- oglas -

Pogledajte kakve impresivne planove ima NASA, šalju i prvu ženu na Mjese

Pročitajte i ovo

Gotičarka se preobrazila u “Instagram modela”, reakcija njezinog dečka je hit

Ekstremna gotičarka pokazala je kako izgleda prirodno, no novi izgled nije joj se previše svidio pa se brzo vratila...

U BiH 900 novozaraženih koronavirusom, 25 preminulih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini testirano je 4.210 uzoraka, a zabilježena je 900 novih slučajeva zaraze...

Prvi favorit na SP-u u skijaškim skokovima pozitivan na koronavirus

Halvor Egner Granerud neće moći nastupiti navelikoj skakaonici na Svjetskom prvenstvu u skijaškim skokovima nakon što je bio pozitivan...
- Advertisement -
NASA do 2024. godine želi biti prva u povijesti čovječanstva koja će poslati ženu na Mjesec. Osim toga, cilj joj je da do navedene godine ponovo pošalje muškarca.

- Advertisement -

Da bi ostvarila istaknute ciljeve, u 2021. godini namjerava realizaciju misije Artemis kojom će na površinu Mjeseca dostaviti potrebnu infrastrukturu za istraživanje.

Vozilo Rover bi trebalo ponovo biti lansirano na Mars u svrhu uzimanja uzoraka sa ove planete. Tom prilikom će testirati i napravu nazvanu Moxie, a kojom će pokušati proizvoditi zrak na ovoj planeti. Osim toga, na Marsu će testirati i robotizirani helikopter koji će koristiti za istraživanje.

U NASA-inom planu je i lansiranje u svemir, kako su ga opisali, moćnog teleskopa James Webb. Njime žele saznati više o dubinama svemira. To će biti prilika i da testiraju mogućnost preusmjeravanja opasnih asteroida.

U godini pred nama je i lansiranje svemirske sonde Lucy koja bi trebala biti na putovanju dugom 12 godina. Njome će istraživati drevne asteroidi. U orbitu će biti lansiran i satelit Landsat 9 kojim će se promatrati planeta Zemlja.

Nadalje, NASA će nastaviti s lansiranjem astronauta i testiranjem novih letjelica. Predstavit će i novu klasu kandidata za astronaute.

Najavljeno je i lansiranje letjelice Capstone. Osim što će se koristiti za istraživanje, njenim infracrvenim laserom bit će unaprijeđena komunikacija u svemiru.

To nije sve. NASA će raditi na razvoju prvog potpuno električnog aviona X-57 Maxwell, a testirat će i transportnu tehnologiju – npr. dostavljenje paketa dronovima. Među ambicioznim planovima je i proizvodnja supersoničnog aviona X-59.

Najnovije vijesti

Gotičarka se preobrazila u “Instagram modela”, reakcija njezinog dečka je hit

Ekstremna gotičarka pokazala je kako izgleda prirodno, no novi izgled nije joj se previše svidio pa se brzo vratila...

U BiH 900 novozaraženih koronavirusom, 25 preminulih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini testirano je 4.210 uzoraka, a zabilježena je 900 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je 25 osoba.U...

Prvi favorit na SP-u u skijaškim skokovima pozitivan na koronavirus

Halvor Egner Granerud neće moći nastupiti navelikoj skakaonici na Svjetskom prvenstvu u skijaškim skokovima nakon što je bio pozitivan na testiranju na koronavirus...Norveški skakač Halvor...

Čović posjetio vojarnu OS BiH „Stanislav Baja Kraljević“

Predsjednik HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović i zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić posjetili su danas...

Sutra u Jajcu „Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2020. godinu”

Tradicionalna manifestacija “Izbor najboljeg sportiste Kantona za 2020. godinu”, na kojoj se proglašavaju najuspješniji sportisti i sportske ekipe Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, ove godine...

Povezane vijesti