Connect with us

Putovanja

Ovih pet stvari provjerite na vašem automobilu prije dužih putovanja

Published

on

Prije nego se zaputite na godišnji odmor, jako je važno da provjerite svoj automobil. Postoji pet ključnih stvari na koje trebate obratiti pažnju, prenosi Avaz.

Gurui za održavanje automobila iz kompanije Euro Car Parts otkrili su što sve trebate napraviti kako biste osigurali da vaše vozilo bude spremno za ljetnu vožnju.

Od klima-uređaja do šoferšajbe, istaknuli su ključne stvari koje treba provjeriti kako biste osigurali sigurno putovanje tokom vrućeg vremena, piše Daily Star.

Provjerite gume

– Pritisak u gumama nije samo ključan za to koliko će vaše putovanje biti glatko, već također može utjecati na potrošnju goriva – rekli su.

Advertisement

Pogledajte u priručnik za automobil ili unutar poklopca rezervoara goriva kako biste pronašli optimalnu razinu pritiska. Razlikovat će se za prednje i zadnje gume, a pritisak možete izmjeriti na lokalnoj benzinskoj stanici ili sami manometrom.

Ispravnost klime

Provjerite klima-uređaj kako biste bili sigurni da radi efikasno.

– Znakovi da bi on mogao biti neispravan su to da je zrak koji ispuhuje topao, ispuhuje ga minimalno ili ga uopće ne ispuhuje ili počinje stvarati klopotavu buku. Drugi pokazatelji oštećenja također mogu biti kondenzacija na dnu vjetrobrana ili neugodan miris koji dolazi kroz ventilacijske otvore – upozorili su stručnjaci.

Važne tekućine

Prije dugog putovanja automobilom svakako provjerite je li on potpuno napunjen tekućinom za pranje šoferšajbe, pogotovo tokom ljetnih mjeseci.

Advertisement

Prljavština i prašina se mogu nakupiti na vjetrobranskom staklu, stoga je njegovo efikasno i brzo čišćenje ključno.

– Spremnik tekućine za vjetrobransko staklo možete pronaći ispod poklopca motora i napuniti ga tekućinom do maksimalne crte – rekli su stručnjaci.

Ako vaš automobil nije nedavno bio na servisu, možda bi bilo dobro provjeriti motorno ulje. Otvorite poklopac motora dok je motor hladan i izvucite šipku za mjerenje razine ulja. Obrišite kraj šipke i vratite je u utor prije ponovnog izvlačenja kako biste jasno vidjeli razinu ulja. Ako je ulje ispod najniže crte na mjernoj šipki, morat ćete odmah doliti ulje.

Provjerite akumulator

Većina vozača je svjesna da su akumulatori u automobilima pod velikim rizikom od pražnjenja tokom zime, ali mnogi od njih ne shvaćaju da problemi obično počinju ljeti.

Advertisement

– Kada temperatura raste, akumulator brže stari, što znači da ste u većem riziku da se isprazni prije vašeg putovanja – rekli su stručnjaci.

Najbolji način da zaštitite akumulator i svoj novčanik prije nego što krenete na cestu je da svoj automobil ostavite parkiran u zasjenjenom području gdje može ostati hladan, tako da na njega neće toliko utjecati vrućina.

– Produžavanje vremena putovanja također može pomoći jer kratka putovanja, s puno zaustavljanja i ponovnog kretanja, ne daju alternatoru dovoljno vremena da napuni akumulator pa iskoristite toplo vrijeme i hodajte na kraćim putovanjima ako je moguće – savjetovali su.

Kutija za hitne slučajeve

Kada je u pitanju vožnja, morate biti spremni suočiti se s neočekivanim, zbog čega je kutija za hitne slučajeve i popravke ključna ako naiđete na probleme na cesti.

Advertisement

– Smisao je pripremiti se za brojne neočekivane probleme, stoga u nju treba staviti predmete poput kablova za paljenje automobila, mjerača pritiska u gumama, trokuta upozorenja, kompleta prve pomoći, punjača za mobitel, svjetiljki, rezervne odjeće, deka i reflektirajućeg prsluka – savjetovali su profesionalci.

Izvor: Avaz

Advertisement

BiH

Otvaranje turističko-hodočasničke staze Camino Dubrovnik – Međugorje 24. rujna

Published

on

By

Na sastanku gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića i sudionika projekta “Camino Dubrovnik”, održanom u četvrtak, 18. srpnja, usuglašen je datum ove pješačke turističko-hodočasničke staze u dužini od oko 150 kilometara, od benediktinskog samostana sv. Jakova u Dubrovniku do crkve sv. Jakova u Međugorju, koja će početi 24. rujna polaskom iz Dubrovnika, a završiti 29. rujna misom u Međugorju, prenosi RTV Herceg-Bosne.

Naime, nakon trasiranja, staza je u cijeloj dužini očišćena i označena prepoznatljivim Camino oznakama. Ova faza ključna je za funkcioniranje projekta u budućnosti jer je naglasak na sigurnosti hodočasnika, s obzirom na to da je dio terena neurban i nepristupačan, priopćeno je iz Općine Čitluk.

Dovršen je i proces dizajniranja pečata koje hodočasnici prikupljaju nakon završenih dionica, te diplome za prijeđeni put tzv. compostele. Pri samom završetku je izrada internetske stranice projekta i interaktivne aplikacije za hodočasnike preko koje mogu vidjeti gdje se nalaze, ali i neka mjesta koja bi bilo dobro posjetiti, te hitne brojeve.

Uz stručne službe gradske uprave Dubrovnika, sastanku su nazočili i predstavnici Grada Čapljine, općina Dubrovačko primorje, Ravno, Neum i Čitluk, te Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije, Turističke zajednice Općine Čitluk i Turističke zajednice Grada Dubrovnika, kao i tim planinara i HGSS-a koji su čistili i označavali stazu: HGSS Dubrovnik, HGSS Čapljina i Čitluk, HPD Sniježnica i HPD Brotnjo.

Advertisement

Izvor: RTV Herceg-Bosne 

Continue Reading

BiH

Evo koja je cijena kilograma janjetine u Jablanici ovo

Published

on

By

Jablanica je zasigurno poznata po mnogo čemu. Ipak, mnogima je prva asocijacija specijalitet po kojem je ovaj grad prepoznatljiv ne samo u cijeloj Bosni i Hercegovini, nego i šire. Janjetina je često neizostavna u proputovanju ovim dijelom BiH, no nisu je zaobišla neumoljiva poskupljenja u prethodnim godinama. Novinari N1 su provjerili kakva je situacija sada.

Putovali su kroz Jablanicu, isprobali domaće kolače i ostale poslastice, uživali u gostoprimstvu mještana, no, poseban bi izazov bio proći ovim krajem, a odoliti specijalitetu po kojem je čuven.

O okusu i potražnji moglo bi se pisati uvijek, no zadnjih godina uveliko se pisalo i o naglom porastu cijena jablaničke janjetine.

U vremenu prije širenja koronavirusa cijena kilograma iznosila je 30 KM, nakon okončanja pandemije, u 2022. godini skočila je na 40 KM, da bi porasla i do 60 KM u prethodnoj godini.jeku sezone u 2024. godini, novinarska ekipa se zaustavila pokraj jednog od najpoznatijih ugostiteljskih objekata koji nude ovaj specijalitet – jednog od njih desetak na području općine Jablanica i provjerila aktuelnu ponudu.

Advertisement

“Cijene se kod nas u ovoj godini nisu mijenjale, iako nam se dogodilo blago poskupljenje. Poslom smo prezadovoljni, a na njega gledamo i dugoročno, te moramo razmišljati i o domaćem stanovništvu. Nije fer dizati cijene u sezoni. Kod nas je sad kila janjetine 60 KM, ručak za četiri osobe, zajedno sa pićem i, recimo, krompirom, je nekih 120 KM. Ne planiramo mijenjati cijene, osim ako na tržištu nešto ne eskalira”, govori Samir Đelmo, ispred jednog od jablaničkih restorana.Interes ne opada, a ne opada ni kvalitet, tvrdi on, dok napominje da je svim gostima na raspolaganju i mogućnost da gledaju što im se to od mesa siječe i vaga, te da izraze svoje želje – bez obzira hoće li jesti u restoranu ili izvan njega.

O interesu, ističe Đelmo, govori i činjenica da ih, u prosjeku, ljudi dnevno pozivaju barem nekoliko puta kako bi upitali za cijene.

Domaći gosti su tradicionalno znatiželjni i odani specijalitetu, no stranci su oni najzadovoljniji gosti, dodaje.Sitnice ih raduju i zadovoljavaju, poput susretljivosti i tome da im izađete u susret. Najčešći strani gosti su Arapi, ima tu i Azijata, nedavno su tu bili Kinezi koje je oduševio način pripreme mesa”, rekao je.

Dok strance ne zamaraju cijene, to uglavnom nije slučaj sa domaćim gostima, pa treba naglasiti da se jedna porcija janjetine kreće oko 22 KM, salate od tri do 10 KM, različite vrste priloga variraju od jedne do pet KM, a pića koštaju koliko i, otprilike, u ostatku zemlje, pa ćete tako za kavu ili sokove dati oko tri KM.

Advertisement

Continue Reading

Auto-Moto svijet

Zbog radova danas zatvoreno naplatno mjesto Zenica jug, preusmjereno uključenje na autocestu

Published

on

By

U četvrtak, 04.07.2024. godine, od 12 sati do okončanja radova, bit će zatvoreno naplatno mjesto Zenica jug za promet motornih vozila zbog izvođenja radova rehabilitacije i rekonstrukcije kolnika na dionici puta od NM Zenica jug do uključenja na A1, uključni krak prema Sarajevu, smjer Zenica-Sarajevo.

Za vrijeme izvođenja radova uključenje na autocestu bit će preusmjereno na Zenica sjever i Lašva, priopćeno je iz Autocesta.

Continue Reading

BiH

Zračna luka Sarajevo uvela novu uslugu, omogućava putnicima da izbjegnu veće gužve

Published

on

By

Međunarodni aerodrom Sarajevo (MAS) je uveo novu uslugu koja se zove Fast track, a putnicima dozvoljava “preskakanje” reda do sigurnosne kontrole prilikom dolaska na sami aerodrom, piše Klix.

Kako ističu iz MAS-a, nova usluga je dostupna od 1.srpnja.

“Po uzoru na mnoge europske i svjetske aerodrome, od 01.srpnja je i putnicima koji koriste usluge Međunarodnog aerodroma Sarajevo, dostupna usluga brzog prolaza koja omogućava izbjegavanje čekanja u dugim redovima i brži prolaz do sigurnosne kontrole”, navodi se u priopćenju.

Cijena ove usluge je 10 eura plus PDV, a moguće ga je kupiti samo online.

Mogućnost korištenja usluge Fast track dobijaju i svi putnici koji se odluče na korištenje salona poslovne klase (25,56 eura plus PDV) te premium salona (30,67 eura plus PDV).

Advertisement

Korištenje ovih usluga je besplatno za djecu uzrasta od 0-2 godine, dok je za djecu uzrasta 2-12 godina cijena za sve usluge snižena za 50 posto.

Continue Reading

Auto-Moto svijet

Od srpnja ACC TAG uređaj na mreži Hrvatskih autocesta uz prethodnu registraciju

Published

on

By

Od 1.7.2024. godine svi korisnici ACC TAG uređaja mogu koristiti svoj TAG uređaj i da prolaze kroz mrežu Hrvatskih autocesta uz prethodnu registraciju uređaja.

Kako i gdje izvršiti registraciju:
ACC TAG uređaje možete registrirati u sljedećim prodajnim uredima Hrvatskih autocesta:
• Lučko, Ured prodaje pretplate
• Zagreb, Širolina 4, prizemlje
• A3 N.P. Bregana
• A3 N.P. Zagreb Istok
• A3 N.P. Slavonski Brod – Zapad
• A3 N.P. Lipovac
• A5 N.P. Osijek
• A4 N.P. Varaždin
• A1 N.P. Ogulin
• A1 N.P. Zadar Istok
• A1 N.P. Dugopolje
• A6 N.P. Rijeka

Potrebna dokumentacija:
• Osobna iskaznica – fizičke osoba
• Podaci o poduzeću (ID, PDV) – pravne osobe/obrtnici
• Potvrda o registraciji automobila i
• ACC TAG uređaj

Ugovaranje usluge:
Potrebno je povezati svoju platnu karticu, a koju Hrvatske autoceste prihvaćaju, za svoj ACC TAG-a kako biste mogli koristiti uslugu plaćanja cestarine Hrvatskih autocesta.
Korisnik će imati dva korisnička računa i jedan uređaj, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje

Advertisement

Napomena:
*uređaj ACC TAG nije kompatibilan na mreži autocesta Bina-Istra i autocesta Zagreb-Macelj u Republici Hrvatskoj

Informacija za korisnike Elektroničke naplate cestarine (ENC)

Aktivacija partnerskih TAG uređaja Hrvatskih autocesta je moguća na svim naplatnim mjestima JP Autoceste FBiH.
Za aktivaciju usluge u FBiH vlasnici TAG uređaja drugog upravitelja dužni su dostaviti sljedeću dokumentaciju na bilo koje naplatno mjesto:
• za fizičke osobe popunjenu i potpisanu pristupnicu, presliku potvrde o registraciji i TAG uređaj;
• za pravne osobe potrebna je popunjena i ovjerena pristupnica, preslika potvrde o registraciji, preslika ID broja i TAG uređaj.

TAG uređaji drugog upravitelja će se programirati na iste registracijske oznake na koje su inicijalno programirani prilikom kupnje uređaja.

Advertisement

Korištenjem TAG uređaja u sistemu JP Autocesta FBiH neće se trošiti sredstva koja imate u pretplati kod drugog upravitelja, priopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Continue Reading

Putovanja

Otkrijte čari Novog Travnika: Od Kamenih svatova do Gastro Festa

Published

on

By

Novi Travnik, smješten u srcu Bosne i Hercegovine, pravi je dragulj za sve ljubitelje kulture, gastronomije i noćnog života. Grad poznat po svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi, ljubaznim žiteljima i uređenim gradskim ulicama, postaje sve popularnija destinacija za turiste, prenosi drukciji.ba.

Jedna od neizostavnih atrakcija je nekropola stećaka Maculje, u narodu poznata kao Kameni svatovi. Ova nekropola, udaljena samo 21 km od središta Novog Travnika, nalazi se pod zaštitom UNESCO-a i na listi je nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Posjet ovoj nekropoli pruža jedinstven uvid u srednjovjekovnu povijest, a impresivni kameni spomenici fasciniraju posjetitelje svojom veličinom i očuvanošću.

U subotu, 29. lipnja 2024., na trgu ispred zgrade Općine, Novi Travnik bit će domaćin jednog od najiščekivanijih događaja godine – Gastro Festa. U organizaciji Udruge Stari grad “Kaštel” Novi Travnik, ovaj festival počinje u 19 sati i nudi nevjerojatan spoj tradicionalnih jela srednje Bosne i Dalmacije.

Posjetitelji će imati priliku uživati u bogatstvu okusa i mirisa koje donosi spoj različitih kulinarskih tradicija. Na jednoj strani, bosanski specijaliteti, pripremljeni s ljubavlju i pažnjom, pozivaju vas da okusite autentična jela ovog kraja. Na drugoj strani, Udruga Prvi ročnik iz Ploča donosi dašak Mediterana u srce Bosne, pripremajući neke od najpoznatijih dalmatinskih specijaliteta.

Advertisement

Među delicijama koje će posjetitelji moći kušati, izdvajaju se brudet od raznih vrsta ribe, bakalar na bijelo, rižoto od morske sipe, pašta od plodova mora te slane srdele i inćuni u maslinovom ulju. Uz dalmatinske delicije, posjetitelji će moći kušati i najbolje
od bosanske kuhinje, uključujući razna tradicionalna jela koja će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. Uz to, bit će ponuđena i domaća vina koja će savršeno upotpuniti gastronomski doživljaj.

Novi Travnik nije samo gastronomski raj. Grad nudi i bogat noćni život s velikim brojem kafića za sve ukuse, od modernih barova do tradicionalnih kafana gdje možete uživati u domaćoj rakiji i opuštenoj atmosferi. Bez obzira jeste li ljubitelj mirnih večeri uz čašu vina ili tražite mjesto za ples i glazbu, Novi Travnik ima nešto za svakoga. Kafići su mjesta gdje se lokalno stanovništvo
okuplja, a njihova ljubaznost i gostoprimstvo brzo će vas osvojiti. Uz ugodan razgovor i toplu dobrodošlicu, osjetit ćete se kao kod kuće, uživajući u autentičnom doživljaju noćnog života u Novom Travniku.

Pozivamo vas da dođete i otkrijete sve čari Novog Travnika. Posjetite nekropolu stećaka Maculje, osjetite povijest i kulturu koja odiše ovim krajem, a zatim se uputite na Gastro Fest i uživajte u jedinstvenom spoju bosanskih i dalmatinskih okusa.

Advertisement

Continue Reading

BiH

Promet pojačan prema jugu zemlje kao i na graničnim prijelazima

Published

on

By

Na putevima u Bosni i Hercegovini promet se odvija  bez vanrednih ograničenja, uz umjeren promet vozila. Izuzetak su dionice koje vode ka jugu zemlje, gdje je promet izrazito pojačan. U večernjim satima očekujemo intezivniji promet i na prilazima većim gradskim centrima.

Apeliramo na vozače da voze maksimalno opezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Savjetujemo i ostale učesnike u prometu da poštuju sve prometne propise.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je promet na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci. Dodatno, zbog održavanja manifestacije „Sveti Ivo“, večeras do 22 sata i sutra 24.06. (od 06 do 16 sati) zabranjuje se promet teretnih vozila i na dijelu puta od Crne Rijeke prema Banja Luci. Također, danas i sutra zabranjen je prijevoz eksplozivnih materija i vangabaritnog tereta na teritoriji Srednjobosanskog kantona.

Zbog održavanja biciklističke utrke danas do 15 sati dolazi do etapnih obustava prometa na putnom pravcu Zavidovići- Banovići.

Advertisement

Sanacijski radovi aktualni su i na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Lukavac-Šićki Brod, Livno-Kamensko, Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, Semizovac-Srednje, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova prometuje se usporeno.

Za večeras u 23 sata najavljen je polazak vangabaritnog tereta iz Zenice prema Tarčinu. Planirani dolazak na odredište je sutra ujuto u 5 sati. Molimo vozače da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.

Na graničnim prijelazima: Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina, Doljani i Gabela Polje pojačana je frekvencija prometa na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na graničnom prijelazu Bosanski Brod duga je kolona putničkih vozila na ulazu u našu zemlju. I na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila je pojačan, ali su zadržavanja za sada do 30 minuta. Do kraja avgusta, za putnički saobraćaj otvoren je granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Advertisement

Continue Reading

BiH

U Neumu se očekuje rekordna sezona, ogroman broj gostiju iz Francuske, Belgije, Poljske, Danske…

Published

on

By

Da Neum i mimo turističke sezone bilježi sjajne rezultate, govori podatak da je u ovom mjesecu u hotelskim smještajima zabilježeno 20 posto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine.

Tako je svibanj „podebljao“ turistički bilans predsezone u Neumu, koji se sve više transformira u poželjno turističko odredište za goste iz brojnih zemalja Europe koji u tom gradu žele boraviti tokom mirnijeg perioda.

Davor Krešić, predstavnik Udruženja hotelijera Neuma, potvrđuje za Avaz da im je ovaj mjesec donio sjajne rezultate te da je trenutno u hotelima više od 90 posto gostiju iz Francuske, Belgije, Poljske, Danske, ali i drugih zemalja.

– Da, ogroman broj gostiju imamo iz tih zapadnih emitivnih tržišta, a što se tiče domaćih, to su, uglavnom, kongresni gosti i vikendaši – govori Krešić.

Advertisement

Naglašava da su najave za lipanj odlične te da mogu biti izuzetno zadovoljni ako ih vrijeme posluži za „last minute“ rezervacije vikendima.

– Trenutna situacija je, uistinu, vrlo povoljna, a kada je riječ o domaćim turistima, skoro, tradicionalno, prvi val se očekuje već po okončanju školske godine, odnosno iza 20. lipnja. Tada, zapravo, kreće sezona individualaca, dok dolazak dijaspore očekujemo iza 10. srpnja, kada krenu i njihovi godišnji odmori. Međutim, generalno, što se tiče hotela, svi su odlično popunjeni i za srpanj i za kolovoz , tako da ćemo i ono malo kapaciteta što je preostalo, uvjeren sam, prodati bez problema – ističe on.

I dok su u susjednoj Hrvatskoj za ovu sezonu povećali cijene smještaja i za 30 posto, u Neumu se poskupljenje kreće između pet i 10 posto.

– To povećanje je bilo neminovno iz više razloga. Najprije, jer smo povećali plaće radnicima, a potom zbog porasta troškova energenata, ali i namirnica. I, uistinu, radi se o skromnom povećanju, tek da pokrijemo te troškove – objašnjava  Krešić.

Advertisement

Dodaje da se Neum cjenovno ne može usporediti s Hrvatskom te da je u odnosu na to tržište jeftiniji između 30 i 50 posto.

– Ogromne su razlike u cijenama, budući da je Hrvatska ove godine stvarno drastično digla cijene – zaključuje Krešić.

Pet noćenja za četveročlanu obitelj u neumskim hotelima u špici sezone košta od 2.100 do 2.900 KM, a u Makarskoj ili u Tučepima od 3.400 do čak 7.000 KM.

Kada je riječ o privatnom smještaju, jedna obitelji pet noći u apartmanima u Neumu u tom periodu može priuštiti za već 700 KM, a u objektima na Makarskoj rivijeri za najmanje 1.600 KM.

Advertisement

Više od 90 posto gostiju iz Francuske, Belgije, Poljske, Danske, ali i drugih zemalja.

2.100 do 2.900 KM košta pet noćenja za četveročlanu obitelj u neumskim hotelima u špici sezone.

Continue Reading

BiH

BiH ima velike šanse u seoskom turizmu, imamo prelijepa prirodna bogatstva

Published

on

By

BiH ima velike šanse u seoskom turizmu, imamo prelijepa prirodna bogatstva

Bosna i Hercegovina postala je prva država jugoistočne Europe i 12. država u svijetu koja je postala članica Federacije najljepših sela.

Generalna skupština Federacije održana je u maju u Belgiji, a Bosnu i Hercegovinu je predstavilo Udruženje za razvoj ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini Alterural, koje, uz podršku Vlade SAD-a kroz USAID Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), uspješno implementira ovu svjetsku inicijativu u bh. selima.

Ovo postignuće važno je i kao podstrek lokalnim zajednicama u ruralnim sredinama, da ostaju u svojim domovima i jačaju prisutnost turističke ponude na lokalnoj i svjetskoj turističkoj mapi.

Advertisement

Sigurno da će ove informacije u narednom periodu doprinijeti razvoju i jačanju seoskog turizma širom naše zemlje.

– U posljednjih par godina od koronavirusa jako je povećan interes turista za seosko-ruralni turizam. Ljudi su sa koronom počeli da izbjegavaju mjesta većih okupljanja i tražili su se više izlasci u prirodu. Trend je povećanja aktivnog turizma i samim tim seoskog turizma. Sigurno da je šansa Bosne i i Hercegovine velika jer raspolažemo sa prelijepim prirodnim bogatstvima, ali, nažalost, imamo i odumiranje sela. Odlaze ljudi iz sela i ona ostaju prazna. Veliki je problem i infrastuktura do sela. Imamo dosta makadamskih puteva, a u nekim selima nema ni struje. Turistička organizacija Općine Pale i Turistička organizacija grada Istočno Sarajevo radila je strategiju razvoja ruralnog turizma u saradnji sa Ujedinjenim nacijama i njihovom agencijom za hranu i poljoprivredu, gdje smo 2020. godine uradili akcione planove. Također, treba da razdvojimo šta je to ruralni turizam. Imamo puno vikendica koje se prave. Seoski turizam je kada jedno domaćinstvo koje se bavi stočarstvom ili poljoprivredom ima sobe za izdavanje, za razliku od vikendica koje se samo izdaju. Restoran i resort „Toplik“ je jedan svijetao primjer i način na koji se može razviti jedan porodični biznis. Iz ribnjaka i restorana proširili su se na smještajni dio, a imaju i plastenike, te jedan dio proizvoda otkupljuju od lokalnih ponuđača – kaže Dragan Jakić, šef turističkog info centra Pale u sklopu Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo.

Kompleks Toplik Village Resort smješten je u srcu prirode, u neposrednoj blizini grada Sarajeva, na imanju porodice Jovančić. Resort je pažljivo osmišljen kako bi pružio miran bijeg od užurbanog gradskog života. U neposrednoj blizini ribnjaka nalazi se izvor čiste i pitke vode, zahvaljujući kojem je ideja o “Topliku” i nastala i sve je krenulo 1997. godine.

Radilo se polako, zavisno od finansijske situacije porodice Jovančić, tako da je 2002. godine izgrađena natkrivena koliba sa četiri stola. Mala koliba sa četiri stola pretvorila se u eminentan restoran sa kapacitetom preko 120 mjesta, vrhunskom ponudom i brojnim i uslužnim osobljem, a potom i u resort.

Advertisement

– U izgradnji ribnjaka, restorana i cjelokupnog imidža koji „Toplik“ ima danas, učestvovali su svi članovi porodice Jovančić, dragi prijatelji, a prije svega gosti koji su svojim idejama i podrškom utkali mnogo ljubavi u ovo mjesto. Naš restoran postao je sinonim za ugostiteljstvo u ovom kraju. O svemu vodimo računa. Koristimo zdrave i svježe namirnice. Lokalno stanovništvo se već godinama naslanja na „Toplik“. Otvaraju se vile za odmor, rančevi za jahanje konja i dosta drugih turističkih sadržaja. Naši redovni posjetioci su ljubitelji olimpijskih planina Jahorine, Trebevića, Bjelašnice i Igmana. Uvijek smo vodili računa o cijenama, ali i o našim vjernim radnicima. U jeku nedostatka radne snage „Toplik“ se može pohvaliti da većina osoblja kod nas radi 15 i više godina. Pojedini kadrovi odlaze, jer ne možemo da se takmičimo sa evropskim platama, ali većina kolektiva, tj. kostur ekipe je tu od samih početaka. Uz dogovor i razgovor sa ljudima, te u dobroj radnoj atmosferi, svaki radnik će ostati u svojoj domovini. Za svoj rad dobili smo veliki broj nagrada, a posljednja u nizu bila je u Novom Sadu na Međunarodnom sajmu turizma, gdje smo se predstavili kao jedinstvena turistička destinacija – kaže Stefan Jovančić, vlasnik „Toplika“.

 

 

 

Advertisement

 

 

 

 

Advertisement

 

 

 

Advertisement

Continue Reading

Najnovije vijesti

Događanja1 sat ago

U četvrtak prva memorijalna dječja utrka “Sjećanje na palčicu Anu”

Udruga za prijevremeno rođenu djecu „Mali Heroji“ sa zadovoljstvom vas poziva na prvu memorijalnu dječju utrku “Sjećanje na palčicu Anu”...

BiH6 sati ago

Gužve na nekoliko graničnih prijelaza na ulazu u BiH

Putevi u Bosni i Hercegovini jutros su prohodni bez značajnih smetnji ili otežanog saobraćaja. Očekuje se pojačana frekvencija vozila u...

Događanja6 sati ago

Danas je blagdan sv.Ilije, svečano na Rostovu, Korićanima i Kiseljaku

Crkva 20. srpnja slavi Sv. Iliju. Kao starozavjetni prorok on ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji,...

BiH7 sati ago

Vrijeme u BiH promjenjivo, mogući lokalni pljuskovi

U Bosni danas umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša i lokalni...

Događanja7 sati ago

Peđa Jovanović večeras osvaja jajačku tvrđavu na ‘Summer Festu’

Veceras 20. jula/srpnja 2024. godine, s početkom u 20 sati, jajačka tvrđava će postati epicentar muzičke magije i pozitivne energije....

BiH16 sati ago

Idući tjedan presuda za vrijeđanje stradale djece u Vitezu

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je za 25. juli izricanje presude Samiru Nukiću za izazivanje mržnje, zbog komentara na Facebooku...

Društvo20 sati ago

Završne pripreme za moto susrete u Novom Travniku, očekuje nas vrhunska zabava

19 Jula 2024 – 21 Jula 2024 održat će se Moto susreti u Novom Travniku… MK The Crows Novi Travnik – 21....

BiH20 sati ago

Osamnaestogodišnjak iz Zenice prvi smrtni slučaj od morbila u ZDK, 1.218 zaraženih u ovoj godini

Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prijavljen je prvi smrtni slučaj od morbila sa područja Zeničko-dobojskog kantona, potvrdio...

Advertisement
Advertisement
LM