Connect with us

Gospodarstvo

Rusija se gospodarski raspada. Može li je spasiti Kina?

Published

on

RUSKA vojska je možda zapela u okupaciji Ukrajine, ali moguća vojna katastrofa neće ni izbliza zaboljeti kao potpuni gospodarski kolaps koji je već počeo. Gospodarske veze sa Zapadom, osim izvoza nafte i plina, prekinute su. Može li Kina popuniti nastalu prazninu?

SWIFT je bio samo uvod u nešto puno gore

Skidanje Rusije sa SWIFT-a, što se smatralo oštrom sankcijom, bio je samo uvod u nešto puno teže. Pravi udarac Rusiji je bio kada su zamrznute inozemne rezerve Centralne banke Rusije, do sada skoro pola od 640 milijardi dolara.

SWIFT je samo sustav komunikacije među financijskim institucijama i ne sprječava prijenos novca. Ruske banke i ostale financijske institucije još mogu primati novac, samo je taj proces puno sporiji, kompliciraniji i riskantniji.

Cijeli svijet koristi SWIFT, a unatoč tome što su Rusija i Kina razvile svoje sustave nalik na SWIFT, nijedan od tih sustava se nije pokazao ni približno uspješan. Ruska verzija SWIFT-a se koristi samo u Rusiji, a kineska samo u Kini.

Advertisement

Kina koristi CIPS, na koji bi se Rusija mogla prebaciti da bi nadoknadila izbacivanje iz SWIFT-a. Ali to se ne može napraviti brzo, a vrijeme je od presudne važnosti jer je potpuni bankrot Rusije sve izgledniji.

Rusija je tehnički već u bankrotu, jer je prestala plaćati kuponske isplate na svoje obveznice. Ali nominalnu vrijednost obveznica (iznos na koji su izdane) još uvijek plaća. CDS ugovori (Credit Default Swap), kojima se investitori osiguravaju od rizika bankrota, pokazuju iznenađujuće brz rast rizika bankrota Rusije.

Početkom mjeseca je tržište procjenjivalo vjerojatnost potpunog bankrota Rusije od 56 posto, a na dan pisanja ovog teksta iznosi 80 posto. Investicijska banka Morgan Stanley prognozira da će bankrotirati do 15. travnja 2022.

Stoga Kineski CIPS ne može pomoći, jer vjerojatnost potpunog bankrota strelovito raste i dok se Rusija potpuno financijski prebaci na veze s Kinom umjesto sa Zapadom, odavno će bankrotirati. Sve kada bi to i mogla, a ne može. Trenutno u svijetu ne postoji alternativa financijskom sustavu Zapada. Čak i kineska “alternativa” SWIFT-u koristi SWIFT.

Advertisement

Rusija više nema čime plaćati, njihovu valutu Kina ne želi

Rusija je ostala odsječena od eura i dolara. Trgovina s EU je, osim plinom i naftom, stala. To znači da u Rusiju stiže puno manje dolara i eura. Centralna banka Rusije je podigla referentne kamatne stope s 9.5% na 20%, a ministarstvo financija je propisalo izvoznim kompanijama da 80% svojih deviznih prihoda moraju automatski mijenjati za rublje.

Time kompanije ostaju bez dolara i eura i više ne mogu plaćati uvoz. Rublju malo tko prihvaća u svijetu. Čak ni Kina. Dapače, euro i dolar su valute u kojima kineske kompanije preferiraju da im se plaća. Razlog je taj što većina svijeta koristi dolar i euro, čak 80% svjetskih transakcija se odvija u tim valutama.

Rusija je nakon aneksije Krima 2014. i sankcija koje su uveli SAD i EU smanjivala korištenje dolara i devizne rezerve u dolarima. Primjerice, u trgovini između Rusije i Kine je dolarom izvršeno više od 90% plaćanja, a do 2020. se taj postotak smanjio na manje od 20%.

Ali valuta koja je zamijenila dolar nije ruski rubalj ni kineski juan. Rubalj u plaćanjima između Rusije i Kine sudjeluje tek 5.7 posto a kineski juan 6.3 posto. Dominantna valuta u plaćanjima između Rusije i Kine se s dolara prebacila na euro, koji je 2020. korišten za više od 70 posto plaćanja.

Advertisement

Rusija ostaje bez eura pa će plaćanja s Kinom sve više morati vršiti u rubljama i juanu, ali to kineske kompanije baš i neće htjeti. Ni rubalj ni juan nisu međunarodno konvertibilne valute te se s njima može plaćati samo uvoz iz Rusije, Kine i nekoliko manjih zemalja. Kineskim juanom se globalno odvija tek od dva do tri posto transakcija i čini dva posto međunarodnih pričuva.

Ukratko, Kinezi traže dolare i eure jer se njima može plaćati po cijelom svijetu, dok ruski rubalj vrijedi samo u Rusiji i ruskim satelitskim državama. A sankcije su Rusiji ozbiljno ograničile pristup tim valutama. Kineske kompanije dolar i euro preferiraju čak više od domaće valute, juana. Sigurno će se udio kineske i ruske valute u trgovini između te dvije zemlje povećati, ali to nije ni izbliza dobro rješenje.

Pogotovo to vrijedi za rubalj koji Kinezi vjerojatno neće uopće prihvaćati. Prije invazije na Ukrajinu jedan dolar je vrijedio 75 rubalja. Nakon invazije na Ukrajinu i objavljenih sankcija pada na 100 rubalja za dolar, a u trenutku pisanja ovog teksta je oko 130 rubalja za dolar.

Gospodarski problemi se nagomilavaju

To je tek početak pada, jer je Centralna banka Rusije ostala bez mogućnosti da efikasno upravlja tečajem zbog zamrzavanja više od pola međunarodnih pričuva, što je možda i najbolnija sankcija uvedena Rusiji.

Advertisement

Iako trgovina između Kine i Rusije godinama raste, ipak se radi o relativno malim iznosima. Godine 2021. je vrijednost te trgovine iznosila 147 milijardi dolara, ali to je ipak daleko manje od 270 milijardi dolara koliko je iznosila s EU. Teško je zamisliti da Kina može apsorbirati značajniji dio trgovine između Rusije i EU, čak i kada bi bili voljni trgovati u bezvrijednim rubljama.

Udio Rusije u izvozu Kine je manji od dva posto i Rusija joj nije ozbiljno tržište. Za pretpostaviti je da će se Rusija nakon zatvaranja EU ozbiljnije okrenuti uvozu iz Kine, ali tu postoje najmanje tri problema. Prvi je spomenuti problem da Rusija neće imati čime platiti uvoz iz Kine, jer je rubalj postao bezvrijedan, a otežan im je pristup eurima i dolarima, koje kineske kompanije ionako preferiraju jer su te dvije valute prihvaćene u cijelom svijetu.

Drugi problem je nekompatibilnost tehnologije koju koristi Rusija s tehnologijom iz Kine. To nije problem kod proizvoda za potrošnju, ali je kod kapitalnih dobara i međuproizvoda. Naime, jako puno kompanija sa Zapada je samoinicijativno prestalo trgovati s Rusijom, čime je Rusija ostala bez tehnologije koju je godinama ugrađivala u svoje strojeve, elektroniku i druge proizvode.

Dobar primjer za to je obustava prodaje zrakoplovnih dijelova iz američkog Boeinga i francuskog Airbusa. Više od 600 zrakoplova tih kompanija je u vlasništvu ruskih avioprijevoznika, što čini više od 70 posto ukupnog broja komercijalnih zrakoplova u Rusiji.

Advertisement

Obustava prodaje originalnih dijelova za zrakoplove će prizemljiti većinu zračnog prometa, koji je ionako teško pogođen zabranom leta u zračnom prostoru većine zemalja Europe. Aeroflot, najveći zrakoplovni prijevoznik u Rusiji, već je objavio obustavu letova prema svim međunarodnim destinacijama odi Bjelorusije.

Treći problem je logističke prirode i odnosi se na činjenicu da je 80% stanovništva Rusije u europskom dijelu, kao i većina industrije. Moskva je od Pekinga udaljena 5790 kilometara, što znači da su troškovi prijevoza od Kine do dijela Rusije gdje se nalazi većina tržišta jako veliki. Dio trgovine između EU i Rusije će se zasigurno prebaciti na trgovinu između Rusije i Kine, ali uz nepovoljnije uvjete za Rusiju.

Kina ne može nadoknaditi gubitak EU

Rusija se očito pripremala za ovakvu situaciju pa je samodostatna u proizvodnji hrane. Ali tehnologija je bolna točka Rusije. Iako ima ljudske resurse ( 8. zemlja u svijetu po godišnjem broju patenata) za to, nikada ih nije iskoristila i sasvim ovisi o uvozu tehnologije iz drugih država, posebno EU. Prebacivanje na tehnologiju iz Kine je dug i skup proces, a vrijeme i novac Rusiji trenutno nedostaju.

Kina kupuje trećinu ruske sirove nafte, ali EU kupuje skoro pola. Malo je vjerojatno da će Kina odbaciti druge zemlje od kojih kupuje sirovu naftu (Saudijska Arabija, Angola, Irak, Iran…) i ekskluzivno uvoziti samo iz Rusije. Sve da to i želi napraviti, ne može zbog nedostatka infrastrukture, tj. naftovoda i plinovoda. Planira se proširenje postojećih i izgradnja novih, ali proći će godine prije nego se sagradi dovoljno velika infrastruktura da bi mogla transportirati količine koje mogu zamijeniti tržište EU. Potencijalno je u igri i tržište Indije, ali to je daleka budućnosti.

Advertisement

Kina može donekle ublažiti udarac sankcija Zapada na Rusiju, ali ni izbliza dovoljno. Za svaku opciju kojom bi se EU zamijenila Kinom treba vremena i novca, upravo onoga što u Rusiji nedostaje.

Uostalom, nije ni jasno zašto bi Kina željela pomoći Rusiji te prestala kupovati naftu i plin iz drugih izvora ili pokušala preorijentirati svoj financijski sustav da pomogne Rusiji. Sve su to troškovi i za Kinu, a Rusija je manje važna Kini od EU i SAD-a, s tek 2 posto izvoza koji otpada na nju.

Za Rusiju je prekasno i gospodarski kolaps već dolazi. Jedino je pitanje koliko nisko gospodarstvo Rusije može pasti.

Centralna.ba

Advertisement

Advertisement

BiH

Stanić grupa novi vlasnik Bihaćke pivovare

Published

on

By

Stanić grupa novi je vlasnik Bihaćke pivovare i njenih brendova. Preuzimanjem Bihaćke Pivovare, Stanić grupa nastavlja s realizacijom strateškog anorganskog širenja u segmentu proizvodnje alkoholnih i bezalkoholnih pića, koja je započela akvizicijom branda Juicy 2013. godine.

Integracija novih kompanija u Stanić grupu doživjela je ekspanziju u zadnjih nekoliko godina i to prvenstveno akvizicijom Maraske, a zatim i nedavnim preuzimanjem Heinekenovih bezalkoholnih brandova Sola i Zala u Sloveniji. Akvizicijom Bihaćke pivovare u svom portfelju Stanić grupa sada ima uz proizvodnju bezalkoholnih pića, jakih alkoholnih pića i proizvodnju piva.

„Bihaćka pivovara sa svojim proizvodnim kapacitetima i asortimanom idealno se uklapa u poslovnu viziju Stanić grupe temeljenu na tržišnoj poziciji i etabliranim brandovima Grupacije te našoj gotovo tridesetogodišnjoj suradnji s Heinekenom, čiji smo ekskluzivni distributer za BiH i u čemu vidimo potencijal za proširenje zajedničke suradnje na tržištima regije i izvan same distribucije. Prepoznali smo priliku za akviziciju te smo u vrlo kratkom roku s dosadašnjim vlasnicima, obitelji Ibrahimpašić, postigli dogovor.

Ovim putem im se želim zahvaliti na izvanrednoj poslovnoj suradnji prilikom preuzimanja Bihaćke pivovare. Sigurni smo da će know how Stanić grupe kojeg smo stekli surađujući sa svjetski poznatim brendovima iz područja pića te znanje koje posjedujemo zahvaljujući upravljanju najpoznatijim hrvatskim brendom sokova Juicy, kao i brendovima Maraske, osnažiti poziciju proizvoda Bihaćke pivovare na tržištu Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije. Pri tome mislim i na bezalkoholni asortiman – negaziranu vodu i sokove, kao i na pivski, pri čemu će renomirani domaći brand upotpuniti našu ponudu prema tržištu“, izjavio je Svjetlan Stanić, vlasnik i predsjednik Uprave Stanić grupe.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Kako pojedini građevinari u BiH varaju na kvadratima: “Ljudi traže da im se naknadno premjeri stan kojeg su kupili”

Published

on

By

Sve više ljudi u Banjaluci nakon kupovine stana ustanovi da je prevareno i da su platili više kvadrata nego što je stvarna površina njihove nekretnine, otkriva CAPITAL.

Jedan banjalučki geometar kaže da ga u posljednje vrijeme zove sve više ljudi i traži da naknadno premjere stan koji su kupili, ističući da su veoma iznenađen kada vidi u koliko slučajeva su kupci prevareni.

„Kod većine kupaca koji su tražili da im premjerimo stan, ali ne kod svih, ustanovljena je manja površina od one koju su platili. U današnje vrijeme i po današnjim cijenama kada platite nepostojeći kvadrat ili kvadrat i pol, to je četiri-pet tisuće KM, što nisu male pare za naš standard“, kaže geometar koji nije želio da mu objavljujemo ime.

On poziva kupce stanova da ne vjeruju investitorima na riječ i da od ovlaštenih geometara traže da izvrše premjer stana.

Advertisement

Banjalučki odvjetnik Vladimir Dragičević koji je osobno imao neprijatno iskustvo prilikom kupovine stana kaže da je kupovina stanova u izgradnji odavno postala ustaljena praksa, ističući da sa sobom nosi prednosti, ali i mane.

„Kupac mora obratiti pažnju na sve detalje ugovora o kupoprodaji. Prilikom kupovine stana u izgradnji kupac plaća cijenu za površinu stana koju ugovori sa prodavačem. Međutim, sve češće se dešava da prilikom primopredaje stana, uvidom u tlocrt izgrađenog stana, bude utvrđeno da je površina stana manja od one koja je ugovorena i plaćena. Ovo se svakako može desiti zbog brojnih faktora prilikom izgradnje zgrade, ali svjesni smo da se događa i zbog nastojanja investitora da iskoriste priliku za naplatu onog što im ne pripada“, kaže Dragičević.

Svako odstupanje u površini mora biti u kupoprodajnom ugovoru

On objašnjava da svako eventualno odstupanje u površini mora biti predviđeno u kupoprodajnom ugovoru i da su takvom odredbom ugovora zaštićeni i kupac i prodavac stana.

Advertisement

„U kupoprodajni ugovor treba biti unesena odredba koja propisuje dozvoljeno odstupanje između ugovorene i izgrađene površine. To odstupanje najčešće iznosi 1,5 – dva posto od ukupne površine stana. Dakle, kada kupac plati cjelokupnu ugovorenu cijene prema projektnoj kvadraturi, a prilikom primopredaje stana, prema tlocrtu urađenom od strane geometra bude utvrđeno da je korisna površina manja za više od onog što je predviđeno u ugovoru, kupac ima pravo na korekciju cijene. U toj situaciji prodavač je dužan kupcu vratiti razliku između uplaćene cijene i cijene koja odgovara stvarnoj korisnoj površini“, objašnjava Dragičević.

On kaže da se trenutno u praksi najčešće sreće odredba ugovora o kupoprodaji koja kaže da će se „korekcija kupoprodajne cijene izvršiti ako površina stana nakon izgradnje bude manja ili veća od 1,5 posto od ugovorene površine.“

„U ovoj situaciji, ukoliko je kupac isplatio cijenu za stan od 80m2, a nakon izgradnje ovlašteni geometar utvrdi da je površina stana 78,4m2, kupac ima pravo na povrat cijene koju je platio za 1,6 kvadratnih metara“, kaže on, dodajući da je nekim kupoprodajnim ugovorima propisano i drugačije.

Precizira da neki kupoprodajni ugovori kažu da „razlika između ugovorene površine i premjerene po predaji u posjed ne smije biti veća od dva posto, a ako razlika bude veća od dva posto izvršit će se korekcija kupoprodajne cijene za onaj iznos koji prelazi ugovorenu toleranciju.“

Advertisement

„U ovoj situaciji tumačenje ugovora je drugačije. Dakle, ako je razlika između ugovorene i izgrađene površine npr. tri posto kupac ima pravo na povrat iznosa od jedan psto, a ne svih tri posto  kao što bi imao po ugovoru koji sam ranije spomenuo. U ovakvoj situaciji kupac ne bi imao  pravo na korekciju cijene ako je razlika između ugovorene i premjerene cijene dva posto“, objašnjava Dragičević.

On na kraju zaključuje da i kupci i prodavači stanova u izgradnji moraju biti u informirani o postojanju mogućnosti unošenja ovakvih odredbe u ugovor.

„Ono što je bitno jeste da ona strana koja je oštećena izgradnjom stana, može zaštitu svojih prava tražiti pred sudom u roku od tri godine od dana saznanja za odstupanja u površini, odnosno od primopredaje izgrađenog stana“, zaključuje Dragičević.

Od notara tražiti zaštitu

Advertisement

Direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ Murisa Marić kaže da kupci stanova trebaju od notara tražiti da ih zaštite od nesavjesnih prodavača.

„Notari bi trebali iz katastra i gruntovnice povaditi sve podatke i da po njima prave kupoprodajne ugovore, kao i da u ugovor obavezno ugrade zaštitnu klauzulu“, kaže Murić.

Ona dodaje da su podaci iz katastra i gruntovnice precizniji i validniji kada su u pitanju stari stanovi, dok je za novoizgrađene ili stanove u izgradnji veoma značajno da se u kupoprodajne ugovore ugrade zaštitne odredbe, piše Capital.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Bespovratna sredstva za poljoprivrednike u Novom Travniku

Published

on

By

Projekat EU4AGRI je 16. rujna  2022. godine objavio Javni poziv za mjeru potpore investicijama u diverzifikaciju ekonomskih i socijalnih aktivnosti u ruralnim područjima. Vrijednost projekta EU4AGRI iznosi 20 milijuna eura, a financira se primarno sredstvima Europske unije.

Sredstva iz ovih fondova su povukla tri poljoprivrednika iz Novog Travnika: Mišo Skopljaković, Igor Božić i Gabrijela Mlakić.Gabrijela i Dominko Mlakić planiraju stvoriti poljoprivredno-turističku oazu samo nekoliko minuta vožnje od centra Novog Travnika. Dominko nam objašnjava koliko će im značiti podrška sredstava Europske unije i proračunskih sredstava Općine Novi Travnik.

Projekt EU4AGRI omogućit će nam dobivanje bespovratnih sredstava u iznosu većem od 90% ukupne vrijednosti, što od Europske unije, što od Općine.  Zahvaljujući tome, mi ćemo imati dvije api komore,  dvije mašine za obradu pčelinjih proizvoda, uradit ćemo uređenje prostora, pčelarski paviljon te kreirati web stranicu. Sve što uradimo, imat će i edukativni karakter za djecu i mlade, ali i za starije, što će značajno doprinijeti razvoju poljoprivrede i turizma u Novom Travniku“, govori nam Dominko.Igor Božić, pčelar, iskoristit će sredstva za razvoj pčelinjaka i nabavu kontejner s pripadajućim košnicama za seobu pčela. Ukupna vrijednost njegovog projekta iznosi oko 18.000 KM.

“Ovo je značajan korak za razvoj našeg posla. Pomoć EU je vrlo izdašna. Zahvalan sam i Općini Novi Travnik što je preuzela troškove PDV-a. Iako su klimatske promjene izazov, ne samo za nas u BiH, nego za cijeli svijet,  vjerujem kako ima potencijala za pčelarstvo u Novom Travniku.

Advertisement

”Mišo Skopljaković iskoristit će sredstva za nabavku mašine koja služi peletiranju stočne hrane. “Ova pomoć Europske unije i Općine izuzetno je važna. Vrijednost nabave je 25.000 KM, stoga je svaka pomoć dobrodošla.”

Projekt EU4AGRI pokazuje važnost potpore Europske unije i lokalnih vlasti u poticanju razvoja poljoprivrede i ruralnog turizma u Novom Travniku, pružajući konkretne koristi za lokalne poljoprivrednike i zajednicu u cjelini. Projekat se provodi i uz sufinanciranje Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Češke razvojne agencije (CzDA)

Prema riječima poljoprivrednika, Općina Novi Travnik pokazala se kao sjajan partner u projektu.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Porezna uprava FBiH: Rast javnih prihoda i broja zaposlenih

Published

on

By

Porezna uprava Federacije BiH priopćila je podatke o uplati javnih prihoda, broju zaposlenih, te evidentiranju prometa putem fiskalnih uređaja.

Porezna uprava FBiH obavještava javnost da su porezni obveznici Federacije BiH u periodu siječanj-lipanj 2024. godine uplatili 3.938.575.394 KM javnih prihoda, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 7,68 posto.

Broj zaposlenih prema prebivalištu zaposlenika na dan 30.6.2024. godine je 549.119. U odnosu na podatak o broju zaposlenih od 30.lipnja prošle godine ovaj broj je veći za 6.279, a za 936 u odnosu na podatak od 31.5.2024. godine.

Prema službenim podacima Porezne uprave FBiH na dan 30.6.2024. godine na području Federacije BiH instalirano je ukupno 102.920 fiskalnih uređaja, putem kojih je u lipnju ove godine evidentiran ukupan promet u iznosu od 5.416.593.251,90 KM. U odnosu na 30.lipanj prošle godine broj fiskalnih uređaja je veći za 5.050, a evidentirani promet u lipnju ove godine je veći u odnosu na juni 2023. godine za 67.452.566,26 KM, priopćeno je iz Vlade.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Sanel Buljubašić: Elektroprivreda BiH u 2023. poslovala s gubitkom od 331 milion KM

Published

on

By

Elektroprivreda BiH u 2023. zabilježila je gubitak od 331 milion KM, istaknuto je na konferenciji za medije danas, 5.srpnja u Sarajevu, piše radiosarajevo.ba

Generalni direktor EPBiH Sanel Buljubašić naveo je da je prisutan značajan pad proizvodnje električne energije i da su u 2023. bilansni viškovi iznosili svega 52 GWh, dok su ranijih godina bili u prosjeku viši od 2.000 GWh.

Dodao je da su uzroci nedostatak uglja, hidrološki uvjeti i starost postrojenja za proizvodnju.

Buljubašić je podsjetio da je aktualna Uprava preuzela dužnost 24.kolovoza 2023. i da je zatekla gubitak od 55 miliona KM, da bi revidovanjem Plana poslovanja za 2023. projicirani gubitak iznosio 80 miliona KM.

Advertisement

Naglasio je da je u veljači 2024. Financijski izvještaj o poslovanju za 2023. prikazao gubitak 140 miliona KM, da je Odlukom o privremenom prekidu proizvodnje u RMU Zenica ispravljena vrijednosti potraživanja u iznosu 69 miliona KM, a da je u lipnju 2024. Izvještajem o procjeni vrijednosti ulaganja u rudnike Koncerna vrijednost umanjena za 117 miliona KM.

Buljubašić je precizirao da je u 2023. planirana nabavka uglja u količini 5,4 miliona tona, od čega je isporučeno svega 3,5 miliona tona.

Pojasnio je da su rudnici Koncerna u 2009. zabilježili gubitak od 39 miliona KM, a da on u 2023. iznosi 117 miliona KM, dok ukupni akumulirani gubitak na kraju 2023. iznosi 1,053 milijarde KM.

Od narednih projekata EPBiH Buljubašić je najavio revitalizaciju Bloka 4 u TE Tuzla i Bloka 7 u TE Kakanj, zatim odsumporavanje, te izgradnju obnovljivih izvora energije do 2030. u vrijednosti 1,5 milijardi KM.

Advertisement

Upozorio je da u posljednjih pet godina u EPBiH posluje s 500 radnika manje, zbog čega postoji nedostatak radne snage u proizvodnji i elektrodistribuciji, zaključuje se na kraju.

Continue Reading

Gospodarstvo

U srcu Srednje Bosne: Alen Bašić sredio gazdinstvo k’o apoteku

Published

on

By

Ovaj 49-godišnji domaćin obrađuje oko 3 duluma zemlje, gdje uzgaja kornišone, maline, te u plasteniku papriku i paradajz, prenosi Akta.ba.

U srcu Bosne i Hercegovine, u malom mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa, živi Alen Bašić, poljoprivrednik koji svojom marljivošću i predanošću ostvaruje izvanredne rezultate u uzgoju različitih kultura. Njegova priča je primjer kako se ljubav prema zemlji i porodici može spojiti u uspješan poljoprivredni poduhvat.

Ovaj 49-godišnji domaćin obrađuje oko 3 duluma zemlje, gdje uzgaja kornišone, maline, te u plasteniku papriku i paradajz. Sve poslove obavlja u porodičnom aranžmanu, sa suprugom, sinom i snahom, što čini njegov rad još posebnijim.

“Kada dođe vrijeme za berbu malina i krastavaca, uvijek su tu sestra i amidžić da pripomognu”, priča nam Bašić, pokazujući tako snagu porodične podrške.

Advertisement

Na imanje stigao plastenik

Maline su sastavni dio njegovog života već deset godina. Priča nam da je posvećen ovom poslu, jer su maline poznate po svojoj zahtjevnosti, ali i visokokvalitetnom plodu koji se cijeni na tržištu. On uspijeva održati visoke standarde uzgoja zahvaljujući svojoj pažnji prema detaljima.

Ova godina je posebna za Alena jer je tek instalirao plastenik.

“U njemu uzgajam papriku i paradajz, što mi omogućava da proširim svoju proizvodnju i unaprijedim kvalitetu proizvoda”, kaže Alen kojem sada plastenik predstavlja novu pustolovinu i izazov, ali je spreman suočiti se s njim zahvaljujući upornosti i ljubavi prema poljoprivredi.

Advertisement

Kornišoni – dodatak koji pruža raznolikost

Uz maline, uzgaja i kornišone. Ova kultura je poznata po svojoj prilagodljivosti i brzoj berbi, što je čini idealnom za dopunu Alenove ponude. Kornišoni su traženi na tržištu, a njihova kvalitetna proizvodnja dodatno doprinosi uspjehu ovog poljoprivrednog gazdinstva.

Biti poljoprivrednik u Bosni i Hercegovini nije lak zadatak. Naš sagovornik priča kako se suočava s mnogim izazovima, od vremenskih nepogoda do tržišnih oscilacija. Ipak, strast i upornost mu pomažu da prevaziđe ove prepreke i ostvari uspjeh. Svaki novi izazov vidi kao priliku za učenje i napredovanje.

“Porodična podrška je ključ uspjeha poljoprivrednog poduhvata”, navodi.

Advertisement

Budući planovi i razvoj

Alen ima velike planove za budućnost. Želi proširiti svoju proizvodnju, unaprijediti tehnologiju koju koristi, te istražiti nove kulture koje bi mogao uzgajati. Njegov cilj je da njegovo gazdinstvo postane primjer uspješne i održive poljoprivrede u regiji.

Sva poljoprivredna proizvodnja s ovog gazdinstva je unaprijed dogovorena i prodana, što svjedoči o visokom nivou povjerenja i zadovoljstva njegovih kupaca. Ovaj aspekt poslovanja omogućava mu stabilan prihod i sigurnost u planiranju budućih koraka i investicija u svoje gazdinstvo.

Advertisement

Continue Reading

Gospodarstvo

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Published

on

By

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,95 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105,70 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 160,95 na 161,55 jena, blizu najviše razine u 38 godina.

Zbog toga se pažljivo prati hoće li japanske monetarne vlasti intervenirati, kao što su to nedavno učinile kako bi spriječile daljnje slabljenje jena.

Advertisement

I dok je prema jenu porasla, američka valuta stagnira u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,0735 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,27 posto, na 86,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,19 posto, na 83,55 dolara.

Na većini azijskih burzi cijene dionica pale

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale dok ulagači nagađaju hoće li japanske vlasti intervenirati, s obzirom na to da je tečaj dolara prema dosegnuo novu najvišu razinu u 38 godina.

Advertisement

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, a porasle su, oko 0,6 posto, i cijene dionica u Hong Kongu. U Šangaju stagniraju, dok su u Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 0,8 posto.

Na burzama vlada oprez jer posljednji podaci pokazuju da gospodarstva u regiji nisu u najboljoj formi, dok inflacija ne popušta tako brzo kao što su se ulagači nadali.

Advertisement

Podršku tržištima pruža rast tehnološkog sektora, što je posljednjih tjedana i glavni razlog rasta burzovnih indeksa na Wall Streetu.

Jučer je, naime, na najvećoj svjetskoj burzi Dow Jones indeks ojačao 0,13 posto, dok je S&P 500 porastao 0,27, a Nasdaq 0,83 posto.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova. Dionica Nvidije poskupila je 0,6 posto, dok su cijene Microsofta i Applea skočile više od 2 posto.

Advertisement

Trgovalo se mirno jer nije bilo značajnijih vijesti i jer je uoči Dana nezavisnosti, zbog čega se u četvrtak u SAD-u neće raditi, obujam trgovanja smanjen.

U petak će biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično utječe na smjer tržišta jer pokazuje koliko je tržište rada snažno i koliko rastu plaće.

To, pak, pokazuje koliko bi mogla jačati potrošnja, pa i inflacija.

Advertisement

Ulagači se nadaju popuštanju inflacije, što bi podržalo nade u znatnije smanjenje kamata američke središnje banke u ovoj godini.

Čelnici Feda već dulje vrijeme poručuju da je inflacija i dalje osjetno iznad ciljanih razina središnje banke od 2 posto i procjenjuju da je do kraja godine moguće jedno smanjenje kamata.

Na tržištu se, pak, procjenjuje da će Fed do kraja godine u dva navrata smanjiti kamate, počevši od rujna.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Struja neće poskupjeti za korisnike JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar

Published

on

By

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) odobrila je poskupljenje električne energije za kućanstva koja se opskrbljuju kod javnog opskrbljivača JP Elektroprivreda BiH.

Prosječno poskupljenje električne energije za kućanstva iznosi 10,04 posto.

Nove cijene počet će se primjenjivati od 1. kolovoza 2024. godine.

Struja neće poskupjeti za korisnike Javnog poduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar

Advertisement

“Cijene u okviru javne usluge opskrbe, što uključuje kućanstva, na dustribucijskom području JP Elektroprivrede Hrvatske zajednuce Herceg Bosne d.d. Mostar, ostaju iste”, istaknula je za Vrisak.infoMarija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Continue Reading

Gospodarstvo

Firma Einhell proslavila 20.godina poslovanja u BiH

Published

on

By

Večeras je u Kongresnoj dvorani hotela Via Mall u Vitezu firma Einchell BiH proslavila 20.godina postojanja firme u Bosni i Hercegovini. Večerašnjoj proslavi prisustvovali su suvlasnici firme, kao i brojni partneri iz cijele Jugoistočnd Europe.
Einhell, renomirana njemačka multinacionalna kompanija poznata po proizvodnji i distribuciji električnih alata, vrtne opreme i kućanskih uređaja, ove godine slavi svojih 20 godina prisutnosti u
Bosni i Hercegovini. Svoju je prisutnost utemeljila kroz partnerstvo s FIS d.o.o. 2004. godine, smještajući svoj ured u Vitezu.
Osnovana 1964. godine sa sjedištem u Landau, Njemačka, Einhell se istaknuo po širokom spektru visokokvalitetnih proizvoda, uključujući bušilice, brusilice, električne pile, kompresore zraka, te
razne uređaje za čišćenje. Međutim,ono što ih najviše ponosi je njihova inovativna Power X-Change platforma, koja je postala sinonim za praktičnost i učinkovitost u svijetu alata.
Power X-Change je revolucionirao način na koji korisnici koriste električne alate. Omogućujući upotrebu istih baterija za različite alate, ova tehnologija ne samo da olakšava rad i štedi vrijeme, već
i smanjuje troškove. Bušilice, brusilice, pile, pa čak i kosilice za travu – sve se mogu napajati istom baterijom. Visokokapacitetne baterije pružaju duže radno vrijeme bez potrebe za čestim punjenjem,što je idealno kako za profesionalce tako i za hobiste.
Einhell se ponosi svojom predanošću kvaliteti i podršci kupcima. U Bosni i Hercegovini, Einhell BiH nije samo lider u pružanju vrhunske podrške kupcima, već je i dobitnik prvog mjesta u kategoriji
servisa, što jasno pokazuje posvećenost izvrsnosti i profesionalizmu. Sa svojim stručnim timom servisnih tehničara i moderno opremljenim servisnim centrom, Einhell BiH osigurava brzu i
pouzdanu uslugu.
Srce operacija kompanije Einhell u Njemačkoj čini impresivno skladište opremljeno najnovijom tehnologijom, koja je ključna karika u globalnom lancu opskrbe. Ovo moderno skladište osigurava
brzu i efikasnu distribuciju proizvoda širom svijeta, demonstrirajući predanost kompanije brizi o svojim kupcima i partnerima.
Einhell nije samo brend alata – to je priča o strasti, viziji i tehnološkim dostignučima koja se širi Bosnom i Hercegovinom.
“Dok slavimo ovu obljetnicu, srce nam je ispunjeno ponosom i zahvalnošću prema svima koji su dio naše priče. Nastavit ćemo rasti i inovirati, ne samo zbog tehnologije, već zbog ljudi koji čine Einhell jedinstvenim.
“Naši radnici nisu samo zaposlenici, već i članovi naše obitelji. Njihova stručnost,
predanost i entuzijazam su temelj naše kompanije. Zajedno smo izgradili uspješnu kompaniju i zajedništvo, a budućnost je svijetla, jer zajedno gradimo put prema još 20 godina uspjeha, ljubavi
prema poslu i poštovanju prema našim korisnicima i partnerima”, kazala je direktorica firme za BiH Karolina Lovrinović.

Continue Reading

Najnovije vijesti

Društvo3 sata ago

HUM u Središnjoj Bosni nesebično pomaže onima kojima je naša pomoć potrebna

Hrvatska Udruga mladih u Središnjoj Bosni iz Viteza je realizirala još jednu u nizu humanitarnih akcija i posjetili obitelji na...

BiH3 sata ago

STARIJA ŽENA BILA U VIKENDICI NA VLAŠIĆU ZA VRIJEME UDARA GROMA (VIDEO)

U naselju Babanovac na Vlašiću, kako smo danas objavili izgorjela je vikendica uslijed udara groma. U trenutku požara u vikendici...

Sport3 sata ago

Borac nakon penala izbacio prvaka Albanije i zakazao duele s PAOK-om

Nogometaši Borca iz Banje Luke plasirali su se u drugo pretkolo Lige prvaka nakon što su u dvomeču prvog pretkola...

Događanja3 sata ago

Za vikend “moto susreti” u Novom Travniku

Kod Vojne baze u Stojkovićima 19. i 20. srpnja, održat će se 22. Moto susret koji organizira MK “The Crows”...

Crna kronika3 sata ago

Udar groma zapalio vikendicu na Vlašiću

Uslijed udara groma jedna vikendica u naselju Babanovac na Vlašiću se zapalila danas u poslijepodnevnim satima. Kako pišu lokalni mediji,...

Servisne informacije11 sati ago

Ovi dijelovi Travnika u četvrtak neće imati struje

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice “Elektrodistribucija“ Travnik obavještava kupce da će u dana od 18.07.2024 godine...

Društvo11 sati ago

Promocija Guče Gore u subotu 20.07.2024. na glavnom trgu u Travniku

U cilju promocije turističke ponude Guče Gore kao najljepšeg sela Bosne i Hercegovine obavještavamo Vas da će u subotu 20.07.2024.godine...

BiH11 sati ago

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

ŽEPČE – Na dionici Poprikuše – Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela...

Advertisement
Advertisement
LM