- oglas -

Pravo na doplatak u bh. županiji od sada imaju djeca do navršene 18. godine

Pročitajte i ovo

Jutros su u BiH većina puteva prohodna, na jednom graničnom prijelazu duga kolona vozila

Prohodnost većine putnih pravaca u Bosni i Hercegovini jutros je dobra, a frekvencija prometa je umjerenog inteziteta. I za...

Teška prometna nesreća, automobil udario pješaka

U prometnoj nesreći na Ilidži koja se desila kasno večeras automobil je udario pješaka. Do saobraćajne nesreće došlo je u...

Evo kako bi Komšić prošao u dosadašnjim izbornim utrkama da se primjenjuju pravila iz Švicarske

U jedinici Jura u kantonu Bern na snazi je model geometrijske sredine čime se omogućava predstavljenost frankofonih birača i...
- Advertisement -

Vlada Posavske županije (PŽ) na sjednici održanoj u četvrtak, 23. lipnja, utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu kojim je osigurano pravo na doplatak za djecu do 18 godina u duljem trajanju.

- Advertisement -

Umjesto dosadašnje dobne granice od 15 godina djeteta, sadašnjim izmjenama i dopunama pravo na doplatak na djecu pripada djetetu do navršene 18. godine života. Za provedbu ovoga zakona potrebna su dodatna financijska sredstva koja su planirana izmjenama i dopunama županijskog proračuna za 2022. godinu, priopćeno je iz Vlade PŽ-a.

Usvojen je i Zaključak o izmjeni Zaključka o visini osnovice za obračun plaća uposlenika korisnika županijskog proračuna.


Vlada PŽ-a je s predstavnicima granskih sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja županije, policijskih službenika u Ministarstvu unutarnjih poslova PŽ-a, te službenika organa uprave i sudske vlasti u Federaciji BiH, dana 9. lipnja, zaključila Sporazum o osnovici za obračun plaća korisnika županijskog proračuna kojim je, među ostalim, postignut dogovor o povećanju osnovice za obračun plaća uposlenika korisnika proračuna PŽ-a sa 122 na 135 maraka.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u PŽ-u, Prijedlog zakona o dopuni i izmjenama Zakona o osnovnom školstvu i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o srednjem školstvu.

Također, usvojen je zaključak o usvajanju Smjernica ekonomske i fiskalne politike ove županije za razdoblje 2023.-2025. godine.

To je dokument koji sadrži strateške ciljeve ekonomske i fiskalne politike PŽ-a, osnovne makroekonomske pokazatelje za prethodno razdoblje, osnovne pokazatelje ekonomske i fiskalne politike Županije, pretpostavke društvenog i gospodarskog razvitka za razdoblje 2023.-2025. godina, procjenu prihoda i primitaka, te usklađenu razinu ukupnih ciljanih rashoda i izdataka, kao i predviđene promjene javnog duga Županije posavske u navedenom razdoblju.

Usvojenom odlukom Vlade PŽ-a odobreno je izdvajanje sredstava iz ovogodišnjeg proračuna zdravstvenim ustanovama u Županiji u ukupnom iznosu od 450.000 maraka, i to Županijskoj bolnici Orašje 200.000 maraka, Domu zdravlja Orašje 100.000 maraka, Domu zdravlja Odžak 80.000 maraka, Domu zdravlja Domaljevac – Šamac 35.000 maraka, te Zavodu za javno zdravstvo PŽ-a 35.000 maraka.

Zdravstvene ustanove na području ove županije obratile su se resornom ministarstvu sa zahtjevima za financijskim sredstvima koja su im potrebna u svrhu investicijskog ulaganja, investicijskog i tekućeg održavanja zdravstvenih ustanova – prostora, medicinske i nemedicinske opreme i prijevoznih sredstava, te informatizacije zdravstvene djelatnosti, što je Vlada odlukom odobrila.

Vlada je dala suglasnost na Pravilnik o dopuni Pravilnika o unutarnjoj organizaciji Ministarstva branitelja PŽ-a. Ministarstvo time želi kadrovski stvoriti pretpostavke za djelovanje socijalnog radnika u području suradnje s udrugama proisteklih iz Domovinskog rata i na taj način unaprijediti tu suradnju.

Dana je suglasnost Županijskoj upravi za inspekcijske poslove za donošenje rješenja o isplati nagrade za iznimne rezultate na poslu za vrijeme trajanja pandemije izazvane koronavirusom (za 14 djelatnika po 300 maraka).

Ministarstvu prometa, veza i zaštite okoliša Posavske županije za provođenje postupka javne nabave – usluge nadzora nad sanacijom i rekonstrukcijom lokalnih cesta u Gradu Orašje i općini Domaljevac-Šamac (procijenjena vrijednost javne nabave je 11.800 maraka bez PDV-a), navodi se u priopćenju, prenosi Fena.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Jutros su u BiH većina puteva prohodna, na jednom graničnom prijelazu duga kolona vozila

Prohodnost većine putnih pravaca u Bosni i Hercegovini jutros je dobra, a frekvencija prometa je umjerenog inteziteta. I za...

Teška prometna nesreća, automobil udario pješaka

U prometnoj nesreći na Ilidži koja se desila kasno večeras automobil je udario pješaka. Do saobraćajne nesreće došlo je u 21:55 sati u Rustempašinoj ulici...

Evo kako bi Komšić prošao u dosadašnjim izbornim utrkama da se primjenjuju pravila iz Švicarske

U jedinici Jura u kantonu Bern na snazi je model geometrijske sredine čime se omogućava predstavljenost frankofonih birača i izbjegava preglasavanje od mnogobrojnije germanske...

Užas u Zenici: Žena nožem izbola partnera

Muškarac je ozlijeđen u zeničkom naselju Bilmišće nakon što ga je nožem ubola ženska osoba s kojom živi u izvanbračnoj zajednici, javlja Avaz. Prema riječima dežurnog...

Mladić u Danskoj ubio troje u šoping-centru. Očevici tvrde da je mamio ljude

TRI su osobe ubijene u pucnjavi sinoć u trgovačkom centru u Kopenhagenu, priopćila je danska policija, izvijestivši o više ranjenih, među kojima je troje...

Povezane vijesti