- oglas -

Putovanja – Kako putovati i osigurati se u vrijeme koronavirusa

Pročitajte i ovo

Zaraženi prešućuju kontakte, žele spasiti prijatelje koji idu na ljetovanje

 “Nemoj me stari prijaviti kao kontakt” ili “Čuj, ispitni je rok,ne mogu u samoizolaciju, a možda uopće ne dobijem...

Novi apel Kriznog stožera: Situacija se pogoršava, izbjegavajte javna okupljanja

 Preporučuje se stanovništvu na području Federacije BiH, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i...

MILANOVIĆ: UZP nam podmeću, to su gluposti; HVO oslobađao Bihać i Hrvatsku

Svečanim završetkom obuke drugog naraštaja za razvoj vođa Marko Babić i prijemom ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata započelo je...
- Advertisement -

 

Nakon gotovo četiri mjeseca epidemije virusa Covid-19, epidemiološka situacija se bila djelimično popravila u većini zemalja što je rezultiralo otvaranjem granica posebno u zemljama u kojima je turizam izuzetno važna gospodarska grana.

U nekima je turizam i najveći izvor prihoda kao u većini mediteranskih zemalja poput Italije, Španjolske, Hrvatske, Portugala i Grčke.

Uz te zemlje turizam je također najznačajnija gospodarska grana i u susjednoj Crnoj Gori, koja je također kao i Srbija počela sa otvaranjem granica, ali i u BiH u kojoj je turizam godinama promoviran kao strateški ekonomski sektor.

Turistički radnici iz Mostara prosvjedovali su u prošlog tjedna na Starom mostu u Mostaru kako bi poslali poruku da je turizam “na koljenima” i zatražili od nadležnih otvaranje granica BiH za državljane EU. Istoga stajališta su i turistički uposlenici u cijeloj zemlji.

I pored djelomičnog otvaranja granica i putovanja desetina tisuća turista posebno u mediteranske zemlje, epidemiolozi, međutim, upozoravaju kako treba imati na umu da je epidemija koronavirusa u Europi i svijetu i dalje opasna prijetnja, te je nužno nastaviti sa mjerama zaštite sebe i ljudi oko sebe.

Ono što posebno interesira turiste, osobe koje vole i uživaju u putovanjima, ali i one koje namjeravaju godišnji odmor provesti na nekoj od morskih obala jeste kakve su mogućnosti osiguranja od koronavirusa, odnosno u slučaju zaraze spriječiti se izlaganju neplaniranih troškova.

Poznato je da je glavni izvor zaštite odnosno osiguranja prilikom putovanja u inozemstvo putno zdravstveno osiguranje. Putno osiguranje se uvijek preporučuje prilikom putovanja u inozemstvo, a posebno je to nužno u doba epidemije.

Iz zavoda za javno zdravstvo preporučuju tako da je prilikom putovanja u vrijeme epidemije Covid-19 nužno pratiti relevantne informacije i preporuke lokalnih kriznih stožera Civilne zaštite, službene stranice o koronavirusu,  MUP-a i ostalih službi vezanih za putovanje, te se informirati o najnovijim mjerama i zabranama kretanja.

Neke od preporuka za putovanja su također putovanje vlastitim vozilom kako bi se smanjile šanse izlaganju zarazi, korištenje  beskontaktnog plaćanja, korištenje  jednokratnih rukavica za punjenje goriva i dodirivanje drugih površina koje koristi veliki broj ljudi, poput odmorišta i kafića, kao i korištenje maski za lice i izbjegavanje rukovanja i bliskih kontakata.

U slučaju putovanja zrakoplovom, vlakom ili autobusom također su obvezne maske za lice, održavanje udaljenosti od minimalno 1,5 metra, ali i posebno se upozorava da je važno proučiti materijale u vezi sa putničkim zdravstvenim osiguranjem.

Tako se npr. u slučaju putovanja u inozemstvo, navodi kako je dobra ideja online ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja. Putno osiguranje pokriva, primjerice, troškove hitnog liječenja u slučaju nezgode, troškove hitnog liječenja u slučaju bolesti, prijevoz člana obitelji u slučaju hospitalizacije duže od pet dana ili gubitak i kašnjenje prtljage, ovisno o ugovorenom paketu.

Prema informacijama koje je Feni dostavilo Udruženje osiguravajućih društava Federacije BiH od pojedinih svojih članica većina društava za osiguranje od kojih su dobili odgovore navode kako u svojoj ponudi nemaju „specijalni“ proizvod za osiguranje od „eventualne zaraze koronavirusom“ odnosno rizika nastanka zaraze ovim virusom.

Ipak pojedina društva za osiguranje nude određene vrste osiguranja koje su u vezi sa tim virusom. Tako neka društva iako ne nude  osiguranje od rizika nastanka zaraze koronavirusom,  nude osiguravateljsko pokriće za smrt uzrokovanu tim virusom.

U nekim od društava, koronavirus je pokriven policama dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i životnog osiguranja. Takvo dobrovoljno zdravstveno osiguranje nudi pokriće vanbolničkog liječenja i od posljedica koronavirusa, za svoje klijente kako sadašnje i buduće.

To znači da su policom dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja pokriveni pregledi i lijekovi koji se u okviru liječenja koronavirusa mogu izvršiti vanbolnički. Osim toga, osiguranicima životnog osiguranja koji imaju ugovoreno osiguravajuće pokriće za slučaj smrti, u slučaju nastanka osiguranog slučaja uzrokovanog koronavirusom, isplaćuje se puna ugovorena osigurana suma.

Isplatom osigurane sume obitelji osiguranika se pruža financijska zaštita i pomaže da prebrode financijske nedaće u teškim trenucima života, što zapravo i jeste smisao osiguranja, ističu se u odgovoru.

U nekim od društava  navode da su njihovi proizvodi koncipirani tako da je COVID 19 (zarazne bolesti kao takve i/ili u slučaju pandemije/epidemije) ili uključeno u pokriće ili izričito isključeni putem uvjeta osiguranja za određeni proizvod. U okviru široke palete životnih osiguranja koja nude u pokriću je i smrt uslijed zaraze (COVID-19).

Većina društava za osiguranje u pravilu navode da kroz policu putničkog zdravstvenog osiguranja ne uključuju pokriće od eventualne zaraze tijekom boravka – službenog ili turističkog u nekoj od drugih zemalja, a koje bi podrazumijevalo medicinsku zaštitu i troškova liječenja za zarazu nastalu koronavirusom, ali ipak nude mogućnost da u slučaju smrtne opasnosti, jamče pomoć osiguranoj osobi u situaciji u kojoj bi došlo do smrtnog ishoda bez nepotpune medicinske intervencije.

 

Izvor: Pogled.ba

Najnovije vijesti

Zaraženi prešućuju kontakte, žele spasiti prijatelje koji idu na ljetovanje

 “Nemoj me stari prijaviti kao kontakt” ili “Čuj, ispitni je rok,ne mogu u samoizolaciju, a možda uopće ne dobijem...

Novi apel Kriznog stožera: Situacija se pogoršava, izbjegavajte javna okupljanja

 Preporučuje se stanovništvu na području Federacije BiH, da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.Ovo je ponovljeni...

MILANOVIĆ: UZP nam podmeću, to su gluposti; HVO oslobađao Bihać i Hrvatsku

Svečanim završetkom obuke drugog naraštaja za razvoj vođa Marko Babić i prijemom ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata započelo je danas obilježavanje VRO Oluja na...

Akcijski katalog Vujević company!

Samo za svoje vjerne kupce, Vujević company predstavlja akcijski katalog za mjesec august!I ovog puta očekuje vas samo najbolje, SUPER ponuda i najbolje cijene!Prilika...

U Neumu se odigrala drama: Dvije osobe na pedalini nekontrolirano plutali morem

 U Neumu se sinoć događala prava drama kada su dvije osobe na pedalini zbog jakog vjetra potpuno izgubile kontrolu nad plovilom.Praktično, pedalina je nekontrolirano...

Povezane vijesti