Poveži se s nama

Događanja

RAMA: Na jezeru više od 160 veslača na regati ”Lake to lake”

Objavljeno

Ovog vikenda Ramsko jezero ugostit će više od 160 veslača na XI. izdanju tradicionalne veslačka regate „Lake to lake“.

 Predsjednik Veslačkog kluba (VK) „Rama“ Filip Šimunović u razgovoru za Fenu podsjetio je kako se ova regata održava jedanaestu godinu zaredom u organizaciji Veslačkog centra “Rama” i Općine Prozor-Rama.

 – Ramska veslačka regata pod imenom Tradicionalna veslačka regata „Lake to lake“ održava se od 2012. godine, dok je sam klub osnovan IPA projektom prekogranične suradnje između Hrvatske i BiH. Ove godine smo pomjerili termin s kraja osmog na kraj petog mjeseca, jezero je puno i dobilo je onu svoju prepoznatljivu ljepotu sa slika. Vodostaj je odličan, za razliku od proteklih godina kada je bio lošiji – rekao je Šimunović.

 Ove godine na regati će sudjelovati četiri kluba iz Hrvatske te dva lokalna kluba, „Rama“ i „Ustirama“, a očekuje se preko 160 natjecatelja koji će veslat 24 regate u više kategorija.

 – Regata je u sustavu natjecanja Veslačkog saveza Dalmacije jer mi u BiH nemamo funkcionalan savez pa smo bili prisiljeni svoje mjesto tražiti u Dalmaciji, ali vrlo smo zadovoljni i s njima imamo dobru suradnju, posebno jer tu skupljamo iskustvo, znanje, način organizacije i rada – istaknuo je.

Oglas
posterProgram će se održavati dva dana. Subota je rezervirana za predavanje “Primjeri planiranja treninga kroz život” profesora Mladena Marinovića, višegodišnjeg predsjednika Hrvatske veslačke i kajakaške reprezentacije te kondicijskog trenera poznatih hrvatskih sportaša.– On je svake godine gost na našoj regati, a pozvali smo ga da osvijesti mlade i sportske djelatnike primjerima svoga rada jer je zaista jedan veliki trener i sportski stručnjak – rekao je Šimunović.Natjecateljski dio regate kreće u nedjelju, 28. svibnja, s početkom u 10 sati.
Nastavi čitati
Oglas

Događanja

Akcija čišćenja i uređenja obala rijeke Vrbas, sutra u Jajce

Objavljeno

Piše

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH i Planinarskog društva „Ćusine” Jajce, organizuje ekološku akciju čišćenja i uređenja obala rijeke Vrbas u subotu, 3. juna 2023. godine u Jajcu.

Ova inicijativa okupit će predstavnike nevladinih organizacija, sportskih kolektiva, javnih ustanova, udruženja te građane. Akcija će se odvijati duž područja rijeke Vrbas, od Vinca prema Bravnicama. Cilj akcije je promocija zaštite životne sredine i odgovornog odlaganja otpada, kao i podizanje svijesti o važnosti volonterskog rada za dobrobit zajednice.

Pozivamo Vas da medijski popratite ovu akciju sutra, u subotu 3. juna 2023. godine. Vaša prisutnost i podrška akciji od izuzetne su važnosti za zaštitu naše životne sredine i stvaranje bolje budućnosti.

Oglas

Akcija čišćenja započet će iz „Auto kampa Vinac” u Vincu, a završit će u dvorištu OŠ „Berta Kučera” u Bravnicama sa druženjem i ručkom za sve učesnike. Prijevoz za učesnike i sve zainteresovane bit će obezbijeđen u 10:00 sati ispred Gradske sportske dvorane Jajce.

Mediji izjave i kadrove mogu snimiti pred polazak ispred Gradske sportske dvorane u Jajcu ili tokom trase izvođenja akcije na obalama rijeke Vrbas na potezu od Auto kampa u Vincu do školskog dvorišta u Bravnicama gdje će biti završetak akcije.

Za dodatne informacije molimo vas kontaktirajte koordinatora aktivnosti predsjednik Planinarskog društva „Ćusine“ Velid Hrnjić telefon broj: 065 158 528.

Oglas

Akcija čišćenja i uređenja obala rijeke Vrbas dio je šireg projekta pod nazivom „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, a koji uživa podršku EU, UN-a, Misije OSCE-a u BiH i Vijeća Evrope.

Ova akcija čišćenja ujedno je i najava za Eko rafting regatu „Vrbas 2023” koji će biti održana sedmicu poslije 7-9. juna 2023. godine.

 

Oglas

 

 

 

Oglas

 

 

 

Oglas

 

 

Oglas
Nastavi čitati

Događanja

VITEZ: Predstava “Predsjednici & Ca” prolongirana na 21.06.

Objavljeno

Piše

Hit predstava zagrebačkog pozorišta Kerempuh “Predsjednici & Ca” koja se trebala.odigrati u subotu 03.06. U hotelu Central u Vitezu iz tehničkih razloga prolongirana je za novi datum, a ulaznice kupljene za sutrašnju predstavu vrijede i za novi datum odigravanja predstave.

Predstava će se odigrati u srijedu 21.06.2023.godine u 19;30 u Kongresnoj dvorani hotela Central u Vitezu.

Ulaznice po cijeni od 20 KM potražite na recepciji hotela Central, a ulaznice kupljene za subotu vrijede i za novi datum.

Oglas

Autori ove urnebesne komedije su Tarik Filipović i Boris Scrtan.

Nastavi čitati

Događanja

NOVI TRAVNIK: Koncert „Sretan ti Novi rođendan“

Objavljeno

Piše

Učenici i nastavnici Osnovne i Srednje  glazbene škole Jakova Gotovca Novi Travnik u povodu obilježavanja Dana općine Novi Travnik organiziraju svečani koncert pod nazivom  „Sretan ti Novi rođendan“.

Koncert će se održati u utorak, 06.06.2023. godine u zelenoj dvorani Osnovne škole „ Novi Travnik“ sa početkom u 19:00 sati.

Oglas
Nastavi čitati

Događanja

NOVI TRAVNIK: Blagdanski program župe Presvetog Trojstva

Objavljeno

Piše

U nedjelju 4. lipnja novotravnička župa u Barama proslavit će naslovnika župne crkve Presveto Trojstvo.
Ovom prigodom svetu misu u 11:00 sati predvodit će poznati hrvatski svećenik fra Ante Vučković, profesor filozofije na Bogosloviji u Splitu. Prvi dan trodnevnice predvodit će generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić. Kroz ostale dane vjernici će imati prigodu za svetu ispovijed.

U ponedjeljak 5. lipnja s početkom u 18:00 sati u župu Presvetog Trojstva svečano će biti dočekana Ikona „Kraljice franjevačke obitelji u Europi“ koja je blagoslovljena 17. ožujka 2018. godine u Litvi, ususret 3. europskom kongresu Franjevačkog svjetovnog reda i FRAM-e. Ikona je započela svoje hodočašće po europskim bratstvima. Ova ikona pripada tipu ikona Majke Božje milosti. Prikazuje Blaženu Djevicu Mariju s djetetom Isusom u naručju. U dnu ikone, u tri aureole, prikazana su tri najvažnija sveca triju redova franjevačke obitelji; sveti Franjo Asiški, sveta Klara Asiška i sveta Elizabeta Ugarska, zaštitnica FSR-a. Misija i cilj hodočašća ikone je posjetiti sva mjesna bratstva FSR-a i Frame i na taj način pridonijeti rastu osjećaja pripadnosti FSR-u i Franjevačkoj obitelji i povezivanju Franjevačke obitelji u Europi te ostvariti zajedništvo u molitvi.

U četvrtak 8. lipnja na svetkovinu Tijelova svečanu svetu misu u 18:00 sati predvodit će karizmatični svećenik p. Ike Mandurić. Nakon svete mise slijedi procesija kroz grad, na kojoj tradicionalno sudjeluju časnici, dočasnici i Prvi orkestar OS BiH. U procesiji će uz ovogodišnje prvopričesnike i ministrante sudjelovati Čuvari Kristova groba, župni katolički skauti “sv. Bernard”, članovi mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda koji će nositi ikonu „Kraljice franjevačke obitelji u Europi“, članovi molitvene zajednice „Misionari ljubavi Srca Isusova i Srca Marijina“ s moćima blaženih Drinskih mučenica i vjerni puk.

Nastavi čitati

BiH

Sutra u Travniku manifestacija Konzulska vremena: sve zainteresirane očekuje mnoštvo sadržaja

Objavljeno

Piše

Konzulska vremena je godišnji događaj nazvan po podnaslovu romana Travnička hronika Ive Andrića – na poziv Kenana Dautovića, načelnika općine Travnik, u Travniku se okupljaju ambasadori i diplomatski predstavnici rezidentni u Bosni i Hercegovini, kojima se u raznim dijelovima grada nizom performansa s glumcima, baletanima i glazbenicima, po motivima iz romana nastoji pokazati Travnik kroz Andrićevo djelo, prenosi Travnički.info.

Konzulska vremena prvi put su održana prošle godine u partnerstvu s Francuskom ambasadom, jer je u Travniku prvo otvoren Francuski generalni konzulat, kao prvo stalno diplomatsko predstavništvo u Bosni.

Nadalje, slijedom povijesnih činjenica, i djelovanja Austrijskog generalnog konzulata u Travniku od 1808. godine, koje je Ivo Andrić na umjetnički način oblikovao u romanu Travnička hronika, partner Konzulskih vremena 2023. je Austrijska ambasada u Sarajevu.

Oglas

Kako piše Travnički, događaj je otvoren za građanstvo i turiste, a odvijaće se 2. juna/lipnja od 11:00 sati

U tvrđavi Stari grad, gdje će uz performans dobrodošlice, biti priređena demonstracija tkalačkog i grnčarskog zanata, glumac Matej Baškarad izvest će inscenaciju fragmenta pripovijetke Čaša Ive Andrića, nastupit će i  vokalni sastav Ad Libitum te će se održati prigodna obraćanja načelnika općine Travnik i ambasadorice Austrije Ulrike Hartmann.

Pred starim vozom Ćirom, raritetnim primjerkom lokomotive proizvedene u Austriji, Limena glazba Muzičkog društva Travnik, najstariji orkestar takve vrste u BiH osnovan 1881. godine, sviraće “8 minuta sa Straussom”, kompilaciju nekoliko valcera Johanna Straussa, i kompilaciju sevdalinki “Bosanski biseri”.

Oglas

Po motivu koji je u Travničkoj hronici Andrić opisao ispred Hafizadića kuće, bit će izveden namjenski koreografirani i producirani koreodramski performans Salko i Agata, autora Jovane Milosavljević Lovrenović i Ivana Salonskog, u izvođenju članova Sarajevskog baleta Albine Huskić i Ivana Salonskog. Muzika je autorski rad kompozitorice Ksenije Komljenović. Dizajn zvuka je uradio Ammar Jažić. Narator je Benjamin Bajramović, glumac Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Kod Gradske biblioteke Travnik biće upriličeno svečano predstavljanje skulpture „Ivo Andrić“ autora Damira Šabića, magistra kiparstva.

U dvorištu Andrićeve kuće Matej Baškarad izvest će performans kao Jozef fon Miterer, Austrijski generalni konzul u Travničkoj hronici.

Oglas

Na Centralnom gradskom trgu nastupit će puhački Kvintet iz “Gardenmusik Wien“ (Michael Dorn, truba; Brian Wolf, truba; Markus Repić, rog; Robert Lisle, trombon; Peter Hammer, tuba) s repertoarom klasične muzike iz Austrije, kompozicijama Petera Hammera i Roberta Lisle, fanfarama i mnogim poznatijim veselim melodijama, a publika će moći probati austrijske kolače.

Općina Travnik je organizator događaja Konzulska vremena, u produkciji Zavičajnog muzeja Travnik, zaključuje Travnički.info.

Oglas
Nastavi čitati

Događanja

Pogledajte program “Dani kosidbe Kupres 2023”

Objavljeno

Piše

Ove godine Dani kosidbe u Kupresu počinju 26. lipnja 2023. godine a službeno će biti otvoreni u Hrvatskom domu Kupres izložbom narodnih nošnji bosanskohercegovačkih regija i susjednih država nakon čega slijedi nekoliko događaja kroz cijeli tjedan, zaključno sa Strljanicom, 2.7.2023.

Nastavi čitati

Događanja

ULAZNICE U PRODAJI: Nakon spektakla u Skenderiji, Dženan Lončarević najavio koncert na tvrđavi u Jajcu

Objavljeno

Piše

Nakon spektakularnog koncerta u sarajevskoj Skenderiji, ulaznice za koncert Dženana Lončarevića na tvrđavi u Jajcu puštene su u prodaju.

Koncert Dženana Lončarevića na tvrđavi u Jajcu održat će se 15.07.s početkom u 20 sati, a koncert se održava pod okriljem manifestacije “Jajce Summer Fest”.

Ulaznice za ovaj spektakl u kraljevskom gradu možete kupiti na prodajnim mjestima u Jajcu, recepcija hotela Turist, Info centru Agencije Jajce, caffe Bunga Bunga, ge u sustavu Kupikartu.ba.

Oglas

Cijena ulaznice iznosi 15 KM, a na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 20 KM.

Nastavi čitati

Događanja

Večeras od 20 sati u Vitezu predstava “Ugovor”

Objavljeno

Piše

U utorak, 30. svibnja 2023. godine, u 20 sati, Kazališna dvorana u Vitezu bit će domaćin predstave “Ugovor” Gradskog kazališta mladih Vitez.

“Ugovor” je predstava koja prikazuje kako se jedan sasvim običan dan na poslu može pretvoriti u noćnu moru. Nenad i Predrag, kazališni kritičari, provode svoje radno vrijeme u uredu pišući kritike, malo jedući, pjevajući i svađajući se. Međutim, njihovu svakodnevicu poremeti dolazak nove čistačice u uredu, a uskoro se pojavljuje i zagonetna ličnost s tajanstvenim ciljem. Ova neočekivana pojava postavlja ključna pitanja i potresa sve prisutne. Predstavu je režirao i adaptirao Marko Mirković, a sjajnu glumačku postavu čine Emin Šahdan, Leo Lukić, Ivan Žuljević, Iva Šakić, Hanka Salkić i Pavla Plavčić. Grafički dizajn je povjeren Borislavu Sučiću, dok je tehnička podrška osigurana od strane Karle Karin. Izvršni producent predstave je Ivan Sajević.
Organizatori ovog događaja, OO Mladeži HDZ Vitez i ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB pozivaju sve zainteresirane da budu dio ove kulturne manifestacije.

Nastavi čitati

Događanja

KUD “Novotravničko biserje” organizira koncert “Našoj općini”

Objavljeno

Piše

KUD „Novotravničko biserje“ u subotu, 03.lipnja, u Domu kulture, organizira koncert pod nazivom “Našoj općini”.

Koncert koji se održava povodom obilježavanja Dana općine Novi Travnik počinje u 19:00 sati, a uz domaćine nastupit će KUD “Željezara” Zenica, KUD “Stari Grad” Jajce, KUD “Vitez” Vitez i KUD “Mirsad Hajduković” Breza.

Iz “Novotravničkog biserja” pozivaju sve novotravničane i novotravničanke: “Dođite da zajedno zaigramo”.

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 44 minute

Poseban dan za Džeku: prije 16 godina debitirao u dresu BiH

Najveća zvijezda u povijesti nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko na današnji dan prije 16 godina debitirao je u...

BiHprije 1 sat

Samir Bekrić imenovan sportskim direktorom FK Željezničar

Na današnjoj press konferenciji održanoj u Plavom salonu stadiona Grbavica održana je izvanredna press konferencija. Na njoj je na funkciju...

BiHprije 2 sata

Snažno nevrijeme pogodilo Mostar, padala i tuča

Snažno nevrijeme, popraćeno jakom kišom, grmljavinom i tučom pogodilo je oko 14 sati veće dijelove grada Mostara. Nakon sunčanog i...

BiHprije 3 sata

Ministrica Mirjana Plavčić predstavila smjernice ekonomske i fiskalne politike Vlade ŽSB za razdoblje 2024. – 2026.

Nakon imenovanja nove Vlade Županije Središnja Bosna na sjednici Sabora ŽSB održanoj u ponedjeljak, jučer je u Travniku održana 1....

BiHprije 4 sata

SBK: Usvojene smjernice ekonomske i fiskalne politike

Na prvoj sjednici Vlade SBK u novom sazivu usvojene su smjernice ekonomske i fiskalne politike za naredno trogodišnje razdoblje. “Osnovni...

Sportprije 4 sata

Uprava Hajduka najavila obnovu stadiona Poljud

Jučer je u Splitu održana skupština Hajduka na kojoj se sumirala minula sezona u kojoj je osvojen Kup i drugo...

Događanjaprije 4 sata

Akcija čišćenja i uređenja obala rijeke Vrbas, sutra u Jajce

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH i Planinarskog društva „Ćusine” Jajce, organizuje...

Sportprije 5 sati

Vikend izazov za Kraljeve iz Jajca

Ovog vikenda održavaju se dva sportska događaja u kojima će glavni akteri biti i nogometaši NK Jajce, Kluba koji sa...

Oglas
Oglas