- oglas -

Ozloglašeni Darko Elez izručen BiH, opsadno stanje od aerodroma do Suda BiH

Pročitajte i ovo

Kako uživati u kavi i ne ugroziti zdravlje?

Iznenadit će vas podatak da ovaj napitak ima više od tisuću sastojaka, među njima ugljikohidrate, proteine, ulja, kiseline i...

Jurić pred raskidom ugovora s Veronom!?

Ukoliko je vjerovati talijanskim medijima, Ivan Jurić uskoro bi mogao postati slobodan trener.Naime, Nicolo Schira javlja kako već nekoliko dana traju tenzije na...

Hitno potreban stan za majku i djete u Novom Travniku

Majka sa djetetom hitno traži namješten stan na području Novog Travnika. Kontakt tekefon 063 523 004.Centralna.ba
- Advertisement -

Darko Elez koji je u 12. mjesecu prošle godine uhićen u Srbiji zbog izvršenja niza krivičnih djela organiziranog kriminala, izručen je večeras Bosni i Hercegovini gdje će se protiv njega voditi krivični postupak i suđenje.

Izručenje Eleza realizirano je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, a let je kasnio dva sata jer mu je prije polaska iz Srbije pozlilo pa je uz medicinsku pratnju helikopterom stigao u glavni grad BiH.Na aerodromu je uhapšen i prebačen u Sud BiH gdje će biti zadržan 24 sata.

- Advertisement -

Kako nam je danas ranije kazao njegov advokat Duško Tomić, Elezu će sutra biti određen jednomjesečni pritvor po zahtjevu Tužilaštva BiH.

“Ja sam se dogovorio sa postupajućim tužiteljem Dubravkom Čamparom kako da određene stvari ubrzamo jer se njemu ne može suditi za akciju ‘Lutku’ jer ga izručuju za djela nakon potpisivanja sporazuma BiH i Srbije, a to je nekoliko godina nakon toga. Njemu se može suditi samo za dva ubistva za šta ga tereti i sumnjiči MUP RS-a koji je predmet ustupio Tužiteljstvu BiH”, kazao je Tomić.

Kazao nam je i to da će Elez najvjerojatnije biti u državnom zatvoru u Vojkovićima.

“S obzirom na to da se tamo nalazi Đorđe Ždrale, njegov ljuti protivnik kazao sam da je opasno da na jednom takvom mjestu budu takve dvije osobe. Garantirano mi je da bi se, ukoliko budemo insistirali, Đorđe Ždrale mogao vratiti u zatvor u Foči na specijalni odjel ili da neki drugi modalitet provedemo vezano za zadržavanje njih dvojice na istom mjestu. Sutra će Elezu Sud odrediti pritvor na 30 dana, a onda ćemo vidjeti kakve je dokaze MUP RS-a proslijedio Tužilaštvu BiH i na osnovu toga ćemo se odrediti kako dalje”, naglasio je Tomić.

Inače su danas tokom izručenja na aerodromu, ali i duž cijele rute bile uspostavljene jake policijske snage, među kojima je bio veliki broj specijalaca.

Odluku o izručenju donijelo je Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu i potvrdio ministar pravde Srbije.

Inače, Elez ima državljanstva BiH i Srbije, a prema potjernici koju je za njim izdalo Tužilaštvo BiH tereti se za dva ubistva i nekoliko pokušaja ubistava na području RS i Federacije BiH.

Elez je uhapšen 21. decembra prošle godine u Beogradu po međunarodnoj potjernici Interpola Sarajevo. Inače, ima državljanstva BiH i Srbije, a prema potjernici koju je za njim izdalo Tužilaštvo BiH tereti se za dva ubistva i nekoliko pokušaja ubistava na području RS i Federacije BiH.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao “Lutka”, kao i radi istrage koju zajedno provodi s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regije.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Bosne i Hercegovine.

Osim toga, Sud je odbio žalbu Elezovog odvjetnika i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz januara kojim je utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje zbog niza teških krivičnih djela organiziranog kriminala izvršenih 2015., 2017., 2018. i 2019. godine.

Elez se nalazio u ekstradicijskom pritvoru od uhićenja u 12. mjesecu u Beogradu, gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Najnovije vijesti

Kako uživati u kavi i ne ugroziti zdravlje?

Iznenadit će vas podatak da ovaj napitak ima više od tisuću sastojaka, među njima ugljikohidrate, proteine, ulja, kiseline i...

Jurić pred raskidom ugovora s Veronom!?

Ukoliko je vjerovati talijanskim medijima, Ivan Jurić uskoro bi mogao postati slobodan trener.Naime, Nicolo Schira javlja kako već nekoliko dana traju tenzije na relaciji Ivan Jurić – Maurizio Setti....

Hitno potreban stan za majku i djete u Novom Travniku

Majka sa djetetom hitno traži namješten stan na području Novog Travnika. Kontakt tekefon 063 523 004.Centralna.ba

Tokić: Ne povlačim se, to su snovi lokalnih HDZ-ovih šerifa

Povodom nedavnih medijskih natpisa i špekulacija da je Tokić povukao svoju kandidaturu za predsjedatelja Općinskog vijeća Jajca, i tako otvorio put HDZ-u BiH da...

Samo se jedan horoskopski znak slaže baš sa svima ostalima

Ribe su horoskopski znak koji se dobro slaže sa svima. U principu, ako imate problem u slaganju s Ribom, vjerojatno je problem u vama...

Povezane vijesti