibirsk, gdje mu je virus potvrđen, ali je uspio vrlo brzo oporavi se.

“Bio sam prvi u svom timu koji je dobio covid-19. Počeli smo pratiti kako se antitijela ponašaju, koliko su jaka i koliko dugo ostaju u tijelu. Istraživanje mi je pokazalo kako se ona brzo raspadaju. Na kraju trećeg mjeseca antitijela su potpuno nestala”, rekao je Čepurnov.

Ovo otkriće je zabrinulo virologa, koji je odlučio testirati kako će njegov imuni sustav reagirati ako se ponovo zarazi virusom korona svega nekoliko mjeseci nakon prvog puta. Za potrebe ovog istraživanja on se svjesno izložio bez zaštite ispred pacijenata koji imaju potvrđen virus i nažalost njegovi najveći strahovi su potvrđeni.

“Obrana mog tijela se raspala točno šest mjeseci nakon što sam dobio virus prvi put. Prvi znak da sam ponovo zaražen bilo je suho grlo. Brzi PCR test je odmah otkrio prisustvo virusa”, istaknuo je Čepurnov.

Da bi stvar bila gora, druga zaraza je bilo mnogo gora od prve, zbog čega je ovaj doktor morao biti hospitaliziran i priključen na respirator. Imao je i temperaturu preko 39 punih pet dana i ponovo je ostao bez čula mirisa i okusa.

Na njegovu sreću uspio se oporaviti nakon samo dva tjedna i novi testovi su pokazali kako je negativan na virus korona. Ipak, rezultati njegovog istraživanja, koji su ga mogli koštati života, zabrinuli su stručnjake u Rusiji, koji su vjerovali da će se moći stvoriti kolektivni imunitet.

“Potrebno nam je cjepivo koje će se moći koristiti više puta, jer smo sigurni da jedna doza neće biti dovoljna. Nažalost, nakon što primimo prvu cjepivo, nećemo biti u mogućnosti postupak ponoviti jer će se naš imuni sustav sam braniti od cjepiva”, zaključio je Čepurnov.

Izvor: Pogled.ba

Najnovije vijesti

Engleska i Škotska remizirale, sve reprezentacije iz grupe u igri za osminu finala

Reprezentacije Engleske i Škotske odigrale su meč bez golova (0:0) na Wembleyju u okviru 2. kola grupe D Evropskog...

Sutra se bira novi Predsjednik Mladeži HDZ BiH

Dvanaesta izborna konvencija Mladeži HDZ-a BiH na kojoj će biti izabran novi, deseti po redu predsjednik Mladeži HDZ-a BiH održat će se u subotu,...

Čavara: Hrvati u FBiH su za razgovor o budućnosti BiH

Predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je za RTRS da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor o budućnosti.Međutim, kako je rekao, za sada Bošnjaci odbijaju...

Dalić: “Nije mogla biti ofenzivnija momčad nego danas, sve je u našim rukama”

Prokomentirao je i napise Turaka o mogućem preuzimanju Fenera.Tek bod je Hrvatska danas osvojila nakon remija s Česima. Rezultat od 1:1 nije zadovoljio nikoga,...

Lovren: ‘Pa ne mogu skakati kao svijeća’, Vlašić: ‘Česi su bili agresivniji’

Susret Hrvatske i Češke komentirali su i Nikola Vlašić, koji je utakmicu počeo s klupe, te Dejan Lovren koji je skrivio kazneni udarac za...

Povezane vijesti