- oglas -

Pet stvari koje se dogode u tijelu kada jedemo previše soli

Pročitajte i ovo

Engleska i Škotska remizirale, sve reprezentacije iz grupe u igri za osminu finala

Reprezentacije Engleske i Škotske odigrale su meč bez golova (0:0) na Wembleyju u okviru 2. kola grupe D Evropskog...

Sutra se bira novi Predsjednik Mladeži HDZ BiH

Dvanaesta izborna konvencija Mladeži HDZ-a BiH na kojoj će biti izabran novi, deseti po redu predsjednik Mladeži HDZ-a BiH...

Čavara: Hrvati u FBiH su za razgovor o budućnosti BiH

Predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je za RTRS da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor o budućnosti.Međutim, kako je...
- Advertisement -

Sol je neizostavan začin koji hrani daje bolji okus, ali previše soli može imati katastrofalan učinak na zdravlje. Stručnjaci preporučaju unos od 1500 do 2400 miligrama soli dnevno.

- Advertisement -

Najgore je ako sol u najvećoj mjeri unosimo iz procesuirane hrane jer to dodatno povećava rizik od zdravstvenih problema s obzirom na to da procesuirana hrana sadrži jako malo nutrijenata, mnogo kalorija, i nekoliko prstohvata soli previše.

Koliko je prehrana s visokim udjelom natrija štetna za zdravlje pokazala je studija objavljena u The New England Journal of Medicine u kojoj je otkriveno da je oko 1.65 milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta godišnje povezano s prevelikom konzumacijom natrija. Iako većina ljudi ne umre od konzumiranja previše soli, to može izazvati razne zdravstvene rizike.

U nastavku doznajte što se može dogoditi ako konzumirate previše soli te kako smanjiti unos dodane soli.

Možete imati problema s bubrezima

Prehrana s visokim udjelom natrija povećava rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca jer povećava količinu kalcija u mokraći, što je ključni faktor za stvaranje kamenaca. Konzumiranjem sve većih količina soli, tijelo zadržava više vode pokušavajući otopiti natrij, prenosi Zadovoljna.hr.

U normalnim okolnostima, tijelo uklanja višak tekućine filtrirajući krv kroz bubrege kako bi izvuklo vodu iz krvi, međutim kada prehrana sadrži puno natrija, bubrezi će uklanjati manje vode što će dovesti do povišenja krvnog tlaka.

To može uzrokovati zatajenje bubrega jer, kako se krvni tlak povisuje zbog viška soli, to stvara ogroman pritisak na arterije koje idu do bubrega.

Sol može povisiti krvni tlak

Kako je gore spomenuto, kod ljudi čija prehrana sadrži puno soli postoji veći rizik od visokog krvnog tlaka.

To se događa zato jer sol potiče zadržavanje vode, što pak tjera srce da radi brže. To stvara veliki napor i pritisak na organe što može dovesti do srčanih bolesti, moždanog udara, demencije, kardiovaskularnih bolesti i drugih ozbiljnih problema.

Osjećate nadutost

Kako je već spomenuto, kada konzumirate previše natrija, zadržavate vodu. Većina ljudi uzima u obzir samo nadutost u predjelu abdomena, međutim natrij može potaknuti zadržavanje vode u čitavom tijelu.

Oticanje možete osjetiti u stopalima, nogama i rukama, što se naziva edem. Jedna večer konzumiranja previše soli vrlo vjerojatno neće uzrokovati jače oticanje, ali tijekom vremena zadržavanje vode uzrokovano prehranom bogatom soli sigurno može rezultirati kroničnom nadutošću.

Možete osjećati smušenost

Postoje razni uzročnici kognitivnih poremećaja, a jedan od njih je i konzumiranje prevelikih količina soli.

Studija objavljena 2011. godine ustanovila je da stariji ljudi koji konzumiraju velike količine soli te vode sjedilački način života, imaju slabije kognitivne funkcije.

Osjećaj smušenosti (eng. brain fog) obično je znak upale koju može uzrokovati pretjerana konzumacija soli. Također, ljudi koji konzumiraju puno soli obično ne piju dovoljno vode, a dehidracija isto može biti uzrok kognitivnih poremećaja.

Može uzrokovati osteoporozu

Mokrenjem tijelo gubi kalcij, a što više soli konzumirate, to ćete gubiti više kalcija jer ćete više mokriti. Kada u krvi nema dovoljno kalcija, organizam ga može “sisati” iz kostiju što može uzrokovati osteoporozu.

Kako smanjiti unos soli?

1. Izbjegavajte ili znatno smanjite konzumaciju procesuirane hrane i one iz restorana brze hrane; većina te hrane sadrži previše soli i nimalo kvalitetnih hranjivih sastojaka

2. Vodite računa o tome da u prehrani imate dovoljno kalija koji može suzbiti učinke viška soli i sniziti krvni tlak; idealno bi bilo unositi 3500 do 4700 miligrama kalija dnevno; neki od najboljih izvora kalija su banane, batat, špinat, avokado i rajčice

3. Što više obroka pripremajte kod kuće i hrani dodajte začine bez soli; u trgovinama prehrambenim proizvodima mogu se pronaći razni začini koji ne sadrže sol

4. Kupujte svježe namirnice, voće, povrće i meso te ograničite konzumaciju konzervirane hrane s dodanom soli; kupujete li konzerviranu hranu, pokušajte pronaći onu bez dodane soli.

Centralna.ba

Najnovije vijesti

Engleska i Škotska remizirale, sve reprezentacije iz grupe u igri za osminu finala

Reprezentacije Engleske i Škotske odigrale su meč bez golova (0:0) na Wembleyju u okviru 2. kola grupe D Evropskog...

Sutra se bira novi Predsjednik Mladeži HDZ BiH

Dvanaesta izborna konvencija Mladeži HDZ-a BiH na kojoj će biti izabran novi, deseti po redu predsjednik Mladeži HDZ-a BiH održat će se u subotu,...

Čavara: Hrvati u FBiH su za razgovor o budućnosti BiH

Predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je za RTRS da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor o budućnosti.Međutim, kako je rekao, za sada Bošnjaci odbijaju...

Dalić: “Nije mogla biti ofenzivnija momčad nego danas, sve je u našim rukama”

Prokomentirao je i napise Turaka o mogućem preuzimanju Fenera.Tek bod je Hrvatska danas osvojila nakon remija s Česima. Rezultat od 1:1 nije zadovoljio nikoga,...

Lovren: ‘Pa ne mogu skakati kao svijeća’, Vlašić: ‘Česi su bili agresivniji’

Susret Hrvatske i Češke komentirali su i Nikola Vlašić, koji je utakmicu počeo s klupe, te Dejan Lovren koji je skrivio kazneni udarac za...

Povezane vijesti