- oglas -

Posljedica covida: Gotovo 80% ispitanika ima simptome depresije

Pročitajte i ovo

Ispunio zavjet: Mostarac nakon 17 godina prepisao Bibliju

Nakon 17 godina svakodnevnog pisanja ispunio je zavjet 19. ožujka 2019. godine, a svoj prijepis je ovih dana poklonio Franjevačkoj knjižnici u...

Sedam najgorih stvari koje možete učiniti prije vježbanja

Navike koje prethode treningu mogu dovesti do loših ili do izuzetnih rezultata i vi ste jedini koji možete odrediti...

FOTO/ Novi Travnik: Migranti provalili kuću u gradu, vršili nuždu, razbijali stakla, opuške bacali…..

Iako su ovi krajevi dosada manje ili više bili pošteđeni problema sa migrantima, zadnjih dana migranti su napravili nekoliko...
- Advertisement -

 

- Advertisement -

Novo nacionalno istraživanje, koje je proučavalo kako je pandemija covida-19 utjecala na usamljenost mladih odraslih osoba u SAD-u, otkriva “značajne simptome depresije” kod 80% sudionika.

Preko 1.000 Amerikanaca u dobi od 18 do 35 godina sudjelovalo je u anonimnoj online anketi u kojoj su ispitanici odgovarali na upite o anksioznosti i upotrebi nekih supstanci.

Analizirani nalazi, objavljeni u recenziranom časopisu Journal of Psychoactive Drugs, pokazuju da su “alarmantne” razine samoće povezane sa značajnim problemima mentalnog zdravlja. Gotovo 61% ispitanika prijavilo je umjerenu (45%) do tešku (17%) anksioznost.

Uz to, 30% ispitanika prijavilo je štetne razine konzumacije alkohola. Od 22% onih koji su prijavili da koriste neku drogu, čak 38% njih koristi neke teške droge.

Glavna autorica studije VivianaHorigian poručila je da je imperativ pružiti mentalnu pomoć ljudima u vrijeme pandemije.

“Konvergencija pandemije covida-19 i epidemija usamljenosti i ovisnosti u SAD-u će se nastaviti”, poručila je.

“Te su mlade osobe budućnost naše nacije, treba im omogućiti psihološku pomoć. Rješavanje problema mentalnog zdravlja i upotrebe droga kod mladih odraslih osoba, tijekom i nakon pandemije covida-19 je imperativ”, kazala je Horigian.

Anksioznost, depresija i alkohol

Koautorica RenaeSchmidt dodala je da je potrebno baviti se i socijalnom i fizičkom otpornošću u zajednici.

“Potrebno je povećati savjetodavne usluge za studente, a mlade odrasle osobe koje se ne školuju treba informirati”, kazala je.

Anketa sa 126 pitanja provedena je u razdoblju od 22. travnja do 11. svibnja, a sudjelovalo je 1.008 sudionika, s prosječnom dobi 28 godina, pri čemu je 86% ispitanika imalo više od 23 godine.

Svaki simptom (usamljenost, anksioznost, depresija, uporaba alkohola, droga) mjeren je prema međunarodno priznatim sustavima bodovanja. Istraživači su koristili model koji je promatrao izravne učinke usamljenosti i socijalne povezanosti na depresiju, anksioznost, upotrebu alkohola i drogu. Također su promatrali neizravne učinke usamljenosti i socijalne povezanosti na upotrebu alkohola i droga.

Rezultati pokazuju da je većina sudionika koji su prijavili porast osjećaja usamljenosti također ukazala na porast pijenja (58%), uzimanje droga (56%), anksioznosti (76%) i depresije (78%) te smanjenje osjećaja povezanosti (58%). Alarmantnih 49% ispitanika izvijestilo je o velikom stupnju usamljenosti.

Većina ispitanika (80%) izjavilo je da pije alkohol, a 30% otkriva štetne i ovisničke razine konzumacije alkohola: 19% ispitanika prijavilo je da prekomjerno pije barem jednom tjedno, a 44% ih se opija najmanje jednom mjesečno.

Istraživači se nadaju da će njihovi rezultati pomoći da se osmisle smjernice pomoću kojih će se intervenirati i pomoći mladima, piše Medical xpress.

Najnovije vijesti

Ispunio zavjet: Mostarac nakon 17 godina prepisao Bibliju

Nakon 17 godina svakodnevnog pisanja ispunio je zavjet 19. ožujka 2019. godine, a svoj prijepis je ovih dana poklonio Franjevačkoj knjižnici u...

Sedam najgorih stvari koje možete učiniti prije vježbanja

Navike koje prethode treningu mogu dovesti do loših ili do izuzetnih rezultata i vi ste jedini koji možete odrediti kamo će vas trening odvesti.To...

FOTO/ Novi Travnik: Migranti provalili kuću u gradu, vršili nuždu, razbijali stakla, opuške bacali…..

Iako su ovi krajevi dosada manje ili više bili pošteđeni problema sa migrantima, zadnjih dana migranti su napravili nekoliko problema u Novom Travniku. Policija...

Održana javna rasprava o Nacrtu proračuna Općine Novi Travnik za 2021.godinu (FOTO)

Dana 04.03.2021. godine u Domu kulture Novi Travnik održana je javna rasprava o Nacrtu proračuna Općine Novi Travnik za 2021.godinu. Raspravi je, uz načelnika Općine...

Odgađa se suđenje Fadilu Novaliću i drugima

Ročište u predmetu "Fadil Novalić i drugi" u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je bilo najavljeno za sutra, odgođeno je,...

Povezane vijesti