- oglas -

Plenković: Hrvatska nema vremena za čekanje

Pročitajte i ovo

Važne informacije za sve koji planiraju putovanje u Austriju

Ministarstvo unutrašnjih poslova trenutno radi na prilagođavanju nove uredbe u vezi sa pravilima za ulazak u zemlju, a koja...

Najmanje 11 mrtvih u pokolju u školi, dva učenika skočila u smrt s trećeg kata

Ruski mediji javljaju da iz napada stoje dvojica napadača, od kojih je jedan uhićen, a drugi ubijenNajmanje 11 osoba...

VIDEO: Skrenuo sa ceste da bi spasio sebe i obitelj

Vozač Fiata pretjecao je kamion i pritom u susret imao vozilo koje je bilo preblizu za siguran čin pretjecanja.Jedan...
- Advertisement -

„Da se što prije sazove novi Sabor, formira vlada, usvoji program i da krenemo raditi za Hrvatsku te s puno entuzijazma, snage i energije idemo u naš novi mandat”, poručio je Plenković.

- Advertisement -

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da ima potrebnih 76 potpisa za formiranje vladajuće većine te poručio da Hrvatska nema vremena za čekanje.

„Hrvatska nema vremena za čekanje, Zagreb nema vremena za čekanje. Obavio sam konzultacije sa svim zastupnicima nacionalnih manjina, sa saborskim zastupnikom i predsjednikom HNS-a Predragom Štromarom i čelnikom Reformista Radimirom Čačićem. Svi su oni spremni podržati HDZ i dati potpise za buduću vladu”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Istaknuo je i kako su s njima odlično surađivali u prošlom mandatu, oni su njihov izbor za potreban broj potpisa kako bi od predsjednika Republike Zorana Milanovića dobili mandat za sastavljanje nove vlade.

Najavio je kako će ovog tjedna poduzeti sve da imaju dovoljan broj potpisa te, nakon što krenu službeni rokovi, traže mandat za sastavljanje nove vlade.

„Da se što prije sazove novi Sabor, formira vlada, usvoji program i da krenemo raditi za Hrvatsku te s puno entuzijazma, snage i energije idemo u naš novi mandat”, poručio je.

Plenković je potvrdio da se jučer čuo s Milanovićem, a nakon što prikupi potrebne potpise, javit će mu se kako bi dogovorili sastanak i krenuli dalje.

Ministarstava će biti manje nego danas

Nije konkretno odgovorio na pitanje hoće li, kako su naveli u predizbornom programu, smanjiti broj ministarstava. „Vidjet ćemo, imamo nekoliko opcija. Razgovaramo i malo ćemo se još dodatno konzultirati unutar sebe, ima više varijanti. ministarstava će biti manje nego danas”, poručio je

Upitan za moguće razgovore s Domovinskim pokretom kazao je kako ne zna čime su izazvani išli u retoriku koja je u političkom smislu „neiskusne, naivne i nepotrebne” politike uvjetovanja stranci koja dobije najveći broj mandata i osobe koja bi trebala biti na čelu vlade te isključuju mogućnost da to bude predsjednik stranke.

Podsjetio je i da je se takvo uvjetovanje pokazalo katastrofalnim u praksi u slučaju bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

„Onaj tko može 2020. ponavljati priču koja se pokazala jalovom i neuspješnom 2015./16. i koja je u konačnici dovela do jedinih prijevremenih izbora u povijesti suvremene Hrvatske – onda taj ne razumije kako funkcionira vlast”, poručio je.

Podsjetio je i da ih je zaštitio od napada bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je za njih rekao da su fašisti te kazao da on ne misli da su oni fašisti.

Plenković je poručio kako – ako oni žele mijenjati HDZ, neka svi dođu u HDZ pa će ići na unutarstranačke izbore te će vidjeti kako će na njima oni proći.

Predsjednik HDZ-a rekao je i da nisu razgovarali ni o mogućoj suradnji s Strankom s imenom i prezimenom, Fokusom i Pametno.

Upitan s kim bi još razgovarao o mogućoj koaliciji ako bi želio povećati broj mandata od sadašnjih 76 kratko je odgovorio: Ne moram s nikim više ako neću, dosta mi je sada. „Ako želim mogu, ako ne želim ne moram”, poručio je, prenosi Hina.

Bernardićeva ostavka logična konzekvenca loših izbornih rezultata

Na novinarski upit rekao je i da ga nije iznenadila ostavka čelnika SDP-a Davora Bernardića nakon loših izbornih rezultata Restart koalicije. „To je u političkom smislu logična konzekvenca jučerašnjih rezultata”.

Naveo je da su na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a svi zajedno izrazili zadovoljstvo rezultatima parlamentarnih izbora podsjetivši kako je iza njih mandat koji je bio pun izazova i brojnih kriza sa kojima su se nosili (gospodarskih, sigurnosnih izazova i sl).

Ocijenivši fascinantnim rezultate HDZ-a na parlamentarnim izborima istaknuo je da je njegova stranka pobijedila u devet od 11 izbornih jedinica. Također, u 3. i 8. izbornoj jedinici – u kojima je lijeva koalicija bila ispred njih, ostvarili su povijesni rezultat za HDZ. „HDZ nikada do sada nije dobio četiri mandata u 8. izbornoj jedinici niti pet mandata u trećoj”, rekao je.

Plenković je kazao i da im je „ostao mali žal” što im je u 10. izbornoj jedinici nedostajalo malo glasova da osvoje osmi mandat, kao i malo glasova za još jedan mandat u 6. i 7. izbornoj jedinici.

Naglasio je i kako je izvan svih očekivanja da je HDZ osvojio i 25 mandata više od Restart koalicije.

Dnevnik.ba

Najnovije vijesti

Važne informacije za sve koji planiraju putovanje u Austriju

Ministarstvo unutrašnjih poslova trenutno radi na prilagođavanju nove uredbe u vezi sa pravilima za ulazak u zemlju, a koja...

Najmanje 11 mrtvih u pokolju u školi, dva učenika skočila u smrt s trećeg kata

Ruski mediji javljaju da iz napada stoje dvojica napadača, od kojih je jedan uhićen, a drugi ubijenNajmanje 11 osoba ubijeno je u utorak u...

VIDEO: Skrenuo sa ceste da bi spasio sebe i obitelj

Vozač Fiata pretjecao je kamion i pritom u susret imao vozilo koje je bilo preblizu za siguran čin pretjecanja.Jedan video kojeg šalje čitatelj portala...

Kronični manjak sna povećava rizik od teških bolesti! Psihijatre posebno zabrinjavaju – posljedice kod djece

Iako problemi sa spavanjem nisu ništa novo, čini se kako je pandemija utjecala i na povećanje broja onih koje sve češće jutro dočekaju budni,...

Najava dana: Nogometna uzbuđenja diljem Starog kontinenta

Pogledajte što smo izdvojili za danas.Istra 1961 – Lokomotiva 17:00(Nogomet – Prva HNL)Direktna utakmica za ostanak. Istra je posljednja, ima dva boda manje od...

Povezane vijesti