- oglas -

POLITIČKA ANALIZA: Hrvatska politička scena u Središnjoj Bosni više neće biti ista, oporba ozbiljno ugrožava poziciju HDZ-a BiH

Pročitajte i ovo

Uznemirujući video: Tesla u testu samostalnog načina ne prepoznaje lutku veličine djeteta

Na društvenim mrežama pojavio se video koji tvrdi da prikazuje Teslu u potpuno samostalnom načinu vožnje kako prelazi preko lutke veličine...

Tko je ‘ubio’ megalodona? Konačno otkriven pravi razlog izumiranja ultimativnog i zastrašujućeg morskog predatora

Izumiranje ultimativnog morskog predatora megalodona, oduvijek je bio svojevrsni misterij. Razni su se čimbenici uzimali u obzir, od gubitka...

Iznenadit ćete itekako! Znate li koje se građevine zaista vide iz svemira? Za neke ćete biti sto posto u krivu

Live Science donosi članak u kojem otkriva vrlo zanimljive detalje o tome koje su građevine vidljive okom izvan Zemljine...
- Advertisement -

Nakon što su političke stranke objavile imena svojih kandidata na listama može se već u samom početku zaključiti kako će politička scena Središnje Bosne doživjeti dosta radikalne promjene i kako su sve teorije kako će veliki politički igrači ponoviti rezultate od prije 4 godine zapravo već u startu u nekoj političkoj analizi pale u vodu.

- Advertisement -

Mi ćemo ovaj put analizirati hrvatsku političku scenu koja je doživjela popriličnu transformaciju u posljednjih godinu dana i napokon možemo zaključiti kako će najjača politička stranka HDZ BiH ovaj put imati ozbiljnu oporbu.

HDZ BiH


Analizirajući ono što je HDZ BiH ponudio na ovim izborima prvo što je vjerojatno svima ovih dana primjetno je kako su poprilično bili nemaštoviti. Naime nositelji županijske, federalne i državne liste su Nakić, Bradara i Čavara čime je ova stranka zapravo ušla u jedan vrlo rizičan potez ponavljanja osoba koji su već dugo na političkoj sceni.

Od ova tri imena jedino se Lidija Bradara može opravdati kao izbor jer se zaista radi o političarki koja kada joj analizirati izjave i nastupe u javnosti je racionalna i argumentirana i sigurno kako ulijeva određeno povjerenje kod birača. Tu treba naglasiti kako Bradara ima iza sebe Kiseljak kao najveću i naorganiziraniju općinsku organizaciju što dodatno ovaj izbor čini logičnim. Kiseljak je kao organizacija ostao praktično neosvojiva tvrđava HDZ-a i svima će biti vrlo teško tu ostvariti određenu prednost, no ne treba zaboraviti kako su svojoj nemoći pojedini dužnosnici i Ministri iz reda HDZ-a BiH pokušavali slomiti prije svega Mladena Mišurića Ramljaka, predsjednika OO HDZ-a BiH, no to im se uvijek vratilo kao bumerang. Tu odmah treba napomenuti kako je onima koji bolje promatraju političke okvire jasno  kako je Bradara možda sutra jedini logičan izbor za novu predsjednicu FBiH iz reda HDZ-a BiH.

Tu onda dolazimo do Marinka Čavare aktualnog predsjednika FBiH koji je došao na tzv “američku crnu listu” čime je njegova karijera u izvršnoj vlasti završena jer teško je očekivati kako će isti ikada više dobiti bilo kakav oblik podrške prilikom izbora od bilo koje političke organizacije. To zapravo i opravdava u neku ruku njegovo pozicioniranje na državnu listu, no poprilično je nejasno zbog čega je tu dobio prednost nad Marinom Pendeš, nekadašnjom ministricom obrane iz Viteza. HDZ u Busovači je zapravo ima osmogodišnji trend gubljenja pozicija i glasova u svojoj općini, a sad će se po prvi put morati suočiti i s nikad jačim HDZ1990 što će njihovu poziciju odvesti u gotovo bezizlaznu situaciju. Ova odluka je još čudnija jer je opoziciji “na pladnju” ponuđen Vitez, naime središte Hrvata u Središnjoj Bosni u kojoj i danas se nalazi najveća biračka baza poprilično je nezadovoljno ovih dana činjenicom kako njihova “težina” nije prepoznata i kako se zapravo bitka za Vitez pretvorila samo u bitku za ponovnu poziciju trenutnog Ministra zdravstva u KSB Antu Matića koji zapravo ima jedini stvarnu šansu uči u Sabor ŽSB. Nije nemoguće da veliki broj općinskih organizacija koje su imale velikih problema u komunikaciji s Čavarom organizirano glas daju Marini Pendeš čiji je rejting u stranci trenutno puno bolji.

Ilija Nakić je netko tko je na prošlim izborima osvojio veliki broj glasova i nositelj je županijske liste. U trenutku kada je javnost bijesna na “kmetovski” odnos udruga iz Domovinskog rata prema premijeru Novaliću, a Nakić je više manje prešutio i ova događanja i sam mandat bit će gotovo nemoguće ponoviti rezultat. Da se netko bavio ozbiljnom analizom mogao je predvidjeti kako je prije dvije godine dogodio se trend da se javnost gotovo u svakoj općini okrenula hrvatskoj mladosti i tu dolazimo možda do najčudnije odluke ŽO HDZ-a BiH.

Naime na listama su eliminirane gotovo svi pojedinci koji su donijeli rezultat ovoj stranci, ali zbog famoznih 20% nisu ušli u Sabor. tu se prije svega misli na Ivana Sajevića, Dejana Štekića, Josipa Kvasinu, Ane Novaković, Igora Vrljića i dr.

Već sam pogled na listu opet otkriva jednu anomaliju zbog koje je mandat Radoje Vidovića obilježen kontroverzama, a to je činjenica kako je opet ponižena tzv vrbaska regija, odnosno gradovi Uskoplje, Jajce i Bugojno. Njihovo pozicioniranje nam govori kako će opet ovaj dio Središnje Bosne ostati bez ikakve važnije pozicije i to je dugo vremena uzrok turbulencijama.

Na sve to može se dodati i činjenica kako ovaj put sigurno se neće ponoviti rezultat glasovanja dijaspore i tu gotovo sigurno HDZ BiH je taj koji gubi mandat.

Nije nevažna i činjenica kako je Anto Lozančić, kao osoba koja je ovoj listi na prošlim izborima donijela 4215 glasova pozicionirana na 10 poziciju što je izazvalo sasvim prirodno jedno veliko nezadovoljstvo kod koalicijskih partnera.

HDZ1990

Sve ono što se u zadnjih godinu dana dogodilo u HDZ1990 pokazuje kako ova stranka je na putu da postane izuzetno važan politički faktor u Središnjoj Bosni. Naime predsjednik HDZ1990 Ilija Cvitanović definitivno je u procesu pomlađivanja ove stranke stavio fokus na Središnju Bosnu i nekako se  u javnosti svojim izjavama prometnu u lidera Hrvata Središnje Bosne što je rezultiralo činjenicom kako je u zadnjih godinu dana revitalizirao sve općinske organizacije i na izbore HDZ1990 izlazi s 52 imena i ima u prosjeku jako poticajnu i mladu listu.

U samoj najavi analize važno je naglasiti kako su u zadnjim danima potpisali koaliciju s HSP-om čime su ojačali pozicije tamo gdje općinske organizacije još nisu zaživjele, a to je Novi Travnik i Kiseljak.

Državnu listu tako će nositi dr. Marinko Grgić čime je fokus stavljen na Kiseljak. Poprilično teško će biti voditi borbu tu s HDZ-om. No ne treba zaboraviti kako će državnu listu nositi i Ilija Cvitanović što s obzirom na njegovu nevjerojatnu popularnost u Središnjoj Bosni može utjecati na konačan rezultat jer glas HDZ1990 na državnoj listi je vrlo moguće i glas Iliji Cvitanoviću u državnom parlamentu.

Federalnu listu vodit će javnosti dobro poznati mladi politički aktivista iz Jajca Stipe Tokić koji je u svom prvom pokušaju uzeo dva vijećnika u Jajcu, ali je poznat široj javnosti kao osoba koja vodi izuzetno oštru borbu s lokalnim HDZ-om. Ako se uzme činjenica kako iz Jajca dolazi 8 osoba i kako će Jajce imati nositelja dok je na listi HDZ-a poprilično loše pozicionirano ovdje HDZ1990 bi mogao zaslužiti federalni mandat, a sve skupa moglo bi utjecati i na županijsku listu. Na drugoj poziciji je vijećnica u OV Travnik Marija Silva Vidović koju javnost prepoznaje po izuzetnom društvenom angažmanu i činjenici kako je zajedno s kolegicom Danijelom Lovrić koja se pak nalazi na županijskoj listi bila oštro protiv povećanja paušala i vjetroelektrana. Na federalnoj listi je i dr Bogomir Barbić koji je praktično sam uzeo mandat HDZ-u u Fojnici, ali i viteški književnik Ivan Vidović

No najvažnija utakmica ipak se vodi na županijskoj listi gdje HDZ1990 izlazi s 34 imena, a nositelj je predsjednik ŽO HDZ1990 Anto Bilić, poznati Travničanin koji je svoju kazališnu i političku karijeru gradio dosta uspješno, pa je tako i trenutni saborski zastupnik u Saboru ŽSB. Naime o rezultatima na ovoj razini ovisi i raspored delegata u Dom naroda što s obzirom na apsolutnu dominaciju HDZ1990 s HNP-om u Hercegbosanskoj županiji može pozicionirati ovu stranku kao neizostavnog partnera prilikom formiranja vlasti na svim razinama.

Upravo zbog te činjenice vidljivo je kako je HDZ1990 pored logične disperzije po općinama u Središnjoj Bosni pokušati će iskoristiti sve slabosti HDZ-a BiH. Travnik je tako kao središte dobio nositelja, ali nekoliko vrlo značajnih imena na listama, dok je recimo Vitez u utrku ušao s 10 imena što je vrlo snažna i važna poruka Vitezu. Na županijskoj listi tako je na broju 2 vijećnica OV Vitez Tanja Matošević poznata po svojoj inicijativi o prenošenju sjednica OV Vitez, a na poziciji broj 4 predsjednik OO Vitez, Bojan Vidović koji je svojim političkim odlukama praktično omogućio izbor hrvatskog načelnika u Vitezu. Veliki je tu broj i aktivista pa su na listama i Miroslav Petrović predsjednik UG “Zabrđe” i Miro Matošević, direktor Turističke zajednica KSB, a iz Kreševa je tu Darko Joksimović  koji kroz “Kreševski građanski pokret” bori se protiv nelegalnog rada tvornice vapna i kamenoloma u Kreševu. Na ovoj listi je i HSP dao svoje kandidate koje predvodi poznati Novotravničanin Zdenko Dominović. “Derbi kola” bi se trebao odigrati u Busovaču gdje se općinska organizacija HDZ1990 u samo 8 mjeseci nametnula kao nezaobilazan politički faktor kojeg je preuzeo Ivan Križanović, hrvatski kulturni djelatnik i folklorist. Politička javnost nesklona egzibicijama HDZ-a BiH u Busovači u procesu predaje institucija za plaću predsjedatelja OV Busovača i prešutne potpore izmjene pravilnika o radu OV Busovaća sigurno će ovaj put reagirati na način da kazni one koji su to dopustili, no u kojoj mjeri teško je predvidjeti, ali je činjenica kako je Busovača ojačala HDZ1990 i praktično i Hrvatima ove općine ostavila mogućnost izbora što je najvažnije.

Jasno je kako se HDZ1990 nametnu kako ozbiljna oporbena hrvatska politička stranka, no činjenica je kako nisu sudjelovali u vlasti i kako je proces koji su započeli svoj vrhunac tek bi trebao doživjeti u budućnosti.

HRS

Na političkoj sceni Središnje Bosne pojavio se i HRS što je svakako dobra vijest. Nekako je i bilo očekivano da svoj rad u drugim županijama prenesu i u Središnju Bosnu no pitanje je koliko su u kratkom vremenskom periodu uspjeli ekipirati listu. Sama pojava kao što smo rekli vrlo je važna, a njihova priopćenja do sada su bila u stilu kritike HDZ-a BiH i ukazivanja na mnogobrojne anomalije što je s stajališta političke javnosti važno.

Vitežanin Goran Bilandžija nosi županijsku listu za SBŽ, Mario Šipić federalnu listu ispred ove županije, a Tvrtko Milović poznati novinar iz Kiseljaka bit će nositelj HRS-ove državne liste za SBŽ i Ze-Do.

Jako teško je u ovom trenutku komentirati njihov potencijalni rezultat jer još uvijek ne znamo s kojim imenima izlaze u utrku no za sada HRS je uspio svoje organizacije oformiti u Vitezu, Kiseljaku i Uskoplju. Ukoliko i ne budu značajniji faktor u ovom trenutku sigurno bi u budućnosti mogli svoj put kreirati kroz proces lokalnih izbora.

Uvažavajući sve gore navedene činjenice i odnose gotovo sigurno je kako HDZ BiH ne može više ponoviti rezultat iz “ere” Nikole Grubešića, ali i činjenica je kako se poprilično opušteno postavio prema konkurenciji smatrajući da je važno samo se pojaviti što ovaj put neće biti slučaj. Koliko će ih koštati nespremnost da podmlade stranku i da prepuste liderske uloge mlađima zavisit će zapravo prije svega od Kiseljaka i Novog Travnika, upravo onih općinskih organizacija koje su najsnažniji zagovornici stvarnog pomlađivanja stranke i snažna oporba trenutnoj garnituri. Kako se radi o vrlo jakim organizacijama koje imaju i načelnike u svojim redovima vrlo brzo će se vrh HDZ-a morati suočiti s činjenicom želi li uvažavati njihov rezultat ili će opet pozicije u vlasti nezasluženo prepustiti manjim organizacijama. Tu svakako treba uvažavati i činjenicu kako će i na bošnjačkoj političkoj sceni doći do značajnijih promjena zbog vrlo organizirane pojave NIP-a te će budući sastav Sabora biti sve samo ne mirna rijeka što je u konačnici za sve dobro jer se više neće događati stvari koje politički ne idu u korist ljudi koji tu žive.

AUTOR: J.K. / Centralna.ba

Najnovije vijesti

Uznemirujući video: Tesla u testu samostalnog načina ne prepoznaje lutku veličine djeteta

Na društvenim mrežama pojavio se video koji tvrdi da prikazuje Teslu u potpuno samostalnom načinu vožnje kako prelazi preko lutke veličine...

Tko je ‘ubio’ megalodona? Konačno otkriven pravi razlog izumiranja ultimativnog i zastrašujućeg morskog predatora

Izumiranje ultimativnog morskog predatora megalodona, oduvijek je bio svojevrsni misterij. Razni su se čimbenici uzimali u obzir, od gubitka stanušita, do promjene razine mora,...

Iznenadit ćete itekako! Znate li koje se građevine zaista vide iz svemira? Za neke ćete biti sto posto u krivu

Live Science donosi članak u kojem otkriva vrlo zanimljive detalje o tome koje su građevine vidljive okom izvan Zemljine atmosfere. Svi smo barem jednom čuli...

Novi antibiotik ubija desetke najjačih superbakterija

Osim što se uspješno nosi s nekim od najopasnijih superbakterija, nova molekula antibiotika istovremeno smanjuje štetu protiv dobrih bakterija u tijelu. Bakterije brzo razvijaju otpornost na...

VIDEO: Xiaomi predstavio robota šljakera prije Tesle

Elon Musk je najavio da će u rujnu ove godine predstaviti svojeg prvog humanoidnog robota Optimusa, koji je dizajniran da zamijeni ljude u poslovima za koje...

Povezane vijesti