- oglas -

Radončić: Bošnjačka politika je godinama stvarala Dodika. Netko je govorio “sto posto BiH”, pa smo dobili “sto posto RS”

Pročitajte i ovo

Savjeti uz koje ćete zauvijek istjerati moljce iz ormara

Izvadili ste iz ormara svoju omiljenu vunenu vestu, a s njom je na sunce izletio i moljac? To je...

Croatia Airlines, Obzor putovanja i Aerodrom Saraevo predstavili letove koji će spajati BiH s Europom

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines, Obzor putovanja i Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su u Sarajevu predstavili letove koji će...

PLEHAN – Za nastavak gradnje Franjevačkog samostana na Plehanu potrebna daljnja potpora

U župi sv. Marka evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini 30 godina nakon ratnog egzodusa još nisu zacijeljele ratne...
- Advertisement -
“Dodik nije nikakav luđak, radi se o opasnom političaru opasnih namjera. On vrlo ozbiljno radi i to institucionalno. Mi imamo realan problem kao BiH da se njegovo destruktivno ponašanje zaustavi. Ne želim vjerovati da ima podršku međunarodne zajednice. Ovakvim destruktivnim ponašanjem Dodika zamrla je priča o ulasku BiH u NATO“, kazao je Radončić.

Gost Dana uživo N1 bio je lider SBB-a Fahrudin Radončić koji je govorio o aktualnoj političkoj situaciji. Kako je kazao, trenutno najveći problem u BiH je ponašanje Milorada Dodika, te da će biti potreban snažan odgovor Brisela i Washingtona.

- Advertisement -

Na početku razgovora kazao je da narednog tjedna u BiH dolazi europski komesar Oliver Varhely.

“Danas smo dobili kao predsjednici stranaka tu obavijest i mislim da će to biti važan impuls da u BiH dođe do političke stabilizacije”.

Radončić je, potom, kazao da BiH mora izaći iz “opasnog tunela”.

“Naši stavovi su poznati, da BiH mora izaći iz ovog opasnog tunela, iz tunela straha koji građane čine nesretnim, uznemirenim. Od toga da se nitko ne bavi egzistencijalnim pitanjima, nego se svi pitaju hoće li u BiH biti rata, da postaje besperspektivna za investitore i mislim da će biti očekivanja od Brisela da iskoristi svoje poluge za razrješenje situacije. I onoga što je trenutno najveći problem i problem svih problema, a to je ponašanje Milorada Dodika“.

Da li su stranci ozbiljno shvatili Dodikovu retoriku?

“Brisel je važna diplomatska destinacija za BiH i naš ekonomski saveznik, ali mi moramo prvenstveno da vodimo računa o tome što misli Washington. Ovog puta je veoma važno iz ovih pregovora da su poslagane kockice između Washingtona i Brisela. Meni je važno da je gospodin Biden primio pregovarača kojeg je poslao u BiH, gospodina Palmera, time je i nama poslao poruku i nekim ljudima koji nisu shvaćali da Palmer donosi stavove Bijele kuće“, kazao je Radončić.

Dodaje da se pokazala nedoraslost “bošnjačke politike da u svakom vidi neprijatelja”.

“Mislim da se pokazala nedoraslost bošnjačke politike da u svakom vidimo neprijatelja, nije na nama koji trebamo pomoć da licitiramo tko je demokrat ili republikanac i da li predstavlja Washington ako ga je Washington poslao. Mislim da je poslana poruka da je situacija ozbiljna, da šalje čovjeka od povjerenja koji predstavlja Vladu SAD. Ja očekujem da će to nakon posjete Escobara biti jasno da SAD ovaj prostor smatra ozbiljno“.

“Za naše političare su teže sankcije Brisela”

Radončić je kazao da se nada da će Brisel provesti sankcije, te da očekuje i američke ako Dodik ne stane.

“Hajde da počnemo od kraja, nadam se da će Brisel provesti te mjere, za naše političare su mnogo teže briselske sankcije. Očekujem da će biti američke sankcije ukoliko Dodik ne stane, naravno nije stvar sankcionirati jednog čovjeka jer ima više krivaca, očekujem nakon novog Palmerovog dolaska i Varhelyjevog da ćemo imati jasniju sliku o tome što dužnosnici Brisel hoće, može i želi kao i Washington“.

O porukama iz Mađarske, tj. tamošnjih političara, kazao je:

“Radi se o jednoj političkoj preciznoj desnici, ma što da to ovdje znači to ne mora značiti negativno ništa. Mislim da će se naći unutar Brisela dovoljno kompromisa i samosvijesti da nestabilna BiH ne odgovara EU i obitelji naroda i da će na kraju Mađari i neki drugi pristupiti sankcijama jer ne vidim drugi način”.

Sankcije kao rješenje?

Na pitanje jesu li sankcije rješenje, kazao je:

“Mislim da sankcije moraju da se implementiraju i provedu. Ne vidim drugi način, da EU ili SAD, a Dayton je čedo SAD-a. SAD su učinile jako puno novca, energije, BiH je geostrateški bitna da oni sad bez nekih sankcija dozvole razbijanje BiH na način kako je krenuo Dodik. Vjerujem i inzistiramo kao politički faktor da sankcije budu i da se realiziraju i da se beskompromisno provode jer drugog puta nema“.

Radončić dodaje da domaći politički faktori od prijatelja prave neprijatelja.

“Domaći politički faktori poputno nepotrebno od prijatelja prave neprijatelja. U EU imate dosta vlada koje su desnica, ali to ne znači automatski negativan stav po BiH. Vjerujem da će Brisel naći zajedničko rješenje”.

Lider SBB BiH je dodao da je “bošnjačka politika zarad dobijanja dnevnih političkih poena godinama stvarala Dodika”.

“Mislim da bošnjačka politika je zarad dobijanja dnevno političkih poena godinama stvarala Dodika, u smislu da mu je olakšavala javno mnijenje da mobilizira u RS. Neko je govorio “sto posto BiH”, pa smo dobili “sto posto RS”. Neko je govorio da se podnosi prema Ustavnom sudu zahtjev da se ukine RS odnosno njeno ime, a danas svim sredstvima se borimo da RS ne ukine BiH. Mislim da ta vrsta retoričkih poteza koji su tjerali ljude od Sarajeva nisu doprinijeli stabilizaciji BiH. Svađa dokazuje da BiH nije moguća i svađa odgovara Dodiku. Mislim na to prebacivanje loptice, vi “ćete nama reći da smo Teheran, mi vama da ste genocidaši”. To hrani radikale u politici, mislim da se radi o nečemu što odgovara i jednim i drugima, ali ne odgovara građanima BiH, investitorima, ne odgovara masovnom odlasku iz BiH. Nama odlaze obitelji, ne samo mladi ljudi. To moramo zaustaviti“.

Koliko je Dodik ozbiljan?

“Dodik nije nikakav luđak, radi se o opasnom političaru opasnih namjera. On vrlo ozbiljno radi i to institucionalno. Mi imamo realan problem kao BiH da se njegovo destruktivno ponašanje zaustavi. Ne želim vjerovati da ima podršku međunarodne zajednice. Ovakvim destruktivnim ponašanjem Dodika zamrla je priča o ulasku BiH u NATO“, dodao je Radončić.

“On je krenuo da finalizira ono što je najavljivao prije godinu, dvije, tri. Ja sam kao ministar sigurnosti nekoliko stvari dogovarao s njim i to su bili uspješni dogovori. Dodik je, na našu žalost, vrlo efikasan čovjek. Trebalo ga je gurati ka ideji jačanja institucija, sada je otišao u destrukciju i ja mislim da jedino uz pomoć međunarodne zajednice možemo ga zaustaviti bez nečega što se zovu “izvanpolitička sredstva””, ističe Radončić.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Savjeti uz koje ćete zauvijek istjerati moljce iz ormara

Izvadili ste iz ormara svoju omiljenu vunenu vestu, a s njom je na sunce izletio i moljac? To je...

Croatia Airlines, Obzor putovanja i Aerodrom Saraevo predstavili letove koji će spajati BiH s Europom

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines, Obzor putovanja i Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su u Sarajevu predstavili letove koji će u narednom razdoblju spajati Bosnu...

PLEHAN – Za nastavak gradnje Franjevačkog samostana na Plehanu potrebna daljnja potpora

U župi sv. Marka evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini 30 godina nakon ratnog egzodusa još nisu zacijeljele ratne rane. Svi se slažu kako...

Olivera Ćirković o Mirnesi za “Avaz”: Nije izdržala pritisak, ovo joj je pametna odluka

Nakon višemjesečne potrage, Mirnesa Bešlić, porijeklom iz Busovače, predala se policiji na aerodromu u Stuttgartu, objavili su danas njemački mediji. Za portal “Avaza“ ovo je...

Procurila fotografija mlade Hercegovke koja je zavela Zdravka Mamića

Nakon vijesti o mogućoj, trećoj ženidbi Zdravka Mamića s trideset godina mlađom djevojkom iz Hercegovine, u medijima se pojavila i fotografija djevojke za koju...

Povezane vijesti