Poveži se s nama

Društvo

POTVRĐENO: Ovo je čovjek koji će naslijediti kardinala Vinka Puljića

Objavljeno

Nakon što je papa Franjo ove sedmice imenovao vojnog biskupa mons. dr. Tomu Vukšića nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije, što je u srijedu potvrdio press ured Svete Stolice, u javnosti su se ozbiljno nagovještava da je to uvod u najznačajnije promjene u hijerarhiji Katoličke crkve u BiH u posljednjih decenija. 

Piše: Faruk Vele

Redovne promjene 

Indikativno, čestitku Vukšiću uputio je jučer i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

“Vjerujem da ćete u svom daljnjem predanom pastoralnom služenju raditi na njihovoj dobrobiti, izgrađivanju zajedništva i snaženju položaja naših sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini”, rekao je Plenković, saopćila Vlada Hrvatske.

Oglas

Imenovanje Vukšića dolazi u trenutku kada je kardinal Vinko Puljić, sadašnji vrhbosanski nadbiskup najavio kako će naredne godine, 2021. godine, zatražiti umirovljenje zbog navršenih godina starosti.

Pomoćni biskup vrhbosanski msgr. Pero Sudar već je napustio dužnost, a povlačenje je nagovijestio i banjolučki biskup Franjo Komarica, dok je mostarski biskup Ratko Perić još prošle godine stekao uvjete za mirovinu.

Mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije BiH, kaže za Radiosarajevo.ba da je riječ o redovitim promjenama u Crkvi.

“Naime, Katolička Crkva ima Zakonik kanonskoga prava prema kojem svaki dijecezanski biskup treba Svetom Ocu predati odreknuće od službe kada navrši 75 godina života, a Papa odlučuje do kada će taj biskup još upravljati biskupijom.

Oglas

Budući da su trojica dijecezanskih biskupa u Bosni i Hercegovini: biskup Ratko Perić u Mostaru, nadbiskup Vinko Puljić u Sarajevu i biskup Franjo Komarica u Banjoj Luci rođeni godinu za godinom: 1944, 1945. i 1946. godine te da je biskup Perić prošle godine napunio 75 godina života, nadbiskup Puljić će tu dob napuniti 8. rujna ove godine, a biskup Komarica sljedeće godine, riječ o redovitim promjenama u upravljanju Mostarsko-duvanjskom uključujući i Trebinjsko-mrkansku biskupiju te Vrhbosanskom nadbiskupijom i Banjolučkom biskupijom”, navodi Tomašević.

Dijecezanski biskup, dodaje Tomašević, može zatražiti da mu Sveti Otac imenuje pomoćnog biskupa koji nema pravo nasljedstva, a nama u BiH poznati su mons. Pero Sudar u Sarajevu i mons. Marko Semren u Banjoj Luci. Inače, biskupi koadjutori u pravilu se imenuju kao osobe s pravom preuzimanja biskupske časti.

“Dijecezanski biskup može, ako želi, zatražiti da mu Sveti Otac imenuje biskupa koadjutora koji će mu pomagati u cjelokupnom upravljanju biskupijom i koji će ga, kada to Sveti Otac, odluči kanonski naslijediti u upravljanju biskupijom. U tom duhu papa Franjo imenovao je dosadašnjeg vojnog biskupa u BiH mons. Tomu Vukšića na službu nadbiskupa koadjutora Vrhbosanske nadbiskupije kako bi pomagao nadbiskupu Vinku Puljiću u cjelokupnom upravljanju nadbiskupijom i kanonski ga naslijedio na stolici vrhbosanskih nadbiskupa kada to odluči Sveti Otac. Treba istaknuti da će, i nakon što upravljanje Vrhbosanskom nadbiskupijom kanonski preuzme mons. Tomo Vukšić, kardinal Vinko Puljić i dalje ostati član Kardinalskog zbora”, govori Tomašević za Radiosarajevo.ba     

Bogato iskustvo

Mons. dr. sc. Tomo Vukšić je rođen 9. januara 1954. u Studencima, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nakon što je pohađao filozofsko-teološki studij u Sarajevu, i odslužio vojsku (1977-1978), bio je zaređen za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije u Studencima, 29. juna 1980.

Oglas

Bio je župni vikar u katedrali u Mostaru od 1980. do 1982. Zatim, kao stipendista Propaganda Fide, postigao je magisterij iz ekumenske teologije na Papinskom orijentalnom institutu (1984.) te onaj iz kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana (1986.).

Od 1986. do 1988. vršio je službu tajnika Biskupije i biskupa Pavla Žanića. Poslije toga bio je pitomac Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu (1988.-1991.), i ponovno student na Papinskom orijentalnom institutu, gdje je postigao doktorat (1991.) tezom: „Odnosi među katolicima i pravoslavcima u Bosni i Hercegovini od 1878. do 1903.“

Bio je pročelnik Teološkog instituta u Mostaru (od 1991. do 1994.); predavač na Teološkom institutu u Dubrovniku (1992.-1997.); vicerektor Bogoslovije u Sarajevu (od 1993. do 1998.); sudski vikar u Mostarsko-Duvanjskoj biskupiji (1993.-2009.); ravnatelj Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (od 1998. do 2005.), član Mješovitoga povjerenstva za primjenu Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Sveti Otac Benedikt XVI. osnovao je, 1. veljače 2011. Vojni ordinarijat za Bosnu i Hercegovinu te imenovao generalnog vikara Mostarsko-duvanjske biskupije i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu dr. don Tomu Vukšića za prvog biskupa vojnog ordinarija. Za biskupa je zaređen 2. travnja 2011. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve.

Oglas

Odlično poznaje talijanski jezik; zna također njemački i francuski.

Autor je brojnih i cijenjenih publikacija iz teologije, kanonskoga prava, povijesti Crkve, suvremenih pitanja.

 

Izvor: Radiosarajevo.ba

Oglas

Oglas

Društvo

U KREŠEVU ODRŽANA POSLJEDNJA SJEDNICA UO UDRUGE PRSTEN U MANDATU 2022-2024

Objavljeno

Piše

U Kreševu je danas održana posljednja sjednica Upravnog odbora udruge Prsten BiH.

Na sjednici je donesena Odluka o održavanju Izvještajno-izborne skupštine za naredni mandatni period. Predsjednik Svjetlan Stanić je prezentirao izvještaj o radu i planove za izbornu skupštinu koja je planirana za 15.03. Na sjednici se razgovaralo o kandidacijskim listama kao i o drugim stvarima vaznim za funkcioniranje udruge.

Nastavi čitati

Društvo

Novotravničke mažoretkinje posjetile načelnika Duju

Objavljeno

Piše

“Novotravničke mažoretkinje“ slave 13. rođendan te ih je tim povodom primio načelnik Stjepan Dujo.

Nakon kraćeg prigodnog programa na središnjem gradskom trgu gdje su pokazale ljepotu pokreta i umijeće izvođenja zadatih figura u zgradi  Općine Novi Travnik  razgovarale su s načelnikom o planovima za naredni period. Osim lokalnih natjecanja i manifestacija na kojima će sudjelovati istaknule su planove za odlazak na  međunarodna natjecanja u Italiji a bilo je riječi i o festivalu „Kinora“ koji će se ove godine održati u Rami.Mažoretkinje okupljaju  preko 60 djevojčica i djevojaka koje treniraju u četiri dobne skupine . Ljepotom pokreta ali prije svega odgovornošću prema  dogovorenim obvezama i pozitivnim stavom prema životu i lokalnoj zajednici ove mlade dame istinski su ukras našega grada i općine te s ponosom pronose ime Novoga Travnika u domovini ali i izvan nje.

Nikolina Lukić, voditeljica  „Novotravničkih mažoretkinja“ zahvalila se načelniku i suradnicima na dobrodošlici i potpori  Općine te izrazila spremnost da svoj rad održe na visokoj razini s težnjom da se on unapređuje u svim segmentima.

Zahvalnicom su darivale načelnika a on njih ružama i umjetničkom slikom za njihov novi radni prostor.

Oglas

 

Nastavi čitati

Društvo

ŽRTVE OSMICE: “Netko bi zabranio i bol”

Objavljeno

Piše

Udruga “Osmica” osnovana je s ciljem čuvanja sjećanja na djecu žrtve rata, s posebnim naglaskom na osmero djece koja su poginula od agresorske granate  Armije BiH dana 10.lipnja 1993. godine u Vitezu, dok su se bezbrižno igrali na košarkaškom igralištu.

Društvena mreža FaceBook blokirala je stranicu Udruge “Osmica” iz Viteza, bez da su vlasnike stranice upozorili na eventualne nepravilnosti i moguće razloge. Postavlja se pitanje kome i zašto smeta ova Udruga, te koga boli istina o nevinoj stradaloj djeci u Vitezu.

Nastavi čitati

Društvo

Uskoplje domaćin konferencije “Kvalitetno obrazovanje kao ključ održivog razvoja”

Objavljeno

Piše

15.ožujka.2024.godine Srednja škola Uskoplje biti će domaćin panel konferencije “Kvalitetno obrazovanje kao ključ održivog razvoja”. Na konferenciji sudjeluju ministar Bojan Domić, predstavnici firme DomNet Uskoplje, Marinko Krajina i Branko Ivičević.

Konferencija, koja je inicijativa Županijske organizacije Mladeži HDZ-a BiH, tematizirat će obrazovni sustav naše županije, s posebnim naglaskom na istraživanje novih mogućnosti za stjecanje znanja i kompetencija mladih ljudi u našim općinama.

Cilj same konferncije jest podizanje svijesti o reformi obrazovanja na način usklađivanja obrazovnog sustava, nastavnih planova i programa prema potrebama tržišta rada, te važnost suradnje škola s vanjskim suradnicima u vidu “učenja kroz praksu”, što smatramo ključnim elementom strukovnog obrazovanja naših mladih sugrađana i razvoja njihovih vještina u poduzetničkom duhu.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI TRAVNIK: Započelo 14.izdanje Sportskih igara mladih

Objavljeno

Piše

Četrnaesta sezona Plazma Sportskih igara mladih započela je svoje ovogodišnje putovanje kroz sportsko-edukativne aktivnosti.

Danas 19.02.2024.godine u Gradskoj dvorani u Novom Travniku održana je radionica “Zero Waste – budi dio igre, čuvajmo našu planetu” kojoj su prisustvovali osnovnoškolci od 7-9 razreda iz OŠ „Novi Travnik“ i OŠ „Safvet-beg Bašagić“.

Nakon edukacijskog programa održana su i natjecanja na SIM poligonu, a najspretnije ekipe osvojile su priznanja priznanja. Također, u radionici znanja o recikliranju jedna učenica je dobila i glavnu nagradu a to je dres Luke Modrića.

“Već dugi niz godina Sportske igre mladih su u Novom Travniku. Nekada u drugoj varijanti, ali ove zadnje tri godine malo ozbiljnije. Danas je u našem gradu Zero West, tj početak igri, na način da se djeca educiraju i o zdravim navikama i o zdravom životu, ali to je s druge strane i priprema za Sportske igre mladih koje će se ove godine održati početkom lipnja. Željno očekujemo svaki događaj Sportskih igara mladih. Dosadašnje iskustvo je pozitivno. U Novom Travniku, kroz Sportske igre mladih, imamo i obilježavanje dana grada, ujedno imamo i koncert povodom dana grada, a sve u suradnji sa Sportskim igrama mladih.

Oglas

Ovogodišnja dešavanja počinju 3. lipnja kada se obilježava Dan sporta, dok je glavni događaj 16. lipnja – završni dan Sportskih igara mladih.”, kazao je načelnik Stjepan Dujo.

Nastavi čitati

BiH

Održana sjednica Predsjedništva HNS-a: nastavljamo predvoditi europsku integraciju BiH, pozivamo na dogovor i usvajanje reformskih zakona

Objavljeno

Piše

Danas je u Mostaru održana osma sjednica Predsjedništva HNS-a BiH na kojoj je govoreno o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, aktivnostima vezanima za izmjene izbornog zakonodavstva te otvaranju pregovaračkog procesa s Europskom unijom. Dužnosnici su također razgovarali o stanju u elektro-energetskom sektoru te kulturi i obrazovanju.
Naznačeno je kako je usvajanjem Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti na Domu naroda 16. veljače napravljen važan iskorak za europsku Bosnu i Hercegovinu, u čemu su hrvatski dužnosnici imali ključnu ulogu. Izraženo je očekivanje za što skorijim postizanjem dogovora političkih lidera i usvajanjem preostalih reformskih zakona koji će pomoći da BiH u ožujku ostvari otvaranje pregovora s EU.
Ključnim je istaknuto usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Time bi se, kako je kazano, stabilizirao unutarnji politički dijalog i vratilo međusobno povjerenje, prvenstveno u Federaciji BiH, koje je narušeno destruktivnom praksom preglasavanja hrvatskoga naroda. Odbacivanjem konstruktivnih i ustavno utemeljenih rješenja pod krinkom žurno potrebnih ustavnih izmjena odlaže se i izbjegava rješavanje jednog od najbitnijih unutarnjih pitanja – kazano je.
Dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora pozvali su političke lidere na dijalog i kompromis, kao i poštivanje ustavne arhitekture i prava tri konstitutivna naroda. Suradnja legitimnih predstavnika sva tri naroda preduvjet je za sve odluke koje će omogućiti da se u ožujku ostvari otvaranje pregovora s Europskom unijom.
Razgovarano je i o energetskoj diverzifikaciji te planovima za poticanje kulture i obrazovanja u BiH koji zahtijevaju potporu sa svih razina vlasti. Naglašeno je kako BiH mora postići značajne iskorake u elektro-energetskoj oblasti te isto iskoristiti kao povijesnu šansu za gospodarski i socijalni razvoj.
U pogledu kulture i obrazovanja, razmatrani su projekti od strateške važnosti za unaprjeđenje kulturne scene diljem BiH, kao i unaprjeđenje obrazovanja. Predsjedništvo HNS BiH na današnjoj je sjednici prihvatilo izvješće o aktivnostima Radne skupine Glavnog vijeća HNS BiH koja se bavi pitanjem ustanova kulture i znanosti od značaja za (F)BiH.

Ured za informiranje HNS-a

Nastavi čitati

BiH

SEMIR SE PRIJE 10 GODINA ODSELIO U AUSTRIJU, SADA SE VRAĆA U BIH

Objavljeno

Piše

Sanel Ramić je u Austriju došao prije 10 godina iz rodne Bosne i Hercegovine, tačnije iz Krajine.

U periodu života, kada je birao fakultet, nije se mogao odlučiti koji bi, pa je ubrzo stigao u ovu zemlju. Trenutno živi i radi u austrijskom gradu Linzu, ali planira povratak.

  • Politika je napravila takvu situaciju da imaš dosta migranata koji su po centru grada, po parkovima, pijani, zauzeli su dječija igrališta… Bio sam u x slučajeva da ljudi pozovu policiju, oni dođu i odu, neće problem da naprave. Mi smo odrasli u nekim drugim vrijednostima- kaže Sanel.

Kaže da se u ovoj zemlji ne osjeti mnogo ljubav, posebno u porodičnim krugovima.

  • Socijalni život u Austriji je užasan, nemaš s kim kao u Bosni kafu, termin…- objašnjava on.

Kako navodi, teško se naviknuti na takav sistem, a na bosanski vrlo lako.

Oglas

Nastavi čitati

BiH

Poljoprivredu u BiH nema tko raditi, mladi se više odlučuju na sezonske poslove

Objavljeno

Piše

Hoće li se događati neke promjene pa da se nekako potakne poljoprivredna proizvodnja? Dugo se već špekulira o porezu na neobrađeno poljoprivredno zemljište, a neki gradovi imali su ideju i oduzimati takvo zemljište. Hrvatska je, primjerice, 2001. bila uvela takav zakon pa su porez na neobrađeno obradivo poljoprivredno zemljište plaćali vlasnici ili zakupci zemljišta ako ga nisu obrađivali godinu dana, a plaćalo se po jednom hektaru neobrađenoga obradivog poljoprivrednog zemljišta. Visinu poreza propisivale su svojom odlukom općina ili grad. Nitko nigdje nije za radikalne mjere, ali kad se pogleda BiH, uistinu je tužno vidjeti tolika zarasla zemljišta. Nešto treba činiti.

Nastavi čitati

Društvo

IVICA TUCAK: Sudjelovao u ratu, preživio smrt kćeri i operirao srce, a zatim postao jedan od najvećih u povijesti

Objavljeno

Piše

Koliko je samo emocija prošao u posljednjih mjesec i pol dana. No, kod njega riječ predaja i odustajanje ne postoji

Nakon što je Marko Žuvela zabio odlučujući peterac za zlato, hrvatski izbornik Ivica Tucak (54) u prvih je nekoliko sekundi ostao sjediti uz bazen, potpuno miran i prazan, s olakšanjem što je konačno sve završilo. Drame u dvije posljednje utakmice uzele su svim navijačima Hrvatske “nekoliko života”, a kako je onda tek bilo izborniku… No, njegov mir u tim dramatičnim trenucima koji su završili velikim slavljem Hrvatske kratko je trajao, jer igrači su svog izbornika, kao što je to i red, bacili u bazen.

– Ja velim Lorenu (op.a. Fatoviću) da me ne baca u bazen jer imam stent na srcu, a on me ipak baci, haha. Možda je to zato što me se želi što prije riješiti – našalio se Tucak, a onda, emotivno nastavio:
– Ovo zlato je izboreno s novom momčadi formiranom prije dvije godine. Sjećam se riječi velikog broja ljudi koji su govorili da hrvatski vaterpolo čekaju teški dani, a mi smo u međuvremenu postali europski i svjetski prvaci. Ovo mi je životna matura. A malo sam i umoran i ne znam što bih govorio. Moramo se sad malo odmoriti, a u ljeto nam slijedi ono što najviše čekamo. U Parizu želimo samo jedno – olimpijsko zlato. To je moja životna želja, moja misija. Dok to zlato ne budem imao u vitrinama, neću biti miran. Nadam se da ću ga osvojiti s Hrvatskom, s ovim predivnim momcima koji mi toliko vjeruju, a i ja njima pa imamo jednu sjajnu kemiju. A nakon tog zlata mogu i u mirovinu.

Veseljak je u duši

Oglas

Koliko je samo emocija Tucak prošao u posljednjih mjesec i pol dana, sjećamo ga se onako tužnog, bijesnog nakon poraza u finalu europskog prvenstva u Zagrebu, kada smo doslovno u posljednjim sekundama ostali bez zlata u utakmici sa Španjolcima. I malo je tko tada mislio, da ćemo nakon tolikog emotivnog pražnjenja, već na Svjetskom prvenstvu stići do zlatne medalje.

No, kod izbornika Tucka riječ predaja i odustajanje ne postoji u rječniku, borio se uvijek u životu, borit će se i sada. Pa sjetimo se samo da je to čovjek koji je 2012. godine prihvatio najteži mogući zadatak – naslijedio je legendarnog Ratka Rudića i od tada sjedi na klupi Hrvatske.

To je možda i najlakše što je u životu napravio jer Tuckov život obilježile su mnoge tragedije i problemi.

Naime, 1991. je kao dragovoljac sudjelovao u Domovinskom ratu. No, tu epizodu svog života nikada nije volio isticati niti se na nju vraćati. Rat sada samo vodi u bazenima i tako će i ostati. Ipak, ovaj prvi ostavi traga na čovjeku to je sigurno, a nakon njega, život mu je zadao još jedan šamar. Kraj igračke karijere uvelike je uvjetovala najveća tragedija u njegovom životu. Naime, on i supruga Marijana su izgubili troipolgodišnju kćer Tenu 21. lipnja 2005. Na nju je na terasi jednog šibenskog kafića pao automat s igračkama i zadobila je teške ozljede glave. Preminula je nekoliko dana poslije.
Tu priči nije kraj, naš izbornik uoči Eura imao je problema sa srcem. Liječnici su mu, kada je završio u bolnici, preporučili mirovanje zbog ugrađenog stenta, ali on se vratio nakon dva dana. Jer, Hrvatsku je čekao nastup na Euru, tamo se dobrano naživcirao, ali ipak završio ga je s medaljom oko vrata. A sada, je, sa stentom, stigao i do svjetskog zlata.

Oglas

Tipični je to Tucak, umjesto odmora, ide među ljude. Po svim pričama, oduvijek je bio veseljak u duši, čovjek rođen za društvo, pjesmu, druženje.

Takvog ga se može naći u njegovu rodnom Šibeniku gdje je nekada i sam bio vaterpolist, igrao je na mjestu napadača.

– Na ulici sam kao dijete igrao i nogomet i košarku. Moj prvi susjed Miro Jurić, naš proslavljeni košarkaš, i ja po cijele smo dane, a često i do duboko u noć ubacivali loptu u koš koji je bio ispred garaža iznad Njegoševa trga. Tu je bio i silno talentirani Dino Lovrić. Košarku sam igrao, a u vaterpolo sam se zaljubio. Vaterpolo mi je puno dao. Prije svega kroz taj sam sport stekao radne navike. Nikad od svoje devete godine do kraja igračke karijere nisam zakasnio na trening, a kamo li ga propustio – rekao je u razgovoru za Volim Šibenik.

U Šibeniku je i započeo vaterpolsku karijeru, s Pericom Bukićem igrao je u Solarisu, 1989. je prešao u Crvenu zvezdu, zatim je igrao u Švicarskoj za Bissone Lugano. Karijera ga je 1993. odvela ponovno u Šibenik gdje se zadržao dvije godine. Igrao je potom u Italiji (Palermo, Como, Genoa, Milano…) do 2002., vratio se onda u Hrvatsku gdje je dvije godine proveo u zagrebačkom Medveščaku. Karijeru je završio 2005. u rodnom Šibeniku nakon smrti kćeri. Posvetio se potom izgradnji trenerske karijere.

Oglas

– U vaterpolu sam od svoje osme godine. Trenerskim poslom odlučio sam se baviti pri kraju svoje igračke karijere u Solarisu, a potom i u Italiji. Igrao sam za prvu momčad i vodio mlađe kategorije. Dopao mi se taj posao pa sam paralelno upisao i višu trenersku školu na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Sa završetkom igračke karijere odmah sam počeo s trenerskim poslom u svom klubu, Šibeniku – rekao je Tucak u jednom intervjuu za Večernji list.

Koliko ga je zanimao trenerski posao govori i činjenica da je, još dok je igrao u Italiji, ljeti dolazio doma i trenirao niželigaške klubove. No, pravi trenerski poslovi krenuli su s Veselinom Đuhom kada je vodio juniorsku reprezentaciju koja je potom 2009. osvojila Svjetsko prvenstvo, a prije toga 2008. broncu na Euru. Sredinom 2006. godine preuzeo je momčad Šibenika, bio mu je to prvi klub koji je vodio i već u prvoj sezoni odveo ga je u završnicu Kupa LEN-a!

Rudić mu je bio učitelj

Već tu pokazao je svoj potencijal koji je nagrađen još više – od 2009. do 2012. godine kao trener Jadrana iz Herceg Novog osvojio je dvaput Jadransku ligu, crnogorsko prvenstvo i jednom Kup. U isto ga je vrijeme unovačio Ratko Rudić i priključio ga stožeru hrvatske reprezentacije s kojom je osvojio europsko, olimpijsko i zlato u Svjetskoj ligi.

Oglas

Kruna karijere na glavu mu je stavljena 16. rujna 2012. kada je naslijedio Rudića na mjestu izbornika hrvatske vaterpolske reprezentacije.

Već na Svjetskom prvenstvu u Barceloni 2013. godine osvojio je broncu, dodao je tome i srebro iz 2015. iz Kazana, svjetsko zlato iz Budimpešte (2017.) te broncu iz Gwangjua (2019.). Naše vaterpoliste vodio je i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru i iz Brazila se 2016. vratio sa srebrom. Trebaju se tu dodati i bronca iz 2018. s Eura u Barceloni, a i već spomenuto zlato iz Splita. Nedavno je u Zagrebu uzelo novo, sjajno, friško europsko srebro, a onda je u nedjelju naše vaterpoliste doveo do još jednog svjetskog zlata, za devetu medalju s najvećih natjecanja otkad je poslije Olimpijskih igara u Londonu izborničku klupu naslijedio od Ratka Rudića.

Nova prilika, za nove velike stvari, pružit će mu se već ljetos, kada će naši vaterpolisti na Olimpijskim igrama loviti zlato. Tim zlatom Tucak bi postao jedan od najsupješnijih izbornika u povijeesti hrvatskog sporta. A mnogi su sumnjali u njega kad je klupu preuzimao od najtrofejnijeg vaterpolskog trenera Ratka Rudića. No, sada mu se Tucak, po broju medalja već počeo ozbiljno približavati. Nadamo se samo da nakon olimpijskog zlata neće ispuniti najavu o mogućoj mirovini…

Oglas

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

Promoprije 6 sati

GS-TMT zapošljava radnike na dvije pozicije

Kompanija GS-TMT objavila je oglas za zaposlenje radnika na dvije radne pozicije: GS-tvornica mašina Travnik d.o.o Travnik raspisuje oglas za...

Sportprije 6 sati

PSV i Dortmund remizirali u Eindhovenu

Nogometaši PSV-a i Borussije iz Dortmunda remizirali su u večerašnjem meču osmine finala Lige prvaka, pošto je u nizozemskom Eindhovenu...

Sportprije 6 sati

Inter u finišu slomio Atletico

Nogometaši Intera pobijedili su Atletico Madrid rezultatom 1:0 u prvom susretu osmine finala Lige prvaka odigranom na milanskoj Giuseppe Meazzi....

Društvoprije 6 sati

U KREŠEVU ODRŽANA POSLJEDNJA SJEDNICA UO UDRUGE PRSTEN U MANDATU 2022-2024

U Kreševu je danas održana posljednja sjednica Upravnog odbora udruge Prsten BiH. Na sjednici je donesena Odluka o održavanju Izvještajno-izborne...

BiHprije 14 sati

Europski prvak u karateu, Ali Arnautović, prodaje rukavice na aukciji , sav novac namijenjen djeci oboljeloj od raka

Europski prvak u karateu Ali Arnautović odlučio je donirati potpisane rukavice udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”, prenosi Klix....

Društvoprije 16 sati

Novotravničke mažoretkinje posjetile načelnika Duju

“Novotravničke mažoretkinje“ slave 13. rođendan te ih je tim povodom primio načelnik Stjepan Dujo. Nakon kraćeg prigodnog programa na središnjem...

BiHprije 16 sati

Vjetroelektrana Vlašić: Europska unija odobrila kredit od 36 miliona eura

EIB Global, finansijski ogranak Evropske investicijske banke (EIB) za aktivnosti izvan EU, odobrio je kredit u iznosu od 36 miliona eura za...

BiHprije 20 sati

VOZAČI – IMATE PRAVO NA BESPLATNU POMOĆ NA CESTI

Bosanskohercegovački auto-moto klub, u skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, obavezan je svim motorizovanim građanima koji...

Oglas
Oglas
LM