- oglas -

Prvi put u povijesti papa ide u ovu opasnu zemlju

Pročitajte i ovo

NTK: Predstavljena monografija „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“, autora Miroslava Landeke

U Galeriji kraljice Katarine Kosača u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u srijedu 29. ožujka 2023. u sklopu kulturne...

Francuska gori, Macron ne odustaje od reforme: “Uzmi svoju mirovinu, ne naše”

Prosvjedi neće zaustaviti mirovinsku reformu niti druge političke promjene, poručio je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron u departmanu...

Hajduk gušta u medijskom ludilu i sprema najveći transfer u povijesti kluba

SADA više nema nikakve dileme. Transfer Luke Vuškovića bit će najveći transfer u povijesti Hajduka. U ovom trenutku kao...
- Advertisement -
Papa Franjo počinje u petak prvi u povijesti papinski posjet Iraku, što je čin solidarnosti s tamošnjom drevnom, ali sve manjom kršćanskom zajednicom i simbolična gesta prema muslimanima.

Papin pohod održat će se u vrijeme kad se Irak, razoren desetljećima sukoba, suočava s drugim smrtonosnim valom pandemije koronavirusa, ali i ponovnim izbijanjem nasilja.

- Advertisement -

Progoni su već prorijedili kršćansku zajednicu u Iraku – jednu od najstarijih u svijetu – koja je 2003. godina imala 1,5 milijuna vjernika, a danas ih je tek 400.000.

U tri dana 1.650 km

Gotovo 1.650 kilometara papa Franjo će prijeći u tri dana, uglavnom zračnim prijevozom.

Franjo u tjedna dana pastirskog pohoda Iraku želi izraziti solidarnost s kršćanima i s ostalih 40 milijuna Iračana, javlja Hina.

Od glavnoga grada Bagdada do svetišta u Najafu, duž ulica već su istaknuti natpisi uz portret pape Franje i arapski naziv Baba al-Vatican.

Od Ura na jugu, rodnog mjesta Abrahama kojega štuju sve tri velike monoteističke religije, do ratom poharanih kršćanskih gradova na sjeveru, popravljene su ceste i dotjerane crkve u zabačenim dijelovima u koje nikada nije kročio tako visoki crkveni velikodostojnik.

Papina je poruka da Crkva stoji uz one koji pate, rekao je nadbiskup Mosula i Akre, dominikanac Michaeel Najeeb Moussa.

Uputit će snažne riječi upravo ovdje u Iraku gdje su počinjeni zločini protiv čovječnosti i genocid, dodao je.

Drevni korijeni

Zajednica iračkih kršćana jedna je od najstarijih i najraznolikijih u svijetu. Polovicu njih čine pripadnici Kaldejske katoličke crkve te drugi katolici, a ostali su armenski pravoslavciprotestanti te drugi kršćani.

Tijekom diktature Sadama Huseina (1979. – 2003.), koji je srušen invazijom predvođenom Sjedinjenim Državama, kršćani su činili šest posto od 25 milijuna Iračana.

No, iako je sektaško nasilje nagnalo u bijeg manjinske zajednice, iračko stanovništvo je raslo, dodatno potiskujući udio kršćana koji danas čine tek jedan posto populacije, procjenjuje William Warda, suosnivač nevladine udruge Hamurabi, posvećene obrani ljudskih prava manjina.

Većina kršćana koncentrirana je u sjevernoj pokrajini Ninivi gdje mnogi od njih i danas govore dijalektom aramejskog, jezika Isusa Krista.

Godine 2014. džihadistička skupina, tzv. Islamska država osvojila je Ninivu i razorila kršćanske gradove i stanovnicima poručila: obratite se ili umrite.

U to vrijeme papa Franjo podržao je vojnu akciju protiv IS-a i razmatrao je posjet sjevernom Iraku u znak solidarnosti s tamošnjim kršćanima.

No, Irak je bio na srcu Vatikana i prije početka Franjina pontifikata. Godine 2000., Sadam je u zadnji čas izbrisao nade tadašnjeg pape Ivana Pavla II. koji je planirao pastirski pohod.

Devetnaest godina poslije, patrijarh Kaldejske katoličke crkve Louis Sako, ishodio je od iračkog predsjednika Barhama Salhea službenu pozivnicu Papi da dođe “izliječiti” zemlju od nasilja, često međuvjerskog nasilja.

No, Covid-19 odgodio je putovanje, ali danas ni mjere izolacije i zatvaranja niti podatak o 4.000 novih zaraza nisu poremetili Franjin program. Jedino što Papa neće moći biti u doticaju s masama vjernika.

Impresivan učinak

Za sigurnost Papina posjeta skrbe se brojne ekipe iz Vatikana koje su već obišle i Irak i surađuju s pokrajinskim povjerenstvima.

U petak ujutro, zrakoplov će sletjeti u Bagdad s papom Franjom i još 150 putnika, od kojih će polovicu činiti novinari, prenosi Hina.

Franjo će još jednom pružiti ruku islamu. Godine 2019., za posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima, papa Franjo i šeik Ahmed al-Tajeb, imam Al-Azhara, najvišeg autoriteta sunitskog islama, potpisali su dokument kojim ohrabruju kršćansko-islamski dijalog.

U Iraku će se Papa obratiti šijitima, koji su u Iraku većina, ali su u svijetu manjina i čine 200 milijuna vjernika u zajednici od 1,8 milijarde muslimana. Predviđen je sastanak pape Franje sa šijitskim poglavarom Alijem Sistanijem.

Guverner Najafa, Luaj al-Jaseri smatra da je riječ o povijesnom posjetu. Govorimo o vjerskom poglavaru 20 posto svjetskog stanovništva. Njegov dolazak znači mnogo, njegov susret s velikim ajatolahom imat će golem učinak.

(www.jabuka.tv)

Najnovije vijesti

NTK: Predstavljena monografija „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“, autora Miroslava Landeke

U Galeriji kraljice Katarine Kosača u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u srijedu 29. ožujka 2023. u sklopu kulturne...

Francuska gori, Macron ne odustaje od reforme: “Uzmi svoju mirovinu, ne naše”

Prosvjedi neće zaustaviti mirovinsku reformu niti druge političke promjene, poručio je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron u departmanu Visoke Alpe kamo je došao...

Hajduk gušta u medijskom ludilu i sprema najveći transfer u povijesti kluba

SADA više nema nikakve dileme. Transfer Luke Vuškovića bit će najveći transfer u povijesti Hajduka. U ovom trenutku kao najveći izlazni transfer u povijesti...

Hakeri razotkrili identitet ‘mesara‘ Mariupolja, a usput objavili škakljive fotke njegove supruge

Ukrajinski hakeri tvrde da su otkrili identitet zapovjednika ruskog zrakoplovstva koji je odgovoran za bombardiranje Mariupolja te da su nasamarili njegovu suprugu koja im...

HDZ1990 razočaran nedostatkom reakcije HNS-a na verbalne napade na Milanovića

HDZ 1990 najoštrije osuđuje verbalne napade upućene prema predsjedniku Republike Hrvatske koji je posjetio Općinu Derventa, a koja je do Domovinskog rata imala podjednak...

Povezane vijesti