Connect with us

Društvo

PROSLAVA BLAGDANA SV. ANTE PADOVANSKOG U WIESBADENU: Fra Janko Ćuro poručio: Praznim još nitko nije uspio ispuniti prazninu

Published

on

U četvrtak, 13. lipnja, u Hrvatskoj katoličkoj župi Wiesbaden, koju vodi fra Kristijan Montina, svečano je proslavljen blagdan sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika ove župe i jednog od najomiljenijih katoličkih svetaca.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi Svetog Kiliana, uz koncelebraciju fra Kristijana Montine, predvodio je fra Janko Ćuro, vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Sarajevu i direktor  franjevačkog medijskog centra Svjetla riječi.

Kroz svoju zanimljivu propovijed, fra Janko Ćuro je pozvao vjernike neka mole jedni za druge kako bi u svoje živote i živote svoje obitelji uvijek unosili svjetlost Božje riječi. Istaknuo je kako živimo u vremenu koje je znatno nerazumljivo te kako često imamo pogrešno poimanje vrijednosti sebe i drugih.

– Kako nas vrednuje društvo, koliko smo vrijedni drugim ljudima, kako ja vrednujem druge ljude, što je ono što je meni vrijedno? Na ova pitanja odgovor najbolje daju odgovori na pitanja: Oko čega se vrti moj život? Što je 24 sata na dan središte moga života? Gdje su moje misli? Kad odgovorimo na ta pitanja, točno ćemo znati koja je naša vrijednost. Ako se naš život stalno vrti oko časti, slave, moći, oko interesa…, onda ću vrijediti točno onoliko koliko te stvari vrijede, ali ako se moj život vrti oko uzvišenih stvari, ako je središte moga života Bog, poštenje i milosrđe, opraštanje i ljubav, onda me sve to izdvaja od svijeta prolaznog, rekao je fra Janko Ćuro.

Advertisement

Fra Janko je ustvrdio kako čovjek nikad nije bio „zarobljeniji“ nego danas.

Bogatstvu proslave sv. Antuna Padovanskog doprinijeli su mladi misijski folkloraši i članovi zbora koji su uveličali sveto misno slavlje pred više stotina vjernika među kojima su bili i generalni konzul RH u Frankfurtu Vedran Konjevod, konzul Ivan Jabuka, ali i paroh Srpske pravoslavne crkve u Wiesbadenu o. Aleksandar Marković, paroh Srpske pravoslavne zajednice Frankfurt na Majni o. Simon Turkić i protojerej o. Slobodan Tijanić.Fra Kristijan Montina je posebno pozdravio o. Simona Turkića. Fra Kristijan i o. Simon su prošle godine u ime svojih zajednica zajedno pokrenuli humanitarnu akciju za dječaka Diega Veselinovića iz Bistrice u općini Žepče koji boluje od cerebralne paralize, a kojemu je majka Hrvatica i otac Srbin.

Fra Kristijan je o. Siomonu uručio monografiju HKŽ Wiesbaden, a okupljenim vjernicima se obratio i o. Simon te je izrazio radost svojim dolaskom na proslavu sv. Antuna u Wiesbaden.

-Drago mi je što sam ovdje s vama. Došao sam do zaključka kako evanđelje nikad ne zastarijeva, ono je uvijek mlado zato što je naš Isus Hristos/Isus Krist uvijek mlad i isti je i jučer i danas i zauvijek. Rekao bih u najdubljem smislu riječi, mi smo jedan narod u Kristu Isusu. Što želim mome narodu neka Bog da vama, što želim vama, draga braćo i sestre, neka Bog da mome narodu i što želim mojoj djeci, neka Bog da vašoj djeci i što želim vašoj djeci neka bog da mojoj djeci, poručio je o. Simon.

Advertisement

Budući se na blagdan svetog Ante Padovanskog blagoslivljaju djeca, fra Janko Ćuro je na kraju svete mise blagoslovio djecu i mlade okupljene oko ukrašenog kipa svetog Ante Padovanskog.

Nakon svete mise, velik broj vjernika ostao je na proslavi gdje ih je zabavljao „Cro Accord“. Fra Kristijan je pozdravio i članove nogometnog kluba Hajduk Wiesbaden, te istaknuo njihovu dobru suradnju sa župom i kazao kako su i za ovu proslavu osigurali hranu, odnosno, sve goste su počastili ćevapima koje su pripre Fenix-magazin/Marijana Dokoza mali na proslavi poslije svete mise.

Fenix-magazin/Marijana Dokoza

Advertisement

Advertisement

Društvo

HUM u Središnjoj Bosni nesebično pomaže onima kojima je naša pomoć potrebna

Published

on

By

Hrvatska Udruga mladih u Središnjoj Bosni iz Viteza je realizirala još jednu u nizu humanitarnih akcija i posjetili obitelji na području Viteza kojima je pomoć svih nas najpotrebnija.

“U ovoj akciji smo obišli stalne korisnike naše pomoći kojima je potrebna naša pomoć. Gledajući na svijet očima mladih, svijet postaje ljepšim, a mjesto ugodnijim življenja”, izjavio je predsjednik Udruge Mateo Marić.Kroz proteklih 6 godina ova Udruga je pomogla više od 200 obitelji s područja Kantona Središnja Bosna, što je pokazatelj stalnog rada ovih mladih osoba.

“Kroz rad u Udruzi i volontiranjem svaka mlada osoba raste i to je ono što ovaj poziv čini posebnim”, izjavila je članica Udruge Ana-Marija Omazić.

U narednom vremenskom razdoblju, Udruga planira realizaciju brojnih aktivnosti i projekata.

Advertisement

Svi oni koji žele pomoći u radu naše Udruge, to mogu učiniti uplatom na naše račune:

Račun u konvertibilnim markama: 3382502287481689

Račun u stranim valutama:

BA 393382504887482008

Advertisement

( SWIFT CODE: Uncrba 22 ) Unicredit Banka

Continue Reading

Događanja

Za vikend “moto susreti” u Novom Travniku

Published

on

By

Kod Vojne baze u Stojkovićima 19. i 20. srpnja, održat će se 22. Moto susret koji organizira MK “The Crows” iz Novog Travnika.

Ovim moto susretima MK “The Crows” proslavlja 25 godina postojanja kluba.

U dva dana ljubitelje motora i dobre rock glazbe očekuje mnoštvo sadržaja. Svi posjetitelji moći će uživati u vrhunskim bandovima iz BiH i regije.

Za sve bajkere je osiguran kamp i ručak, defile i razne moto igre.

Advertisement

Dobrodošli!

Continue Reading

Društvo

Promocija Guče Gore u subotu 20.07.2024. na glavnom trgu u Travniku

Published

on

By

U cilju promocije turističke ponude Guče Gore kao najljepšeg sela Bosne i Hercegovine obavještavamo Vas da će u subotu 20.07.2024.godine biti održana manifestacija “Rapsodija ljetnih okusa iz Guče Gore” , odnosno promocija gastro ponude, tradicije i običaja Guče Gore. 

Manifestacija je planirana da se održi na glavnom trgu 20.07.2024. (subota) u Travniku (kod Konzuma) u večernjim satima (od 20:00h).

Jedan od ciljeva ove prezentacije je promocija Guče Gore kao dijela turističke ponude Travnika kao turističke destinacije.

Događaj organizuje PD Guča Gora uz podršku partnera, općina Travnik, Turistička zajednica Općine Travnik, Centar za edukaciju mladih i USAID Turizam.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Najavljena utrka “Sjećanje na palčicu Anu”

Published

on

By

Udruga za prijevremeno rođenu djecu „Mali Heroji“ sa zadovoljstvom vas poziva na prvu memorijalnu dječju utrku “Sjećanje na palčicu Anu” koja će biti održana u četvrtak, 25. srpnja u Novom Travniku.

Na gradskom trgu mališani će se moći natjecati u 6 kategorija: 1-3 godine, 4-6 godina, 7-10 godina, 11-15 godina, te možda najzanimljivija kategorija bit će utrka za bebe puzalice.

“Do sada smo proveli brojne edukacije za medicinsko osoblje, liječnike, roditelje i trudnice te donirali opremu bolnicama. Ove godine smo odlučili da održimo prvu memorijalnu utrku za našu palčicu Anu, koja je prošle godine preminula nakon sedam dana života.” – kazala je predsjednica Udruge Monika Blaž.

Nikolina Gavrić, potpredsjednica udruge, a ujedno i majka preminule Ane kazala je da ova utrka za nju ima posebnu simboliku.

Advertisement

“To je moja beba koja se prijevremeno rodila, u 35. tjednu, te nakon sedam dana borbe nije uspjela preživjeti. Velika mi je čast da će utrka biti baš u Novom Travniku jer je beba bila Novotravničanka” – izjavila je Gavrić.

Novi Travnik kao grad mladosti, kao prijatelj djece, kroz ovaj projekt iskazuje jednu potpunu podršku prije svega roditeljima koji su preživjeli određenu vrstu traume, ali i održavanje vrste sjećanja na sve heroje koji nisu uspjeli izboriti bitku da žive život sa svojim roditeljima. Zajedničkim druženjem i zajedničkim aktivnostima sve djece u Novom Travniku održimo sjećanje na naše heroje – palčiće i dajmo im podršku. Općina Novi Travnik i u narednom razdoblju bit će na raspolaganju udruzi za sve njihove ideje i realizacije.” – kazao je načelnik Stjepan Dujo.

Prijave na utrku mogu se izvršiti na brojeve telefona 063/768-466 i 063/108-857.

Utrka se održava pod pokroviteljstvom općine Novi Travnik.

Advertisement

Continue Reading

Politika

Novi Travnik drastično smanjuje troškove vodovodnih priključaka: Sa 76.000 na 1.000 KM

Published

on

By

Danas je na 28. redovitoj sjednici Općinskog vijeća Novi Travnik usvojeno svih 13 točaka koje su bile na dnevnom redu. Između ostalog, usvojena je i Izuzetno značajna odluka i to o izmjeni cjenika usluga JP „Vilenica Vodovod“.

Što u konačnici usvajanje ove odluke donosi? Ključne promjene obuhvaćaju smanjenje naknada za priključke, posebno za domaćinstva koje će sada plaćati priključak jeftinije za 200,00 KM. Najviše će koristi imati gospodarstvenici, s obzirom na to kako će jednokratna naknada za gospodarske subjekte biti smanjena na 1.000,00 KM, a prethodno su dosezala i do 76.000 KM, što bi moglo potaknuti razvoj novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta.

Načelnik Stjepan Dujo nakon usvajanje ove točke izjavio je kako se aktivno radilo na ovom koraku: “Već duže vrijeme smo predlagali ovu mjeru i nakon provedenih odluka na tijelima Vilenica – Vodovoda i konačno odluke Općinskog vijeća, postignut je cilj umanjenja troškova priključka, za nove investicije gospodarskih subjekata, koji će najviše osjetiti usvajanje ove odluke, ali i cjelokupno građanstvo će imati manje cijene priključaka na vodovodnu mrežu.”

Dodatno, Općina Novi Travnik će JP „Vilenica Vodovod“ uplatama mjesečne naknade tijekom sljedećih 24 mjeseca davati potporu, kako bi se ublažili financijski utjecaji ove promjene. Kako su ranije kazali iz Vilenica – Vodovoda, ovime Novi Travnik nakon izmjena ima jednu od najnižih naknada za priključke ne samo u KSB, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Advertisement

 

 

Continue Reading

Društvo

Uspješno transplatiran Dario -Čera Čerkez

Published

on

By

Sinoć je u KB Merkur Zagreb transplantiran naš sugrađanin i poznati sportski radnik Dario Čerkez – Čera.

Prema informacijama kojima raspolaže njegova obitelj i Udruga dijaliziranih i transplatiranih SBK/KSB, sve je proteklo u najboljem redu. Bubreg je odmah promokrio i Dario će već danas napustiti odjel za intenzivnu njegu te će biti pebačen na odjel urologije što potvrđuje činjenicu da posttransplantacijski period protječe bez komplikacija što je iznimno važno.Želimo da se do NEBA ZAHVALIMO obitelji preminulog donora koja je svojim nesebičnim DA spasila Čeru ali i druge živote. Hvala vrhunskim liječnicima iz KB Merkur, gdje sam i sam transplantiran prije 17 godina, i hvala dragom Bogu – poručili su iz Udruge dijaliziranih i transplatiranih SBK/KSB.

Čeri želimo bezbolan i brz oporavak, jer Kolibrići koje trenira ne mogu čekati predugo.

Continue Reading

BiH

Imena svih kandidata za načelnike 12 srednjobosanskih općina

Published

on

By

Prema trenutno dostupnim podacima za načelnike 12 srednjobosanskih općina, uz dva nezavisna kandidata, natjecat će se kandidati i kandidatkinje sedam političkih partija i jedne koalicije, njih ukupno 31.

Zanimljivo je da je među kandidatima na predstojećim lokalnim izborima osam aktuelnih načelnika općina: Kiseljak (HDZ BiH), Fojnica (SDA), Busovača (SDA), Vitez (HDZ BiH), Novi Travnik (HDZ BiH), Travnik (SDA), Jajce (SDA) i Dobretići (HSS – Stjepana Radića).

Za načelničku fotelju borit će se i pet zastupnika u Skupštini SBK. Među pretendentima za prve u općinama ovog kantona, samo su četiri kandidatkinje i to iz HDZ BiH.

Na megdan stranačkim kandidatima usudila su se izići i dva nezavisna i to u općinama Bugojno i Donji Vakuf. Kandidata za načelnika ni u jednoj općini, jedino nema HDZ 1990. Dobro upućeni kažu, cijena je to očuvanja pozicija ove političke partije na federalnom nivou.

Advertisement

KREŠEVO:

Boris Marić, kandidat HDZ BiH

KISELJAK:

Mladen Mišurić-Ramljak, kandidat HDZ BiH
Armin Halilović, kandidat SDA
Anel Topalović, kandidat NS

Advertisement

FOJNICA: 

Sabahudin Klisura, kandidat SDA
Mirjana Golub, kandidatkinja HDZ BiH
Ramiz Meša, kandidat Stranke za BiH
Emir Sulejmanović, kandidat NS

BUSOVAČA:

Asim Mekić, kandidat SDA
Ivana Smoljo, kandidatkinja HDZ BiH

Advertisement

VITEZ: 

Boris Marjanović, kandidat Koalicije HDZ BiH,HDZ 1990 i HSS Stjepana Radića
Mujo Trako , kandidat SDA

NOVI TRAVNIK: 

Stjepan Dujo, kandidat Koalicije HDZ BiH,HDZ 1990 i HSS Stjepana Radića
Eldin Delić, kandidat SDA
Asmir Brljak ,kandidat SDP

Advertisement

TRAVNIK: 

dr. sc. Kenan Dautović, kandidat SDA
Ilija  Nakić, kandidat koalicije HDZ BiH i HSS Stjepana Radića

Tarik Šečić, kandidat NIP

DONJI VAKUF: 

Advertisement

Senad Selimović, kandidat SDP
Safet Sultanović, kandidat DF
Elvedin Hamzakadić, kandidat SDA
Mehemed Ninčević, nezavisni kandidat

JAJCE:

Edin Hozan, SDA
Božana Bilandžija, kandidatkinja HDZ BiH
Redžo Kurić, kandidat NS

DOBRETIĆI:

Advertisement

Ivo Čakarić, HSS Stjepana Radića
Stipo Sivonjić, kandidat HDZ BiH

BUGOJNO:

Mirza Idrizović, kandidat SDA
Lucija Pavlović, kandidatkinja HDZ BiH
Edin Mašić, kandidat SDP
Davor Ivoš, nezavisni kandidat
Namir Haračić, Stranka za BiH

GORNJI VAKUF-USKOPLJE

Advertisement

Esmin Hajdarević, kandidat SDA
Edin Gekić, kandidat SDP
Marin Novaković, kandidat Koalicije HDZ BiH,HDZ 1990 i HSS Stjepana Radića

 

(Nađa Ridžić/hronika.ba)

Advertisement

Continue Reading

Politika

Danas sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik

Published

on

By

28. redovita sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik održat će se u srijedu, 17.7.2024. godine u dvorani Općine Novi Travnik, u  10,00 sati.

Za sjednicu je predložen dnevni red:

 • Prijedlog Odluke o imenovanju člana Općinskog izbornog povjerenstva;
 • Prijedlog Odluke o usvajanju Izvješća o izvršenju proračuna i o realizaciji kapitalnih potpora i izdataka Riznice Općine Novi Travnik za razdoblje 1.1.- 31.3.2024.godine;
 • Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na odluke skupštine JP „ORŠK“ d.o.o. Novi Travnik o usvajanju Izvješća o radu za 2023. godinu i Plana poslovanja za 2024. godinu;
 • Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na odluke skupštine JP „Vilenica-Vodovod“ d.o.o. Novi Travnik o usvajanju Izvješća o radu za 2023. godinu i Plana poslovanja za 2024. godinu;
 • Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Odluku o usvajanju Odluke o izmjeni cjenika usluga JP „Vilenica vodovod“ doo Novi Travnik;
 • Prijedlog Odluke o prodaji zemljišta Anti Propadalo iz Novog Travnika;
 • Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu za Adnana Aščića iz Novog Travnika;
 • Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na građevinskom zemljištu za Sabahudina Muslimovića iz Novog Travnika;
 • Prijedlog Odluke o prodaji zemljišta Dragici Brkan iz Novog Travnika.
 • Prijedlog Rješenja o izmjeni Rješenja o formiranju Povjerenstva za provođenje postupaka Javnih nadmetanja (licitacija) u Općini Novi Travnik;
 • Prijedlog Rješenja o imenovanju Povjerenstva za davanje stručne ocjene;
 • Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog nadmetanja putem licitacije u obuhvatu Regulacionog plana „Međuvode“ radi izgradnje stambeno-poslovnog objekta;

Informacija o realiziranim projektima kapitalnih ulaganja.

Continue Reading

BiH

Glibić-Domić: Što većem broju studenata osigurati smještaj i usluge Studentskog centra kako bi ostali na ovim prostorima

Published

on

By

Izaslanstvo Županije Središnja Bosna na čelu sa ministrom prosvjete, znanosti, mladih, kulture i športa Bojanom Domićem boravilo je danas u posjeti Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru, te tom prilikom razgovaralo sa ravnateljicom ove institucije Anitom Glibić. S obzirom da je u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru smješteno najviše studenata s područja Županije Središnja Bosna, naglasak je stavljen na daljnju suradnju dvije institucija, planirane projekte i novu akademsku godinu koja nam se približava.

-Moram reći kako nismo zadovoljni samo subvencijama koje imamo od Županije Središnja Bosna nego i činjenicom da ministar Domić podupire i projekte koje se realiziraju u našoj instituciji. ŽSB je uvijek bila županija s kojom je Studentski centar Sveučilišta u Mostaru imao odličnu suradnju, a u zadnjih 12 mjeseci je došlo do suradnje na infrastrukturnim projektima koji imaju za cilj podizanje studentskog standarda na jednu novu razinu. Sigurna sam da ćemo u tome imati i dalje potporu ministra Domića  i Vlade ŽSB – rekla je nakon sastanka ravnateljica Glibić.

Ministar Bojan Domić je poručio kako je impresioniran onim što je danas vidio u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru, te kako je uvjeren da će studenti od iduće akademska godine imati još bolje uvjete smještaja u ovoj instituciji.

-S obzirom da je sredina srpnja i da su se studenti uglavnom vratili svojim domovima, netko bi pomislio kako je mirno i tiho u ovoj instituciji do kraja ljeta. Ali danas smo vidjeti da je krenula rekonstrukcija studentskog restorana/menze, da se izvode radovi u sobama i da unatoč velikim vrućinama djelatnici Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru rade u punom kapacitetu. Ovakav pristup je jamac da će i iduće godine naši studenti imati vrhunske uvjete za smještaj u ovoj instituciji i radujem se zajedničkim projektima u budućnosti – izjavio je ministar Domić nakon sastanka sa ravnateljicom Glibić.

Advertisement

Sugovornici su istaknuli kako će se raditi i na tome da se u idućoj proračunskoj godini osiguraju dodatna sredstva za projekte Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru kako bi ova institucija mogla nastaviti sa realizacijom planiranih projekata.

-Studentski centar Sveučilišta u Mostaru poseban naglasak stavlja na smještaj studenata koji dolaze iz udaljenih županija i svjesni smo kako će većina onih koji ne dobiju smještaj u ovoj instituciji vrlo vjerojatno otići iz BiH i svoj životni put i obrazovanje nastaviti u Hrvatskoj ili nekoj drugoj europskoj zemlji. Zbog toga želimo osigurati svim tim mladim ljudima smještaj u Studentskom centru i što bolje uvjete za obrazovanje kako bi se jednog dana vratili u sredine iz kojih dolaze i gradili neke nove vrijednosti i stvarali uvjete za što kvalitetniji život na ovim prostorima – zaključili su Domić i Glibić tijekom razgovora.

Također, onim studentima koji ne dobiju smještaj u Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru biti će omogućena prehrana u ovoj instituciji po iznimno niskim cijenama.

-Sigurno nigdje cijeli meni ne možete dobiti za 3,5 KM osim u Studentskom centru. I na taj način pokušavamo olakšati poziciju studenata koji na kraju možda i neće dobiti smještaj u ovoj instituciji i znatno im smanjiti trošak obrazovanja. Također, ako uzmemo u obzir da je cijena smještaja ostala i dalje 165 KM, onda jasno možemo vidjeti koliko Uprava Studentskom centa Sveučilišta u Mostaru ulaže napora kako bi ovaj sustav funkcionirao. Zato im mi kao županije moramo pomoći koliko je to u našoj moći kako bi ovakav sustav bio održiv u budućnosti, a sve na zadovoljstvo naših studenata – zaključio je ministar Domić.

Advertisement

Continue Reading

Najnovije vijesti

Društvo4 sata ago

HUM u Središnjoj Bosni nesebično pomaže onima kojima je naša pomoć potrebna

Hrvatska Udruga mladih u Središnjoj Bosni iz Viteza je realizirala još jednu u nizu humanitarnih akcija i posjetili obitelji na...

BiH4 sata ago

STARIJA ŽENA BILA U VIKENDICI NA VLAŠIĆU ZA VRIJEME UDARA GROMA (VIDEO)

U naselju Babanovac na Vlašiću, kako smo danas objavili izgorjela je vikendica uslijed udara groma. U trenutku požara u vikendici...

Sport4 sata ago

Borac nakon penala izbacio prvaka Albanije i zakazao duele s PAOK-om

Nogometaši Borca iz Banje Luke plasirali su se u drugo pretkolo Lige prvaka nakon što su u dvomeču prvog pretkola...

Događanja4 sata ago

Za vikend “moto susreti” u Novom Travniku

Kod Vojne baze u Stojkovićima 19. i 20. srpnja, održat će se 22. Moto susret koji organizira MK “The Crows”...

Crna kronika4 sata ago

Udar groma zapalio vikendicu na Vlašiću

Uslijed udara groma jedna vikendica u naselju Babanovac na Vlašiću se zapalila danas u poslijepodnevnim satima. Kako pišu lokalni mediji,...

Servisne informacije12 sati ago

Ovi dijelovi Travnika u četvrtak neće imati struje

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice “Elektrodistribucija“ Travnik obavještava kupce da će u dana od 18.07.2024 godine...

Društvo12 sati ago

Promocija Guče Gore u subotu 20.07.2024. na glavnom trgu u Travniku

U cilju promocije turističke ponude Guče Gore kao najljepšeg sela Bosne i Hercegovine obavještavamo Vas da će u subotu 20.07.2024.godine...

BiH12 sati ago

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

ŽEPČE – Na dionici Poprikuše – Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela...

Advertisement
Advertisement
LM