Poveži se s nama

Središnja Bosna

Potvrđena optužnica protiv vozača koji je skrivio smrtonosnu nesreću u Novom Travniku

Objavljeno

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona dana 29.08.2023. godine podiglo je optužnicu protiv B.G.G. zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa iz člana 336. stav 2. u vezi sa članom 332. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Predmetna optužnica potvrđena je od strane Kantonalnog suda u Novom Travniku dana 31.08.2023. godine.

Optuženom se stavlja na teret da je dana 10.06.2023.godine u jutarnjim satima, dovodeći se u alkoholizirano stanje sa koncetracijom alkohola u krvi od 1,35 promila, postupio suprotno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, tako što se vozilom sa saputnikom u vozilu oštećenim uključio u javni promet u pravcu Novog Travnika, pa kada je oko 05,50 sati u Novom Travniku, općina Novi Travnik, krećući se magistralnim putem M16.4 iz pravca Bugojna u pravcu Novog Travnika i prilazeći raskrižju magistralne ceste M16.4 sa lokalnim putem za mjesto Pečuj s desne strane i priključnim putem za gradsku zonu Novog Travnika s lijeve strane, iako je prometnim znakom na tom dijelu puta brzina ograničena na 50 km/h, te iako je znao da se približava raskrsnici nije vozio sa povećanom opreznošću već je nastavio kretanje nedozvoljenom brzinom od 102 km/h u zoni u kojoj je zbog raskrižja prometnim znakom ograničena brzina do 50 km/h, te nije vozilo držao u kretanju na desnoj kolovoznoj traci gledano u njegovom pravcu kretanja, zbog čega je u samoj raskrsnici ostvario direktan kontakt prednjim desnim dijelom svog vozila sa prednjim desnim dijelom vozila marke Peugeot kojim je iz suprotnog pravca upravljao oštećeni I. S. dozvoljenom brzinom od 50 km/h, sa saputnicima u vozilu oštećenima, od kojeg udara te odbačaja vozila Peugeot jedno malodobno lice smrtno stradalo, dok je dvoje malodobnih lica zadobilo teške tjelesne povrede, te saputnik u vozilu optuženog zadobio lake tjelesne povrede.

U optužnice je postupajuća tužiteljica predložila Sudu da se prema optuženom izrekne mjera bezbjednosti zabrana upravljanja prijevoznim sredstvom „B“ kategorije.

Postavljamo pitanje nadležnin institucijama u SBK? Vrijede li pravila za sviju isto za ista kaznena djela. Teško kazneno djelo počinjeno je i u Bugojnu, a počinitelj nesreće je pobjegao s lica mjesta, a kako doznaje naš portal od izvora bliskom istrazi da nije bilo mjera za određivanje pritvora. Hmm, pobjeći s lica mjesta i za to ne odgovarati zaista je neljudski i nehumano, a naša je dužnost kao čovjeka pomoći svim unesrećenim bilo gdje da se nalaze.

Uredu je kazniti počinitelje i za vožnju u alkoholiziranom stanju, jer svi smo na cesti, ali mladi život treba spasiti i s druge strane, jer nitko od nas nije kriv dok se ne dokaže da je kriv.

 

Oglas

Društvo

U Gučoj Gori predstavljena knjiga “Bosanski križ”

Objavljeno

Piše

U prepunoj dvorani franjevačkog samostana Guča Gora, u petak 29. 9. 2023. održano je predstavljanje knjige Bosanski križ.

Ovo je šesto po redu predstavljanje koje je nakon Travnika, Mostara, Sarajeva, Tuzle i Zenice ponovo stiglo u travnički kraj, pred svoju domaću publiku. Naime, u ovoj su knjizi fotografijom i tekstom najvećim dijelom zastupljeni nadgrobni spomenici upravo sa lokaliteta ovoga kraja; Vinišće, Šikalo, Dub, Maline, Gorica – Guča Gora, Bogduša, Dolac, Slimena i Gradac.O knjizi su, pored autora Ivana i Josipa Lovrenovića govorili Enes Škrgo, glavni urednik izdavačke kuće Dram radosti, fra Ivan Šarčević i dr. Dženan Dautović.

U svom obraćanju publici, Ivan Lovrenović istaknuo je da je iznimno važno probuditi emociju kod nas samih kada su u pitanju ove stare nadgrobne skulpture i koliko je važno da ih prepoznamo i očuvamo kao neprocjenjivu vrijednost naše kulturne baštine.

Nastavi čitati

BiH

Čović u Busovači nastavio posjete stranačkim odborima u Županiji Središnja Bosna

Objavljeno

Piše

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović, danas je nastavio posjete stranačkim odborima u Županiji Središnja Bosna, te je prvi sastanak održao sa dužnosnicima HDZ-a BiH u Busovači.

Sastanak s članovima i dužnosnicima HDZ-a BiH Busovača, održan je u stranačkim prostorijama, a predsjednica stranke Mirjana Plavčić, koja je ujedno i ministrica financija Županije Središnja Bosna istaknula je stranačke aktivnosti kao i planove za buduće razdoblje, te se osvrnula na rad izvršne i zakonodavne vlasti u Busovači, ali i na prostoru Županije Središnja Bosna.

Predsjednik Čović nazočne je upoznao sa trenutnom političkom situacijom kao i nastojanjima koja provode hrvatski dužnosnici na svim razinama vlasti, posebno pri predanosti u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta kako bi Bosna i Hercegovina napravila važan korak na europskom putu te otvorila mogućnost procesa pregovora.

Dr. Čović se osvrnuo i na rad stranke u Busovači, kazavši kako se ovom posjetom želio upoznati sa stanjem i aktivnostima koje stranka provodi, pri čemu je naglašeno kako se aktivnosti moraju prilagoditi idućoj izbornoj godini.

Uz predsjednika Čovića na satanku su nazočili i dopredsjednica HDZ-a BiH, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Darijana Filipović i član Predsjedništva HDZ-a BiH i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara.

Nastavi čitati

Servisne informacije

Firma Lucius d.o.o. iz Viteza raspisuje oglas za prijam pomoćnog radnika na recikliranju

Objavljeno

Piše

Firma Lucius d.o.o. iz Viteza raspisuje oglas za prijam pomoćnog radnika na recikliranju.

 

Potrebna znanja :

 

Radno iskustvo na zanatskim poslovima poželjno, ali nije neophodno

Ozbiljnost i urednost

Organiziranost

Samoinicijativnost

Nudimo:

-Mogućnost napredovanja

-Redovna i stimulativna primanja

-Radni odnos na određeno vrijeme

 

Životopis i ostalu dokumentaciju i eventualna pitanja slati isključivo na email: info@lucius.ba.

Nastavi čitati

Društvo

Centar Duga obilježio 26. godina postojanja

Objavljeno

Piše

JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar “Duga” Novi Travnik danas, 3. listopada obilježio je 26. godina od osnutka i rada. Proslava je obilježena nastupom štićenika centra koji su izveli niz točaka uz pomoć svojih teta.

Centar Duga je osnovan u listopadu 1997. godine, s ciljem pružanja socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja djece i mladih s teškoćama u razvoju na stupnju lakog, umjerenog i teškog mentalnog oštećenja s pridruženim smetnjama, koja nisu bila uključena u obrazovni proces, piše Drukciji.ba.

Ovaj jedinstveni centar u SBK u posljednje vrijeme prima sve više zahtjeva za smještaj korisnika i izvan našeg kantona. Sve je to rezultat predanog rada, stručnosti i ljubaznosti svih djelatnika.

Ove godine Centar se može ponositi da je, uz pomoć Hrvatske katoličke misije Zurich opremio dvije prostorije u postojećem objektu, sobu za senzornu integraciju i sobu za relaksaciju u vrijednosti od 25.000,00 KM. Svrha senzorne sobe je pružiti djetetu odgovarajuću senzornu stimulaciju u skladu s njegovim individualnim potrebama, ne zapostavljajući ni u jednom trenutku važnost jačanja vještima brige o sebi, razvoja i stimulacije motoričkih vještina. Cilj boravka djeteta u ovoj sobi je da probude uspavana čula, postignu adekvatan emotivni balans i vremenom pojača samoregulaciju. Pod relaksacijom podrazumijeva se svjesno odabrani podražaj ponuđen u ugodnom okruženju u kojem se stimuliraju čula i stječu iskustva uz pomoć svjetla, mirisa, zvuka i dodira.

Centar Duga posebno se ponosi sportskim postignućima svojih štićenika. Pored brojnih postignuća na domaćim i stranim terenima prethodnih godina , najnovije medalje osvojene su ove godine na međunarodnom natjecanju u Mostaru gdje je osvojeno sedam zlatnih, četiri srebrne i dvije brončane medalje u plivanju, atletici i stolnom tenisu.

Ovaj centar je bio i domaćin tri državna prvenstva u malom nogometu. Zahvaljujući sudjelovanju na sportskim natjecanjima djeca centra proputovala su brojne gradove i države.Na samoj svečanosti prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života Novog Travnika i Srednjobosanskog kantona, kao i roditelji i prijatelji štićenika centra Duga.

Nastavi čitati

BiH

U Travniku održana 7. sjednica Sabora Kantona Središnja Bosna

Objavljeno

Piše

Danas je u Travniku održana 7. sjednica Sabora Kantona Središnja Bosna. Usvojeno je Izvješće o izvršavanju Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2022. godinu.

Ovo izvješće je prezentirala ministrica financija KSB, Mirjana Plavčić, koja je nazočnima pružila detaljan pregled financijske situacije Kantona u protekloj godini. Odluka o usvajanju Izvješća o utrošku sredstava Tekuće pričuve iz Proračuna Kantona Središnja Bosna za prvo polugodište 2023. godine također je donesena na ovoj sjednici.

 

Sabor je također razmotrio Informaciju o ostvarivanju Programa rada Sabora Kantona Središnja Bosna za 2023. godinu u razdoblju od siječnja do lipnja 2023. godine.

 

U sklopu sjednice, Sabor je usvojio Izvješće o financijskoj reviziji Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Središnja Bosna za 2022. godinu, kao i Izvješće o financijskoj reviziji Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za isto razdoblje te Izvješće o financijskoj reviziji Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo za 2022. godinu.

 

Osim toga, Sabor je dao pozitivno Mišljenje na federalni Prednacrt Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba. Također, podržao je Prijedlog strategije zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine za razdoblje od 2023. do 2030. godine.

 

Na sjednici je također razmotrena Preporuka o provedbi Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji od strane Bosne i Hercegovine.

Nastavi čitati

Događanja

U subotu i nedjelju “Sajam minirela” u Kreševu

Objavljeno

Piše

Sajam minerala, stijena, fosila, dragog i poludragog kamenja  jedinstvena je manifestacija u BiH koju organizira Udruga „Kreševski citrin“, a ovogodišnji se organizira 20. godinu zaredom.

Ove se godine očekuje 30-ak izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije.
Sajam će se održavati u holu Osnovne škole ”Dr. Boris Ćorić” Kreševo.

U razgledavanju kristala, fosila, dragog i poludragog kamenja iz BiH i zemalja regije posjetitelji će moći uživati 7.10.2023. (subota) od 10:00 do 18:00 sati, te 8. 10. 2023. (nedjelja) od 10:00 do 16:00 sati.

Pokrovitelj Sajma je Općina Kreševo, sponzori su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo financija ŽSB i Ministarstvo gospodarstva ŽSB, a partner je organizacija Alterural.

Organizatori pozivaju sve ljubitelje minerala da dođu i uživaju u svijetu koji im se otvara zahvaljujući ovoj manifestaciji, svijetu kristala za kojim mnogi tragaju cijelu godinu kako bi ih izložili upravo na ovom Sajmu.
Među njima su i brojni Kreševljaci svih dobnih uzrasta, počevši od školaraca do iskusnih tragača za kristalima kojima je bogato srednjobosansko škriljavo gorje, poput kreševskog citrina ali i hijalofana čija su nalazišta u Busovači jedinstvena u svijetu.

Nastavi čitati

Društvo

Dom zdravlja Kreševo dobio novi Ultrazvuk vrijedan 100 000 KM

Objavljeno

Piše

Danas je u radnoj posjeti u Kreševu boravio Ministar zdravstva ŽSB gosp. Anto Matić.

Osim ravnateljice Doma zdravlja Kreševo Olivije Vukoje-Bradara, Ministra su dočekali Radoje Vidović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH i Renato Pejak, načelnik općine Kreševo.

Javna ustanova Dom zdravlja Kreševo s ponosom predstavlja najnoviju i iznimno vrijednu opremu koja će unaprijediti kvalitetu zdravstvene skrbi za naše pacijente. Radi se o ultrazvučnom aparatu vrijednom 100.000,00 KM koji će omogućiti brže, preciznije i sveobuhvatnije dijagnostičke usluge.

Nabava ovog vrijednog uređaja ostvarena je zahvaljujući donaciji Vlade Kantona Središnja Bosna i nesebičnom doprinosu obitelji iz naše zajednice. Ova obitelj, koja živi u Kreševu, duboko razumije važnost ulaganja u naše zdravstvo. Iako žele ostati anonimni, njihova velikodušna donacija u iznosu od 20.000,00 KM svjedoči o njihovoj predanosti unapređenju zdravlja u našoj općini. Njihova neopisiva gesta ljubaznosti i brige za zajednicu duboko nas je dirnula i značajno doprinijela nabavi i osuvremenjivanju opreme u našem Domu zdravlja, rekla je ravnateljica Olivija Vukoja-Bradara.

Novi ultrazvučni aparat nije samo izniman po svom financijskom značaju, već i po svojim tehnološkim mogućnostima. Opremljen je naprednom tehnologijom koja omogućava brže i preciznije dijagnosticiranje različitih zdravstvenih stanja. Ova tehnologija će ubrzati procese dijagnostike i omogućiti bolju brigu o pacijentima.

Nadalje, ovaj ultrazvučni uređaj spada u prestižnu seriju ultrazvučnih aparata i nudi raznolike mogućnosti. Posjeduje sonde i softverske predispozicije za razne preglede, uključujući ultrazvuk srca, ginekološki ultrazvuk, pregled krvnih žila, color doppler, abdomena, dojke te štitne žlijezde. Ova široka lepeza dijagnostičkih opcija omogućava pružanje sveobuhvatne skrb pacijentima, te time smanjile potrebe za slanjem na daljnje pretrage.

Osim novog aparata, Ministar Matić je obišao i radove na proširenju kapaciteta Doma zdravlja, a ravnateljica mu je prezentirala i druge aparate koji su nabavljeni u ovoj godini.

Nastavi čitati

Društvo

Mažoretkinje Busovača viceprvakinje Europe  u kategoriji formacija senior pom pon  

Objavljeno

Piše

Mažoretkinje „ HKD Napredak“ Busovača prošlog vikenda sudjelovale su na  Europskom ADA mažoret kupu.
Na Europskom ADA mažoret kupu nastupilo je preko 600 djevojaka iz Bosne i Hercegovine, Češke Republike, Slovenije i Hrvatske.
Kako je najavljeno, u subotu u 10,30 ispred Gallery Malla započeo je svečani defile svih sudionika uz limenu glazbu Trebnje koji su išli sve do Gradske sportske dvorane gdje se i održavao natjecateljski dio.
Natjecanje je trajalo dva dana u kategorijama formacija štap i pom pon te neformacijama štap pom pon kadeti, juniori i seniori, a konkurencija je bila zaista na nivou.
Mažoretkinje iz Busovače su u Busovaču donijele još jedan pehar u nizu, osvojile su srebrenu medalju u kategoriji formacija senior pom pon i srebro kadet duo pom pon te kadet solo pom pon i senior solo. Ostali plasmani su bili više nego dobri i motivacija za daljnji rad i napredovanje.
“Hvala svima koji nas podržavaju i prepoznaju naš rad, a posebno hvala roditeljima na povjerenju i podršci. “, izjavila je trenerica Dragana Bohutinski.
Nastavi čitati

Središnja Bosna

NOVI TRAVNIK: Danas 30.obljetnica stradanja Hrvata na Beginom brdu

Objavljeno

Piše

Povodom sjećanja na 18 poginulih branitelja HVO-a u Domovinskom ratu na Beginom brdu – Streljana, održat će se polaganje vijenaca i paljenje svijeća na središnjem Spomen obilježju (ispred zgrade općine), u utorak, 3. listopada 2023. godine s početkom u 17 sati.

Sveta misa za poginule branitelje služit će se u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova s početkom u 18 sati.

Dana, 3. listopada 1993. godine na Beginom brdu u širem smislu oko sela Pribilovići došlo je do žestoke borbe između branitelja HVO-a i Armije BiH. Tog dana živote je izgubilo 18 branitelja HVO-a braneći svoje domve i živote svojih obitelji.

Na obilježavanju ove tridesete obljetnice biti će postrojene ratne zastave HVO-a iz Domovinskog rata, te vod Gardijske pješačke pukovnije.

Nastavi čitati

Najnovije vijesti

BiHprije 9 sati

U Sarajevu održan sastanak u okviruprojekta „Podržavanje donošenja odluka i jačanje kapaciteta za podršku IPBES-u

U okviru projekta „Podržavanje donošenja odluka i jačanje kapaciteta za podršku IPBES-u kroz nacionalnu procjenu ekosistema“ (skraćeni naziv projekta: Procjena...

Društvoprije 9 sati

U Gučoj Gori predstavljena knjiga “Bosanski križ”

U prepunoj dvorani franjevačkog samostana Guča Gora, u petak 29. 9. 2023. održano je predstavljanje knjige Bosanski križ. Ovo je...

Sportprije 9 sati

Stadion u Osijeku za osam minuta rasprodan za utakmicu Hrvatske i Turske

HRVATSKA reprezentacija će 12. listopada prvi put zaigrati na osječkoj Opus Areni, gdje će odmjeriti snage s Turskom u okviru...

BiHprije 11 sati

Bećirović i Komšić uputili u proceduru državni zakon o imovini

Prijedlog državnog zakona o imovini upućen je u utorak u zvaničnu proceduru Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Kako je priopćeno predlagači...

BiHprije 13 sati

Čović u Busovači nastavio posjete stranačkim odborima u Županiji Središnja Bosna

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović, danas je nastavio posjete stranačkim odborima u Županiji Središnja...

Servisne informacijeprije 13 sati

Firma Lucius d.o.o. iz Viteza raspisuje oglas za prijam pomoćnog radnika na recikliranju

Firma Lucius d.o.o. iz Viteza raspisuje oglas za prijam pomoćnog radnika na recikliranju.   Potrebna znanja :   Radno iskustvo...

Društvoprije 14 sati

Centar Duga obilježio 26. godina postojanja

JU Edukacijsko-rehabilitacijski centar “Duga” Novi Travnik danas, 3. listopada obilježio je 26. godina od osnutka i rada. Proslava je obilježena...

Filmprije 14 sati

Moje Grčko vjenčanje 3 u četvrtak u kinu Novi Travnik

Četvrtak 5.10.2023. u Kinu Novi Travnik rezerviran je za projekciju filma” “Moje grčko vjenčanje 3” u 19:30 sati, a ulaznica...

Oglas
Oglas