- oglas -

RUŠI SE SJEVERNI DIO TORNJA ZAGREBAČKE KATEDRALE: Vojnici su postavili plastični eksploziv! Alpinisti se spuštaju

Pročitajte i ovo

Fantastična atmosfera u svlačionici: Vatreni zapjevali i rasplesali se

Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru pojedom nad Japanom. Ukupni rezultat nakon penala bio je...

Iznenada preminula popularna influenserica, bivši dečko saopćio da je umrla

Poznata Balkanska influenserica Maja Mia Janevska preminula je izenada u Južnoj Africi, a vijest o njenoj smrti objavio je...

Japanci u suzama napustili stadion, selektor se poklonio Vatrenima (FOTO)

Japance, one na terenu i oni na tribinama stadiona Al Janoub, teško je pogodio poraz i ispadanje od nogometne...
- Advertisement -

Danas će kontroliranom eksplozijom rušiti sjeverni dio tornja Katedrale. Sve će se odvijati na 108 metara visine, a brzina vjetra ne smije biti veća od pet metara u sekundi. Vojska koristi plastični eksploziv

 • Pukovnik Miroslav Car, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika inženjerske pukovnije Hrvatske vojske, jedan je od četvorice vojnika koji su postavljali eksploziv na sjevernom tornju Katedrale. Iako im je vjetar radio probleme, ipak je sve prošlo u najboljem redu.
  – Rupe u kamenu su izbušene te je u njih postavljen eksploziv. Radi se ukupno o devet rupa – šest rupa na vanjskom dijelu, tri na unutarnjem te jednoj sajli, a detonacija će biti istovremena kako bi se gornji dio tornja mogao odvojiti od donjeg dijela – objasnio je.
  Radi se ukupno o 48 grama plastičnog eksploziva pentrita.
  – Po vanjskoj rupi je to 3 grama pentrita plus 1 gram, a u unutarnje rupe po 5 grama tog eksploziva. Na sajlu je stavljeno koncentriramo punjenje od 15 grama pentrita – kaže.
  Na pitanje kakav je osjećaj biti na samom vrhu Katedrale, kaže da Hrvatska vojska ima svoje specijalnosti,izmešu ostalog i inženjersku pukovniju.
  – Godinama se obučavamo za ovakve stvari, tako da možda nismo radili na ovako velikoj visini na dizalicama u košarama, ali dečki su u svakom slučaju obučeni za takav posao i nije bilo nikakvog straha ili sumnje da ga nećemo moći obaviti – zaključio je.
 • 13:20 Zeleno svjetlo za alpiniste! Vjetar se smirio, grupa alpinista ide gore u košari provjeriti je li sve dobro osigurano. Nakon što se oni spuste, čeka se još jedna provjera jačine vjetra i odobrenje za rušenje.
- Advertisement -

24sata uživo ispred katedrale:

 • 13:00 Alpinisti čekaju da se vjetar smiri: Nakon što su u precizno izbušene rupe pripadnici vojske postavili manju količinu plastičnog eksploziva, gore bi trebali alpinisti, koji moraju provjeriti je li sve dobro pričvršćeno. No još nisu krenuli gore jer čekaju da prestane puhati vjetar. Nakon što alpinisti provjere stanje i spuste se, čeka se još završno odobrenje. I to će ovisiti o vjetru. Čim se stvore uvjeti i dođe do zelenog svjetla, detonirat će eksploziv. Prema posljednjim informacijama s terena, to će teško biti prije 14 sati.
 • Posljednje informacije: Košara s vojnicima spustila se s tornja. Vojska je završila s postavljanjem eksploziva, a u pripremi su apinisti koji se sljedeći penju na toranj kako bi sve dodatno učvrstili.
 • 12:30 Posljednje informacije: Vojska se trenutno nalazi u košari na samom vrhu sjevernog tornja i buše rupe u koje će ići eksploziv. Kada se rupe izbuše, eksploziv će se staviti u devet rupa te na jednu sajlu – ukupno 10 mjesta. Povući će glavni vod kroz toranj te nakon toga spojiti mrežu. Kada sve bude spremno i aktivno, s mjesta za aktiviranje će se aktivirati eksploziv, a gornji dio tornja će se odvojiti od donjeg dijela. Eksploziv koji se koristi nije dinamit, već se radi o plastičnom eksplozivu. Za ovakav zahvat potrebna im je vrlo mala količina eksploziva te će se prilikom eksplozije vidjeti samo mali dim. Radove trenutno ometa vjetar te se ne zna sa sigurnošću kada će se odvajanje sjevernog tornja dogoditi s obzirom da je sigurnost ljudi na prvom mjestu.
 • VIDEO: Inženjer objašnjava postupak rušenja na Katedrali
 • Posljednje informacije: Trenutno se na sjevernom tornju nalaze četiri pripadnika inžinjerske pukovnije Hrvatske vojske. Bušit će precizno određena mjesta za uklanjanje čeličnih sidrenih klinova gdje je nastalo najveće oštećenje. U te rupe će se nakon toga staviti eksploziv.
 • POGLEDAJTE VIDEO: Vojska će postaviti eksploziv na sjeverni toranj Katedrale, na košari u kojoj idu prema vrhu izvijesili su hrvatsku zastavu. U tijeku je bušenje rupa u koje će umetnuti eksploziv.
 • POSTUPAK RUŠENJA: Radnici su bili na vrhu sjevernog tornja, procijenili su da je ovakav proces rušenja rizičan, obzirom na vjetar, ali da je sve osigurano i da će rušenje ići po planu.
 • 1. Prvo će pripadnici posebne postrojbe vojske košarom doći na vrh, izbušiti rupe i postaviti eksploziv.
 • 2. Potom se na vrh penju alpinisti koji će provjeriti je li sve osigurano.
 • 3. Potom slijeda završna provjera jačine vjetra.
 • 4. Ako vjetar ne bude prejak, aktivirat će eksploziv.
 • Košara s radnicima upravo je krenula prema vrhu sjevernog tornja. Vjetar i dalje puše, rizično je, ali prema posljednjim informacijama, danas će se sigurno ići u rušenje. Kako doznajemo, sve bi trebalo biti gotovo do 14 sati.
 • Posljednje informacije: Sve je spremno za rušenje jednog dijela sjevernog tornja Katedrale. U radijusu od 120 metara zabranjeno je kretanje, policija je osigurala područje i čeka se da se smiri vjetar.

Zagreb: Sve je spremno za uklanjanje sjevernog tornja katedrale | Autor: Sanjin Strukic/PIXSELLfoto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 • Od 8 sati na snazi je zabrana kretanja u radijusu od 120 metara od Katedrale. Za vrijeme rušenja vrijedit će posebna pravila kretanja i zabrana zadržavanja. Auti neće moći parkirati na Kaptolu, a iz zagrebačke policije mole građane da koriste okolne puteve.
 • Rušenje bi trebalo biti danas između 10 i 14 sati. Prema posljednjim informacijama, to neće biti prije podneva jer opet puše jak vjetar. Rušenje će se odvijati na 108 metara visine i vjetar ne smije biti jači od pet metara u sekundi
 • Rušenje dijela sjevernog tornja Katedrale bilo je planirano za četvrtak, ali su ga odgodili za petak ujutro. Statičari su zaključili da je potrebno dodatno osigurati toranj i gradilište. Probleme je u četvrtak stvarao i jak vjetar pa su procijenili da je najbolje sve odgoditi.

izvor: 24SATA.HR

Najnovije vijesti

Fantastična atmosfera u svlačionici: Vatreni zapjevali i rasplesali se

Hrvatska nogometna reprezentacija izborila je četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru pojedom nad Japanom. Ukupni rezultat nakon penala bio je...

Iznenada preminula popularna influenserica, bivši dečko saopćio da je umrla

Poznata Balkanska influenserica Maja Mia Janevska preminula je izenada u Južnoj Africi, a vijest o njenoj smrti objavio je njen bivši dečko Omi Dimpoz,...

Japanci u suzama napustili stadion, selektor se poklonio Vatrenima (FOTO)

Japance, one na terenu i oni na tribinama stadiona Al Janoub, teško je pogodio poraz i ispadanje od nogometne reprezentacije Hrvatske u osmini finala...

UZNEMIRUJUĆI VIDEO: Vozilo Hitne pomoći udarilo ženu

Jednu stariju sugrađanku udarilo je vozilo Hitne pomoći koje je išlo u rikverc. Ni vozač, ni medicinsko osoblje nisu primijetili da im je pod...

Svi hrvatski igrači osim jednog žestoko su slavili. On je napravio potez za pamćenje

HRVATSKA se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva boljim izvođenjem jedanaesteraca od Japana. Nakon 120 minuta bilo je 1:1, a u penalima je junak bio Dominik Livaković,...

Povezane vijesti