Connect with us

Politika

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara održao sastanak s predstavnicima međunarodne zajednice

Published

on

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara održao je danas sastanak s Ellen Germain, zamjenicom šefa misije Veleposlanstva SAD u BiH, Michael Scanlan, prvim zamjenikom visokog predstavnika, Khaldoun Sinno, zamjenikom šefa Delegacije EU u BiH i Joeri Maas, šefom Odjela za politiku i planiranje u OSCE.

Na sastanku je razgovarano o temi popune Ustavnog suda Federacije BiH, rada Federalne
televizije izvan zakona, neimenovanja direktora Federalne uprave policije, provedbe odluke
Ustavnog suda BiH o natkrovljujućem načelu konstitutivnosti naroda i osiguranju legitimnog
predstavljanja konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, imenovanju Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH kao i o ostalim aktualnim temama u Bosni i Hercegovini.
Predsjednik Federacije BiH i predstavnici međunarodne zajednice dogovorili su se da će biti partneri u rješavanju svih problema koji znače stabilizaciju stanja u Federaciji Bosne i Hercegovine i Bosni i Hercegovini.

Advertisement

Društvo

Vitez: Osigurana sredstva za nastavak rekonstrukcije Gradskog trga

Published

on

By

Jučer je u Mostaru održana svečanost uručivanja Ugovora o financiranju u sklopu „Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine“ za 2024. godinu.

U sklopu programa prekogranične suradnje, svečano je uručeno 88 ugovora ukupne vrijednosti 4.267.864,30 eura. Istaknuto je da ovi ugovori imaju za cilj pridonijeti osnaživanju prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, potičući gospodarski razvoj, unaprjeđenje infrastrukture i ostvarivanje prekograničnih razvojnih potencijala. Projekti obuhvaćaju širok spektar područja uključujući zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu te kulturne i sportske aktivnosti. Svaki od projekata ima svoju specifičnu svrhu i doprinosi razvoju različitih područja života i djelatnosti.

Ovoj svečanosti nazočio je i općinski načelnik Boris Marjanović koji je u ime Općine Vitez s Općinom Jakšić (RH) i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske potpisao Ugovor vrijedan 63.263,90 eura. Projekt naziva „Poboljšanje kvalitete života stanovnika općine Jakšić (RH) i općine Vitez (BiH)“, gdje će dobivena sredstva biti podijeljena na ova dva aplikanta, Vitez će iskoristiti za dodatne radove na Gradskom trgu, drugu fazu uređenja, a i prva faza sufinancirala se sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Izuzetno sam zadovoljan da smo osigurali ova značajna sredstva za nastavak rekonstrukcije Gradskog trga. Nakon popločenja i rasvjete u tijeku je natječajna procedura za urbani mobilijar, klupe i ostalu opremu čime privodimo ove radove kraju. Hvala Vladi Republike Hrvatske, premijeru Plenkoviću te resornim ministarstvima na potpori“, zaključio je načelnik Marjanović.

Advertisement

Uz brojne domaće dužnosnike i korisnike sredstava svečanosti u Mostaru nazočio je i  ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić,  zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, zastupnici u Saboru Republike Hrvatske Radoje Vidović i Dario Pušić te brojni predstavnici svih razina vlasti Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, predstavnici javnog, društvenog i vjerskog života kao i brojni drugi uvaženi gosti, priopćeno je na stranici Općine.

Continue Reading

BiH

Danas lokalni izbori u Srbiji, birališta otvorena od 7

Published

on

By

Na lokalnim izborima koji se održavaju danas građani Srbije biraju odbornike u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i više od 80 gradova i općina.

Biračka mjesta otvorena su od 7 sati ujutru i ostat će otvorena sve do 20 sati, piše Buka.

Continue Reading

BiH

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o BiH zakazana za 15.svibnja

Published

on

By

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) zakazalo je za 15.svibanj debatu o Bosni i Hercegovini, ne navodeći tko će se obratiti na sjednici.

U Vijeću sigurnosti UN-a u utorak je održana izvanredna sjednica o Bosni i Hercegovini na zahtjev Rusije. Moskva je kao povod za raspravu navela narušavanje sigurnosne situacije i rizike podrivanja Dejtonskoga mirovnog sporazuma.

Rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a održavaju se u trenutku dok zvaničnici Srbije i bh. entiteta Republika Srpska lobiraju protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Zvanični datum sjednice Generalne skupštine UN-a na kojoj bi se glasalo o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici još nije utvrđen, ali se očekuje da će u drugoj polovici svibnja ona biti na dnevnom redu.

Advertisement

Finalni prijedlog rezolucije kojom bi se 11.srpnja u svijetu obilježavao kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na istoku Bosne i Hercegovine 1995. godine upućen je predsjedniku Generalne skupštine UN-a Denisu Francisu, potvrdio je ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Prijedlog rezolucije sastoji se od sedam točaka, kojim se želi sačuvati sjećanje na srebreničke žrtve i spriječiti njihovo negiranje.

Izvor: AA/ BHRT

Advertisement

Continue Reading

BiH

Jelena Trivić kandidatkinja za gradonačelnicu Banjaluke

Published

on

By

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić biće kandidatkinja za gradonačelnicu Banjaluke.

Banjalučki Gradski odbor Narodnog fronta donio je jednoglasnu odluku da na predstojećim izborima Jelena Trivić bude kandidat za gradonačelnicu.

Zahvaljujem se Gradskom odboru Narodnog fronta na jednoglasnoj podršci. Evo sada je i zvanično ono što smo najavljivali već neko vrijeme. Vjerujem da imamo snage da se u teškim političkim okolnostima suprotstavimo dvijema vlastima u Banjaluci, od kojih je Banjaluka umorna. Na istim onim principima na kojima smo bili svih ovih godina, ulazimo i u ovu kampanju i to je naša ključna prednost u odnosu na konkurente. Mi se borimo za vrijednosti, oni se bore za pozicije moći… Ja ću još obećati ono što je ključno da bi se bilo koja dalja mjera provela iz našeg programa, a to je da ćemo se odlučno obračunati sa kriminalom i korupcijom kao rak-ranama ovog društva. Pozivam sve istinske opozicione snage da se okupimo i da opet u Banjaluci odlučno kažemo NE režimu i njihovim kopijama”, izjavila je u svom obraćanju Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta i kandidatkinja za gradonačelnicu.

Jelena Trivić je rođena 8. 8. 1983. godine u Banjaluci. Završila je Ekonomski fakultet Univerziteta u Banjaluci, master studije završila je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Bolonji, a doktorirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tokom 2007. godine radila je kratko u Balkan Investment banci, a od jula 2007. godine zaposlena je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, trenutno u zvanju vanrednog profesora.

Advertisement

Izvor: BHRT

Continue Reading

BiH

Stanivuković će biti kandidat za gradonačelnika Banjaluke

Published

on

By

Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora PDP-a, kao i sadašnji gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković bit će kandidat te stranke za gradonačelnika na narednim lokalnim izborima, potvrdio je danas novinarima lider PDP-a Branislav Borenović.

Naime, dogovor je postignut danas na sastanku predsjedništva ove stranke, a biralo se između dva kandidata, odnosno sadašnjeg gradonačelnika Stanivukovića i potpredsjednika PDP-a  Igor Crdanaka.

Continue Reading

BiH

Ministar Helez završio posjetu vojnoj izložbi u Dohi

Published

on

By

Zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane Zukan Helez u srijedu 6. ožujka 2024. godine završio je svoju posjetu trodnevnoj Međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi i konferenciji DIMDEX 2024, koja se održavala u Dohi, u Državi Katar.

Ministar Helez je održao službeni sastanak sa šefom Direkcije za vojnu proizvodnju Ministarstva odbrane Države Katar brigadnim generalom Salemom Mohammedom Al Marrijem. Razgovarano je o razvoju saradnje s firmama vojne industrije iz oba entiteta BiH.

I ovdje na sajmu u Dohi, gdje su prisutni neki od najvećih svjetskih aktera na polju vojne
industrije, možemo se uvjeriti kako cijeli svijet radi na modernizaciji svojih vojski. Sigurnosna
situacija u svijetu i suvremeni oružani sukobi takve su prirode, da ni mi ne smijemo zaostajati u modernizaciji Oružanih snaga BiH, rekao je tim povodom ministar Zukan Helez.

Na marginama izložbe, ministar Helez se susreo i s bugarskim ministrom odbrane Todorom Tagarevim, kojeg je pozvao da posjeti Bosnu i Hercegovinu. Učešće na sajmu DIMDEX 2024 ministar Helez je završio posjetom katarskom ratnom brodu “Damsah” (F102) u luci Hamad, najvećoj luci na Bliskom istoku.

Advertisement

BiH nema ratnu mornaricu, ali imamo izlaz na more, na što smo izuzetno ponosni, i kojeg ćemo uvijek čuvati, rekao je ministar Helez u obraćanju posadi broda.

U delegaciji MO i OS BiH na izložbi DIMDEX 2024 bili su i zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik komandanta Komande za podršku OS BiH brigadni general Radovan Jović, brigadiri Miljan Janković i Muharem Huremović iz Zajedničkog štaba OS BiH, kao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, priopćeno je iz Ministarstva.

Continue Reading

Društvo

Organiziran kratki program za mlade poduzetnice KSB povodom Dana žena

Published

on

By

Povodom Međunarodnog dana žena, predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, u suradnji s gospođom Snježanom Köpruner, direktoricom i većinskom vlasnicom firme GS – Tvornica mašina Travnik, organizira druženje, odnosno kratki program za mlade poduzetnice Kantona Središnja Bosna kojima će se pridružiti i žene na vodećim pozicijama izvršne vlasti Kantona i Federacije.

Druženje će se održati sutra, 7. ožujka 2024. godine.

Sudionice druženja posjetit će GS – Tvornicu mašina Travnik u 14:00 sati, nakon čega je planiran
obilazak Rodne kuće/memorijalnog muzeja Ive Andrića, te će se druženje nastaviti u Ex ponto Bar & Restaurant. Mogućnost davanja izjava za medije predviđena je u 15:00 sati, ispred GS – Tvornice mašina Travnik.
Izvor: radiovitez

Continue Reading

BiH

Vlada FBiH osigurala da povećanje cijene plina bude minimalno

Published

on

By

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije priopćilo je da je do povećane cijene plina za 3,9 posto došlo radi redovnog usaglašavanja tromjesečnih cijena koje određuje Gazprom, a ne zbog novog ugovora „Energoinvesta“ i „Sarajevo – gas“ Istočno Sarajevo.

Iz Ministarstva navode da je poskupljenje bilo neizbježno zbog rasta cijena na svjetskom tržištu, te da Vlada Federacije BiH nije mogla utjecati na rast cijena energenata u svijetu, ali je osigurala da povećanje cijene prirodnog gasa bude minimalno.

Cijena prirodnog gasa povećana je za 3,9 posto odnosno sa dosadašnjih 836,53 KM po metru kubnom, na 869,15 KM po metru kubnom, a sve zbog redovnog tromjesečnog usaglašavanja kojom je Gazprom izvršio korekciju cijene prirodnog gasa za I kvartal 2024. godine. To je rezultiralo neizbježnim povećanjem nabavne cijene prirodnog gasa. Rast cijena prirodnog gasa se desio u cijeloj regiji, Evropi i svijetu. Jedan od glavnih razloga povećanja cijene gasa jeste povećanje cijene nafte koja direktno utječe na određivanje cijene gasa – navodi se u priopćenju Ministarstva.

Povećanje cijene nafte uzrokovano je, između ostalog, i blokadom Sueskog kanala. Brodarske kompanije su zaustavile svoje isporuke kroz Crveno more, izbegavajući isti kanal, a napadi koji se dešavaju na tom području izazivaju strah od prekida redovnog snabdijevanja. U skladu s tim moralo je doći do povećanja cijene nafte, a samim time i do povećanja cijene prirodnog gasa, ali je Vlada Federacije BiH osigurala da to povećanje bude minimalno.

Advertisement

Cijene nafte na svjetskom tržištu, ratovi, krizne situacije nisu nešto na šta možemo utjecati. Vlada Federacije BiH daje sve od sebe kako bismo zaštitili građane Federacije BiH i osigurali redovno, stabilno i sigurno snabdijevanje prirodnim gasom. Konstantno pratimo i nastavit ćemo pratiti stanje i cijenu energenata na svjetskom tržištu – rekao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Dodao je da je analizom protekla tri mjeseca bilo evidentno i neizbježno da će doći do povećanja cijene prirodnog gasa s početkom 2024. godine.

Ministar Lakić je naglasio da očekuje vrlo brzo da se potpiše ugovor između „Energoinvesta“ i „Sarajevo – gas“ Istočno Sarajevo.

Direktori ova dva preduzeća su trebali već potpisati Ugovor i sprovesti ono što je dogovoreno na nivou ministara dva entiteta, a kojem su također prisustovali i direktori. Građani su naš priroitet i zbog toga demantujem sve natpise kvazipatriota i lažnih dušebrižnika Federacije BiH da je ovo povećanje cijene zbog novog ugovora o novoj transportnoj cijeni gasa u BiH. Građanima Federacije Bosne i Hercegovine još jednom obećavam da će plina biti, te da ćemo konstantno nastojati osiguravati da cijene energenata u Federaciji BiH budu najmanje moguće – zaključio je ministar Lakić.

Advertisement

Iz Ministarstva ističu da je cijena prirodnog gasa i dalje daleko niža u odnosu na prethodni period, te su i grafički prikazali kretanje cijena prirodnog gasa. Iz ovog grafikona je vidljivo da je cijena gasa iz oktobra 2022.godine bila preko 25 posto veća nego što je cijena gasa donesena nedavnom odlukom Vlade Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Continue Reading

BiH

Odobrena sredstva za uvezivanje radnog staža za 76 radnika

Published

on

By

Vlada Federacije BiH donijela je danas na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije dvije odluke o izboru korisnika sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu iz Tekućih transfera i drugih tekućih rashoda za uvezivanje radnog staža za ukupno 76 radnika IP Krivaja d.o.o. Zavidovići u stečaju, PS Vitezit d.o.o. Vitez u stečaju, Željezare Zenica d.o.o. Zenica u stečaju, zatim Aluminija d.d. Mostar i Krivaje Mobel d.o.o. Zavidovići u stečaju u ukupnom iznosu 1.041.405,62 KM.

Jednom odlukom se odobrava dodjela 734.131,30 KM utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža, prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja privrednih društava za neuplaćene doprinose za PIO za 44 radnika koji su stekli uvjete za odlazak u penziju, a kojim nije uplaćen radni staž. Od ovog iznosa 299.990,68 KM je za uvezivanje radnog staža za 21 radnika IP Krivaja, a 139.282,51 KM za uvezivanje radnog staža za osam radnika Vitezita, te 294.858,11 KM za uvezivanje radnog staža za 15 radnika Željezare.

Drugom odlukom se odobrava dodjela ukupno 307.274,32 KM utvrđenih u Budžetu FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu energije rudarstva i industrije Tekući transferi i drugi tekući rashodi – Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima – za uvezivanje radnog staža, prema odobrenim zahtjevima za izmirenje dugovanja za neuplaćene doprinose po osnovu PIO, za po 16 radnika Aluminija d.d. Mostar i Krivaja Mobel d.o.o. Zavidovići koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a istima nije uplaćen radni staž. Za uvezivanje staža radnicima Aluminija odobreno je 258.634,03 KM, dok je za uvezivanje radnog staža radnicima Krivaje Mobel odobrena dodjela 48.640,29 KM.

Nakon zaključenja ugovora sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije, a u skladu sa dostavljenim spiskovima zaposlenika koji su stekli uslove i ostvarili pravo za odlazak u penziju, korisnicima će se sredstva uplatiti na račun Federalnog zavoda PIO.

Advertisement

Za realizaciju ove odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo financija, Federalni zavod PIO i Porezna uprava FBiH, svatko u okviru svoje nadležnosti.

Na prijedlog ovog ministarstva danas su donesene i dvije odluke o izmjenama i dopunama programa utroška sredstava – subvencije javnim i privatnim preduzećima i poduzetnicima za uvezivanje radnog staža. Predlagač je pojasnio da je u oba transfera, i za javna i za privatna preduzeća i poduzetnike, ostao znatan iznos sredstava, te da će uskoro biti raspisan još jedan javni poziv za uvezivanje radnog staža, priopćeno je iz Vlade.

Continue Reading

Najnovije vijesti

Društvo1 sat ago

Veliki broj vjernika na proslavi svetog Ive u Travniku (FOTO)

Tradicionalna proslava svetog Ive, zaštitnika Travnika, okupila je ove godine veliki broj vjernika i posjetitelja iz cijele Bosne i Hercegovine,...

BiH2 sata ago

PODACI KOJI NE ZANIMAJU VLAST Skoro 100 tisuća osoba odreklo se bh. državljanstva

Državljanstva BiH se od 1. siječnja 1996. godine odreklo 99.991 osoba, najviše radi stjecanja državljanstva Njemačke, Austrije i Slovenije, podaci...

Središnja Bosna3 sata ago

Konjic spreman za Summer Fest 2024.

Od 5. do 7. srpnja u Konjicu će biti održan Summer Fest 2024., po šesti put u organizaciji Atletskog Kluba...

Društvo3 sata ago

U Vitezu održan veliki plesni i mažoret festival pod nazivom “LDF Dance fest”

Proteklog vikenda u Vitezu u kongresnoj dvorani FC BiH,održan je veliki plesni i mažoret festival pod nazivom LDF Dance fest,15.po...

BiH4 sata ago

IMA 335.386 NEZAPOSLENIH OSOBA – ZAŠTO ONDA ZAPOŠLJAVAMO STRANE RADNIKE?

Novi trend zapošljavanja stranih radnika nikako ne odgovara evidencijama prema kojim Bosna i Hercegovina ima 335.386 nezaposlenih osoba. Ovo je...

Sport4 sata ago

Najavljen tradicionalni 14. turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj

Župljani u iseljeništvu župe sv. Petra i Pavla u Brajkovićima najavljuju 14. tradicionalni turnir u malom nogometu župe Brajkovići u Švicarskoj, u...

Društvo4 sata ago

“Da sam ja neko” Enisa Bešlagića ovoga ljeta u Travniku

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić posljednjih dana rasprodaje dvorane širom regije sa svojom predstavom “Da sam ja neko”, ovog ljeta predstava...

BiH4 sata ago

NEVRIJEME VAM JE OŠTETILO AUTOMOBIL? PRIJAVITE POLICIJI KAKO BI OD OSIGURANJA NAPLATILI ŠTETU

Vozilo vam je oštećeno usljed jakog nevremena, kakvo je u subotu i nedjelju pogodilo brojne gradove BiH? Trebalo bi da...

Advertisement
Advertisement
LM