Connect with us

Društvo

Poslušajte propovijed nadbiskupa Vukšića na “Osmici” u Vitezu

Published

on

Advertisement

Društvo

Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Novi Travnik 

Published

on

By

Novi Travnik danas slavi svoj 75. rođendan!

Povodom obilježavanja Dana općine, danas su položeni vijenci ispred spomen obilježja poginulim braniteljima i šehidima.Novotravničke mažoretkinje su također uljepšale današnji dan svečanim rođendanskim defileom našim ulicama, nakon čega je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća Novi Travnik, u Domu kulture.

Sjednici su prisustvovali mnogobrojni gosti iz svijeta politike, gospodarstva i kulture, te predstavnici gradova prijatelja iz Slovenije, Srbije i Republike Hrvatske.Dodijeljene su i plakete za doprinos našem gradu gospođi Snježani Kopruner, te posthumno Miodragu Tešiću. Također je dodijeljena i zahvalnica gospođi Malini Kvasina za svoj nesebični doprinos očuvanja kulture i baštine našeg kraja.Načelnik Stjepan Dujo u svom govoru čestitao je svima Dan općine, te izrazio svoja očekivanja da Novi Travnik uskoro dobije zasluženi status grada.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Danas je Svjetski dan darivatelja krvi

Published

on

By

Dragi darivatelji krvi,Danas slavimo vas, heroje bez plašta, koji svojim nesebičnim činom darivanja krvi spašavate živote i širite nadu. Vaša velikodušnost i hrabrost neizmjerno su vrijedni i zaslužuju dubokopoštovanje.

Vaša predanost čini svijet ljepšim i sigurnijim mjestom za sve nas. Vaša krv nosi sa sobom ne samo život, već i ljubav, brigu i solidarnost prema drugima.

Danas se prisjećamo svakog srca koje ste dotakli svojim darom, svakog osmijeha koji ste vratili na lica obitelji i prijatelja, i svakog čuda koje ste omogućili svojim nesebičnim činom.

Hvala vam što ste svjetionici nade i primjer humanosti. Neka vaša dobrotvorna djela budu inspiracija drugima da slijede vaš put.

Advertisement

Sretan Svjetski dan darivatelja krvi! Hvala vam što ste prava definicija heroja.

S poštovanjem,

Transfuzijski centar Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” Nova Bila

Advertisement

Continue Reading

Društvo

PROSLAVA BLAGDANA SV. ANTE PADOVANSKOG U WIESBADENU: Fra Janko Ćuro poručio: Praznim još nitko nije uspio ispuniti prazninu

Published

on

By

U četvrtak, 13. lipnja, u Hrvatskoj katoličkoj župi Wiesbaden, koju vodi fra Kristijan Montina, svečano je proslavljen blagdan sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika ove župe i jednog od najomiljenijih katoličkih svetaca.

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi Svetog Kiliana, uz koncelebraciju fra Kristijana Montine, predvodio je fra Janko Ćuro, vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Sarajevu i direktor  franjevačkog medijskog centra Svjetla riječi.

Kroz svoju zanimljivu propovijed, fra Janko Ćuro je pozvao vjernike neka mole jedni za druge kako bi u svoje živote i živote svoje obitelji uvijek unosili svjetlost Božje riječi. Istaknuo je kako živimo u vremenu koje je znatno nerazumljivo te kako često imamo pogrešno poimanje vrijednosti sebe i drugih.

– Kako nas vrednuje društvo, koliko smo vrijedni drugim ljudima, kako ja vrednujem druge ljude, što je ono što je meni vrijedno? Na ova pitanja odgovor najbolje daju odgovori na pitanja: Oko čega se vrti moj život? Što je 24 sata na dan središte moga života? Gdje su moje misli? Kad odgovorimo na ta pitanja, točno ćemo znati koja je naša vrijednost. Ako se naš život stalno vrti oko časti, slave, moći, oko interesa…, onda ću vrijediti točno onoliko koliko te stvari vrijede, ali ako se moj život vrti oko uzvišenih stvari, ako je središte moga života Bog, poštenje i milosrđe, opraštanje i ljubav, onda me sve to izdvaja od svijeta prolaznog, rekao je fra Janko Ćuro.

Advertisement

Fra Janko je ustvrdio kako čovjek nikad nije bio „zarobljeniji“ nego danas.

Bogatstvu proslave sv. Antuna Padovanskog doprinijeli su mladi misijski folkloraši i članovi zbora koji su uveličali sveto misno slavlje pred više stotina vjernika među kojima su bili i generalni konzul RH u Frankfurtu Vedran Konjevod, konzul Ivan Jabuka, ali i paroh Srpske pravoslavne crkve u Wiesbadenu o. Aleksandar Marković, paroh Srpske pravoslavne zajednice Frankfurt na Majni o. Simon Turkić i protojerej o. Slobodan Tijanić.Fra Kristijan Montina je posebno pozdravio o. Simona Turkića. Fra Kristijan i o. Simon su prošle godine u ime svojih zajednica zajedno pokrenuli humanitarnu akciju za dječaka Diega Veselinovića iz Bistrice u općini Žepče koji boluje od cerebralne paralize, a kojemu je majka Hrvatica i otac Srbin.

Fra Kristijan je o. Siomonu uručio monografiju HKŽ Wiesbaden, a okupljenim vjernicima se obratio i o. Simon te je izrazio radost svojim dolaskom na proslavu sv. Antuna u Wiesbaden.

-Drago mi je što sam ovdje s vama. Došao sam do zaključka kako evanđelje nikad ne zastarijeva, ono je uvijek mlado zato što je naš Isus Hristos/Isus Krist uvijek mlad i isti je i jučer i danas i zauvijek. Rekao bih u najdubljem smislu riječi, mi smo jedan narod u Kristu Isusu. Što želim mome narodu neka Bog da vama, što želim vama, draga braćo i sestre, neka Bog da mome narodu i što želim mojoj djeci, neka Bog da vašoj djeci i što želim vašoj djeci neka bog da mojoj djeci, poručio je o. Simon.

Advertisement

Budući se na blagdan svetog Ante Padovanskog blagoslivljaju djeca, fra Janko Ćuro je na kraju svete mise blagoslovio djecu i mlade okupljene oko ukrašenog kipa svetog Ante Padovanskog.

Nakon svete mise, velik broj vjernika ostao je na proslavi gdje ih je zabavljao „Cro Accord“. Fra Kristijan je pozdravio i članove nogometnog kluba Hajduk Wiesbaden, te istaknuo njihovu dobru suradnju sa župom i kazao kako su i za ovu proslavu osigurali hranu, odnosno, sve goste su počastili ćevapima koje su pripre Fenix-magazin/Marijana Dokoza mali na proslavi poslije svete mise.

Fenix-magazin/Marijana Dokoza

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Euharistijskim slavljem i plesom obilježen kraj nastavne godine za učenike predmetne nastave KŠC „Petar Barbarić“ Travnik

Published

on

By

Euharistijskim slavljem u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u Travniku u ponedjeljak, 10. lipnja 2024. godine, u 11:15 sati obilježen je kraj nastavne godine za učenike predmetne nastave Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ Travnik.

Misno slavlje predvodio je don Jakov Kajinić, duhovnik Sjemeništa. Misno čitanje pročitao je profesor Ivan Volić, a molitvu vjernika učenice Ana- Marija Domić i Veronika Jukanović. Svojim su glasom i sviranjem misno slavlje uljepšale gđa Vlatka Čabro i s. Marica Pavlović.

Don Jakov je u svojoj propovijedi kroz nekoliko primjera istaknuo kako je lijenost jedan od najtežih grijeha te pozvao sve da iskoriste od Boga darovane talente. Jer, živeći marljivo, čineći dobro i imajući na umu Blaženstva o kojima nam sam Isus govori, lakše ćemo doći u raj.

Advertisement

Za učenike razredne nastave isti dan u 13:35 sati upriličena je prigodna molitva zahvale, koju je predmolio don Jakov Kajinić.

Obilježavanje nastavljeno plesom

Nakon euharistijskog slavlja za učenike predmetne nastave, kraj nastavne godine odlučili smo obilježiti i organiziranjem plesnih aktivnosti za naše učenike i nastavnike. Vijeće učenika okupilo je učenice koje se kroz školske i izvanškolske aktivnosti bave plesom te smo predvođeni njima imali priliku zaplesati. Iako pomalo sramežljivo, naši učenici prepustili su se ritmovima poznatih glazbenih izvođača. Zahvaljujemo ovim putem i gospođi Maji Đurić, majci našeg učenika i voditeljici plesnog studija „PS MAYA“ Travnik koja je svojim prisustvom i predvođenjem plesnih koreografija doprinijela ugodnoj atmosferi i uspješnom svladavanju plesnih koraka, navode iz KŠC-a.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Predbilježba za upis u prvi razred Gimnazije Katoličkog školskog centra ,,Petar Barbarić” – Travnik

Published

on

By

Gimnazija Katolički školski centar „Petar Barbarić“ – Travnik objavljuje poziv na upis učenika koji prenosimo u cijelosti.

Pozivaju se učenici završnog razreda osnovne škole da popune zahtjev za upis u prvi razred gimnazije od 6. lipnja do 13. lipnja 2024. godine u periodu od 8:00 do 14:00 sati .Za predbilježbu učenici trebaju predati sljedeće originalne dokumente u ured pedagoginje gimnazije:

svjedodžbe o završenom VI., VII., VIII. i IX. razredu osnovne škole
izvod iz matične knjige rođenih

Upis u Internat

Advertisement

Katolički školski centar „Petar Barbarić“ – Travnik nudi i mogućnost cjelotjednog boravka u Đačkom domu (Internatu) za mladiće i djevojke koji su završili deveti razred osnovne škole. Nadoknada za troškove smještaja i hrane je 200,00 KM mjesečno, od čega roditelji plaćaju 100,00 KM, dok se za ostali dio pobrine Uprava doma. Uvjet za upis u katolički Internat jest upis redovitih učenika u I. razred Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ – Gimnazija Travnik.

Za upis u Internat potrebno je:

izvod iz matične knjige rođenih
vlastoručna molba s kratkim životopisom
svjedodžbe o završenom VI., VII., VIII. i IX. razredu
preporuka župnika
suglasnost roditelja/skrbnika
dvije fotografije (kao za osobne dokumente)
liječničko uvjerenje (ne starije od 6 mjeseci)

NAPOMENA: Učenicima koji dolaze iz udaljenih mjesta nudi se mogućnost popunjavanja online zahtjeva za upis te naknadno dostavljanje potrebne dokumentacije.

Advertisement

ZAHTJEV PREUZETI OVDJE i popunjen vratiti na e-mail: ksctr@bih.net.ba

Kontakt telefon: 030 518 823, 030 509 673

Uprava Škole

Advertisement

Continue Reading

BiH

Načelnik Dujo čestitao Dan općine

Published

on

By

Drage sugrađanke i sugrađani, svim našim Novotravničanima/Novotravničankama u domovini i iseljeništvu, kao i svima koji Novi Travnik doživljavaju kao svoj grad, želim sretan Dan općine i 75. rođendan Novog Travnika!

Neka ovaj dan bude podsjetnik na sve što smo postigli i inspiracija za sve što tek možemo ostvariti. Zajedno, u duhu jedinstva, gradimo bolju budućnost za naš Novi Travnik.

Još jednom, sretan Dan općine i sretan 75. rođendan Novog Travnika!

Continue Reading

Društvo

Papa Franjo: Oni koji vode ratove misle da su moćni, ali su jadni

Published

on

By

Oni koji vode ratove širom svijeta misle da su moćni, a zapravo su jadni, rekao je danas papa Franjo.

– Nasilje izazvano ratovima jasno pokazuje kolika je oholost onih koji se smatraju moćnima pred ljudima, a jadni su u Božjim očima – rekao je Papa, javlja novinska agencija ANSA.

Kazao je kako je ova loša oružana politika proizvela mnogo siromašnih ljudi i nevinih žrtava, ali da ipak, ne možemo odustati.

– Naša solidarnost i znak kršćanske ljubavi moraju doprijeti do svakoga – rekao je Papa.

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Na vodopadu Plive nastupaju 22.6. Crvena Jabuka, a 23.6. Tomislav Bralić i klapa Intrade

Published

on

By

Regionalne muzičke zvijezde stižu u Jajce na Kraljevski festival zabave gdje će u subotu, 22.6. na najljepšoj pozornici uz vodopad Plive nastupiti Crvena jabuka, a u nedjelju, 23.6. Tomislav Bralić i klapa Intrade. Koncerti započinju u 21 sat, a ulaznice su gotovo rasprodane.

Jajce se već proteklih godina etabliralo kao središte najbolje ljetne zabave, a Kraljevski grad je jedan od najzanimljivijih turističkih bisera Bosne i Hercegovine i jedna od najposjećenijih turističkih destinacija tijekom cijele godine. Kraljevski festival zabave ove se godine održava po drugi put, a na njemu su prošle godine nastupili Jelena Rozga i Željko Bebek. Festival se održava u periodu kada se u Jajcu slavi blagdana Sv. Ivana Krstitelja i kada se u Svetištu u Podmilačju okupe vjernici i ne samo katolici, iz više država okruženja. Procjene su da Jajce u dva dana, 23. i 24.6. posjeti više od 100.000 ljudi.

Do početka drugog izdanja Kraljevskog festivala zabave ostalo je još malo vremena, a Jajce se već punom parom priprema za ovaj festival.

„Za potrebe ovog festivala prethodno je izgrađena montažna bina iznad rijeke Vrbas ispod veličanstvenog Plivinog vodopada, veličine oko 120 m2. Ove godine na festivalu će nastupiti jedan od najpopularnijih bendova bivše države, Crvena i Tomislav Bralić i klapa Intrade čiji je nastup izazvao veliko zanimanje u Jajcu i okolici. Očekujemo pravu kraljevsku zabavu u Kraljevskom gradu Jajcu!“, najavio je Anto Brtan, direktor Agencije za kulturno- povjesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca koja je ujedno i glavni organizator festivala.

Advertisement

„Koristim prigodu i zahvaliti se našim partnerima iz Mostara, prije svega Ivanu Glibi, što su prepoznali Jajce i njegove potencijale i što su ovim festivalom dodatno osnažili turističku ponudu našega grada“, naglasio je dodatno Brtan.

Preostale ulaznice za #Kraljevskifestivalzabave i dalje se u pretprodaji mogu kupiti u Info centru Jajce i na platformi Entrio.ba:

https://entrio.ba/event/kraljevski-festival-zabave-s-crvenom-jabukom-16899

https://www.entrio.ba/event/kraljevski-festival-zabave-s-tomislavom-bralicem-klapom-intrade-16900

Advertisement

Organizatori upozoravaju da je u pretprodaji još samo ograničen broj ulaznica zbog velikog zanimanja za oba koncerta.

 

 

Advertisement

Continue Reading

Društvo

Pacijentica uputila pismo zahvale JU Bolnica Travnik: Oduševljena sam pažnjom i ljubaznošću svih zaposlenih

Published

on

By

Na adresu naše redakcije pristiglo je pismo pacijentice koja se liječila u JU Bolnica Travnik, te je uputila pohvalu Bolnici i ginekološkom odjelu.

”Svakodno slušamo čitamo ružne komentare , kritike o bolnicama i medicinskim radnicima. Ja bih htjela da kažem kako to nije sve baš tako.

Danas sam izašla iz JU Bolnice Travnik , gdje sam operisana i ležala sam na Ginekološkom odjelu. Nemalo sam oduševljena pažnjom i ljubažnošću cijelog osoblja, od spremačice pa do doktora.
Pacijenata puno kao i operacija, ali zdravstveni radnici profesionalni – stručni sa puno brige uz osmijeh i riječi ohrabrenja za svaku pacijenticu.

I na kraju šta još reći no: VELIKO HVALA prvo mom doktoru Karadži, koji prvo veliki čovjek, a onda i stručnjak u svom poslu. Hvala i vodećoj sestri Ameli, ostalim doktorima i meni dragim sestrama.

Advertisement

Sa zahvalnošću ,
Milosava Dunđer”

Continue Reading

Najnovije vijesti

Društvo7 sati ago

Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Novi Travnik 

Novi Travnik danas slavi svoj 75. rođendan! Povodom obilježavanja Dana općine, danas su položeni vijenci ispred spomen obilježja poginulim braniteljima...

Sport9 sati ago

CILJ JE BERLIN: Hrvatski navijači putuju vozilima, autobusima, vlakovima – pogledajte fotogaleriju

Brojni hrvatski navijači već su u petak, a neki i ranije, otputovali za Berlinu gdje će sutra od 18 sati...

Društvo13 sati ago

Danas je Svjetski dan darivatelja krvi

Dragi darivatelji krvi,Danas slavimo vas, heroje bez plašta, koji svojim nesebičnim činom darivanja krvi spašavate živote i širite nadu. Vaša...

BiH15 sati ago

U Širokom Brijegu proglašeno stanje prirodne nesreće nakon nevremena

Na prijedlog Štaba civilne zaštite gradonačelnik Širokog Brijeg donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće u ovom gradu, a...

Društvo16 sati ago

PROSLAVA BLAGDANA SV. ANTE PADOVANSKOG U WIESBADENU: Fra Janko Ćuro poručio: Praznim još nitko nije uspio ispuniti prazninu

U četvrtak, 13. lipnja, u Hrvatskoj katoličkoj župi Wiesbaden, koju vodi fra Kristijan Montina, svečano je proslavljen blagdan sv. Antuna...

Sport16 sati ago

Seniori Romarija pobjednici nogometnog Kupa SBK

Seniorska selekcija Nogometnog kluba Romari osvojila je Kup Srednjobosanske županije, i to na kakav način! Dečki iz Viteza na Stadionu...

BiH16 sati ago

Binas Bugojno radnicima danas uplaćuje 2520 KM, jednokratno

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Ministarstva finansija donijela uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od...

Sport20 sati ago

Večeras počinje Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj

Svečanom ceremonijom otvaranja i utakmicom između Njemačke i Škotske koja se igra na stadionu Allianz Arena u Minhenu od 21...

Advertisement
Advertisement
LM