- oglas -

Priopćenje za javnost malonogometnih klubova zbog povreda regularnosti natjecanja!

Pročitajte i ovo

VITEZ BEZ VODE: Evo zbog čega Zenica sutra, unatoč radovima ima vode, a Vitez ne

Danas je iz Javnog komunalnog poduzeća Vitkom Vitez plasirano obavještenje za sve korisnike koji se snabdijevaju pitkom vodom sa...

Erdogan poručio Švedskoj i Finskoj da čeka izručenje terorista ili ništa od ratifikacije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas na samitu NATO u Madridu da Švedska i Finska moraju da...

Za mjesec dana “II. BEER FEST” u Novoj Biloj

Drugu godinu za redom ponosno najavljujemo Beer fest koji će se održati na platou caffe Face bara u Novoj...
- Advertisement -

Na naš redakcijski mail stiglo je pismo za javnost upućeno od strane više malonogmetnih klubova pred kojima su se pojavili problemi, nejasnoće, povrede regularnosti natjecanja i koji ujedno traže rješenje istih te hitan sastanak s dužnosnicima NSBiH. Pismo prenosimo u cjelosti.

- Advertisement -

Mali nogomet je u našoj državi postao najružnija karikatura sveukupnog društva. Ovim putem vam se obraćamo kako bismo informirali javnost o događajima koji su II. Malonogometnu ligu FBiH, skupina „sjever“ doveli do ruba regularnosti. Nismo pravni eksperti da bismo mogli pobrojati sve povrede regularnosti natjecanja sa strane NSFBiH. Zato ćemo iznijet samo neke od zamjerki organizaciji ove lige:

Istupanje dva Malonogometna kluba (MNK „LIBERO SAZ MONTING“, Zavidovići i MNK „MAGLAJ“, Maglaj) iz natjecanja drugog dijela sezone što je dovelo do brisanja bodova i golova iz prvog dijela sezone, a što direktno određuje položaj klubova na prvenstvenoj ljestvici. Ostalim klubovima u ligi nikad nisu saopćeni razlozi istupanja ova dva kluba.


Momčadima koje su u ovim utakmicama osvojile bodove automatski su oduzeti bodovi. Momčadi koje su izgubile bodove u utakmicama s ovim klubovima ostale su na istom bodovnom stanju.

Za odigrane utakmice troškovi organizacije i putovanja su plaćeni, bodovi osvojeni na tim utakmicama su oduzeti, a narano naplaćene su i sve kazne dosuđene na tim prvesntvenim utakmicama. Krajnji cilj je postignut: NSFBiH je uzeo novce, a utakmice poništio što je još jedan apsurd u pravilniku u ovoj plemenitoj igri od koje pojedini ljudi prave cirkus.

Kvaliteta suđenja je vrlo upitna. Više puta se događalo da nam sude suci koji nikad u životu nisu ni pročitali pravila igre u malom nogometu. Oni svoje neznanje nadopunjuju dijeljenjem žutih (25 KM) i crvenih (50 KM) kartona za svako ukazivanje na to kako se ne pridržavaju pravila igre, a kako će kad ne znaju. Usput, nije ovo njihova pogreška, nego greška Saveza. S takvim sucima najlakše je manipulirati i direktno utjecati na tijek utakmice i ishod krajnjeg rezultata.

Smisao postojanja malonogometne lige sveo se na uzimanje novčanih sredstava vezanih za kotizaciju, čanarinu, preregistraciju, kompjuterizaciju, suđenje, delegiranje i disciplinske mjere prema klubovima. Takvo ponašanje s strane NSFBiH ovu je ligu pretvorilo u nogometnu poreznu ustanovu koja samo naplaćuje poreze, prireze i kazne, a ne osigurava kvalitetno natjecanje i ligu koja bi njegovala spotrski duh poštenog natjecanja i svojom popularnošću povećala broj sudionika u ovom natjecanju i usmjerila mali nogomet u BiH ka zdravijim osnovama.

Informacije o disciplinskim mjerama trebaju klubovima dolaziti odmah po završetku odigranog kola. Obavijesti o disciplinskim mjerama prema kažnjenim igračima nisu pravovremeno dostavljane službenim predstavnicima klubova na njihovu adresu što je dovelo do još jedne potvrde prvilnika i neregularnosti ovog natjecanja.

Klubovi nisu upoznati s disciplinskim mjerama prema protivničkoj ekipi koja može nastupiti u punom sastavu i učiniti regularnu utakmicu neregularnom. Imamo primjer posljednje prvenstvene utakmice u Tuzli.

Bilten koji klubovi plaćaju sadrži sve podatke i informacije o disciplinskim mjerama i svim detaljima vezanim za utakmicu dolazi na kraju polusezone.

Učestala je nebriga Saveza o odgađanju pojedinih utakmica i prolongiranje odigravanja utakmica u neuobičajeno vrijeme kako bi se spriječio dolazak gostujućih ekipa u punom sastavu što direktno utječe na rezultat utakmice.

Posljednja stavka koja govori o nepromišljenosti NSFBiH vezana je za malonogometni turnir U-21. Na tom turniru bi se trebali izabrati potencijalni igrači za U-21 reprezentaciju BiH. U siječnju je NSFBiH poslao obavijest da svaki klub II Malonogometne lige FBiH pošalju 2 (dva) igrača do 21 godine koja bi nastupala za ekipu II Malonogometne lige FBiH skupina „sjever“. Ta odluka je promijenjena u drugu odluku koja kaže da bi igrači drugh klubova trebali dopunjavati ekipu prvaka II Malonogometne lige FBiH skupina „sjever“.

Ovim priopćenjem htjeli bismo javnosti predočiti niz nepravilnosti i učestalog kršenja pravila u ovom sportu koji doživljava svjetsku ekspanziju. Čak postoje i nastojanja da se mali nogomet uvrsti u olimpijski sport.

U ovoj državi mali nogomet doveden je na najniže grane koje su samo paravan i financijska podloga za financiranje pojedinih dužnosnika koji sve olimpijske vrijednosti čine ružnima.

Mi smo skupina sportskih entuzijasta koji su uložli puno truda, vremena i financijskih sredstava kako bismo stvorili klubove koji će predstavljati zdravu i kvalitetnu konkurenciju u ovom sportu. No, uvidjeli smo da u ovoj državi stvari funkcioniraju na pogrešan način i sami sebi postavljamo pitanje zašto uopće igrati malonogometnu ligu BiH. Ovim putem tražimo i hitan sastanak s dužnosnicima NSBiH vezanim uz probleme u malom nogometu stoji u priopćenju malonogmetnih klubova Bilj-Mar Nova Bila, Bosna Kompred Tuzla, Klanac Brčko, Sv. Ivo Jajce.

Najnovije vijesti

VITEZ BEZ VODE: Evo zbog čega Zenica sutra, unatoč radovima ima vode, a Vitez ne

Danas je iz Javnog komunalnog poduzeća Vitkom Vitez plasirano obavještenje za sve korisnike koji se snabdijevaju pitkom vodom sa...

Erdogan poručio Švedskoj i Finskoj da čeka izručenje terorista ili ništa od ratifikacije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas na samitu NATO u Madridu da Švedska i Finska moraju da ispune obećanja koja su dale...

Za mjesec dana “II. BEER FEST” u Novoj Biloj

Drugu godinu za redom ponosno najavljujemo Beer fest koji će se održati na platou caffe Face bara u Novoj Biloj. Inspirirani prošlogodišnjim velikim odazivom želimo...

Čović i Krišto bez Čavare na obilježavanju neovisnosti SAD-a: Partnerstvo naših država visoki prioritet

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zajednička kandidatkinja HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na Općim izborima 2022. godine Borjana Krišto...

PENDEŠ KOMENTIRALA POVEĆANJE PLAĆA: Plaće se uvijek mogu regulirati, populisti su bili protiv

Izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marina Pendeš izjavila je da većina nije zadovoljna Zakonom o proračunu institucija BiH i međunarodnih...

Povezane vijesti